Втората Световна война армията на фашистка Германия Вермахт започнала с картечницата mg-34 създадена през тридесетте годиниДата17.08.2018
Размер28.5 Kb.
Втората Световна война армията на фашистка Германия - Вермахт започнала с картечницата MG-34 създадена през тридесетте години.

При всичките и предимства тя имала два сериозни недостатъка – била чувствителна към замърсяване на механизмите й и била прекалено трудна и скъпа за изработване, което не позволявало да се задоволява все по нарастващата нужда на армията от картечници.

Затова още в 1939год, започнала разработка на нова картечница за замяна на МГ34 и през 1942 год. на въоръжение във Вермахта била приета нова единна картечница МГ42. Производството на MG-42 продължило в Германия до края на войната като били произведени над 400 000 картечници.

При това производството на MG-34, въпреки недосратъците и не било спряно напълно заради някои особености - като смяната на цевите и възможноста да се подава лентата с патрони от двете и страни което било по подходящо за монтиране на танкове и бойни машини.

След края на войната продължило използването на MG-42 като била призната за най-добрата картечница не само през втората световна война но въобще в класа си.

През 1950г. Германия прима на въоръжение вариант на МГ42 за патрон 7.62мм НАТО, първо с обозначението MG-42/59, а после с MG-3. Тази картечница и днес е на въоръжение в Италия, Пакистан и още много страни по света. В Югославия вариант на МГ42 дълго време е била на въоръжение във варианта с патрон 7.92мм Маузер.

MG-42 била разработвана с точно определени изисквания – трябвало е да бъде универсална т.е. единна картечница, максималко ефтина за производство, максимално надеждна с висока огнева мощ и да достига относително висок темп на стрелба.

Ниската цена и бързото и производство били успешно постигнати. Широко са се изполвали щамповки: цевната кутия заедно с кожуха на цевта се правела от щамповка само от една заготовка, докато при МГ34 били два отделни детайла и то изработвани на металорежещи машини. Освен това сравнена с МГ34 с цел опростяване са се отказали от възможноста да се подава лента от двете страни, също и от магазинен пълнител и превключвател на огъня.

В резултат стойноста на МГ42 спрямо МГ34 била намалена с 30%

а разхода на метали 50%

МГ42 е построена на основата на автоматика с къс ход на цевта и заключване с помоща на двойка ролки. На дулната част на цевта има специална муфа която спомага за движението й.

След изстрела заключения затвор се премества назад на около 18мм,

след това с помоща на механизъма с ролките се разделя цевта от затвора. Цевта остава а затвора продължава отката назад, извлича и изхвърля изстреляната гилза и подава нов патрон, а лентата се предвижва надясно.

Режима на огън е само автоматичен,

предпазителя е запиращ щифт разположен на пистолетната ръкохватка.

Ръкохватката за зареждане е от дясната страна и при стрелбва остава неподвижна

Захранването на картечницата се осъществява от метална неразделима лента. Лентите са във вид на секции по 50 патрона всяка, като секциите могат да се обединят помежду си и да се образува лента с произволна дължина. На практика са се използвали предимно ленти от 50 и 250 патрона

Устройството на механизма за подаване на лентата било просто и надеждно.

Заради високия си темп на стрелба МГ42 имала нужда от честа замяна на цевите. Разработеното от инжинерите решение позволявало цевите за се подменят за около 6 до 10 секунди.

Подвижната цев се фиксира в цевната кутия само в две точки – дулната си част в специална муфа и в патронната си част. За смяна на цевта тя трябва да бъде в задно положение и само с едно движение се отваря механизма за смяна .... и цевта лесно се изважда надясно през процепа на кожуха. След поставянето на нова цеф механизма се връща обратно.

Схемата за подмяна на цевите обеснява и големия прозорец отдясно в кожуха на цевта.

Единствения недостатък на тази схема за подмяна на цевите е отсъствието на ръкохватка, за което било необходимо да се изполват термоизлоращи ръкавици за извличане на горещата цеф или други подръчни материали.

Смяна на цевта при интензивна стрелба била нужна при всеки 250-300 изстрела.

МГ42 се използвала в ролята на ръчна картечница а също и се монтирала на пехотен и зенитен станок – триножник от МГ34.

На триножника има монтиран оптически прибор тип перископ и дистанционен спусък при което стрелеца може да се прикрие по-добре.

MG 42 – немската ротна картечница в калибър 7,93х57, образец 1942 г.

Е една от най-удачните модели в изсторията на стрелковото оръжие. Отличителната и способност е – скорострелност до 1100 изстрела в минута

и най главното – възможноста за работа продължително време в такъв режим без прегряване и отказ на автоматиката.И всичко това .. при относително неголямо тегло
Каталог: topgun -> TOPGUN scenarii -> source
source -> Рубрика "Тестове" полуавтоматична въздушна пушка "Кросман"
source -> Днес ще ви представим една невероятна стрелба с три оръжия последователно на дълга сцена
TOPGUN scenarii -> Сценарий на topgun # 29 за 16 май 2006 год
TOPGUN scenarii -> Сценарий на Топгън за 15 ноември. История (Глок)
source -> Системата представлява въртящ се блок със 6 цеви в калибър 0,6 дюйма, имаща общ корпус
TOPGUN scenarii -> Сценарий на topgun # 28 за 02 май 2006 год. Картечница мг42
TOPGUN scenarii -> Сценарий на topgun # 24 за 07 март 2006 год. Рубрика "Тестове" полуавтоматична въздушна пушка "


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница