14 май 2010 г. Тема: здравеопазване борисова: Ако не се справя, си вземам чантатастраница1/3
Дата12.12.2017
Размер0.64 Mb.
  1   2   3
14 май 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Борисова: Ако не се справя, си вземам чантата
С проф. АННА-МАРИЯ БОРИСОВА, министър на здравеопазването, разговаря Диана Тенчева

- Идва ли ви да се откажете от поста, опознавайки в детайли ситуацията, която заварихте в здравеопазването, проф. Борисова?

- Аз много добре знам каква е ситуацията още преди да дойда тук. И не е имало нужда я опознавам, тъй като години наред работя в тези условия. В този кабинет не съм научила нищо повече. Аз живея в това здравеопазване. Винаги съм била заинтересована да променя начина си на работа, защото така мога да дам много повече от това, което съществуващите отношения ми позволяват. Това е било дълбоката ми болка. Това беше и мотивът (въпреки тежките условия) да се хвана тук, да се опитам да направя нещо. Горещо го искам.- Задават ли се уволнения на директори, след като борчовете на болниците с неплатената апаратура са близо 400 млн. лв., както каза премиерът?

- Ревизията ще покаже дали дълговете са 400 млн. лв. Аз имам информация в писмен вид, абсолютно достоверна, с разбивка на задълженията на всички болници. Вярно, че накрая не ударих чертата, за да видя колко са, но ми се струва, че не са чак толкова. Моята препоръка към болниците е да си изготвят индивидуален бизнес план за погасяване на задълженията. Специално съм обърнала внимание на тези, които са с големи дългове. Прави ми впечатление, че най-зле са тези, които са най-високоспециализирани, с най-много специалисти, където има най-много пациенти, но там отиват най-тежко болните. А те искат най-голямо харчене. Добре са тези болници, които нямат тежко болни. И всъщност какво излиза - когато си добър, означава, че влизаш вътре (смее се). И аз сега да им се карам ли, да не им се карам ли? Всъщност те лесно могат да преодолеят дефицитите си, като спрат да приемат тежко болни. Но какво става с тези хора? Тежко болният тропа на тази врата - а-а (бел. ред. - в смисъл на “не”), тропа на друга, и накрая го вземат точно тези болници - големите. Та засега не им се карам, но ще видя какво ще правя с тези директори. В момента не познавам работата им. А някои от тях са заварили дългове. Как да се караш тогава на новия? Ето, тази сутрин (в сряда, бел. ред.)при мен беше директорът на габровската болница. Защото ще ходя в събота там да откриваме нови структури. За които сме дали 1,5 млн. лв. - ние, министерството. Не спираме да инвестираме, но го правим в болници, където ще ни се върнат парите. За мен обаче беше много мило да чуя, че лекарите от болницата в Дряново искат да се срещнат с мен час по-скоро - утре, в други ден, но нямам часове! Всичко е заето. Ето и Световна банка ще идва, и асоциацията, на която имаме задължения заради апаратурата, и “Подкрепа”, и конфедерации, и... А аз нямам часове! Затова предложих на лекарите от Дряново, които искат да ми благодарят за това, че имам визия да не ги затварям, че няма да има затворена болница, да дойдат на среща в Габрово.- Класацията на топборчлиите от години държи “Св. Георги” в Пловдив, после - бургаската...

- И сега е така. Не съм ги класирала, но ми направи впечатление, че “Св. Георги” е много напред. Сега там имаме едно клатещо се ръководство. В нашите среди се коментира, че има неудовлетвореност от избора на този лекар. А когато има недоволство сред колегите от избора на директор, това не вещае добри резултати. Не познавам колегата, но нещата трябва да се обсъдят.- Ако се налага да “режете” - пари, структури, къде ще ударите?

- Нищо няма да режа. Всеки ще се оправя сам и ще доказва, че е мениджър. Той затова е назначен. А като мине известно време и видим, че не се справя, тогава ще мислим за смени. Не всеки е добър мениджър. То не само се учи. То се ражда. Така че ще дам възможност, ще видим как се справят. Но масови кампании на махане - не.- Значи няма да постъпите примерно като бившия министър Гайдарски, който махна шефове на 9 затънали в борчове болници?

- А, може и да се наложи. Но да видим, да видим... Вижте, искам да осигурим най-доброто на пациента. Да се осигурят специалисти навсякъде в страната. Защото, ако не я покрием, ако позволим в някои район повишаване на смъртност, болестност, значи сме се провалили, значи е бил лош разчетът ни.

Ето този подход ще ни помогне да изградим националната здравна карта.

- Казахте пред “Труд”, че на България “прилягат” 120-130 болници за активно лечение (тези, в които има всякакви специалисти), а останалите ще се преструктурират. Как ще подберете активните болници за картата?

- Тя няма да бъде лобистки интерес на този депутат, онзи депутат, министър, приятел, познат, колега... Не! Имайте предвид, че когато преценяваме максималния брой легла, които ще има в отделната област, те ще се определят според броя на населението, възраст, болестност, спецификата на вредни фактори. Представете си, че имаме район с вредни фактори за белодробни заболявания. Ами там акцентът ще бъде върху това. Така че броят на леглата ще идва като резултат от всички тези фактори, за които си има международни стандарти. Ние няма да измисляме наши. Те, нещата в света са ясни. А правилата в тази карта ще бъдат задължителни. Това е абсолютно категорично!- Как ще устоите, ако дойде някой примерно първи братовчед на премиера и каже да не правите болницата му в такава за долекуване или в хоспис?

- Няма, няма! Г-н Борисов ми е дал пълна свобода! И аз ще си искам свободата на решение. Той ми го заяви!- А ако местни ГЕРБ-ери...

- Няма местни, няма неместни! Значи или ние ще създадем карта, която ще гарантира здраве, живот и няма да повиши смъртността, или няма за какво да работим. Да си вземаме чантите и да си вървим! Ние за какво сме дошли - да свършим работа. Аз и моят екип. Те са абсолютно съгласни. Моята първа точка е ултимативна - задължителна здравна карта! Иначе аз нямам работа в това министерство - да си вземам чантата и да си вървя. И второ задължително - определя се максималният брой легла за дадената област по чисто научни съображения със съответните коефициенти. Това не са свободни съчинения! И никой да не се бърка. Защото се бърка в проблем, който е опасен за нацията, за държавата. Аз съм застанала тук, за да гарантирам живота на тези хора. Иначе какво правя - прехвърлям папки?- Какво ще промените в лекарствената политика?

- Много неща. Имаме цял план - за тази година, за догодина. Не бих искала да ви отегчавам. Точките са твърде много, стъпките също. Някои от тях споменах. За други се подготвяме. Имайте предвид, че министерството ни по принцип счита, че няма никаква работа с търговете за лекарства. Ние не сме търговско дружество. Не съществува министерство в света, което да се занимава с тях. Ведомството има за задача да прави здравната политика за всички сфери, включително и за лекарствената политика. Та до края на тази година ще си довършим работата, но и подготвяме нормативната база, за да отидат търговете в здравната каса.- Това ще стане ли факт от догодина?

- Надявам се. Във всеки случай работим доста усилено. Разбрах, че юридическите проблеми вървят бааавно, има си процедууури, време, път, стъпки...- А какво предвиждат спешните мерки?

- При следващите търгове за лекарства в държавните заведения ще въведем пределни цени за медикаментите, под които ще купуват подопечните ни болници. Така ще свалим цените на лекарствата. Категорично. Трудно ми е да споделя с какъв процент, но ще са по-евтини. Второ, ще създадем позитивна листа за медицинските изделия. Горките хора в момента купуват примерно едно и също нещо на цена от 100 до 1000 лв. Искам да създадем ред - за една и съща марка, за едно и също изделие - една цена където и да отидеш.- Колко често се налага да се чувате с премиера?

- Различно. Има дни, в които въобще не се чуваме. Оставена съм да работя спокойно. От време на време, когато нещо го интересува, или просто иска да ме чуе - има и такива дни, казва: “Как си?”, “Върви ли работата?”, “Решаваш ли проблема с лекарствата?” (смее се), “Намали ли разходите?”- А той от какво най-много се интересува?

- Иска да въведе ред. На него му хареса това, че казах: “Искам ред и дисциплина.” Например: портиерите да нямат обеци на ухото, мъже на 60 г. За мен това е смешно и жалко! Направих забележка. Това е някакъв ред, нали? Да са спретнати, деловодството да е спретнато. Минах по етажите, не ми хареса, че папки са се натрупали. Слезнах долу в архива, ами там няма вече къде да поемат. Значи трябва да намерим нов архив, да отпушим канцелариите, да бъде приветливо. Да могат да дишат, бе! То, вътре - прашоляк!- Не само в кабинета ви е спретнато, но и във входа на кооперацията ви стълбището е чисто, изрядни изтривалки...

- Мисля, че заслугата е и моя.- Така казаха и комшиите ви.

- Почва се с дребните неща, а после ще дойдат и едрите. И ще съобщим на г-н Борисов, че в това министерство вече има ред. И че в медицината и в здравеопазването също има ред.
И в медицината рибата се вмирисва от главата

Проф. Младен ГРИГОРОВ


В медицината най-често болният търси лекар в три случая: когато има кръвоизлив, силна болка или значителна умора.

При инфаркта на сърцето има типична болка и задух при най-малките усилия. В целия свят лекарите се опитват да внушат чрез медиите, че при наличност на тези симптоми трябва незабавно да се търси лекарска помощ. Т.е. близките да не разтриват болния с ракия, а веднага да се ползва тел. 112 или 150.

Елементарно, нали? Да, ама не!

Висша началничка в Министерството на здравеопазването наскоро призова с блестящо напътствие българите: „Когато ви кажат, че имате инфаркт, не вярвайте."

Не знам това невежество ли е, простотия, безотговорност или и трите заедно. И ето един типичен пример в София на трагичен изход при жена, повярвала на тази знаменита мисъл. Жената получава типичните белези на инфаркт и следвайки споменатия призив, изчаква. Минават часове, в които умират милиони клетки на сърцето, което няма нито резервни, нито излишни клетки. Пациентката е транспортирана в столична болница, в която липсват условия за съвременно лечение, т.е. няма катетеризационна лаборатория. В същото време в София има осем такива лаборатории, които са в състояние да премахнат тромба от запушената артерия и причиняващото го стеснение на съда. Когато това се направи, смъртността е под 5%, а в останалите случаи е четири пъти по-голяма. Болницата не изпраща пациентката там, където може да й се помогне, и инфарктът преминава в шок. И тогава пак се отказва прехвърляне в друга болница, финалът е ясен - смърт. Следват три въпроса:

1. Редно ли е от самото Министерство на здравеопазването да излизат подобно невероятно тъпи призиви, които да торпилират и малките усилия в посока възпитаване на населението за бързо търсене на спешна помощ?

2. Редно ли е полуистерията, която се създава у обществото срещу модерната интервенционална кардиология (безкръвни операции, бел. ред.), да се

подкрепя от ръководни органи в здравеопазването?

3. Редно ли е, когато не си в състояние да се справиш с проблема, да се инатиш и да не го препратиш там,където има техника и възможности за неговото преодоляване?

А на здравните чиновници бих припомнил фразата на Иля Илф и Евгени Петров от „Златния телец": „Може да е хубава съветската власт, но това не е професия."
Пълна каша за забраната за пушенето
„Медицината казва не на тютюнопушенето, но има социално-икономически условия, които в момента в нашата страна налагат да се направи един временен, надявам се за кратко време, компромис", повтори за пореден път здравният министър Анна-Мария Борисова вчера сутринта. Няколко часа по-късно следобед депутатите от здравната комисия не изненадаха, а потвърдиха отмяната на пълната забрана за пушене на закрито. Те мотивираха решението си с твърдения, че така помагат на непушачите. Парадоксът е, че забраната остава записана в закона, но в него се добавя списък с места, в които може да се пуши. И те са: всички развлекателни заведения, казина и зали за хазартни игри, ресторанти до 50 кв.м, ако са само за пушачи, по-големи ресторанти, ако имат изолирано помещение. Така заведения за непушачи ще има само ако собственикът им реши да ги позиционира като такива. Депутатите гласуваха и два противоречащи си текста: според единия - в заведенията за хранене да може да се пуши само след 22.30 часа, а според друга поправка - да може да се пуши през целия ден, ако има отделена стая.


Само 130 болници ще оцелеят след здравната реформа
Лили Войнова

Болници няма да се затварят, но ще има преструктуриране, обяви вчера здравният министър Анна-Мария Борисова. Тя обясни, че след реформата ще останат 130 болници за активно лечение (от общо 400), а останалите ще станат болници за долекуване, за продължително лечение и диагностични центрове.

Решението кои лечебни заведения да се използват за долекуване ще бъде взето според наличните в тях специалисти.

Борисова обеща, че към болниците за долекуване ще бъде прехвърлен голям ресурс, но не уточни откъде ще дойдат парите. Зам. финансовият министър Владислав Горанов вече обяви, че пари за това не са предвидени в бюджета. Здравната каса в момента също не плаща клинични пътеки за долекуване.

Министър Борисова обяви още, че здравната карта на България ще бъде готова до края на май или средата на юни. Това е документът, който трябва да определи какви болници и специалисти са необходими в отделните региони и какво трябва да се съкрати.

"С нетърпение я чакам, за да видим къде какви нужди има и да направим своето разпределение", каза тя. За да се изготви здравната карта, ще се вземат предвид броят на населението в даден регион, възрастовият му състав, заболеваемостта и вредните фактори в района. Например там, където има повече възрастно население, ще бъдат оставени повече легла за активно лечение и долекуване.

Освен това ще има значение какъв е съставът на медицинските кадри, има ли лекари и с какви специалности.

От думите на Борисова стана ясно също, че болниците ще бъдат разделени на няколко нива на компетентност.

"Не всеки може да направи операция на язва", отбеляза тя и даде пример с лечебното заведение в Бяла Слатина, което ще бъде с първо ниво на компетентност и там няма да се правят сложни операции. Те ще се извършват във второто и третото ниво – областните и университетските болници.

Според Борисова сериозен проблем е фактът, че всеки ден по един лекар напуска страната, защото не е удовлетворен от работата си, от заплащането и от отношението на обществото. Тя даде пример с университетските болници в София, където младите лекари започват с 450-500 лв.

В същото време здравният министър призна, че е чувала за докторски заплати от 15 000 лв. По този повод тя обясни, че ще трябва да се сложи ред при лекарските възнаграждения. "Министерството ще регламентира методика, при която те ще се определят.

Ще се вземат предвид тежестта на работата, сложността, квалификацията, трудоемкостта, специализацията и други фактори", поясни Борисова.

Тя отново подчерта, че преди да заеме поста, не е рекламирала лекарствени продукти, а е давала експертни решения за над 20 фармацевтични фирми.


ГЕРБ се изгуби в забраната за пушенето

Депутатите дефакто забраниха на младежите да влизат в дискотека
Лили Войнова

Ина второ четене депутатите от здравната комисия подкрепиха либералния режим за пушене, при който собствениците на заведения сами ще определят дали в помещенията да се дими или не, но това стана с много грешки и противоречиви текстове. В промените в Закона за здравето беше прието за заведения до 5О кв.м собственикът сам да решава дали да се mуши или неqкато това трябва да е обозначено.

При над 50 кв.м площ трябва да се обособи отделно помещение за пушачи, което да е добре изолирано. Депутатите приеха нов текст, според който в разрешените за пушене места няма да се допускат деца под 18-годишна възраст. В същото време те записаха, че в дискотеките може да се пуши без ограничения, което във връзка с предходния текст означава, че тийнейджърите не трябва да бъдат пускани в нощни заведения.

За да остане поне на хартия пълната забрана за пушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от i юни, народните представители решиха, вместо да описват в закона къде се забранява тютюнът, да направят списък с местата, на които може да се пуши. Предложението беше направено от Стефани Михайлова и други депутати от ГЕРБ. След объркани дебати обаче се оказа, че повечето народни представители не са разбрали какво точно гласуват и затова са приели противоречащи си текстове. Първо беше подкрепено предложението на Петър Петров (ГЕРБ) в нощните заведения да има самостоятелни помещения за пушене с размери не по-големи от 1/3 от общия салон. Гласувано беше също в заведенията за хранене през деня да не се пуши,но след 22.30

ч. да може. Малко по-късно беше приет друг текст, предложен от Стефани Михайлова, според който в ресторантите може да се пуши и през деня, стига помещенията да са изолирани и да са по-малко от половината от общата площ.

Собствениците на заведения ще бъдат глобявани с 4О0 до 8ОО лв., както и заловените в нарушение пушачи. Не беше прието предложението на Петър Петров санкциите да са като във футбола - при първо нарушение да се показва жълт картон, а при второ - червен и заведението да се затваря. Предстои промените в закона да бъдат гледани на второ четене в пленарната зала до края на месеца.
Проучване: Все повече българи се лишават от храна и лекарства
21% от хората в България живеят с под 211 лв. на месец

30% ограничават разходите си за храна
Сароджини Хиршлайфер, Световната банка

Българите пестят от основни хранителни продукти, здраве и образованието, което ще има много негативни последици в бъдеще
Мишел Гутсузян

Доходите във всяко трето домакинство в България са спаднали в резултат на икономическата криза, а 21% от хората живеят с по-малко от 211 лв. на месец - колкото е официалният праг на бедност у нас. Свиването на семейния портфейл се дължи предимно на загуба на работа или на намаляване на заплатите, от което са пострадали почти една трета от заетите.

Най-негативният резултат от това е, че хората се принуждават да спестяват от разходи за храна, отопление, лекарства и от образованието на децата си. Това показват данните от национално представително проучване на Световната банка и институт "Отворено общество", което беше представено вчера. Анкетата отразява финансовото състояние на 2400 домакинства в периода март 2009 г. - февруари 2010 г.

Затягане на коланите

30 на сто от анкетираните са заявили, че за да компенсират намаляването на доходите си, свиват разходите за храна, а осем на сто са отговорили, че не се хранят редовно. В над 40% от семействата кризисното затягане на коланите е намалило парите за отопление.

"В България са спаднали дори и разходите за основни хранителни продукти като хляб и мляко, въпреки че тук няма сериозен скок на цените, какъвто се наблюдава в други държави от Централна и Източна Европа", каза Сароджини Хиршлайфер, икономист от Световната банка.

"В стремежа си за икономии хората не си купуват предписаните им лекарства, не плащат здравни осигуровки, а някои дори не ходят на лекар. Това може да има негативни последици, особено в семействата с малки деца", коментира тя.

Данните показват, че 20% от домакинствата не плащат здравни и социални осигуровки, което би ги лишило от обезщетения, ако се разболеят или останат без работа, отбелязаха авторите на изследването.

Зам.-министърът на труда Красимир Попов заяви, че стремежът на домакинствата да намаляват разходите си увеличава рисковете не само пред тях, но и пред цялото общество.

"Последиците са, че тези хора или техните деца ще останат нискоквалифицирани и по-трудно ще могат да си намерят работа, което ще увеличи публичните разходи за социални помощи. Заради това повишаването на тяхната квалификация трябва да е основен акцент в политиката на държавата", добави Попов.

Доходите на пенсионерите са най-устойчиви

Свиването на доходите се е отразила най-малко на домакинствата с пенсионери, тъй като при техните доходи няма намаляване, докато заплатите в редица фирми бяха орязани заради свиването на пазарите.

Близо 80 на сто от анкетираните възрастни семействата са заявили, че доходът им не се е променил въпреки кризата. За сравнение, над половината от домакинствата с двама работещи са отчели, че кризата е намалила бюджета им. Най-изтънял е портфейлът в семействата, в които никой не работи.

Изследването показва, че 15.6% от заетите са заявили, че вземат по-ниски заплати в сравнение с периода преди кризата. Други почти 17% са отбелязали, че възнагражденията им са се понижили, защото са преминали на непълен работен ден. "Най-засегнати от намаляването на заплатите са работещите в сивия сектор, строителството и производството", каза Хиршлайфер.

За да компенсират свиването на семейния бюджет, повечето хора се опитват да си намерят допълнителна работа. "В повечето случаи обаче само по-добре образованите и богатите успяват да си намерят.

Бедните домакинства се справят далеч по-трудно с тази задача, тъй като търсенето на нискоквалифицирани кадри е слабо", коментира експертът. Според данните 60 на сто от най-бедните и засегнати от кризата семейства са заявили, че са опитали да си намерят втора работа, но не са успели.

Помощ от роднини в чужбина

Друг извод от проучването е, че заради финансовите си затруднения все по-малка част от семействата - едва 22%, успяват да спестяват. 77% са заявили, че нямат никакви заделени пари, а една четвърт от тях дори са взели заеми. За да закърпи бюджета си, всяко пето семейство в България разчита на пари, спечелените от роднини в чужбина.

Резултатите от изследването обаче показват, че заради кризата в другите страни тези трансфери намаляват. Близо 7 на сто от анкетираните са заявили, че са потърсили финансова помощ от близките си зад граница, но не са получили такава.

Според авторите на изследването България е разработила адекватни програми за социално подпомагане в кризата. 60 на сто от най-бедните домакинства получават помощи.
Редакционен: Бездарно, но от сърце
В четвъртък управляващите изпълниха поредна серия от интелектуални и законови упражнения в подкрепа на отпадането на забраната за пушене на публични места.

В сутрешните часове от телевизионния екран лично здравният министър Анна-Мария Борисова осведоми, че:

"Ние сме близо до Ориента и естествено, че имаме малко, така, табиети.

Един от тези табиети е, когато си пиеш турското кафе, да си го допълниш преживяването и, така, добрия миг, това просто допълва цялото изживяване...

И така, медицината казва не на тютюнопушенето, но има социално-икономически условия, които в момента в нашата страна налагат да се направи един, надявам се за кратко време, компромис.

И г-н Борисов много добре каза миналата седмица: "Смятате ли, че е разумно аз да дам 130 млн. на тютюнопроизводителите, но какво да ги правя?

Те ще умрат от глад, докато ние решим как да се промени икономиката, че те да имат друго препитание, и се налага да ги дам. Значи, те ще произведат тютюна, фабриките ще направят цигарите и така..."

Следобед депутатите от ГЕРБ в здравната комисия, благородно решени забраната да остане поне формално, приеха текстове, с които ще превърнат Държавен вестник в сатирично издание. Те решиха да изброят къде "като изключение" се разрешава тютюневият дим.

Така от забраната изпаднаха нощните заведения плюс всички останали след 10.30 ч. вечерта, а друг текст разреши пушенето в тях и през деня, в сегашните "обособени" места.

Да се обяснява отпадането на забраната със спасяването на производството е толкова нелепо, колкото и опитът да забраниш нещо, като го позволиш.

Навсякъде в цивилизованите страни забраната се спазва и от това производителите не са "ударили катинара". Тук просто заради сърцатата си бездарност лобистките изпълнения лъсват с особен блясък.


Медицински прегледи на мечките в парка в Белица бяха извършени вчера. Благоевградският офталмолог д-р Йордан Тумбев прегледа очите на сръбската мечка Наташа, която преди това бе упоена, интубирана и закачена на системи

  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница