Задача 4: Анализ на приложението на цвета в рекламната (търговска) практика на фирми, институции и организацииДата05.01.2023
Размер2.62 Mb.
#116125
ТипЗадача
Задача-4

Задача 4:


Анализ на приложението на цвета в рекламната (търговска) практика на фирми, институции и организации
Деляна Василева №192183
Цвета Иванова №192177


Хранително-вкусова
индустрияАвтомобилостроенеЗдравеопазванеОтдих и туризъмМодна индустрия12
3


4
567
89

10


Науката се цветовете се нарича хроматология. Концепцията за въздействието на цветовете е разработена от Йохан Волфганг фон Гьоте. Според него всички тъмни цветове успокояват, а светлите – възбуждат, като въздействат на физическо и на психично ниво. Минавайки през очите, възприятието за цвят достига до всички органи и предизвиква осезаеми усещания. Цветовете провокират и влияят върху чувствата на човека, а не върху неговата логика. Цветовете са едно от най-силните оръжия, които се използват при създаване на различни видове стимули в рекламните послания. Правилното подбиране на цветовете са в основата на успешната рекламна кампания. Остановено е, че предпочитанията към даден цвят зависят от редица фактори като възраст, пол, социална принадлежност, религия, физическо състояние и т.н. Така например в по-голямата си част младите хора на възраст до 25 години предпочитат червения цвят, докато хората в напреднала възраст — тъмните и приглушени цветове. Затова е много важно към коя целева група ще бъде насочена рекламата, за да може тя да бъде най-ефективна.


Цветовете в рекламата предават съответната вложена в тях енергия, чувство, атмосфера, желано настроение. Трябва да могат да превлекат и задържат внимането на потребителите и те да запомнят продукта и съответно да го закупят.

Хранително-вкусова индустрия


В избраните примери преобладава повече цветовете-червено и синьо. Червеният цвят е символ на принципа на живота огненост и мощ. Цвят на кръвта, чувствата, страстите и емоциите. Олицетворява космичната сила на Любовта и блясъка на живота. Предизвиква усещане за радост, енергия, емоционалност, сила и топлота. Доказано е, че този цвят оказва огромно влияние върху това как човек възприема параметрите на даден обект и оценява разстоянието до него. Прави обекта визулно по-близък и топъл. Тук може да се даде пример за логото Мак Доналдс и начина на разположение на тяхните рекламни табели-на високо. Червеният цвят благоприятства бързото разпознаване от далечно разстояние. Цветът приканва към действие и импулсивна покупка. В логото на тази фирма за бързо хранене също присъства и жълтото, което е цветът, който първо се забелязва от човешкото око. Целевата група, която обхваща е огромна-от деца до възрастни хора.
Синьото изразява духовност, истина, доверие, чистота, спокойствие, удоволствие, пасивност, разбиране, консерватизъм, безопасност, технология, мъжественост, студ, прохлада, меланхолия, депресия. Основното семантично значение на синьото е истина, доверие, чистота. Студената страна на синьото се използва предимно за асоциация на свежест при напитките – Nestea. Използва като символ за чистота и прозрачност поради връзката си с водата. В рекламата, за разлика от червения цвят, синият привлича внимание, но никога не предизвиква отрицателни емоции.

Автомобилостроене
Сивият цвят присъства в голямо количество в логата на марките на автомобилите. То е ахроматичен цвят свързан със стабилността, солидното, създава усещане за спокойствие, освобождаване от хаоса на света, но и символ на нерешимостта, компромиса и изолираността. Фирмения знак на автомобила трябва да вдъхва именно идеята за стабилност и надежност.
В логото на BMW са използвани три цвята синьо, черно и бяло. Бялото е символ на чистотата, невинността, прехода от завършването на нещо, към началото на друго. То е ефирно и безплътно, но привлича вниманието. Червния цвят от своя страна придава класа към рекламата, а синьото безопастност и мъжественост. Чрез внушението на тези цветове марката привлича такива потребители, които желаят да се причислят към тази група. В правилна комбинация с черно и златно например може да повиши стойността на всеки един продукт. Пример за това са Порше и Ламборгини, които са известни на пазара като луксозни возила. Така те таргетират хора с големи финансови възможности, чийто начин на живот се асоциира с лукса, блясъка и разкоша.
Червеният цвят в фирмения знак на Ферари заедно с символния знак-коня прави асоцияция за бърз, спортен автомобил. Също най-разпознаваемият им модел е в червен цвят както логото. Допълнително и жълтото присъства като символ на щастието и енергията.

Различните нюанси на сребристото, които често се използват в автомобилната индустрия, означават качество и майсторство. Логото на Toyota било проектирано в продължение на три години и целта била да се разпознава отпред и гледано през огледалото за обратно виждане.Двата вътрешни кръга представляват връзката между клиента и марката, които живеят заедно в света, описан от по-голям кръг около тях


Здравеопазване


В тази сфера основната цел е да се създаде чувство доверие у потребителя. Зеленият цвят е най-често асоцииран с природата и здравето на хората. То е цвят, който успокоява очите, а потребителя го допуска в съзнанието си максимално лесно. То е уместен цвят в рекламата на здравни заведения, стоматологични клиники, аптеки и центрове за здраве. Цветът на мантите на хирурзите (израз на доверие и жизненост), на фармацевтичните реклами (като символ на живот и здраве). Според редица маркетологични изследвания зеленото е възможно най-спокойният цвят – цвят без радост, но и без мъка, без страст, който не изисква нищо.
Необичайно за тази индустрия е знакът на Vedra - присъства оранжевия цвят. Той е цвят на топлината, действието, бодростта и енергията, силата и придизвиква към продажба. Този цвят често се използва във фармацевтичната индустрия и при детските стоки.
Д
оста често в тази индустрия се използва и червеният цвят. Той е символ на принципа на живота огненост и мощ. Червеното дава физическа сила, енергия и активизира. Това е цвят, който няма как да не привлече вниманието на потребителя. Използва се червено, когато желаем да привлечем вниманието към нещо или да създадем вълнение. Цветът пасва добре на реклама за храна, мода, здравеопазване, автомобилостроене.
Синьото е полезен за фармацевтичната индустрия. Тъй като предава посланието, че зад продукта стоят сериозни научни изследвания, които гарантират неговата надеждност.

Отдих и Туризъм


В тази сфера преобладаващите цветове са синьо и зелено. Те създават доверие в потребителя, усещане за чистота, свежест и спокойствие. Синьото е символ на интелект и прецизност. Студената страна на синьото се използва предимно за асоциация на свежест при туризма. Синьото се използва като символ за чистота и прозрачност поради връзката си с водата. Така много туристически фирми и хотели залагат на този цвят. Този цвят обаче има и негативна страна. Доказано е, че синьото подтиска апетита и това го прави не толкова предпочитан цвят в хранително вкусовата промишленост.
С иният привлича вниманието си в рекламата и логото, той е доста силен цвят и за разлика от червеното никога не провокира отрицателни емоции. Синьото и всички нюанси помагат за повишаване на психическото равновесие, облекчаване на стреса. Именно това търси клиента, когато резервира стая в даден хотел или мотел.

Модна индустрия


В модната индустрия преобладават логотата с името на компанията са най-често срещаният им вид, според статистиката до 70% от всички съвременни лога принадлежат към тях. Това не е изненадващо, защото те изпълняват двойна функция, помагайки на публиката да се запознае не само със символите, но и с името на марката. Тази комбинация прави тези табели максимално ефектни, но изисква и висок професионализъм от дизайнера - за хармонично съчетаване на картини и текст помежду си. Доста често срещаме червеният цвят, който изобразява вълнение, сила, енергия на марката.
Розовото е символ на женственост и безусловна любов, на незрялост и игривост. Харесван е от огромното болшинство от бизнесите, насочени към жените и особено към момичетата. Примери за подражание са Victoria’s Secret и Barbie.
Златно, разчита се като богатство и екстравагантност. В дизайна се използва за придаване на официалност и тежест – върху покани, визитки, етикети, сертификати и дипломи. Подчертава и обогатява цветовата палитра.. Изобилното му приложение обаче може да създаде впечатление за показност и кич.Черното също е топъл цвят, който се свързва с престиж и класика. Използва се най-често за луксозни и скъпи стоки, които трябва да демонстрират своята изтънченост и класа, заради което често се среща при фирмите, които предлагат дрехи и обувки, както и при автомобилните компании.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница