Християнизиране на българите причини за въвеждане на християнствотоДата25.02.2018
Размер14.29 Kb.
ХРИСТИЯНИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ


  1. Причини за въвеждане на християнството

Налагането на християнството за официална държавна религия довежда до окончателно формиране на българската народност през IХ-Х век. Славяни и прабългари завинаги скъсват с езическите вярвания в Перун и Тангра. С навлизането на християнството в българските земи навлиза и славянския език в богослужението. Така се премахват и последните пречки пред асимилацията на прабългарите и славянизацията на държавата.
Кои са причините, довели до този исторически обрат по времето на хан Борис?

След поредната война с Византия, завършила неуспешно за българите, ханът разбира, че България няма постоянни приятели, но има постоянни интереси. Мирът е сключен, но ромеите поставят условия – българите да приемат християнството от Константинопол, а не от Рим.  1. България на кръстопът при кан Борис (852~889 г.)

а) Война с Византия (885 г.) – загуба на областта Загоре и Пловдивска област

б) Причини за покръстването:

в) Актът на покръстване – 864~866 година. Князът се покръства тайно, защото се страхува от реакцията на боилите.

Документ:

Покръсти се от Бога владетелят на българите Борис, преименуван Михаил, с дадения нему от Бога народ в годината 6374(=866) (надпис от с. Балши, южна Албания)

  1. Бунтът на боилите

Боилите обвиняват хана/княза, че дава „лош закон“ на своя народ и отстъпва от „отеческите богове“. Следват жестоки репресии – 52 боилски рода са изтребени.

С налагането на християнството въпросът за Борис не е приключил. Следващата му цел е автокефална* църква.Основни понятия:
автокефалия – самостоятелност на църквата. Форма на независимо църковно устройство и самостойна убедба на църквата


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница