Сценарий на topgun # 28 за 02 май 2006 год. Картечница мг42Дата10.04.2018
Размер46.14 Kb.
#66390
ТипСценарий
Сценарий на TOPGUN # 28

за 02 май 2006 год.
1. Картечница МГ42

Втората Световна война армията на фашистка Германия - Вермахт започнала с картечницата MG-34 създадена през тридесетте години. При всичките и предимства тя имала два сериозни недостатъка – била чувствителна към замърсяване на механизмите й и била прекалено трудна и скъпа за изработване, което не позволявало да се задоволява все по нарастващата нужда на армията от картечници. Затова още в 1939год, започнала разработка на нова картечница за замяна на МГ34 и през 1942 год. на въоръжение във Вермахта била приета нова единна картечница МГ42. Производството на MG-42 продължило в Германия до края на войната като били произведени над 400 000 картечници. При това производството на MG-34, въпреки недостатъците и не било спряно напълно заради някои особености - като смяната на цевите и възможноста да се подава лентата с патрони от двете и страни което било по подходящо за монтиране на танкове и бойни машини.

След края на войната продължило използването на MG-42 като била призната за най-добрата картечница не само през втората световна война но въобще в класа си.

През 1950г. Германия прима на въоръжение вариант на МГ42 за патрон 7.62мм НАТО, първо с обозначението MG-42/59, а после с MG-3. Тази картечница и днес е на въоръжение в Италия, Пакистан и още много страни по света. В Югославия вариант на МГ42 дълго време е била на въоръжение във варианта с патрон 7.92мм Маузер. MG-42 била разработвана с точно определени изисквания – трябвало е да бъде универсална т.е. единна картечница, максималко ефтина за производство, максимално надеждна с висока огнева мощ и да достига относително висок темп на стрелба. Ниската цена и бързото и производство били успешно постигнати. Широко са се изполвали щамповки: цевната кутия заедно с кожуха на цевта се правела от щамповка само от една заготовка, докато при МГ34 били два отделни детайла и то изработвани на металорежещи машини. Освен това сравнена с МГ34 с цел опростяване са се отказали от възможноста да се подава лента от двете страни, също и от магазинен пълнител и превключвател на огъня.

В резултат стойноста на МГ42 спрямо МГ34 била намалена с 30% а разхода на метали 50% МГ42 е построена на основата на автоматика с къс ход на цевта и заключване с помоща на двойка ролки. На дулната част на цевта има специална муфа която спомага за движението й. След изстрела заключения затвор се премества назад на около 18мм, след това с помоща на механизъма с ролките се разделя цевта от затвора. Цевта остава а затвора продължава отката назад, извлича и изхвърля изстреляната гилза и подава нов патрон, а лентата се предвижва надясно. Режима на огън е само автоматичен, предпазителя е запиращ щифт разположен на пистолетната ръкохватка. Ръкохватката за зареждане е от дясната страна и при стрелбва остава неподвижна. Захранването на картечницата се осъществява от метална неразделима лента. Лентите са във вид на секции по 50 патрона всяка, като секциите могат да се обединят помежду си и да се образува лента с произволна дължина. На практика са се използвали предимно ленти от 50 и 250 патрона. Устройството на механизма за подаване на лентата било просто и надеждно. Заради високия си темп на стрелба МГ42 имала нужда от честа замяна на цевите. Разработеното от инжинерите решение позволявало цевите за се подменят за около 6 до 10 секунди. Подвижната цев се фиксира в цевната кутия само в две точки – дулната си част в специална муфа и в патронната си част. За смяна на цевта тя трябва да бъде в задно положение и само с едно движение се отваря механизма за смяна .... и цевта лесно се изважда надясно през процепа на кожуха. След поставянето на нова цеф механизма се връща обратно. Схемата за подмяна на цевите обеснява и големия прозорец отдясно в кожуха на цевта. Единствения недостатък на тази схема за подмяна на цевите е отсъствието на ръкохватка, за което било необходимо да се изполват термоизлоращи ръкавици за извличане на горещата цеф или други подръчни материали. Смяна на цевта при интензивна стрелба била нужна при всеки 250-300 изстрела. МГ42 се използвала в ролята на ръчна картечница а също и се монтирала на пехотен и зенитен станок – триножник от МГ34. На триножника има монтиран оптически прибор тип перископ и дистанционен спусък при което стрелеца може да се прикрие по-добре.

MG 42 – немската ротна картечница в калибър 7,93х57, образец 1942 г. е една от най-удачните модели в изсторията на стрелковото оръжие. Отличителната и способност е – скорострелност до 1100 изстрела в минута и най главното – възможноста за работа продължително време в такъв режим без прегряване и отказ на автоматиката. И всичко това .. при относително неголямо тегло2. Турнир по стрелба с пистолет за купата на „Колеж за охрана и сигурност”

- стрелбище „Спартак”3. Рубрика “Уроци по динамична стрелна”

- Варианти на Спускането


4. Мулти GUN стрелба


Днес ще ви представим една невероятна стрелба с три оръжия последователно на дълга сцена


изпълнена от световния шампион в дисциплината три гън Майкъл Войт. Това което демонстрирах е типична USPSA мултигън сцена с три оръжия – леко стрелково оръжие, пистолет и гладкоцевна пушка
Стрелянето на мултигън сцени е доста сложно, но има няколко основни правила които ако ги следвате ще постигате добри резултати

  • бързи движения между мишените

  • поваляне на група мишени и презареждане по време на смяна на курса на стрелба

  • правете всично това бързо и така ще свалите още от времето си

Сега наблюдавайте внимателно как ще обесня сцената.


Първата секция за гладкоцевните оръжия има 6 мишени, аз ще ги стрелям отдясно на ляво 1 2 3 4 5 6 и незабавно започвам да се движа и докато се движа стрелям по още два попара, презареждам и стрелям последния попар и трите глинени панички – всично това в движение. Разреждам пушката, поставям я на масата и преминавам към пистолета като внимавам при взимането му да не докосвам спусака. Зареждам го и стрелям групата мишени от ляво на дясно, като започвам от лесните мишени за да имам бързи изстрели. Изваждам пълнителя издърпвам затворния блок и поставям пистолета на масата. Тогава взимам пушката, зареждам и лягам долу. Свалям трите далечни мишени
Аз стрелях още веднъж с гладкоцевната пушка защото пропуснах една мишена.
Номер 1 от правилата на мултигън е никога не оставяйте без амуниции. На гладкоцевната пушка имам още няколко патрона закрепени на нея, за пистолета имам втори пълнител, а на пушката имам още един пълнител като екстра.
Това което аз още трябва да тренирам е да се премервам добре


4. Рубрика “Оръжеен магазин”

- oптики и бинокли на фирмата „Сваровкси” – модели PVI 2- тактически и бойни ръкавици
Каталог: topgun -> TOPGUN scenarii
TOPGUN scenarii -> Сценарий на topgun # 21 за 24 януари 2006год. Ловните пушки на фирмата Benelli
TOPGUN scenarii -> Рубрика "Тестове" полуавтоматична въздушна пушка "Кросман"
TOPGUN scenarii -> Днес ще ви представим една невероятна стрелба с три оръжия последователно на дълга сцена
TOPGUN scenarii -> Сценарий на topgun # 29 за 16 май 2006 год
TOPGUN scenarii -> Сценарий на Топгън за 15 ноември. История (Глок)
TOPGUN scenarii -> Системата представлява въртящ се блок със 6 цеви в калибър 0,6 дюйма, имаща общ корпус
TOPGUN scenarii -> Втората Световна война армията на фашистка Германия Вермахт започнала с картечницата mg-34 създадена през тридесетте години
TOPGUN scenarii -> Сценарий на topgun # 24 за 07 март 2006 год. Рубрика "Тестове" полуавтоматична въздушна пушка "


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница