10 февруари 2011 г. Тема: здравеопазванеДата28.08.2017
Размер352.74 Kb.
10 февруари 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕБлизо половината зъболекари у нас не работят с НЗОК
Над 3000 от близо 7500 зъболекари у нас не работят с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това съобщи вчера Мария Джорова, председател на Сдружението на българските зъболекари. Тя добави, че се наблюдава трайна тенденция за увеличаване на броя на стоматолозите, които не работят с касата, като причината за това е много малкият пакет от дентални дейности, покриван от НЗОК. От сдружението коментираха, че основният пакет от дейности е от над 10 години, а цената им сега е увеличена. Те обявиха, че не е решен и проблемът със спешността при дентални заболявания, като досега единственото решение е вадене на зъб, както и проблемът с профилактиката при децата. Вчера, в деня на професионалния празник на зъболекарите и страдащите от зъбни болки, от сдружението връчиха за 12-а година поред приза "Зъболекар на годината". Наградата получи стоматологът Ивайло Симеонов, който е член на Сдружението по орална имплантология.


30 общински болници могат да кандидатстват за евросредства
30 общински болници могат да кандидатстват за финансиране с европейски средства по линия на Оперативна програма “Регионално развитие 2007–2013 г.”, съобщиха вчера от Министерството на здравеопазването. Приемането на проектите на лечебните заведения започна от 31 януари. За общинските болници са предвидени 138 млн. лв., с които ще могат да извършат обновяване на апаратурата си, както и да развият възможностите си за диагностика и лечение на онкологичните заболявания. Комплексните онкологични центрове и специализирани болници за онкологични заболявания в Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Пловдив, Русе, София, Стара Загора, Хасково, Шумен могат да получат 65 млн. лв., с които да осигурят нужната им апаратура за диагностика и лечение. Болниците в Балчик, Велинград, Гоце Делчев, Казанлък, Карлово, Лом, Самоков, Сандански, Свищов могат да кандидатстват за 33 млн. лв. за оборудване на отделенията си с нужната модерна апаратура за лечение на различни заболявания. От възможностите за финансиране могат да се възползват и болници, които се намират в малки общини. Те могат да получат 40 млн. лева за преструктуриране в медицински центрове или да развият структури за рехабилитация и долекуване. Това са лечебни заведения в общините Тетевен, Бяла, Тутракан, Омуртаг, Свиленград, Разлог, Етрополе, Белоградчик, Елхово, Крумовград, Девин. Всички болници подават проектните си предложения в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като крайният срок е 12 август.


БСП и Синята коалиция: Цветанов да си ходи

Може би някои искат Алексей Петров да стане вътрешен министър, контрира вицепремиерът
Парламентарните групи на Синята коалиция и на Коалиция за България с официални декларации поискаха в сряда премиерът Бойко Борисов да освободи Цветан Цветанов като вицепремиер и министър на вътрешните работи или самият Цветанов да подаде оставка.

Поради некомпетентност и лошо управление министърът на вътрешните работи губи битката с организираната престъпност, не обезвреди върховете на мафията и превърна престъпността и корупцията в медийни акции, смятат депутатите от Синята коалиция. Според нейния съпредседател и лидер на СДС Мартин Димитров е въпрос на време премиерът да поиска оставката на министъра на вътрешните работи. "Ако това не се случи, Цветанов ще завлече целия кабинет със себе си", допълни другият съпредседател на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов.

В Коалиция за България смятат, че като министър на вътрешните работи Цветанов е отговорен за засилването на полицейщината в държавата, за превръщането на СРС-тата в средство за контрол на хората и за провала на борбата с престъпността и корупцията. Социалистите възнамеряват да информират Европейския парламент и Европейската комисия и да поискат тяхната намеса за предотвратяване и прекратяване на злоупотребата със СРС-та и нарушаването на правата на българските граждани.

„Моята оставка се иска от доста време както от организираната престъпност, така и от политическите опоненти, но сега това се материализира, заявено като позиция от Синята коалиция. Това, което може би имат предвид, е Алексей Петров да бъде бъдещият вътрешен министър“, коментира Цветан Цветанов.


Румен Петков обвини министъра в бойкот на Закона за МВР

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не е създал условия за прилагане на промените в Закона за МВР от 1 януари, смята депутатът от Коалиция за България Румен Петков. Той цитира документи, от които става ясно, че Цветанов е разрешил промените да бъдат отложени до 31 март. Дотогава част от служителите на закритата Главна дирекция "Досъдебно производство" все така ще се водят на нейния щат и ще продължават да изпълняват служебните си задължения.

Левият депутат Кирил Добрев изрази недоумение от продължаващата проверка на декларацията за доходите на Цветан Цветанов и евентуалната възможност саморъчната декларация да бъде подменена, за да се покрие несъответствие от около 200 000 лева.
Левицата обжалва отказа на прокуратурата да разследва огласяването на СРС

Коалиция за България е обжалвала постановлението на Софийската градска прокуратура за отказ да се образува досъдебно производство за огласяването на

СРС от вицепремиера Цветан Цветанов по случая в болницата в Горна Оряховица. Жалбата е внесена в Софийската апелативна прокуратура.

От левицата смятат, че в правния мир не съществува физическо, юридическо лице или държавен орган, които имат правомощието да разрешат разгласяването на данни от личния живот на гражданите. Настоява се още да бъдат разсекретени стенограмите от заседанията на парламентарни комисии, в които са обсъждани контрабандата и използването на СРС-та. Социалистите ще внесат промени в закона за СРС-та, с които да се засили контролът при използването им.
Красимир Велчев, председател на парламентарната група на ПП ГЕРБ: Атаките срещу вицепремиера идват от организираната престъпност
Борислав Михайлов

- Г-н Велчев, как ще коментирате декларацията на Синята коалиция, с която те свалят доверието си от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и настояват за неговата оставка?

- Нормално е, когато един министър засегне интересите на дадена група или на дадена партия, те да реагират по този начин. Това е техен проблем. Сигурно са засегнати от действията на правителството, от работата на Министерството на вътрешните работи. Намирам за напълно неоснователни всички отправени обвинения, съдържащи се в тази декларация. За мене лично опитът на Синята коалиция да бъде създадена временна анкетна комисия, която да разследва случая с лекарите в Горна Оряховица, е опит да се разпъне политически чадър над ръководството на тази болница. За никого не е тайна, че главният лекар на тази болница е лидер на общинската организация на ДСБ в града. Забележете – зам.-председателят на Синята коалиция настояваше в тази комисия да има и лекари. Заради такъв подход толкова години не може да бъде осъден медик за лекарска грешка. Дори в някаква степен се възхищавам на лекарското съсловие за това, че умеят да бранят и защитават своите кадри...

- Искате да кажете, че Синята коалиция атакува министър Цветанов, защитавайки чисто съсловните интереси на медиците, като взима за повод инцидента в Горна Оряховица?

- Нали за това говоря. Лекарският съюз не е адвокатска кантора. Както във всяка професия има талантливи и бездарни, така е и при медиците. Когато някой направи грешка, особено когато става дума за човешки живот, трябва да понесе и отговорността, наказанието. Знаете, че ако се върнем само една година назад във времето, бяха осъдени и шофьори, и собственици на транспортни фирми, но нямам спомен всички шофьори да са се вдигнали в тяхна защита. А те са най-голямото съсловие... Мисля, че не бива да се минава в крайности и лекарският съюз или цяла парламентарна група да се обръщат в адвокатска кантора. Трябва да се оставят компетентните органи да си свършат работата. Това е нашето желание; това вероятно е и причината някои наши народни представители да гласуват „въздържал се”...

- Според Синята коалиция министър Цветан Цветанов разчиства лични сметки с лекарите в Горна Оряховица и с подслушването на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов, като във втория случай пречи на борбата с организираната престъпност. Те казват, че ако не бъде поискана оставката на Цветанов, той ще повлече цялото правителство...

- Всички тези неща, които изброихте, са пълна безсмислица. На първо място, аз поне не знам министър Цветан Цветанов да има някакви интереси в Горна Оряховица; на второ място – да се каже, че министърът на вътрешните работи пречи на борбата с организираната престъпност, е, меко казано, не некомпетентност, а клевета. Защото виждате какво направи за година и половина Цветан Цветанов с борбата си именно срещу организираната престъпност. И ако има атаки срещу него, те идват именно от тази посока – от организираната престъпност, от хора на бившата „Държавна сигурност“ и от някои структури, така да се каже, които не искат да има ред в държавата, не искат да има и действаща демокрация. Техните сметки са, че колкото повече се уронва авторитетът на институциите, а вие сами знаете какъв е той в момента – няма институция с висок рейтинг – точно това дава възможност на някои икономически структури и групи да купуват политическо влияние.

- Бихте ли казали дали представители на Синята коалиция са търсили контакти с вас лично или с парламентарната група на ГЕРБ, за да ви информират за нещата, които се съдържат в декларацията им с искане за оставката на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов?

- Преди гласуването на вота на доверие към правителството имахме един кратък разговор, на който стана дума, че липсва доверие между нас, между ГЕРБ и Синята коалиция...

- Притеснявате ли се за стабилността на правителството?

- Смешно е да се мисли, че сме притеснени или има каквито и да е опасности за стабилността на правителството. Техните позиции отразяват техните виждания.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии
Д-р Димитър Ленков, гл. секретар на Българския лекарски съюз, пред в. "Дума":

Само оставката на вътрешния министър може да подобри имиджа на колегите.
Зъболекарите са прави да отказват работа с НЗОК

30 лв. на човек за година стигат само да извадиш зъб, но не и за лечение
От общо 7500 зъболекари в България над 3000 не работят с Националната здравноосигурителна каса. Причината е, че пакетът услуги и заплащането, което предлага институцията, не устройват стоматолозите. Това обясниха вчера от сдружението на българските зъболекари. Статистиката сочи, че с всяка година се увеличава броят на стоматолозите, които се отказват да работят с касата.

Истината е, че НЗОК дава само по 30 лв. годишно на човек за тази медицинска дейност. По скромни изчисления парите стигат да се извади зъб, но не и да се лекува. При това положение става излишно безкрайното писане, което се изисква по закон, за да се възстановят парите от касата, и лекарите с право отказват да работят с НЗОК. Проблемът обаче е много сериозен, защото излиза, че държавата едно говори, а друго прави. Известно е, че у нас децата са с най-болни и криви зъби, както и с най-болни венци сред европейските си връстници. Шестгодишните имат по 5 временни зъба с кариес, 12-годишните – средно 3 развалени постоянни зъба, а при 18-годишните всеки четвърти младеж е с поне един изваден зъб. Данните бяха изнесени миналата година. Стреснати от тези цифри, тогава представители на държавата обещаха да се погрижат този проблем да се реши, но очевидно е отложен за след кризата. Което в крайна сметка не е решение.

Милена Дамянова, зам.-министър на образованието:

ЛЕКАРИ ЩЕ КАЖАТ КОЛКО ДА ТЕЖАТ ШКОЛСКИТЕ РАНИЦИ
СТАНИСЛАВ ДИМОВ

- Г-жо Дамянова, как ще бъдат олекотени ученическите раници и какво ще представлява новият стандарт за учебниците?

- Към Закона за предучи­лищното и училищното образование предвижда­ме да има стандарти, кои­то да бъдат приети с на­редби. Единият е за учеб­ниците и учебните пома­гала. В момента експерти­те на министерството под­готвят основна рамка, на базата на която работна­та група ще проведе дис­кусии и ще вземе решение по основни проблеми. Имаме статистики, изпра­тени от Министерство на здравеопазването (МЗ), по въпроса с ученически­те раници. Действащата към момента наредба за учебниците и учебните по­магала е издадена през 2003 година. Аз питам за­що 7 години никой не е повдигал въпроса, защо в нея няма посочени някак­ви изисквания относно теглото на чантите? Във Великобритания и в Се­верна Ирландия напри­мер, ако детето е 23 кг, ра­ницата му трябва да тежи 3,40 кг. Ако е 36 кг, чанта­та трябва да е 5,44. Това е проблем, който не стои на преден план само у нас. Американската академия на ортопедичните хирурзи е дала становище, което гласи, че ученическата ра­ница трябва да тежи от 10 до 15% от телесното тег­ло на детето. Това е нап­равено с цел превенция на гръбначните изкривя­вания и болестите на рас­тежа. Ще поканим практи­куващи лекари в работна­та група, за да въведем възможно най-добрия стандарт. Добре е да по­мислим и за блокове часо­ве.

- Ще станат ли по-леки учебниците?

- Като се съпоставят изискванията в различни­те държави, това ще бъде решено. Учебниците тряб­ва да са хубави, привлека­телни за децата, с инте­ресни картинки и добре подредено съдържание. Те трябва да се пишат от учителите, а не от препо­даватели от висшите учи­лища, както е в момента. Учителите най-добре поз­нават децата и знаят как­ви са техните потребнос­ти. В момента пособията отговарят на всички изис­квания, посочени в сегаш­ната наредба. Изискване за тегло обаче липсва. Учебниците в чантата на детето трябва да са съоб­разени със седмичното

разписание на часовете. То се заверява и одобрява от Регионалната здравна инспекция. От I до VII клас учебниците на децата се предоставят безвъзмезд­но и се финансират от държавата. Задължител­ните и необходими учебни помагала се съдържат в комплекта. Оттам нататък е решение на родителя колко учебни помагала да купи на детето си. Това трябва да се обсъжда внимателно с учителите, защото ефективното обу­чение не означава хаотич­но използване на много помагала. При проверка в няколко училища в стра­ната се оказа, че в много случаи децата в начален курс си носят учебниците за цялата седмица, неза­висимо от това какво имат в програмата за конкрет­ния ден. Важни са също моделът и материята на самата раница. Ето защо не е за подценяване роля­та на учителя и на родите­ля като фактори за нама­ляване тежестта на уче­ническата чанта. Има учи­лища, в които учебниците или учебните помагала за следващия ден се зак­лючват в библиотеката. Целодневната организа­ция също ще донесе об­лекчение в тази насока. Децата ще си оставят учебниците, помагалата, тетрадките в училище. И в момента има такива практики, но е добре те да се случват в повече учи­лища.

- Подкрепяте ли идея­та на родителските орга­низации да има по 1 ут­върден учебник на пред­мет, включващ в тялото си и учебното помагало?

- При всички положения трябва да има избор. Спо­ред проучванията на ев­ропейската практика само България и Гърция имат ограничения в броя на одобряваните учебници. Смятам, че трябва да има възможност всеки учител да избира сам, за да може децата да придобият компетентностите и умения­та, които се искат в края

на обучението. Учителят трябва да подбира и под­хода към децата, защото те са различни. Тогава ве­че ще се видят и добрите резултати.

Постижимо ли е все­ки учител да има разли­чен подход към отделни класове, при положение че сега влизат и изпяват един урок?

- Учителят е изключи­телно важна фигура в це­лия процес на обучение и смятам, че тази цел е на­пълно изпълнима. Иска ми се нашето общество да има малко повече дове­рие към учителя, да му да­дем подкрепа, а ние като институция трябва да му осигурим условия да под­бере този правилен под­ход. Затова говорим за олекотяване на учебното съдържание, за освобож­даване на повече часове за утвърждаване на компетентности. Това е нещо, което към момента липс­ва. Естествено тук е мно­го важна квалификацията на педагогическите специалисти, за която осигурихме 75 млн. лева по оперативна прог­рама.

- Ще бъдат създадени и други стандарти. За какво ще се отнасят те?

- Ще има например стан­дарт за предучилищно об­разование, напреднала е и работната група, която изготвя стандарта за при­общаващо образование. Той се прави за първи път. Целта е да създадем ус­ловия за равен достъп до качествено образование за всички деца. Това включва и физическата, и педагогическата, и психо­логическата среда. В мо­мента се обобщават ре­зултатите от анализ на ин­тегрираното обучение на деца със специални обра­зователни потребности в 10 области на страната, който се прави за първи път и то заедно с Държав­на агенция за закрила на детето. Бяха проучени мнения на родители, де­ца, учители,ресурсни учители, дирек­тори. Едно от предложенията е имаме ресурсни учители, които да партнират на де­тето, съобразно нуждите му, а не както е сега -между 3-4 часа седмично в училището или детската градина. Това изследване ще ни помогне да създа­дем трайна и ясна уредба, която да помогне на тези деца.

- Все по-често ставаме свидетели на агресия в училище. Как ще се ре­ши този проблем?

- На първо място трябва да се увеличи броят на квалифицираните психо­лози в училище. В момен­та един психолог отгова­ря за 500-600 деца, което не дава ефективен резул­тат. Има случаи, в които един психолог отговаря за няколко населени мес­та. Но това е само една от страните. Много е важно да се променят взаимоот­ношенията в самото учи­лище и да има екипна ра­бота в подкрепа на лич­ностното развитие на де­цата. Родители, учители и деца трябва повече да си говорят. Да, трябва да има и дисциплиниращи мерки, но те трябва да са съобразени с възрастта на учениците. Не може да се отнасяме към едно дете в първи клас така, както се отнасяме с младеж в де­сети. Агресията обаче е проблем на цялото ни об­щество и не бива да пренасяме отговорността само върху училището. Там

децата в повечето случай прекарват само половината от деня си. А какво се случва през

другото време? Много важна ролята на семейст­вото, защото децата вли­зат в класната стая с въз­питанието и отношението, което най-напред получа­ват вкъщи.

- Ще има ли наказания за ръководството на 9-а френска гимназия в Со­фия, след като дирек­торката допусна в учи­лище да бъдат изпитва­ни деца по време на грипната ваканция?

- Проверката ни показа, че няма нарушение, и уче­бен процес по време на грипната ваканция не е провеждан. Всички деца са отишли по собствено желание в училище по различни причини: някои, за да си получат стипен­диите, други, за да попи­тат как ще бъдат оформе­ни или да се предадат презентации. Няма как учителите да ги върнат. Да им затворят вратите ли? Не е забранено на учениците да разговарят с учителите си дори по време, когато училището е в грипна ваканция.


Закъсали болници харчат 138 млн. лв за апаратура
138 млн. лв. са предвидени за 30 общински болници, за да закупят с тях нова и модерна медицинска апаратура. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването вчера. Средствата са по оперативна програма “Регионално развитие 2007–2013 г.”

Конкретните лечебни заведения са подбрани от здравното ведомство по обективни критерии като местоположение, наличие на специалисти, брой преминали болни и използваемост на леглата.

Онкологичните центрове, както от тази година се наричат диспансерите, и специализираните ракови болници в Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Пловдив, Русе, София, Стара Загора, Хасково и Шумен могат да получат 65 млн. лв. за осигуряване на най-добрата към момента апаратура за диагностика и лечение.

Болниците в Балчик, Велинград, Гоце Делчев, Казанлък, Карлово, Лом, Самоков, Сандански, Свищов пък могат да получат 33 млн. лв. за оборудване на отделенията си с нова медицинска техника.

10 малки общински болници ще вземат 40 млн. лв. за преструктуриране.


Прибраха мерцедеса на болница

Градска болница в Перник остана без мерцедес. Старшините в Брезник прибраха немското возило, за да икономисат харчовете на лекарите. Според съветниците от ОбС, придобивката е ненужна глезотийка за бедното здравно заведение. Колата бе причислена към активите на градския парламент, а шефът на болницата ще може да я ползва само след предварително направена заявка.
Без спорт ще умрем много по-бързо
Българинът набива вино и сланина, а после му плащай операцията, казва Борисов
Премиерът Бойко Борисов бе гост в предаването "Времена и нрави" на проф. Юлиян Вучков във вторник вечерта. Коментаторите категорично обявиха: "Професорът надприказва генерала". Затова предлагаме само кратките включвания на министър-председателя.
За президента

Преди година Първанов си беше спечелил мандат абсолютно честно и външната политика си я правеше много добре. В един момент започна да прави свой политически проект. Не може при това положение да бъдеш държавен глава на всички българи. Не той, а българският народ избра тройната коалиция. Ако от БСП не искаха да правят правителство с ДПС, Първанов не може да ги принуди.


За бг десницата

Истински съжалявам, че няма силна десница в България. Ако нашите приятели от Синята коалиция, които членуват в ЕНП, вземаха по 10-12%, веднага щях да се съглася да издигнем общ кандидат, за да имаме коректив. Но аз в момента, когато отида на събрание, първо ми казват: "Не прави с Костов коалиция".


За проблемите в страната

В България има "платена безработица". Има хора, които със социалните помощи, които са огромни пари, които държавата плаща, особено в провинцията, взема там 120-150 лв. и си работи градината. И като му предложиш работа за 250, той казва: "Аз по-добре да си остана така".


За държавния апарат

Намалихме доста от агенциите. Могат да се слеят, но това прави тромава администрацията. Ето министерството на икономиката, енергетиката и туризма - задъхва се. Въпреки всичко продължаваме да съкращаваме, виждате каква пушилка се вдига. Дори като режеш, трябва да платиш 20 заплати. 10-15 млн. лв. няма откъде да ги планираме.


За спорта

Без спорт ще умрем много по-бързо. Гордостта на България са българските спортисти. Бившите ви колеги професори казваха: "Здрав дух в здраво тяло". За да спортуват децата, те трябва да видят успехите на българските спортисти. Бюджетът на министерството на спорта е само 5 млн. лв. Това, което правим, се вижда и ще остане за следващите поколения.

Всеки един човек е длъжен да спортува, длъжен е да се храни правилно. Никой не е казал, че като седне с червеното вино и сланината всяка вечер, след това имал инфаркт. Ще има. Кой не знае, че това е вредно? Кой не знае? И да се напива до безпаметност през вечер и цигара от цигара да пуши. Добре, но кой му е виновен на този човек след това? Кой му е виновен? Всички сме извадили пари след това да му платим операцията.
За Цветелина Бориславова

Цветелина е направила така, че е постигнала в нейния бизнес големи резултати. От три години не живея с нея.

Аз не съм получил нито един лев от нейните пари. Бъдете убедени, че в банковата система разследването е изключително строго в последните десет години.
За ДПС

Ние в момента, и до сега, и занапред с ДПС нямаме пресечна точка. Ако ги поканя във властта, ставаме несменяеми. Но всички изядохме попарата през последните 20 г.


За депутатите от ГЕРБ

Искам моите депутати да се научат да говорят и да имат политическото излъчване на политик като Лютви Местан, каквото и да не ни харесва в неговото говорене. Той говори като политик.


За лекарите

За мен лекарите са най-интелигентните хора, те да бушуват за мен беше най-тежък период. Поканих в дома си шефове на големи болници, за да обсъдим състоянието на здравеопазването. Поканих шефа на ВМА ген. Стоян Тонев да стане министър на здравеопазването. Не ми отказа, но ми каза, че се чувства по-добре като шеф на ВМА. Всичките ми приятели са в тази сфера, знам къде са недъзите, но не мога да го направя. Това му бяха думите - като генерал на генерал.


За чалгата

За чалгата съм съгласен - прекалява се. Не ща да слушам Сашка (Васева - бел. ред.). Какво да ги правя тези хора - да ги интернирам в "Белене" ли, да строят централата?
Чукнете ли 30 г., кардиологът е задължителен веднъж годишно
Сърцето мрази солено и мазно

Спасяваме с нов стент, който излъчва лекарства, обяснява проф. Джордж Сианос
Проф. Джордж Сианос проведе практичен курс за спасяване на сърдечно болни чрез поставяне на стент в "Пирогов" през миналата седмица. Това е за модерен метод за отпушване на артерии, известен в медицинските среди като ретрограден. Той е ръководител на Катедрата по кардиология в Университетската болница по кардиология в Солун. В продължение на 2 г. е работил и специализирал в Университета Еразмус, Ротердам. Работил е и във Великобритания. От 2000 г. досега е извършил над 7000 коронарни интервенции. Завършил е медицина с пълно отличие. В началото на своята кариера в рамките на година е работил като семеен лекар. Научен сътрудник на Европейското общество по кардиология и член на кардиологични общества в редица страни. Женен, с две деца.

- Проф. Сианос, доволен ли сте от курса, който проведохте със специалисти в "Пирогов"?

- Изключително доволен съм от поредното си, пето, посещение в България. За първи път бях тук през 2008 г., когато се запознах с екипа на д-р Александър Доганов от Националната кардиологична болница в София. Още тогава видях български интервенционални кардиолози, които имат силен интерес в лечението на хронични запушвания на артериални съдове. Това е много интересна тема в световен мащаб и е предизвикателство за светилата в международната интервенционална медицина. Доскоро пациентите с диагноза хронични оклузии бяха подлагани на хирургични операции. Все по-активното навлизане на инвазивната кардиология в тази сфера намалява периода на възстановяване на пациентите и повишава качеството им на живот. Иновативните методи, навлизащи в инвазивната кардиология и прилагани за лечение на тотални запушвания, са предмет на множество международни практически срещи и симпозиуми. Обмяната на опит е търсена от всички заинтересовани кардиолози. Това важи и за България. На курса, който организира д-р Валери Гелев в "Пирогов", дойдоха водещи за страната ви интервенционални кардиолози. По време на семинара коментираме случаите с тях в реално време, докато с д-р Гелев манипулирахме пациентите.

- Разкажете малко повече за модерния метод, който представихте пред българските си колеги...

- До момента в инвазивната кардиология се използва предимно антеградният метод на лечение на лезиите (запушванията). Това е класически подход, при който интервенционалните кардиолози движат водачите по нормалния ход на кръвта. При случаи, в които имаме диагнозна хронична оклузия, водачът не може да "премине" през запушения съд. Това се наблюдава при около 1/3 от хората с исхемична болест. В тези случаи се налага използването на ретроградния подход. При него до проблемния съд се стига от другата страна, от здравия коронарен съд. Използването на ретроградния подход за лечение на артериални запушвания повишава успеваемостта при пациенти с хронични оклузии от 70% на 90%. Важно и препоръчително при лечение на хронични запушвания е използването на ново поколение стентове, които след като бъдат поставени, започват да излъчват специален медикамент. Те са два до три пъти по-скъпи от широко използваните стентове, но предотвратяват отделянето на съединителна тъкан и повторното образуване на лезии. Това е важно при хроничните оклузии, за да не се обезсмислят усилията, положени за отпушването на съдовете. Ние приложихме метода при 16 пациенти, като за тях интервенциите бяха напълно безплатни. Успяхме да отпушим два запушени съда на 61-годишна жена от село Кирчево, Ловешко, която е претърпяла няколко неуспешни опит за отпушването им.

- Как да се предпазим от запушване на сърдечните артерии?

- Здравословният начин на живот е нещо, което трябва да стане философия на всеки един човек. Всеки лекар ще потвърди, че тютюнопушенето е вредно за здравето, че е важно да се спортува ежедневно, че е задължително регулярно да се правят профилактични прегледи. Както е казал Ювенал още втори век след Христос, "Mens sana in corpore sano" (Здрав дух в здраво тяло) .

- Вие сте започнали кариерата си като джипи. Каква е ролята на семейните лекари за профилактиката на социално значимите заболявания?

- Много важно е личните лекари да следят за профилактиката и ранната диагностика на хроничните заболявания. Вярвам, че голяма част от колегите общопрактикуващи лекари в България са добросъвестни и намират необходимото време за своите пациенти. Въпреки това според мен е задължително всеки човек да положи усилия за повишаване на личната си здравна култура. Всички хора на възраст около 30 години е добре да знаят, че е препоръчително да си направят профилактично изследване, което да изключи опасността от фамилна обремененост по отношение на сърдечно-съдови заболявания. Много важно е да не забравят, че мазната и солена храна увеличават с до 30% риска от сърдечни заболявания. Прекаленото количество сол увеличава кръвното налягане, а мазнините водят до стесняване и блокиране на кръвоносните съдове. Друг проблем е тютюнопушенето. Основното токсично вещество в цигарите е никотинът. Той е главната причина за свиването на коронарните и мозъчните съдове, за хипертонията, инфаркта, инсулта и болестта на Бюргер. В допълнение задължителното спортуване, особено за хората, които водят по-застоял начин на живот, а също и за подрастващите.

- В Гърция пушенето на обществени места бе забранено, у нас тази стъпка предстои. Намаляха ли пушачите в родината ви?

- Приветствам тази мярка. Пътувам доста по света и на практика съм свикнал със забраната за пушене на обществени места. От забраната в Гърция най-облагодетелствани са пасивните пушачи. Не мога да отговоря обаче дали пушачите в Гърция са намалели - мога само да се надявам.

- Остава ли ви време да спортувате?

- Освен че вярвам в ползите от движението, обожавам да спортувам. Във всеки възможен момент го правя. Обичам да прекарвам свободното си време в разходки на открито със семейството ми.

- Привърженик ли сте на алтернативните методи - йога, иглотерапия, хомеопатия. И трябва ли съвременната медицина да взима предвид и този опит?

- Привърженик съм на идеята, че всеки човек трябва да практикува нещата, които му носят удовлетворение и комфорт. Ако всичко е в границите на разумното и не се изпада в крайности, смятам, че би имало добър ефект, та дори и само на психологическо ниво.

- Какво най-много ви харесва в България?

- Всеки път се връщам тук с удоволствие, защото за мен е изключително приятно да работя със специалисти като д-р Гелев, който освен мой добър колега е и мой приятел. В това ми посещение имахме един почивен ден, в който посетихме зимния курорт Боровец. Това е място, на което бих дошъл отново със семейството си.

- Какви са приликите и разликите между гърците и българите?

- За съжаление не познавам добре много българи, но ако сравня себе си с моя добър приятел д-р Гелев, бих казал, че доста си приличаме. И двамата обичаме предизвикателствата в личен и професионален план, спазваме здравословен начин на живот и сме отдадени на професията си. Обичаме да се забавляваме в компанията на семейството, приятелите и приятна музика в свободното си време. А ако трябва да изтъкна обща черта на балканците - може би горещия темперамент.

- Наскоро Европейският парламент изготви законопроект за свободното движение на пациенти в рамките на ЕС. Има ли бъдеще разширяването на възможностите за лечение и кое е по-удачно - пациентите да пътуват или специалистите?

- Свободата на избор е изконно право на всеки човек - свободата да избират вярата си е залегнала в Библията, свободата да избират управниците си - в конституциите на демократичните държави, нормално е да имат и свобода на избор кой да ги лекува. В тази връзка приветствам избора на всеки пациент да избира своя лекуващ лекар, дори той да е в чужда държава. Дали това може да бъде включено в рамките на осигурителната система е въпрос на избор на законодателството на всяка държава, но принципите на Европейския съюз предвиждат подобни възможности. Колкото до ползите от свободния обмен на опит на специалисти в международен аспект - няма спор, че те допринасят както за повишаване квалификацията на лекарите, така и за възможностите на пациентите да получат най-доброто лечение.

- Остава ли ви време за хоби?

- С течение на годините професията ми се превърна в хоби. Предизвикателство за мен е да научавам и усъвършенствам иновативни подходи в инвазивната кардиология. Пътувам много, посещавам международни симпозиуми и общувам с най-големите специалисти в областта на интервенционалната кардиология и се старая да заимствам всичките им познания. Това ме кара да се чувствам удовлетворен от себе си.

Румяна Милева


Правят клиники за лечение на будна кома в Панчарево и Етрополе
500 пациенти на крачка от живота

Лили Иванова и Васил Найденов пеят, за да оборудват центровете
Нов шанс ще получат пациентите в будна кома. Клиники за лечение ще бъдат разкрити в Етрополе и Панчарево. Планира се болниците там да предоставят част от своята база за специализираните центрове. Със средства от благотворителност пък ще се купи необходимото оборудване. Имаме и подкрепата на посолството на Израел за обучение на наши медици и за обмяна на опит, обясниха от Столичната община. До момента у нас болници за такива пациенти няма. Поради тази причина софийското кметство стартира благотворителна кампания за набиране на средства.
Липса на постоянен медицински надзор и на осигурена и платена от българската държава рехабилитация - това са проблемите на хората в будна кома и най-вече на техните близки. Именно това принуждава роднините да търсят възможност за лечение и рехабилитация на пострадалите извън страната, обясниха от общината. Благотворителната кампания за откриването на двата центъра започва с концерт на 13 февруари в зала "България". Той ще бъде излъчен на живо от 18 часа по БНТ и БНТ SAT. По този повод са изработени и два телевизионни клипа: първият дава информация за концерта, а вторият за кампанията като цяло, които също ще се излъчат по БНТ. В подкрепа на каузата за дарения е банкова сметка, единен дарителски номер и стационарен телефонен номер за абонати на VIVACOM. В подкрепа на кампанията ще пеят Лили Иванова, Маргарита Хранова, Георги Христов, Орлин Горанов, Марияна Попова, Васил Найденов, Росица Кирилова, Искрен Пецов и др. Още през 2008 г. започна благотворителната инициатива "Да събудим хората в будна кома". Събраните средства тогава подпомогнаха лечението на 5 пациенти.

Около 500 са случаите на хора в будна кома у нас, каза за"Стандарт" Тихомир Георгиев, председател на организацията "Алтернатива за будна кома" и баща на момиче, което се възстановява от това състояние. Официална статистика за това колко хора точно са пострадали след катастрофи и берат душа няма, уточни той. 90% от пациентите имат шанс да се възстановят, надява се Георгиев. Състоянието им може да се оправи, но трябва страшно много търпение, работа и вяра, каза още той. По думите му най-големият проблем е липсата на клинична пътека. След като изпишат човек в будна кома, грижата за него поемат близките му. Ако той се влоши, няма кой да му помогне. Имаше един случай с момче, което успешно се възстановяваше. Поради липса на специализиран медицински контрол и неправилна дозировка на лекарствата обаче състоянието му се влоши, но той не можа да постъпи в болница, разказа Георгиев. Има и много хора, които не могат да си позволят грижата за близки в будна кома поради недостиг на финанси. Медикаментите са скъпи, необходимо е и непрекъснато да се правят специални процедури на пациента. Дъщерята на Тихомир Георгиев - 21-годишната Ради, е била в будна кома 3 месеца. Девойката се е събудила, възстановяването й напредва. Хората обаче трябва да знаят, че това не става бързо, посочва Георгиев. Първоначално й правили рехабилитация по 3 пъти на ден, а в момента два пъти дневно. Получава главоболие, има проблеми със зрението. Обществото ни трябва да бъде подготвено за всичко. Никой не е застрахован, тъй като всеки от нас е участник в движението, каза още бащата на момичето. Случаите на хора в будна кома трябва да излязат на светло, категоричен е той. Проблемът е и социален, тъй като няма кой да поеме издръжката за тези хора, подчерта бащата на Ради.Ралица Русева


$1000 на ден взимат в чужбина
1000 долара на ден излиза рехабилитацията в Израел след излизане от будна кома, споделиха близки на деца, били в това състояние. За цял месец процедури в чужбина пък трябва да се платят 42 000 лева. За същите пари у нас пациентът ще се лекува цяла година. Въпреки че рехабилитаторите в Израел са сред най-добрите, родните доктори не им отстъпват по нищо. Проблем обаче е, че у нас няма достатъчно специалисти, няма и клинична пътека за това лечение. Иначе средно по 2-3 хил. лева са разходите на пациент на месец. За присаждане на стволови клетки в чужбина пък са необходими 120 хил. лева. Специалисти гарантират 100% възстановяване.

Всеки случай на човек в будна кома е индивидуален, подчерта баща на вече излязло от тежкото състояние момиче. Необходима е и специална грижа от неврохирург, невролог, рехабилитатор. Към всеки пациент трябва да се подхожда самостоятелно. Най-важно е адекватното лечение - успешната помощ, която се оказва в началото до всяка една рехабилитационна процедура и дозировка на медикаментите. Пътят, който се извървява, е дълъг и нелек. С много силна воля и вяра обаче се успява, категорични са близки на хора, които вече са излезли от това състояние.
Ники се оправил напук на лекарите
Нашите рехабилитатори не отстъпват на специалистите в Израел, категоричен е Иван, баща на Ники. 10-годишното момче е излязло от будна кома и вече се възстановява. Малчуганът претърпял инцидент преди 2 години и половина. Първоначално бил в много тежко състояние. Вярата на родителите му, силната му воля за живот и помощта на лекарите обаче върнали момчето към живота. Дори вече играе на компютър. Най-голямата ни мечта в момента е да отидем в Москва, казва бащата. Там трябва да присадят на Ники стволови клетки. Процедурите траят три години. Веднага след инцидента родителите искали да заведат детето за лечение в руската столица. Медиците обаче категорично отказали да го приемат. Заради тежкото му състояние лекарите не давали надежда. На 20-ия ден ни казаха, че няма шанс, спомня си Иван. Борбеният малчуган обаче започнал да се подобрява. 50% от успеха се дължи на рехабилитацията. След като излязъл от кома, отишли на процедури в Израел. Специалистите им са добри, но нашите по нищо не им отстъпват, казва бащата. Не съжалявам обаче, че отидохме там. Трябва да опитаме всичко. В България рехабилитатори ходели в дома на момчето всеки ден в продължение на две години. Година и половина пък го посещавал логопед. Човек трябва да бъде много търпелив. Нещата не стават с вълшебна пръчица, казва бащата на Ники.


Проф. Вучков пред премиера: Кабинетът не е качествен!
Борисов към Вучков: Извинявайте, че ви прекъсвам
• Ще се опитам да предоставя на в-н премира някои мои осъществими идеи, препоръки, предложения за подобрения в управлението, неговото и по принцип. А дали той ще приеме някои от моите скромни професорски съвети, е негова работа, негов проблем, той решава това.

• Смятам, че кабинетът не е достатъчно качествен, не е балансиран, а в някои моменти е и слаб.

• Трайчо Трайков ми се вижда много несериозен човек. Ту е за „Белене", ту не е.

• Вежди Рашидов се оказа негоден. Сергей Игнатов е много строг, като бикоборец изглежда. Николай Младенов е мил човек, като мимоза е. Той беше ехо на Надка Михайлова и двамата провалиха СДС.

• Ще бъда много по-добър президент от всички досега. Но нямам никакви претенции към властта. Скромно реагирам, както виждате.

Премиерът Бойко Борисов получи безплатен урок по държавно управление от професор Юлиан Вучков. Целокупният български народ имаше възможност заедно с Генерала да слуша наставленията на театралния критик на живо по Канал 3 във вторник вечерта. Зрителите чак сега разбираха истинския смисъл на прословутата реплика: “Гледам и не вярвам на ушите си!”


Правителственият шеф успя да вземе думата само няколко пъти по време на двучасовото шоу с реплики като тази: “Извинявайте, че ви прекъсвам, но все пак да става и разговор.” А Вучков неутрализираше всички опити на Борисов (иначе цар на тв изявите) да отвори уста пред камерите: “Слушай ме, това е много важно, не ме прекъсвай.”
След като обсипа Борисов с комплименти, телевизионният колос разгроми правителството на ГЕРБ министър по министър: Смятам, че вашият кабинет не е достатъчно качествен, не е балансиран, в някои моменти е и слаб.
Безпомощен пред безкомпромисния и изнесен глас на проф. Вучков, премиерът изслуша безмълвен критиките.
За здравния министър: “Стефан Константиновдълго време е наблюдавал нашето национално здравеопазване през прозореца на кюстендилската гинекология, извинявайте.”
За дипломат № 1: “Николай Младенов, много мил човек, като мимоза е. Интелигентен, възпитан, фин. Но той може да бъде втора, а не първа цигулка. Той беше ехо на Надка Михайлова, изцяло пригласяше на нейните глупости и провалиха СДС и двамата.”
За енергийния министър: “Трайчо Трайков.- Той ми се вижда много несериозен човек. Той ту е за “Белене”, ту не е за “Белене”.”
За земеделския министър: “Един човек (не става дума за вас, а за Мирослав Найденов), който има мозък в главата, никога няма да назначи 28-годишна, извинете, пикла, да командва милиони и милиарди на държавата с нулев трудов стаж.
За културния министър: “Вежди Рашидов.- Аз го харесвах, а той се оказа негоден министър. Хората не са доволни от духа на неговата цялостна политика.”
За образователния шеф: “Сергей Игнатов е много строг, като бикоборец изглежда. Малко да се загрижи и той, че се водят ученици да гледат такива вонящи и прочие.”
Положителна оценка получи само Росен Плевнелиев, когото Вучков предложи да поеме и екологията.
След като изслуша всички критики, Бойко Борисов бе разходен из международното положение, състоянието на творческите съюзи и проблемите на грамотността.
От време на време премиерът успяваше да вземе думата по някой проблем.
Например за здравеопазването: “Всеки един човек е длъжен да спортува, длъжен е да се храни правилно. Никой не е казал, че като седне с червеното вино и сланината всяка вечер, след това имал инфаркт. Ще има. Кой не знае, че това е вредно? Кой не знае?”
По-късно, явно омаломощен от интелектуалния обмен с Юлиян Вучков, Борисов отново се сети за храненето: “Няма ли да свършваме, няма ли да вечеряме тази вечер?”
Но бе безмилостно отрязан от напористия телевизионер: “Няма да вечеряме, тази вечер няма. Ще вечеряме, ще се радваме на нашите приятелки, като се приберем да ни прегърнат и целунат като компенсация за нашата умора.”
Накрая Борисов предположи, че собствениците на телевизията ще изгонят Вучков заради т. нар. интервю. Професорът го успокои, че в тоя случай ще го вземат другаде: “Аз съм цял една телевизия.”
В следващото предаване на професора ще “блесне” програмният директор на Канал 3 Сашо Диков. Той щял да съобщи ще бъде ли уволнен Вучков. Ще чуем и какво не посмя да признае професорът пред Борисов.
Професорът щял да е добър президент

Ето още един монолог на проф. Вучков:


Господин Борисов, на мен са ми казвали много зрители: защо не направите партия, защо не станете... Имам всичките дискове, мога да ви ги дам. Никога за премиер не са ми казвали. Например: защо не станете президент? Междувпрочем ще бъда много по-добър президент от всичките президенти, които са били в България досега, просто защото първо, те имат една хилядна от моята култура. И аз съм казал, защото не съм маниак, нямам никакви претенции към властта. Нямам претенции. Скромно реагирам, както виждате. Аз си обичам моята работа.
Наследихте Живков! Не се срамувайте!

“Нека това да го кажем, вие сте може би първият човек за тези 20 години, който сринахте разстоянието между властта и обикновените хора. В това отношение не се срамувайте, вие унаследихте опита на Тодор Живков - сипе комплимент след комплимент Юлиан Вучков. - Живков беше този, който, запомнете, редува, искам да го чуят хората, своите категорични решения и настъпления със задните ходове. Вие сте взели това нещо от Тодор Живков. Тодор Живков е един голям политик. Какво говорят другите хора, мен въобще не ме интересува.”


Бойко Борисов посрещна речитатива с кратък коментар: Ще се въздържа, че ще ме пратят в ЕНП да се обяснявам.
Америка лапа милиарди от наркотици

В двучасовия разговор не бе подминато и международното положение. Водещият за малко да ни вкара в дипломатически скандал.


Ю. В.: Вие държите Турция да влезе в ЕС, Германия и Франция са категорично срещу това. Шведският министър говори, че слага знак за равенство между Турция, Хитлер и Саддам Хюсеин.
Б. Б.: Първо, знаете за този известен случай в Ню Йорк, когато дойде турският президент (Абдулах Гюл - б. р.), и аз останах седнал по простата причина, че той закъсня 30 минути, именно за да демонстрира своето величие там. Видя, дойде, станах, ръкостискахме се, но всички разбраха за този жест, който направих. Първо, хората и държавите не могат да си избират съседи. Това, което за Турция ние сме казали, аз и партията ГЕРБ, е, че Турция може да влезе в ЕС, когато покрие всички критерии. Когато покрият критериите, след 30, 40, 50 години, когато ги покрият.
Ю. В. : Дай Боже, да е много късно. (...)
Б. Б.: На вас ви е по-лесно да казвате нещата с истинските им имена.
Ю. В.: Благодаря ви, г-н Борисов, дано това да се запише, ако го отразяват някъде, че казвам нещата с истинските им имена - да. (...) Какво правим в Афганистан? Много хубаво Путин и Медведев напомниха на американците, че ще се провалят в Афганистан, както се провали жестоко и Съветският съюз. Няма победа там. Но да седи Америка там, за да лапа милиардите от насажденията, наркотичните, нали? Моля ви се. Много имперска страна, няма отърване.
Б. Б.: Сега излиза, че още навремето англичаните, после Съветският съюз, всички точно за афганистанските наркотици отишли.
Ю. В.: Знаете ли данните какви са? САЩ са убили около 14 милиона хора в други страни след 1945 година.
Цветелина Бориславова? Всичко това трябва да влезе в затвора

Ю. В.: Искам да ти кажа нещо. Хората приемат много това, че ти се възмущаваш от тези милионери, милиардери. Несметни количества пари имат някои от тях, крадени от нас, разбира се. В събота бяха бедни, в неделя и понеделник станаха богаташи. Те казват, между тях е и Цветелина Бориславова. Извинявай, питат много зрители. Твоята дългогодишна приятелка. Те казват - добре, хубаво, нека ги гони, но и тя е част от тях. Какво ще кажеш за нея?


Б. Б.: Първо, тя си е направила така, че в нейния бизнес си е постигнала своите резултати.
Ю. В.: Откъде тези милиони бе Бойко?
Б. Б.: Години наред тя е работила тази работа. А за да им отговориш на това, аз от три години не живея с нея.
Ю. В.: Нямаш ли информация откъде тя все пак... Тя беше свързана със Славчо Христов, а Славчо Христов е един от мутрите. Кой им прехвърли банката?
Б. Б.: Да, развиха си добре бизнеса, структурираха банката. Факт е, че след това дойде най-голямата белгийска банка, закупи я и в момента си работи като банка.
Ю. В.: Всичко това трябва да влезе в затвора.
Б. Б.: Нямам никакъв интерес, нито един лев не съм получил от всичко това. Всички, които ме познават, знаят, че от години не сме заедно. Повтарям, това не е така, което казвате.
Ю. В.: Аз бих разследвал на мястото на съда произхода на нейните пари. Както и на другите.
Б. Б.: В банковата система разследването произхода и движението на парите в България през последните десет години е изключително строго. Така че финансов надзор, банков надзор, централна банка, всичко това е проследено и се следи. Бъдете убедени.
Да са живи и здрави гейовете!

Водещият на “Времена и нрави” повдига темата и за сексуалните малцинства.


Ю. В.: Възхвала на извратеностите. Аз знам, че Европейският съюз, то е много деликатен този Европейски съюз. Можеш да говориш против тези, които са нормалните мъжаги, както се казва, можеш да ги направиш на пестил, но не можеш да кажеш нито дума за един гей, защото може да те осъдят. Да са живи и здрави гейовете, да работят, но те не може да манифестират своята гейовщината по гаден начин. Това вече е в много телевизии, много програми, много концертни зали. Бойко, това е атмосферата на нашия живот.
Б. Б.: В нашата партия всички сме си нормални.
Ю. В.: Слава Богу! Ей, ще се издигнат паметници на тези, които си вършат както трябва работата, нормалните.
Б. Б.: Всички са нормални, така да продължим. Да не стане така, че на стари години да се окалпазаним.
Цачева се облича като коледна елха

Като виден естет, Юлиан Вучков не подмина и темата за пошлостта и чалгата. В този контекст той намеси и Народното събрание:


Ю. В.: Извинявай, разбира се, този дух малко махленски и пазарски, той съществува и в нашия парламент също, включително и по време на твоя вот на доверие и прочие. Това е такава разгащеност, това е такава свинщина в поведението и маниерите на много хора, такава истерия. Това е държавен институт. Госпожа Цецка Цачева, мила жена, няма да може да тури голям ред в тази работа. Липсва й строгост и решителност. Ще ме извиниш, една забележка, много е мила, но да се облича с повече вкус. Облича се малко като коледна елха, и визията има значение.
Б. Б.: Как да й кажа, обличай се...
Ю. В.: Ще й кажеш. Трябва култура на поведението.
Професорът продължава естетическите си наблюдения: Ние сме наводнени от порнографски въздействия, от скандали, от гъзене, от голотии, от псувни, от трогателства, от гаврене с национални светини, с национални герои, по сцената се извършват физиологически действия, говори се непрекъснато за половите органи на жени, коментира се сексът като нещо калташко, вонящо, пеят се песни по клозетни текстове.
Нещо повече, Вучков предлага на госта си да му пусне песен на Сашка Васева, посветена на министър-председателя. Борисов обаче категорично отказа: Не, не, не искам да слушам. Аз не съм виновен, че има луди хора, които пишат.
Лидерът на ГЕРБ сподели, че иска неговите депутати да приличат на избраниците от ДПС, които били много подготвени: Аз искам моите депутати да се научат да говорят, да се държат и да имат политическо излъчване на подобни на Лютви Местан политици. Той има политическо поведение, каквото и да не ми харесва в неговото говорене.
Тук обаче Юлиан Вучков не се съгласи с констатациите на Бойко Борисов за Местан: Един посредствен човек, който говори едни и същи неща и поучава като малоумни хората. Манталитет на един провинциален учител.
Чакат ББ в “Кой е по-по-най”
Форумите прегряха

Начало на майтапите във фейсбук даде Емил Кошлуков: “След малко започва интервюто на Бойко Борисов при Юлиан Вучков. Вероятно в началото първият мъж на държавата ще развие своите политически виждания по най-важните теми, а после може и Бойко да каже нещо:)).”И реакцията на феновете в социалната мрежа:


Ivo Tomov: Вучков може всичко, не само България, света ще оправи от проблемите! John Lord: ... И сега очакваме да видим ББ и в предаванията “Кой е по-по-най...”, “Бързо, лесно, вкусно”, “Горещо”. А каква тъга има у продуцентите на “Часът на мама” и “Отчаяни съпруги”.:))) Румяна Добрева:Който разчете бележките на Вучков, получава приза “Най-умен човек на планетата”. Понякога и той не може да си ги прочете, но умело излиза от ситуацията, като си намества ченето с език! Mariana Antova:Мъжът ми преди малко каза: “Ей това става с един мъж, като няма коректив - жена до себе...” Borislava Kancheva: ама той има, жена де, каза, че го чака след интервюто, да го целуне. Mariana Antova:... тя неговата жена е като на Миро от Каризма: всички чуват за нея, ама никой не я е виждал... :-)


БЧК ПРЕДЛАГА в линейките да влязат парамедици
"В нормалния свят лекарят е лекар с нужното уважение и авторитет, а в линейките обикновено присъстват парамедици. Лекарите са в координационни центрове, в болниците. Първите, които достигат до пациента, са парамедиците и те са на различни нива. Това е резерв, който, ако се въведе в България, до голяма степен ще попълни очертаващия се вакуум. Това е въпрос, по който ние заедно с БЛС работим". Това посочи вчера председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. БЧК и Българският лекарски съюз ще работят по програма за преодоляване на недостига на медицински кадри у нас. Вчера двете организации подписаха споразумение за сътрудничество. "Започва да се чувства известен недостиг на медицински кадри в България, много лекари и медицински сестри напускат страната и отиват да работят в чужбина, където финансовите условия са чувствително подобри. Ако не се вземат мерки сега, този вакуум до 3-4 години ще бъде съществен и тогава се страхувам, че ще трябва да погледнем в друга посока -набиране на медицински кадри от чужбина. За да се избегне това, ще изработим програма, която да запълни този вакуум", обясни Григоров.


Европейският пакт: разумни и неразумни предложения
Георги Ангелов, старши икономист в"Отворено общество"

Миналата седмица лидерите на страните от ЕС обсъждаха дали има нужда от Пакт за конкурентоспособност. Германия и Франция предлагат всички страни от еврозоната, както и желаещите извън нея, да се присъединят към пакта, който да осигури стабилност на еврото и конкурентност на европейската икономика. Не знаем какво е отношението на българското правителство към темата, но би било добре д< дефинира българския интерес и да се включи в дебата - защото сега се решава и нашето бъдеще. Германският премиер Ангела Меркел е дала шест конкретни примера за неща, които може да се включат в пакта:

1.Обвързване на пенсионните системи с демографията - това означава, че пенсионната възраст трябва да се вдига при наличие на структурен дефицит в пенсионната система. Това би било полезно за България, тъй като тук дефицитът е голям, а ефективната възраст за пенсиониране е ниска, но дълбока реформа не се случва заради синдикатите.

2.Взаимно признаване на дипломите - много българи, завършили в чужбина, се сблъскват с безсмислени бюрократични процедури за признаване на дипломите, същото се отнася и за българи, които отиват да работят в чужбина. Това е добре да се премахне.

3.Приемане на конституционни ограничения за дефицита и дълга - въпреки че през 2010 г. правителството увеличи дефицита и заради това загуби доверието на инвеститорите, сега вече явно си е взело поука и предлага конституционни ограничения за дефицита и дълга. Те са полезни, тъй като намаляват рисковете от фалит тип „Гърция".

4.Създаване на процедури за управление на банкови кризи - българската банкова система не беше ударена от кризата, но със сигурност бихме спечелили от повече стабилност на банките в ЕС.

5.Отмяна на автоматично индексиране на заплатите с инфлацията - има го в много малко страни от ЕС и това са точно „проблемни" страни като Испания и Белгия, където заплатите се вдигат дори при рецесия и слаб пазар на труда, което води до неконкурентност и висока безработица. В България синдикатите и министърът

на труда се опитват да налагат инфлационно индексиране, например последните предложения за минималната заплата са в тази посока. За България е добре да се забрани автоматичното индексиране.

6.Въвеждане на обща база за корпоративно облагане - това е най-проблемното предложение, тъй като е първа стъпка към данъчна хармонизация, т.е. към високи данъци. Страни като България, които имат нужда да привлекат много инвестиции, за да забогатеят, не бива да подкрепят стъпки към данъчна хармонизация в никакъв случай.


Психично болен изправи България пред Голяма камара в Страсбург
Светослав Терзиев

За втори път България се изправи пред Голяма камара на съда в Страсбург след неговата реформа през 1998 г., според която камарата се занимава само с дела, без прецедент в съда, изискващи тълкуване на конвенцията за правата на човека. Европейският съд в състав от 17 съдии и трима заместници разгледа вчера на публично заседание жалбата срещу държавата на 55-годишния Руси Станев, настанен принудително в Дома за възрастни с психични разстройства в с. Пастра, обл. Кюстендил. Той присъства на заседанието, продължило час и половина, и се оплака чрез трите си адвокатки, че България не му дава правни средства да оспори лишаването си от свобода и е подложен на нехуманно отношение.По настояване на негови роднини Русенският окръжен съд го пратил в дома в Пастра през 2000 г. Той бил освидетелстван през 1975 г. за шизофрения, настаняван бил в психиатрия, но се пропил, продал всичко и тръгнал да проси, като в пияно състояние ставал агресивен. Назначена му била попечителка, но чак до 2009 г. не му казвали коя е. Само чрез нея можел да поиска промяна на принудителната си мярка. От години бил в ремисия и не получавал лекарства, но оставал затворен в дома. Съдът изслуша и двете защитнички на българското правителство и обяви, че ще се произнесе "по-късно", без да уточни кога.

Първото дело пред Голяма камара след реформата на съда бе "Начова и други срещу България" (февруари 2006 г.), което бе уникално с факта, че за първи път в Страсбург имаше казус за убийство (на двама роми от военен патрул), чието разследване е осуетено поради етническа дискриминация.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница