Видинската Синагога възвръща своята красота и заема достойно място сред културните и исторически паметници на Видин с подкрепата на държаватаДата19.01.2018
Размер36.21 Kb.Видинската Синагога възвръща своята красота и заема достойно място сред културните и исторически паметници на Видин с подкрепата на държавата.

Видин, 18 юли /Ирена Данаилова, БТА/


През есента - на 28 септември, Видинската Синагога ще навърши 117 години от официалното си откриване. Сградата е съкровище на европейското наследство и е свидетелство за позитивната история на България и проявената от българите толерантност при спасяването на евреите по времето на Холокоста. Видинската Синагога някога е била сред най-красивите Синагоги в Европа. Тя е била втората по-големина в Европа след тази във Виена. В годините е била склад, място за игра, дом без стопани. В началото на 50-те години на миналия век Синагогата е подложена на ограбване и безстопанственост, а атмосферните влияния я разрушават напълно. След блясъка при откриването си в далечната 1894 година, днес тя е руина - без покрив, с разрушени стени, без красивите полилеи.


След множеството неуспешни опити да бъде реставрирана, вече е на път да възвърне своята красота и да заеме достойно място сред културните и исторически паметници на Видин. Това ще стане, ако се изпълни договор от 2009 г. Между Видинската управа и Министерството на културата за реставриране на видинската Синагога.


Възможно е изпълнението на договора за реставрация на Синагогата да се случи през 2012 година, смятат от организацията "Шалом". Видинската еврейска организация "Шалом" към днешна дата е собственик на обекта, който веднага след Втората световна война е бил одържавен. Синагогата е върната на организацията в началото на 1990 година.


Според председателя на организация "Шалом" Максим Бенвенисти министерството на културата ще изпълни ангажиментите си по договора с областната администрация във Видин от 2009 г. за реставриране на видинската Синагога. За БТА Бенвенисти обясни, че министърът на културата Вежди Рашидов, в свое писмо от април т.г. е потвърдил ангажиментите на държавата по този договор и е въпрос на време и средства държавата да изпълни своите задължения. "Шалом" поддържа сключения договор, според който се отдава за безвъзмездно и безсрочно ползване теренът и сградата на Синагогата за нейната реставрация. В проекта на министерството на културата е записано "Синагогата да бъде изцяло реставрирана и се превърне в цялостен комплекс "Жул Паскин", който да е част от архитектурно -историческия ансамбъл -крепостта "Баба Вида", джамията и библиотеката на Пазвантоглу, Видинската Митрополия и паметникът на Антим Първи, уточни Максим Бенвенисти.


Еврейската общност във Видин от години търси дарители, които да помогнат за възстановяването на молитвения дом и да го превърне в музей на Холокоста. А намеренията на Община Видин за възстановяване на еврейската синагога в града датират отдавна. След 1950 година сграда е била превърната в склад, а по-късно е оставена да се разрушава и разграбва, изоставена е напълно безстопанствено. В началото на 70-те години на миналия век започват реставрационни дейности по укрепването на сградата. Идеята бе тя да се превърне в концертна зала и дори в Чехия бе поръчано изработването на орган. Но поради липса на средства обектът бе замразен. Днес Синагогата е полуразрушена и отдавна годините са заличили красотата и архитектурния й облик на втората по големина в дунавските държави еврейски храмове. През 70-те години на миналия век се извършва частичен ремонт с идеята синагогата - поради добрата си акустика, да стане зала за симфонични концерти. Автор на тогавашния архитектурен проект е арх. Стоян Янев, главен изпълнител е "НИПК-район София", а стойността на проекта възлиза на внушителната за онези години сума от около 1.5 млн. лв. Възстановяването обаче стига до тук, а следващият опит за спасяване на уникалната видинска синагога се прави 30 години по-късно. През 2001 г. ръководството на община Видин приема идеята на архитект, родом от Видин, за реализирането на проект "Многофункционален културен център "Жул Паскин". Невъзможността за осигуряване на необходимите над 1.7 млн. лв. възпират тогава реставрирането и адаптирането на сградата като многофункционална зала с тематична библиотека (за еврейството и културните влияния по река Дунав) и музейна част (музей на еврейството и администрацията). Започват ремонти и укрепителни дейности, премахва се покривът и обектът е "замразен" до днес.


През 2004 г. Видинската община кандидатства за включване на Синагогата в града в списък на най-застрашени паметници към чуждестранен фонд. С усилията на Видинска община уникалният еврейски паметник бе включен в списъка за 2004 година на Фонда за световни паметници на стоте най-застрашени обекти, но нищо не произтече от това. През 2004 г. община Видин предлага на Министерството на културата проект за реставрация и консервация на уникалната сграда, построена като еврейски молитвен дом, с идеята след нейното възстановяване, сградата да се превърне в Музей на Холокоста. През 2009 г. тогавашният кмет на Видин и Министерството на културата обявиха, че със средства по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г. Ще бъде ремонтирана сградата на видинската Синагога. Срокът за изпълнение на проект бе 24 месеца и трябваше да стартира през септември 2009 г, но опитът за възстановяване на Синагогата във Видин се провали и предложеният уникален проект за реставрацията й с 4.5 млн. Лв. отлежава вече близо две години.


Днес еврейската общност "Шалом" във Видин наброява петдесетина души. Те са запазили спомена за своите видни личности, един от най-богатите еврейски архиви в страната и полуразрушената 117-годишна сграда на еврейската синагога, една от най-красивите някога не само в България, но и в Европа. Самият Видин е един от главните центрове на еврейските общини още от времето на първото българско царство. Общността служи за пример на другите еврейски общини в страната със своя "Правилник на евреите от Видин 1337 г."

Каталог: Uploads -> dbsAttachedFiles
dbsAttachedFiles -> Отворено писмо от академични приятели на израел
Uploads -> Национален рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2017 г
Uploads -> Union européenne des méDÉcins spécialistes european union of medical specialists
dbsAttachedFiles -> Оеб „Шалом“ има политическа позиция по въпроса на съдбата на евреите под българско управление в годините на Холокоста в Европа. Позицията е приета от най-висшия
dbsAttachedFiles -> Познат и любим изпълнител сте за израелската публика, но смятате ли че тя (с изключение на преселниците от Балканите) разбират вашата музика?
dbsAttachedFiles -> Шломо Шеалтиел Слово в радио София


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница