Конкурси за директори в 13 болници диана тенчеваДата19.11.2018
Размер270.44 Kb.
ТипКонкурс
30 април 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕКонкурси за директори в 13 болници
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Цял месец в Министерството на здравеопазването (МЗ) ще вървят конкурси за нови директори на болници. Първи пред изпитната комисия начело със зам. здравния министър д-р Мирослав Ненков се явиха мераклиите за Александровска. В петък идеи за управление на лечебното заведение изложиха настоящият и. д. директор д-р Костадин Ангелов, бившият шеф на болницата доц. Силви Кирилов, д-р Момчил Енчев (който е работил в МЗ) и проф. Николай Яръмов.

Вчера сутринта бе изпитът на двамата кандидати, които искат да ръководят столичната болница по онкология - досегашната директорка доц. Здравка Валерианова и доц. Георги Михайлов от съседната болница по онкохематология.

Днес ще се отсяват кандидатите за директор на Националния комплекс „Специализирани болници по рехабилитация". След празниците идва ред на конкурса за нов шеф на болницата за до-лекуване в Радунци (7 май), а на 9-и - за столичния „Майчин дом". Очаква се за последния да се явят сегашният началник проф. Виктор Златков и бившият здравен министър д-р Стефан Константинов, но той отрече.

На 10 май ще бъдат изпитани желаещите за началник на педиатрията, а на 13-и - за ръководител на инфекциозна болница. Конкурсът за директор на ортопедията е на 16-и, а за болницата по неврология и психиатрия -на 20 май.

Последните конкурси са на 22-ри - за детската онкохематология, и на 23-ти - за белодробната болница в Габрово.
Д-Р ДИМИТЪР ПЕТРОВ Старши експерт на Български лекарски съюз:

Процедурата на касата за договаряне на медицински изделия е противозаконна"


- Д-р Петров, новата процедура на НЗОК за договаряне на медицински изделия предизвика множество коментари и на лекари, и на пациентски организации. Защо се вдигна толкова шум около нея?

Това е така, защото процедурата за договаряне на медицински изделия, която е приета от Надзорния съвет на НЗОК по предложение на управителя на касата д-р Пламен Цеков, ще създаде значими правни, административни, технически и медицински проблеми. Това пряко ще повлияе върху качеството и изобщо върху възможността за лечение на пациентите. Точно поради тази причина, методиката предизвика недоволство практически във всички заинтересовани страни - пациенти, лекари, фирми, болници и т.н. За съжаление, тази методика, приета от Надзорния Съвет на НЗОК изобщо не беше съгласувана, нито с Български лекарски съюз, нито с останалите страни. Тя е ярък пример как чисто административното чиновническо мислене и едностранното налагане на нормативна регламентация от страна на касата може да доведе до преки поражения върху качеството на медицинската дейност. Защото е абсолютно несъобразена с медицинските реалности и целесъобразност.

- А каква е медицинската реалност? Какви са причините, които предизвикват такова недоволство в медицинските среди?

- Най-важните аргументи срещу методиката и провежданата процедура на договаряне, са следните: Не е ясно как са определени медицински изделия, при положение, че финансовият ресурс за закупуването им е същият, както през 2012 година - около 60 млн. лв. В приетите от Министерски съвет цени и обеми за 2013 г., фигурират същите прогнозни цени и обеми на медицински изделия, както през 2012 г.. Обаче заложеният от касата списък в Методиката противоречи с приетия от Министерски съвет /между другото приет по предложения на същия този Надзорен съвет на НЗОК/. Стои въпросът - коя номенклатура НЗОК счита, че следва да плаща и защо в рамките на две седмици през м. декември 2012 г., е предложила два коренно различни списъка с медицински изделия.

Освен това, няма данни предложените групи и типове медицински изделия да са съгласувани със съответните национални консултанти и научни дружества. За това говори фактът, че същите са се подписали под редица протестни писма.

НЗОК не отчита факта на огромното разнообразие на медицински изделия в рамките на един тип за конкретния болен, както и това, че повечето от тези изделия са имплан-ти, които стоят в организма на човека дълги години, дори до смъртта му. Както и бурния прогрес с по-нови и по-усъвършенствани изделия. Когато един стент, клапа, става, леща и друго подобно изделие, се поставя в организма, добре е тя да бъде от последните постижения в тази област, дори ако пациентът си доплаща. Това е негово право. В противен случай се получават рестенози, преждевременно износване и т.н., и в крайна сметка -по-скъпо и по-некачествено лечение. При очните лещи например, които някой вероятно популистки е предложил да се заплащат, би се заплащала само т.нар. твърда леща, която е технологично остаряла и се ползва много рядко. В случая, от медицинска гледна точка е по-добре те изобщо да не се реимбурсират, защото голяма част от лекарите и болниците ще откажат да ги поставят.

- Тоест, ние като пациенти няма да имаме право на избор какъв точно имплант да ни сложат, ако искаме той да бъде заплатен от НЗОК?

- Точно така. С така предложената методика ще се заплащат най-евтините и некачествени медицински изделия, а пациентът и лекарят нямат право на никакъв избор, дори ако пациентът е съгласен да си доплати, както бе досега. Плащат се само тези изделия, които се продават на най-ниската цена, вместо тя да стане референтна. Това определено лишава хората от избор и вероятно ще бъде атакувано от пациентски организации. Лишаването на производителите на по-скъпи и качествени изделия от достъп до реимбурсиране, е чиста проба дискриминация и вероятно също ще бъде обжалвано по съдебен ред. Не е ясно и кой ще поеме разходите по обучението на медицинските специалисти за поставяне на определени медицински изделия. Обикновено съществуват определени процедури и техники за всяко изделие и лекарите в съответните болници са обучени в поставянето му. Незачитането на тяхното мнение, опит и предпочитания, ще доведе до неприятни проблеми и рискове.

Друг важен момент е, че в методиката е предвидено, освен тази процедура, отделно и болниците да провеждат процедура по Закона за обществените поръчки. Това е абсолютно нелогично, защото, за да провежда процедура.-болницата трябва да купи медицинското изделие, да обяви и количество. А тя очевидно не е собственик на изделието, защото то се заплаща от НЗОК директно на търговеца на едро.

Поради всичко, споменато до тук считам, че започнатата процедура е противозаконна, технически и правно неиздържана и опасна за пациентите. Най-добре е същата да бъде отменена, реимбурсирането да продължи по досегашния ред, а при необходимост да се инициират промени в Закона за медицинските изделия и след това да се направи ясна и издържана процедура за 2014 г. Законът за обществените поръчки, поне без някои промени в него, е неподходящ за договаряне на медицински изделия в болниците, още повече че реалният купувач е НЗОК или пациентът /за изделия, които не се заплащат/, а не самата болница. Процедурата на договаряне трябва да се извършва съвместно от БЛС и НЗОК при максимална прозрачност, или поне номенклатурата на заплащаните медицинските изделия да се определя съвместно. Достигнатите цени да са референтни в дадената група и тип, за да може болниците да компенсират разлики в отделните подвидове изделия. Достигнатите цени да са референтни и за пациента, за да може да си доплаща по-скъпи медицински изделия, ако ги предпочита.
БСП СЪС СТРАТЕГИЯ ЗА 30 БОЛНИЦИ, ЗАПЛАШЕНИ ОТ ЗАКРИВАНЕ
Аида ОВАНЕС

Един от най-важните приоритети на Коалиция за България за стабилизиране на здравеопазването е преодоляване на заплахата от закриване на 30 общински болници в отдалечени и труднодостъпни региони. Това заяви водачът на листата на Коалиция за България в Ловеч д-р Емил Райнов на среща с лекари в Габрово. За ДУМА д-р Райнов припомни, че преди управлението на ГЕРБ държавният бюджет отделяше годишно по 10 млн. лв. за около 50 малки общински болници в отдалечени и труднодостъпни райони, 19 от които вече са затворени. Тези лечебни заведения осигуряваха достъпа до медицинска помощ на над 1,5 млн. души, припомни д-р Райнов. На фона на 1,2 млрд. лв. годишно за болнична помощ 10 млн. лв. са капка в морето, но за сметка на това социалният ефект от тях е огромен, категоричен е бившият здравен зам.-министър. Държавата трябва да поеме своята роля в здравеопазването и тази роля трябва да е водеща, категоричен е д-р Райнов. Укрепването на спешната помощ, където е абсолютно необходима нова апаратура и нови филиали, както и подобряване на заплащането на работещите, е друг приоритет на Коалиция за България.
Повече държава в контрола над здравната система в интерес на хората
Бившата директорка на НЗОК д-р Тодорова, онколог-дерматоложката в ИСУЛ

д-р Троянова, директорката на „Шейново" и кандидат-genymam от БСП д-р Андреева и журналистката от ДУМА Паникян дискутират как да спасим здравеопазването
УЧАСТНИЦИ

д-р Румяна ТОДОРОВА доц. д-р Петранка ТРОЯНОВА д-р Таня Андреева Аида ПАНИКЯН

Аида Паникян (А.П.) Малко преди срещата ни четох пак сърцераздирателни истории за млади хора, за деца, които са тежко болни, нуждаят се от спешни операции в чужбина, но МЗ не ги одобрило и хората събират пари. От какво здравеопазване имаме нужда, след като хората не са престанали по медиите да молят за пари за лечение?

Румяна Тодорова (Р.Т.) Пари за здраве винаги са се събирали от хората, събират се и в момента и в най-развитите страни. Но това не е задача на хората, това е нещо в подкрепа на държавата, а не нещо, което трябва да замени държавата. За мен това е поредният израз на липса на държава. Специално в здравеопазването къде виждаме държава? В контрола на болниците ли? Държавата не може да контролира себе си, камо ли тези, на които е работодател. Да, трябва да има нови болници. Но питам какво става със старите, с тези, за които се казва, че са нерентабилни? Значи затваряме една

болница в Девин например, оставяме 30-хилядно население без каквато и да е медицинска помощ, а в големия град, където има всякакви комуникации -транспортни и пр., болниците никнат една след друга...

Петранка Троянова (П.Т.) Не може държавата да се разпада, а здравеопазването да е на мястото си и да работи. Основните принципи - солидарност, достъпност, справедливост на здравеопазването, социално ориентирано здравеопазване, ги няма. Това е, което трябва да се възстанови. Но без помощта на държавата, без връзка с другите социални структури в държавата не може да се случи. Илюзия е, ако смятаме, че един човек, който ще открие частна болница, ще запълни дупките в системата. Държавата трябва да види какви са здравните потребности на населението в отделни райони, каква е заболеваемостта, възрастта на хората в даден район - например във Видин има нужда от инфекциозно отделение, в Петрич - от онкологично.

А.П. Би могло дори да има някакви данъчни облекчения за такъв частник...

Р.Т. За каква солидарност да говорим, след като самата държава не плаща здравните вноски на хората, към които има ангажимент - възрастни, деца, учащи, военни,

полиция... Кой въведе избора на екип? Да не го въведоха пациентите или лекарите? Въведе го министър. Аз мога да си платя избор на екип и ще ме лекуват, но другият не може. Какво да прави той? Държавата избяга от себе си, особено в последните години, когато тя се отърва от всичко, за което трябва да отговаря, и го прехвърли на касата. И затова я направиха държавна институция, за да носи товара на МЗ.

П.Т. ...Но така изобщо всеки, който има пари, да строи болница и да се закачи за касата, не е нормално.

Оптимално разпределение на средствата

А.П. Преди дни служебният здравен зам.-министър д-р Мирослав Ненков каза, че проблемът е в управлението на парите за здравеопазване, а не в количеството им.

Таня Андреева (Т.А.) Точно така, с разпределянето им... Важно е да има ясни критерии за разпределяне на финансовия ресурс в лечебните заведения. Сега това разпределение е абсолютно небалансирано и хаотично. Не може болници, приближени до властимащите, да получават много пари, а другите - не. Например болницата в Русе, чийто директор бе зам.-министър на Десислава Атанасова, получи за тази година почти двоен лимит в сравнение с миналата. Когато се разпределя обществен ресурс, не може да няма прозрачност и контрол. По времето на Тройната коалиция по отношение на цените на лекарствата имаше 4 или 5 комисии.

А.П. ...Които взаимно се контролираха...

Т.А. Точно така, а сега всичко е съсредоточено в една комисия от 7 души. И докато по-рано решенията се вземаха с квалифицирано мнозинство с 2/3, сега е с обикновено мнозинство.

П.Т. В момента направленията в ПИМП и СИМП се определят произволно и необосновано. При това тяхното количество непрекъснато се намалява, без да се дават разумни обяснения. Същото се случва и в болничната помощ. Не е ясно на какво основание се определят т.нар. прогнозни бюджетите на болниците, които са силно рестриктив-ни. На фона на силно занижените бюджети и измислените методики няма разумно обяснение фактът, че у нас непрекъснато се откриват нови частни болници.

Т.А. В момента НЗОК, която ГЕРБ одържави, практически не е нищо повече от платец - в нея влизат едни пари и след това касата се разплаща с изпълнителите на медицинска помощ. Според мен изцяло трябва да се промени философията на работа в НЗОК, а държавата да поеме отговорността си за основните социални фупи, за лекарствата (както беше преди), а не непрекъснато да бяга от отговорностите си и да ги прехвърля в касата, където нещата още повече се влошават... БСП е заложила в програмата си държавата да гарантира финансовата стабилност на системата.

А.П. ... Но не виждам в изказването "рецепта" за разпределянето на средствата! По-нататък д-р Ненков казва, че преструктурирането на болничната помощ ще "мине през затваряне на болници". Но пак не става ясно какви болници ще се затварят! Ако ще затворим пак болничката в Горно Нанадолнище, значи продължаваме с политиката на ГЕРБ.

Р.Т. Кой държи сметка на болниците, чийто принципал е държавата, как изразходват парите? И на колко от директорите е поискана сметка защо имат дефицит? Колко пъти са питани тези директори откъде идва дефицитът, за какво са харчени парите - за апаратура, за лукс, за лекарства? Това се правеше, поне по времето на проф. Гайдарски.

А.П. Тоест ние - обществото, нямаме информация къде отиват парите ни.

Р.Т. Не. А това е работа на обществената институция - НЗОК, която трябва да пази парите и интересите на пациента и да дава отговор къде са отишли парите му. Никой не коментира приходната част на касата. Да, има големи разходи, но какво става с приходите? Служебният министър-председател каза, че безработицата расте и ще нараства в следващите години. Кой плаща осигуровките на безработните?

Не е въпросът само за пари. Не може управителят на една болница да бъде и клиницист. Той трябва да има време за персонала, да види къде и какви са нуждите в различните отделения. Ако е клиницист, той днес мисли за операцията, която има, а не за болницата.

Да възстановим достъпа до медицинска помощ

П.Т. Закриха се не само малки болници... За да се гради някаква система, трябва да разполагаме с достоверна информация. Твърди се например, че няма сифилис у нас, но всъщност има деца с вроден сифилис. Ама той не съществува, унищожили сме го. Как става това? Ами не го регистрираме. Защо казваме, че у нас туберкулозата намалява, а в света се увеличава. Та ние имаме едни от най-високите показатели на заболяемостта от туберкулоза в Европа. При това тези показатели отразяват само регистрираната заболяемост, а реалната е далеч по-висока. Кой прави епидемиологична анкета и кой издирва контактните лица. Белодробните диспансери се закриват, както и болниците за лечение на болните с туберкулоза. Закриването на белодробната болница в Перник и в Пловдив, в Кърджали и Шумен... Въз основа на какъв критерий са закрити тези болници? Защото хората са бедни и не могат да плащат. Дали това отговаря на здравните потребности на населението, кой и как ще осигури необходимите здравни грижи за болните от туберкулоза, които в повечето случаи са и бедни и безработни?

Р.Т. Като затвориха малките болници, какъв е икономическият ефект?

П.Т. Трънската болница е съществувала над 100 години и точно сега се оказа, че тя била финансово неизгодна.

Р.Т. Преструктуриране - да!

П.Т. Но според потребностите на населението.

Първо задължителната профлактика!

Р.Т. Тъй като имаше прекалено много "Калинки" и в българското здравеопазване, те не могат да разберат един много прост принцип: на скачените съдове. Като натискаш много на едната страна, другата се вдига. Това дава плачевен резултат в здравеопазването.

А.П. Не се ли случва това в момента с доболничната помощ, където намалиха направленията, но плащат редовно на болниците?

Р.Т. Да, това е поредното безумие. Хвърляме пари в скъпата част на здравеопазването, а там, където може да се свърши почти същата работа с по-малък ресурс, ги стискаме за гушите.

Т.А. Практически в момента няма програми за профилактика, каквато беше тази за профилактика на рака на маточната шийка.

А.П. ...Каквато е имала България още от 70-те години и е била сред първите европейски страни...

Т.А. Да, държавата не е ангажирана с тези проблеми. А това е важно, защото след това се плащат милиони за операции и онколечение. По света ракът на гърдата и на маточната шийка вече са с много нисък процент, което означава, че се залага на профилактиката. В момента единствената профилактика са имунизациите на децата. Слава Богу, поне това се запази пред последните 4 години.

Има нещо, което се прави навсякъде по света, а у нас инициативата бе на министър Радослав Гайдарски - да се направи здравна карта. Смисълът й е да се направи от държавата разпределение на лечебните заведения за доболнична и болнична помощ и за долекуване в зависимост от това какви нужди има населението в даден регион - брой на населението, спецификата на заболяванията (има райони, в които сърдечно-съдовите заболявания са повече, райони, в които заболяванията на дихателната система преобладават, или детските, или неврологичните). Ако през 2007 г. в София имаше 50 болници, в момента са над 80! Докато в Родопите няма болница. Ако някой от китното селце Кошница е в спешна нужда, докато стигне до най-близката болница, е загубен. България е малка държава, а имаме най-много лечебни заведения на глава от населението в Европа. Както споменахме, те се съсредоточени в София и няколко областни града. Например Тел Авив, който има население почти колкото София, има 8 болници, а в София са 80.

А.П. Според мен държавата трябва да изработи ясни правила за разкриване на болници, които искат да ползват обществен ресурс: искаш да разкриеш болница и да ползваш пари от касата, разкриваш я там, където няма лечебно заведение, например в Родопите. Или искаш в населеното място X, но там в болницата нямат например неврологично отделение. "Заповядай, направи неврология, ако не искаш, не получаваш обществен ресурс и сам финансирай дейността си"...

Спешна помощ за спешната помощ

Т.А. ГЕРБ унищожиха и спешната помощ, независимо че се хвалят какви линейки са били купили и хеликоптери трябваше да се купуват.

А.П. Линейки започнаха да се купуват по време на министър ГайДарски и най-много по времето на д-р Евгений Желев.

Т.А. Да, над 500, от които 50 бяха високопроходими. Закриха се много от .спешните центрове. Аз не казвам, че всяко село трябва да има болница, но трябва спешна помощ с екип, който трябва да реагира.,.

Р.Т. Но тези линейки остаряха за 4-5 години, а.нови не са купени.

А.П. Мисля, че съществен проблем е детската смъртност, макар от ГЕРБ да повтарят как по време на техния мандат намаляла е детската смъртност... Това не е ли логично, след като намаля рязко и раждаемостта?

Т.А. Именно. Повишаването или намаляването на раждаемостта е критерий за икономическото развитие на дадена държава, а увеличаването или намаляването на детската смъртност е критерий за развитието на здравеопазването...

П.Т. Отрицателният прираст е по-тревожен за България. Детската смъртност е в нормите.

А.П. Напоследък много се говори за социално здравеопазване и аз се боя, че може да се получи недоразумение...

Р.Т. Социалното здравеопазване не е социалистическо. Германия, Канада, европейските монархии например са с много социално здравеопазване, философията е, че в основата на просперитета на държавата стои човекът. И за да може той да работи и да пълни хазната с данъци, трябва да е здрав и да е учен, а не да е неграмотен.

Т.А. Мисля, че здравеопазване като онова, което имахме, в днешно време няма да работи.

А.П. Какво трябва да е оттук нататък българското здравеопазване? Старите хора казват, че когато в едно чекмедже нещата са се разбъркали прекалено много, изваждаш чекмеджето, обръщаш го и започваш да подреждаш отначало. Имаме ли време да преподреждаме отначало нещата в здравеопазването? Мислите ли, че 4 години са достатъчни за рестарт?

Т.А. Мисля, че имаме всички части и не само може да рестартираме, но в края на мандата да видим и резултати в някои от звената, защото някои от нещата са с по-дългосрочен ефект. Не може да видим резултата от профилактиката, защото за това се изискват много години, но веднага може да видим задоволството у хората за това, че са обгрижени, веднащ може да видим резултат

при бременните, при малките деца, ако имат безпрепятствен достъп до специалист, до здравна помощ. Имаме това време. В момента където и да пипнеш, хаосът става по-голям. Не разбирам защо се прави - дали се цели да бъдат унищожавани хора или интересите и лобитата вече толкова надълбоко са навлезли, че самите те вече не могат да се оправят. Затова смятам, че трябва да има категоричен рестарт -всичко отново. Изключително стресиращо е, че през 21 век в страна членка на ЕС хората от отдалечените райони умират, защото не могат да стигнат до здравната помощ навреме - най-близката болница е на 80-100 км.

Р.Т. Здравеопазването трябва да е грижа на целия народ, независимо кой идва на власт и кой ще бъде следващият. Да се започне програма за изваждане на българското здравеопазване от този хаос. Силно впечатление ми направи експозето на Орешарски - той през цялото време говори за икономика.

П.Т. Без икономика не може нищо да се направи. Като си беден, не може да си социален.

А.П. Нито пациенти, нито медицински служители са доволни от здравеопазването у нас.

Т.А. През последните няколко години се разби доверието между лекари и пациенти, медицинските съсловни организации и пациентските организации.

А.П. Откровената война срещу съсловието сякаш започна в началото на декември 2010 г. от бившия вътрешен министър, който от парламентарната трибуна развя онези разсекретени стенограми...

Т.А. Да, това бе един запис, изваден от контекста. Оказа се, че ситуацията е много различна, но ако ви направи впечатление, по-късно никой не обясни какво всъщност се случва с разследва-

нето в Горна Оряховица... За нас е важно първо да се възстанови доверието - без това не може да се работи във всяка сфера.

Р.Т. Държавата допусна медиите да оплюят лекарите и да ги противопоставят на пациентите. Във всеки случай не знам друга държава да има такова отношение към лекарите.

А.П. Какъв път трябва да извърви българското здравеопазване?

П.Т. Тежък и труден.

Р.Т. Този, който се наеме да извърви този път, трябва да има много здрава подкрепа. Първото, което трябва да се направи, е достъпът. Лечението в България стана лукс.

П.Т. Къде са сега пациентските организации да кажат, че сега нещо не им е както трябва? А в същото време народът мре. Социалното здравеопазване трябва да има широка подкрепа! Достъпът е всичко - да има пари човекът от Девин да плати автобусния билет до Пловдив например. Достъпът е и доверието между медицински служители и пациенти. Хората бяха насъскани срещу лекарите, които бяха наречени "убийци в бели престилки". Затова хората с пари и възможности отиват да се лекуват в чужбина, а бедните се обръщат към врачки и баячки.

И нещо много важно: ресурс са не само парите, но и хората. Как ще разпределяме нещо, което го няма?

Как ще задържим медицинските кадри

А.П. Пак опираме да проблема с кадрите.

Р.Т. Като се изучават потребностите, трябва да се изучава и нуждата от специалисти!,За рай: он, който има нужда от педиатри, да се отпусне държавна поръчка. Държавата има механизмите да накара този човек да работи на това място определено време.

П.Т. И не да им взема пари за специализация, а да им дава, за да отидат в съответния район.

Т.А. Около 60% от завършилите отиват в чужбина.

А.П. Това са наши деца - родителите им са ги издържали, държавата с парите на данъкоплатците ги е издържала да учат, и след като завършат, не можем да се ползваме от знанията и уменията им...

Т.А. Точно така. Но младите хора имат нужда от няколко неща. Първо - реализация. Никой млад висшист не може да издържи 2 години да си търси работа. Второ - добра, съвременна апаратура. Всеки - независимо дали е млад лекар или колега със стаж, се нуждае от това. И трето - достойно заплащане. Смятам, че има решение на проблема - младите хора да имат осигурени места, разбира се, да се ангажират 3 или 5 години да работят в лечебното заведение. Смятам, че лечебните заведения или общините може да поемат тяхната издръжка и в момента на започване на работа да започне да тече специалността. И не на последно място, да се помисли върху заплащането на цялото медицинско съсловие.

Българинът доплаща най-много в ЕС за лекарствата

Р.Т. Пак стигаме до началото на разговора - държавата... Да бъде докарано населението до положение да няма достъп до лекарска помощ, да няма достъп до лекарства - да няма аптеки във Видинско например и шофьорът на автобус да ги кара, да вадиш 56% от джоба си, за да доплащаш лекарствата си, а през всичките години изрядно си внасял осигуровки...

А.П. Пациентски организации са доволни от прехвърлянето на лекарствата към касата, защото болните имат достъп до много медикаменти...

Р.Т. А пациентите доволни ли

са?

П.Т. Колко онкоболни купуват лекарствата си от Гърция, Турция, Сърбия, Румъния!Т.А. Истината е, че откакто касата ги плаща, цените им се повишиха, защото тя не прави централизирани търгове. Търговете са в отделни болници, което оскъпява лекарствата, защото на дребно цените са по-високи. В същото време се извиват ръце и на самите търговци, поради това не една и две фирми заведоха дела.

Р.Т. Друг пример за липсата на държава - от 14 години, откакто е влязъл Законът за здравното осигуряване, не са пипнати наредбите, има козметични промени. Има вече лечебни заведения в доболничната помощ, които спокойно може да конкурират болници.

П.Т. Защо трябва да влиза човек в болница за една гастроскопия, като може това да се направи амбулаторно със съвременна техника и модерни методи?

Р.Т. Защо трябва да се гледа с пренебрежение на общопрактикуващите лекари? Те са лекари като всички нас, а някои са учили много повече от някои специалисти, които са забравили кога са учили. Медиите са много виновни за това, че насадиха такова мнение за джипитата. Наистина в началото стартираха набързо, участъковите станаха общопрактикуващи, но оттогава мина много време и нещата са много различни, повечето от тях са специалисти по обща медицина. Защо няма диференцирано заплащане при тях?

А.П. Темата е безкрайна, но все пак за днес какъв финал да сложим?

П.Т. Тревожен.

Р.Т. Цялото общество трябва да се впрегне и да нададе глас за здравеопазването. Защото то е по-важно, от монополите.


Имаме остър недостиг на ревматолози
В България има остър недостиг на ревматолози. В момента у нас работят около 80 специалисти, при стандарт 200 за държава с нашето население. Диагностицираните с тежкото ревматологично заболяване в страната, по данни на МЗ, са над 30 000. То представлява форма на хронично възпаление на гръбначния стълб. Ефектът е загуба на подвижността на гръбнака и е придружено с постоянна физическа болка. Голям проблем при тази болест е късната диагноза, която средно отнема 8-9 години, и много често в този период пациентите са лекувани без правилна диагноза, например дископа-тия, тъй като попадат на грешни специалисти. За жалост има увеличение на броя на страдащите от това заболяване. От артрит болните са около 1% - може би 60-70 000, докато само от болестта на Бехтерев са някъде около 40 000. Работещите по здравна каса ревматолози у нас са около 80, които със сигурност не достигат, щом записаните пациенти при тях са поне за три седмици напред. Трябва да има около 200 ревматолози, това е германският стандарт за брой лекари на глава от населението, каза началникът на Отделението по ревматология в МБАЛ д-р Стоян Тодоров.


Всеки Втори пациент е давал рушвет

Големите държавни болници не са предпочитани от пациентите
Жулиета Недялкова

Големите държавни болници не са предпочитани от пациентите и все повече от тях избират да се лекуват в малки специализирани здравни заведения или частни клиники. Това показва сайтът на Центъра за защита правата в здравеопазването dobritebolnici.info, на който пациенти оценяват качеството на услугата, която получават в лечебните заведения. Хората определено не са доволни, а всеки втори признава, че е давал пари под масата по време на лечението си в болница, коментира д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ. Според моментния рейтинг на първо място е частната плевенска МБАЛ „Св. Панталеймон", чийто прогнозен бюджет за тази година е малко над 3,5 млн. лв. На второ и трето място са онкоцентровете в Пловдив и Стара Загора. Първата софийска клиника в класацията - тази на д-р Атанас Щерев за репродуктивна медицина, е на четвърта позиция. Най-напред от големите болници е частната „Токуда", която заема шесто място. Тя разполага с десет пъти по-голям бюджет от болниците в призовата тройка. Останалите големи лечебни заведения в София и страната, които поглъщат почти половината от парите за здраве и където поне на книга трябва да работят най-добрите специалисти, дори не са в първата стотица. Пациентите, които оценяват изхода от лечението, отношението на лекарите, информацията, която получават, храната и чистотата, са запратили на незавидното 104-то място АГ „Майчин дом", на 111-о - ВМА, на 115-о - Александровска. Още no-назад са „Пирогов", който е класиран на 118-а позиция, и ИСУЛ - на 133-то място. Най-голямото лечебно заведение - пловдивската „Св. Георги" е 107-а според пациентите. Варненските „Св. Анна" и „Св. Марина" са съответно на 108-о и 114-о място, а МБАЛ-Бургас е на 121-во.
Усещането, че умират, се проявява при всяка криза
Панически пристъпи тресат младите хора

Масово вземат антидепресанти и хапчета за сърце
ДЕСИСЛАВА ПЪТЕВА

Все повече млади хора страдат от агорафобия - страх, който се проявява при преминаване на големи открити пространства и е съпровождан с пристъпи на паника. "Понякога получаваш по 3-4 кризи на ден и при всяка от тях имаш усещането, че умираш. Чувството, че ще ти се пръсне сърцето, е напълно реалистично", разказа пред "Новинар" Соня Цанкова-Соната, координатор на кампанията "Отвори очи". Кошмарът за нея започва през 2003 г., когато й предстоят кандидатстудентски изпити и е напълно изтощена от ходене на училище и на непрекъснати уроци по български и английски език. През май, малко преди баловете, й прилошало в градския транспорт, без да има видима причина. Няколко месеца по-късно, след като вече е приета в университет, случката се повтаря, докато е на лекции. Около Нова година започнала да получава кризи, които отново са съпътствани с повръщане, постоянно треперене, качване на килограми. Нещата се влошават през 2005 г., когато кризите й стигат до припадъци. Вече самата мисъл, че трябва да излезе от вкъщи, за да купи хляб например, я вцепенява и кара я да се задушава. През това време тя крила проблема от родителите и приятелите си, макар че едва да успявала да ходи на лекции. Решава, че трябва да спре леките успокоителни и да си намери работа, за да има нещо, което да я изкара от вкъщи. Започва да работи в Министерството на образованието, но няколко месеца след това отново получава криза и припада в трамвай на връщане от работа. Най-отчайващото в нея в този момент е, че никой не й се притичал на помощ. След една от поредните кризи, при която има усещането, че сърцето й ще се пръсне, баща й я закарал при семейния лекар. „Даде ми направление за психиатър, което аз можех да си изхвърля в кошчето за боклук, но реших да отида". Първоначално момичето взема лекарствата, които й предписват, но след известно време решила да ги спре и да започне да си прилага терапия с животно. Така станала приемен стопанин на бъдещо куче водач. Макар четириногият й приятел впоследствие да отпада от програмите за обучение на служебни кучета, той променя изцяло живота на Соня. Тъй като има ангажимент към него, тя е принудена да го извежда по паркове и потиска страховете си. „Всички хора, които познавам и страдат от агорафобия, са на хапчета. Първо антидепресанти, а след това и бета-блокери за сърце", обяснява Соня, но твърди, че познатите й се самозалъгват, че хапчетата помагат.


12% от българите страдат от фобии

Близо 12% от хората у нас в даден момент от живота си са преживели някаква фобийна проява, която се изразява в силен страх от определени обекти или ситуации, които не носят реална опасност. Това заяви пред "Новинар" психологът Яна Костова. Агорафобията е особен вид заболяване, което се проявява в страх от тълпите, от препълнени превозни средства, т.е. от тези ситуации, от които човек трудно би излязъл в случай на прилошаване или при заплаха за физическото му здраве. Фобията се проявява между 15- и 30-годишна възраст, като засяга три пъти повече жени, отколкото мъже. "Развитието на агорафобия често се отключва от пристъп на спонтанна паника, като страдащите се страхуват от самия страх и непрекъснато се тревожат кога и къде ще настъпи следващият пристъп, потвърждава специалистът. Дори когато по някакъв начин успеят да потиснат емоциите си, те остават напрегнати. Когато обаче до пациента има придружител, симптомите на заболяването или са много слабо проявени, или изобщо отсъстват".


Мартин Димитров: Агорафобията обсеби живота ми

Агорафобията обсеби живота ми за около 2 години. Това разказа за 'Новинар" Мартин-Василис Димитров, който е създал сайт за взаимопомощ за хора, които страдат от тревожност и агорафобия. Той все още има фобия от нови панически атаки, но тъй като вече разбира механизмите на тялото, може по-лесно да ги преодолява. Казва, че новата практика, с която се занимава - йога на смеха, му помага при леките случаи. По думите му човек отбягва местата, където се е случила паническата атака, и е в непрекъснато очакване да получи нова, с което влошава състоянието си. "Психотерапията помага дотам, че да повярваш на терапевта, че реалността не е толкова страшна, но някои хора очакват от терапевта да разреши проблемите им или прибягват до лекарства", казва той. Според него така просто се освобождава натрупаното напрежение. Неговата история, както и начини, чрез които можете да се преборите с агорафобията, можете да прочетете на http://help4panic.alle.bg
Най-модерният метод - CyberKnife®
Анадолу медицински център разполага с най-съвременните и високотехнологични методи за лечение. Eдин от тях е свързан с радиационната хирургия и към настоящия момент е от най-безопасните начини за лечение на неинвазивните тумори - CyberKnife® технология. CyberKnife® е най-съвременният метод за радиационна хирургия, който унищожава тумора при минимално облъчване на здравата тъкан около него. Анадолу медицински център разполага с това технологично чудо от 2005 година и е 4-тата клиника в Европа, която се радва на тази придобивка. Лекарите там вече имат богат опит на приложение на Cyber Knife® при стотици пациенти от над 20 страни. Роботизираната система за радиационна хирургия CyberKnife®, съставена от линеен ускорител, ръка робот и система за образно управление, е първата и единствена в света радиохирургична система с изключителна прецизност, предназначена за лечение на тумори където и да е в тялото, което е невъзможно при прилагането на други радиохирургични системи. Това е безболезен, безкръвен и бърз метод на лечение. Лечениете с CyberKnife® е много по-кратко в сравнeние с обичайното поради високата скорост на индуктивната доза и технологичния напредък, който проследява движението на туморите в реално време. Предимствата на CyberKnife® като най-добрия избор

• Кратко време за лечение Лечението е много по-бързо в сравнение с преди поради наличието на подвижна маса и висока скорост на дозата.

• Няма метален маркер за някои белодробни апликации Поставянето на метални маркери при някои апликации в белите дробове не е необходимо.

• Може да проследява органите по време на лечението

CyberKnife® е с вградена IGRT 6D Tracking система, включваща откриването на ротационни промени при движенията на пациента по време на лечението.

• По-малко странични реакции в сравнение с конвенционалната лъчетерапия Лечението е по-ефективно и по-добро, както за пациента, така и за лекаря. Трубеам Какво е трубеам? Трубеам е един от най новите и съвременни уреди, който от 1950 година насам използва помощта на ускоряваща линеерна технология. През декември 2009 година се представя за ползване от страна на фирмата "Вариан" за използване от страна на болните с одобрение на ФДА Америка. През 2010 година започва бързото му внедряване по целия свят. Уредът има два различни модела. Това са Трубеам и Трубеам Стх. Трубеам Стх много успешно прави стереотактична радиотерапия благодарение на листен колиматор със специален дизайн.

Характеристика на системата и какви са долупосочените и предимства?

1. Продължителността на лечението се намалява до 50%. С помощта на функцията Flattening Filter Free (FFF) скоростта на дозата при висока енергия се увеличава 4 пъти, при ниска енергия - 2 пъти, и осигурява лечение на болния в по-кратки срокове. По този начин времето за лечение може да се намали до 2-4 минути.

2. Уредът е напълно дигитален със средството за позициониране, "умното" автоматизиране, визуалните и лечебните части.

3. С качеството си Gated Rapicarc уредът осъществява облъчването синхронизирано с дишането на болния.

4. С чувствителност в милиметрични размери, давайки облъчване на тумора, със същата чувствителност успява да запази здравите клетки около него.

5. Един от редките уреди, в който на същата платформа едновременно могат да се извършват много лечебни процедури. Кога болният може да се върне в нормалния дневен живот? Не е лечение, изменящо нормалния ритъм на живот на болния. Методът не изисква настаняване в болница. След като приеме определеното за деня лечение, пациентът може да продължи нормалния си живот. Каква е точката на различие в тази система? С помощта на системата, както и в Cyberknife едновременно ще може да се следи и туморът. Осъществявайки високи дози, в кратко време ще може да се извърши лечението на болния. Ще се осигури милиметрична точност на лечението. Всички лечебни технологии едновременно ще могат да се осъществят със същия уред.


Офиси в България

Офис в Пловдив

Адрес: Ул. "Цар Борис Обединител" 128

Тел. 032/511 592

E-mail: amc.plovdiv@abv.bg

Офис в София

Адрес: Бул. "Г. М. Димитров" 62

Тел. 02/441 06 62

E-mail: amc_sofia@abv.bg

Истанбул/Турция

Тел.: 90 262 678 57 64, 90 262 678 53 48


Заради дъждовете и рязкото затопляне
Бум на ухапани от кърлежи в жегите

40 лева искат за ваденето им в „Пирогов”
СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Бум на ухапани от кърлежи в София отчетоха лекарите от спешните кабинети в „Пирогов” и Първа градска болница през почивните дни.

43-ма са преминали от там през уикенда за вадене на паразитите, съобщиха от спешната болница. Други 17 човека са ужилените от кърлежи в Смолянско.

40 лева струва ваденето им в „Пирогов”. Повечето от ухапаните разказали, че паразитите са се впили в тях, докато са се разхождали в градинки и паркове.

Гадинките зачестиха месец и половина по-рано от обичайното заради проливните дъждове и рязкото покачване на температурите, обясни за „Монитор” националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев и председател на Българската асоциация на микробиолозите. Обикновено те се появяват в средата на юни. Кърлежите в България са много по-силно заразни отколкото тези в Европа, и пренасят повече от един вид опасен за хората микроб, добави проф. Кантарджиев.

По думите му често пъти българските кърлежи “носят” едновременно лаймска бурелиоза и ерлихиоза, или марсилска треска в комбинация с анаплазмоза. Възможна е и комбинацията от ерлихиоза и анаплазмоза едновременно. Кърлежите на Запад и в САЩ заразяват само с една инфекция.

Според него това се дължи на факта, че дълги години у нас не се пръскаше срещу паразитите и селскостопанските животни не се влияеха от тях. Напоследък се отглеждали много кози, които на свой ред ги пренасяли в селата, а от там и на хората.

Лаймската бурелиоза, която е една от най-разпространените зарази от кърлежите, се проявява чрез червени петна по тялото

Висока температура и втрисания пък са признаците на ерлихиозата, другата често разпространена инфекция в нашата страна.

По време на почивните дни около 1 май и Великден хората да избягват пикниците, в тревата да се разхождат с дълги чорапи и панталони, за да не се впие кърлеж в тях, посъветва проф. Кантарджиев.

Кърлежът се вади най-добре с пинцета, като не се върти нито на ляво, нито на дясно, а се издърпва. Не бива нито да се залива с горещо олио, нито да се гори с цигара, тъй като жилото му, което е най-заразно, остава, подчерта националният консултант по микробиология.


Очакват съживяване през втората половина на 2013 г.
Икономиката забавя ръст до 1,5 процента

Различията между регионите у нас се увеличават
ДАРИНА КАХРАМАНОВА

Икономиката на България ще нарасне между 1-1,5% през 2013 г. През първата половина на годината БВП ще се увеличава с по-бавни темпове, а ускоряване на растежа може да се очаква едва през третото и четвъртото тримесечие. Това става ясно от доклад за икономиката на България на Центъра за икономическо развитие (ЦИР).За сравнение в бюджета за тази година беше предвидено икономиката на страната да нарасне с 1,9%. Служебният финансов министър Калин Христов обаче предприе актуализация на заложените показатели. Така според новата прогноза на Министерството на финансите БВП ще отчете ръст от 1 на сто.„Оценката на наличните данни на Националния статистически институт ни дава основание да очакваме, че през първото тримесечие на 2013 г. ще бъде отчетен много нисък растеж на БВП до 0,5%”, пише в анализа. Причини за това са както продължаващата криза в еврозоната, така иполитическата ситуация в страната през последните месеци. Според експертите от ЦИР работата на служебното правителство едва ли ще спомогне за растеж, но поне би трябвало да не допусне по-дълбоко затъване на икономиката. Затова са необходими мерки за насърчаване на производството и потреблението. Ако бъдат предприети такива, второто тримесечие може да даде по-добри резултати от първото. Едва през втората половина на 2013 г. може да се очаква ускоряване на растежа и то при условие, че бъде избрано силно правителство, което да изпълни краткосрочни мерки за подобряване на икономиката и социалната сфера.Най-сериозните проблеми пред новото правителство ще бъдат нарастващите различия между регионите и безработицата, коментира Георги Прохаски, директор на ЦИР. Той даде за пример измерителя на отклонението в брутния продукт на човек от населението между най-напредналите и най-изостаналите региони в държавите от ЕС. В България този процент на отклонение е 46%. За сравнение в Холандия той е само 17 на сто.Прохаски припомни още, че една трета от всички 410,3 хил. безработни за 2012 г. са без работа повече от две години. Сред причините за тежкото състояние на тези хора е ниското им образование и професионална квалификация. Според икономиста новото правителство трябва да приложи специални мерки за подпомагане на тези групи, защото те трудно ще се справят дори и икономиката да започне да нараства по-бързо. Безработицата се увеличава дори в големите градове, коментира още Прохаски. Например във Варна тя се е увеличила от 10 на 16% за година. В София и Кърджали, където традиционно има висока заетост, също има влошаване на пазара на труда. За столицата безработицата се е увеличила от 6,2% на 7,3 на сто. В Кърджали нарастването е от 5,2% на 9,1%. Според данните на ЦИР заетостта намалява в почти всички сектори на икономиката. Най-драстично са намалели заетите в сектора на селското стопанство – с около 44 хил. души. След това са сферите на търговията, промишлеността и строителството, в които намалението е с по 20 хил. души. „Лек ръст на заетостта се отчита в секторите на държавното управление, образованието и здравеопазването. Това не говори добре за състоянието на икономиката”, коментира Прохаски.
Инфлацията ще бъде около 2 на сто

През 2013 г. не се очаква сериозно поскъпване на стоките и услугите, стана ясно от думите на Георги Прохаски, директор на Центъра за икономическо развитие. Според икономиста инфлацията ще бъде необичайно ниска в рамките на около 2%. Данните на националната статистика показват свиване на инфлационните очаквания в секторите на промишлеността, строителството, услугите и търговията. Необходимостта за решаването на въпроса за ценообразуването на електроенергията също ще оказва натиск за намаляване на цените.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница