Е най-близката до Слънцето и най-малката планета в Слънчевата система. Видимата величина на планетата варира между −0,4 и 5,5Дата02.02.2018
Размер41.08 Kb.
Меркурий е най-близката до Слънцето и най-малката планета в Слънчевата система. Видимата величина на планетата варира между −0,4 и 5,5; Меркурий се наблюдава винаги в непосредствена близост до Слънцето и поради това рядко бива наблюдаван с телескопи (най-голямата му елонгация е 28,3°). По повърхността на Меркурий има множество кратери и почти никаква атмосфера

Строеж:

Физическите характеристики на планетата са подобни на тези на Луната. По повърхността на Меркурий има множество кратери и почти никаква атмосфера. Има голямо планетно ядро от желязо, което създава магнитно поле със сила около 1% от тази на магнитното поле на Земята. На него се дължи и високата средна плътност на планетата. Температурата на повърхността варира от -180 до 430°C. Меркурий е съставен по маса от приблизително 70% метали и 30% силикати. Средната плътност на планетата е втора по големина в Слънчевата система - 5427 kg/m³. Дебелината на заобикалящата мантия е 600 km. Заради орбиталния резонанс на планетата нейният звезден ден е 58.7 земни дни, а нейният слънчев ден — приблизително 176 земни дни.


Венера е втората по ред планета от Слънцето и носи името на богинята Венера от римската митология. Тя е земеподобна планета, много близка по големина и общи качества до Земята; понякога е наричана „планетата-сестра на Земята“. От всички планети в Слънчевата система Венера има най-малък орбитален ексцентрицитет равен на 0,7% (нейната орбита е почти идеално кръгла). Венера има обратно околоосно въртене - от изток на запад, и се върти много бавно около своята ос – един пълно завъртане трае 243 земни денонощия, а около Слънцето се завърта за 225 денонощия, т.е., нейната година е по-къса от нейното денонощие.

Строеж:

Венера има желязно ядро, заемащо 1/4 от масата на цялата планета. Около ядрото е разположена мантията - силикатна обвивка с дебелина от порядъка на 3300 кm и кора, която е с дебелина около 16 кm. Венера има множесто вулкани и реки от лава. Релефът на планетата е много сложен и се обяснява с активната вулканична и тектонична дейност. Атмосферата е съставена предимно от въглероден диоксид с примеси от азот, кислород и водни пари. Плътната атмосфера е причина за изключително силен парников ефект и температурата на повърхността достига до около 450°С. На Венера няма вода. Липсва също и магнитно поле, като възможна причина за това може да е нейното бавно околоосно въртене.


Земята е третата планета в Слънчевата система. Тя е най-голямата от земеподобните планети в тази система и единствената, на която според съвременните научни схващания има живот. Земята е формирана преди около 4,54 милиарда години и скоро след това придобива единствения си естествен спътник.

Строеж: Външната обвивка на Земята е разделена на няколко твърди тектонски плочи, които постепенно мигрират под повърхността през периоди от милиони години. Около 71% от повърхността е покрита от соленоводни океани, а останалото са континентите, островите, реките и езерата. Земята е единствената планета в Слънчевата система, на която е открита вода в течно състояние. Вътрешността на Земята остава активна, с тънък слой земна мантия, течно външно ядро, генериращо магнитно поле и твърдо вътрешно ядро. Атмосферата играе ролята на топлинен буфер между Земята и Слънцето. Средната температура на повърхността на Земята е приблизително 10 С.


Марс е четвъртата планета от Слънцето в Слънчевата система. Тя носи името на бога на войната от римската митология Марс поради факта, че изглежда червена на нощното небе. По тази причина е наричана още „Червената планета“. Марс има два естествени спътника: Фобос и Деймос, които са малки по размери, с неправилна форма и за които се счита, че са прихванати от гравитацията на планетата астероиди. Символът на планетата е стилизирано изображение на щита и копието на Марс (♂).

Строеж: Атмосферата е силно разредена. Съставена от CO2 с малки количества азот, аргон, кислород, водни пари и неон. Въздухът съдържа около 1000 пъти по-малко водна пара в срашнение със Земята. Дебелината на кората на Марс е около 50 km, а на места достига до 125 km. За сравнение дебелината на кората на Земята е 40 km. Атмосферата може да се раздели на четири слоя, като в екзосферата — намираща се на височина 200 km и по-високо последните остатъци от атмосферата се сливат с космоса. Сред най-интересните находки на марсохода Опъртюнити са хематитите на повърхността на планетата: сферични тела с размери от няколко милиметра, намиращи се в областта Меридианната равнина.Уран е седмата планета от Слънцето. Тя е газов гигант и е трета по размери и четвърта по маса в Слънчевата система. Уран носи името на бога на небето от древногръцката митология Уран. Нейния астрологичен символ е ♅, а за астрономически цели се ползва символа .
Нептун е осмата планета от Слънцето и най-външния газов гигант в Слънчевата система. Тя е четвъртата по размери и третата по маса. Поради значителната ексцентричност на орбитата на Плутон, Нептун понякога е най-отдалечената от Слънцето планета. Нептун носи името на римския бог на морето Нептун.

Сатурн е шестата планета от Слънцето. Тя е газов гигант и е втора по големина в Слънчевата система след Юпитер. Сатурн е известен най-вече с пръстените си съставени от лед и космически прах. Сатурн носи името на римския бог на посевите и на земеделието Сатурн, съответствие на бога Кронос в древногръцката митология .
Юпитер е петата по отдалеченост от Слънцето планета и най-голямата (с голяма преднина) в Слънчевата система. Юпитер и другите газови гиганти в Слънчевата система (Сатурн, Уран и Нептун) са известни още като юпитероподобни планети. Планетата носи името на бога Юпитер от римската митология. Нейният астрономически символ е стилизирано изображение на светкавица.

Създайте навигационни стрелки с инструмента Line с подходяща форма, цвят и стил на линията, размера на файловете да са 50рх/30рх. Съхранете двете изображения под имената back.png forward.png с прозрачен фон.

Създайте икона под формата на къщичка с инструмнетите Rectangle и Line, и запълнете затворените пространства с преливащи цветове, размера на иконата да е 60/60.

Създайте презентация като електронен учебник по темата, като изберете дизайн на презентацията Metro. Прехода между слайдовете да е чрез създадените икони.Премахнете черният фон от изображенията на планетите и ги съхранете с разширение png.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница