Отпадат направленията за специалист



страница1/3
Дата10.02.2018
Размер464.89 Kb.
  1   2   3
Прес клипинг на тема: „Здравеопазване”
21.11.2014



Отпадат направленията за специалист

Диана Тенчева
Направленията за преглед при специалист ще отпаднат. Джипитата повече няма да ни отпращат с "Няма талони, елате следващия месец". Всеки пациент ще има ясен лимит за доболнична помощ.

От следващата седмица стартира обществената поръчка за възлагане изпълнението на електронното здравеопазване. "Финансирането ще дойде от европрограмата "Добро управление", вървим с много бързи стъпки, защото това е единственият начин да улесним достъпа на болните до лекар и да "изсветлим" разходите", заяви вчера здравният министър д-р Петър Москов. Според него е-здравеопазване ще даде възможност за основната структурна промяна в системата - преминаване от модела на финансиране "заплащане за услуга" към "заплащане за резултат".

Министърът съобщи, че ще има различни пакети в доболничната помощ, които ще покрива НЗОК. А достъпът до тях ще става чрез здравен идентификатор, най-вероятно карта. "Ако вие сте осигурен, възрастен и с 4 различни заболявания, ще имате един собствен лимит от определено количество прегледи, лабораторни и образни изследвания. А д-р Ваньо Шарков (министърът посочи заместника си), който е млад, здрав и прав, ще има право на по-малък такъв пакет", обясни д-р Москов. Ако се окаже, че пациентът има нужда от още изследвания, те могат да се договорят допълнително чрез доброволните фондове.

Т.е. новата власт ще заложи на надграждащ модел на здравно осигуряване. "Основен проблем за мен и българите, които плащаме вноски и издържаме системата, е, че когато имаме нужда от нея, нямаме достъп. Моята здравна карта ще бъде моят достъп, моето право за лечение и аз сам ще си го нося. Моят лекар само ще установява медицинската целесъобразност на изследването", заяви д-р Москов.

"Лекуваме всичко за всички и по всяко време. Това е фалшива теза. Трябва да имаш приоритети, да ги заложиш и да ги изпълняваш. А тъй като ставаме все по-малко и все по-възрастни, финансирането в педиатрията и неонатологията трябва да е реално", коментира още д-р Москов. Той добави, че бюджетите на МЗ и на НЗОК за догодина няма да са под актуализираните нива през 2014-а, т.е. ще има повишение с около 400 млн. лв. Но няма да има възможност за разширяване на здравния пакет на касата за 2015-а.

Промени в закони и заради цените на лекарствата

За да се извършат всички описани промени, екипът на здравния министър подготвя два пакета от законови промени - краткосрочни и дългосрочни. Първите трябва да дадат ефект върху системата през 2015 г., сред тях са нововъведения в контролните функции на МЗ и НЗОК (касата ще проверява за качеството на лечение с лекарския съюз) и за провеждането на търговете за лекарства. "За един и съши медикамент при сходни обеми в две различни болници има разлика в цената на лекарството от 200-300%, т. е. с по 2000 до 7000 лв.! Дори при най-простите консумативи има драстични разминавания. Подготвяме конкретни нормативни промени и те ще бъдат въведени още догодина там, където може", каза д-р Москов. Вторият пакет е свързан с кардиналните промени в системата като тези в структурата на НЗОК и за надграждащия модел на здравното осигуряване, т.е. допълнителните фондове.



Безплатна специализация за лекарите

• Лекарите повече няма да плащат за специализацията си и ще имат право да сключват трудови договори с болници. Така ще могат да получават като най-нископлатените лекари в тях, предвиждат промени в наредба на МЗ. Целта е младите доктори да останат в България, а не да бягат зад граница.

• Най-вероятно ще отпадне по-ниската потребителска такса от 1 лев за пенсионерите. Останалите осигурени броят по 2,90 лв. "Не че съм против социално слабите да имат по-облекчен достъп до системата, но не това е подходящият механизъм", коментира здравният министър д-р Петър Москов.
Код за пациентите в линейките
Код "зелено", "синьо" и "червено" ще бъдат въведени за линейките, за да работи Спешната помощ по-добре и да достига най-напред при най-тежко болните.

Това съобщи вчера зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков, а министър д-р Петър Москов заяви, че Спешната помощ ще е приоритет номер 1 на екипа му. Код "червено" ще се дава за най-тежко болните българи - примерно с инфаркт или инсулт. Линейките ще ги откарват в университетските или в националните центрове, които имат възможност да покриват 90% от всички спешни случаи. С код "синьо" ще се превозват средно тежките пациенти, които ще остават в спешното отделение до 48 часа. Такъв пример са болни с изключително висока температура или с някои травми. Те ще се извозват до болниците, в които се покриват 60% от спешността, като областните лечебни заведения. Код "зелено" ще е за пациенти например с болки в корема, които след прегледа не се нуждаят от болнично лечение, а ще си отиват у дома с предписаната терапия. Те ще се транспортират до спешните отделения или до доболничната помощ. "Ако националните консултанти настояват, може да въведем още два "цвята" за деление на пациентите (примерно само за температурни състояние или травми), както е във Франция и Румъния - там има пет степени на повиквания", коментираха от МЗ.

Очаква се стартът на реформите да е до половин година (може и по-рано), като те ще бъдат подкрепени с пари от ЕС. Ако Брюксел одобри готовата нова концепция за Спешната помощ, която ще бъде внесена в Министерския съвет след седмица, ще получим 85 млн. Евро, като 85% от тях ще отидат именно за линейките, а останалите 15 на сто - за развитие на системата за долекуване.
Служебен министър в афера за сто милиона
Вместо да представи направеното от него и екипа му и да разкаже виц за довиждане, в последните дни на своя мандат министър Мирослав Ненков опита да организира виртуозно източване на европейски пари, за да си осигури спокойни старини.

Извън правилата той скоростно изменя Концепцията за Средносрочната инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването. Програмата регламентира обхвата на болниците, които получават възможност за европейско финансиране, както и на вида медицинско оборудване, което ще получат те.

Обяснението за тази промяна, лансирано в публичното простраство, е повече от благородно - да бъде дадена възможност на нови болници да кандидатстват за средства от ЕС. Независимо че това на този етап е фактически невъзможно.

Защо един служебен министър се заема да прави тези промени? И защо в последния момент, след като с идването си яростно критикуваше своята предшественица за обществените поръчки, обявени също в последния месец от управлението й? Нещо повече -министър Ненков дори прекрати някои от тях, което доведе до загуба на средствата по част от програмите. Отговорът стана ясен през последните дни - служебният министър е имал идея да се "облажи" предколедно извън закона.



"Урок по нагласяваме на поръчки за 100 мин. лв.

Министър Ненков предлага Министерството да закупи без обществена поръчка апаратура за 99 млн. лв. Предложените от него апарати са представени като изключително нужни за България и българските пациенти. Съвсем естествено спешната нужда от тях налага те да се закупят без общесвена поръчка, но изцяло в нарушение както на Закона за обществените поръчки, така и на процедурите и правилата за разходване на европейски средства.

Въпреки твърденията на министерството подобна законова възможност не е предвидена, а министър Ненков за пореден път показва незачитане на българските закони и утвърдените европейски норми и практики.

Освен на спешността на покупката министърът и неговият екип се уповават и на уникалността на апаратите, която според мнението им давала възможност същите да бъдат закупени от конкретна фирма с директно договаряне, разказват служители от ведомството. Доколкото всеки един високотехнологичен апарат е уникален сам по себе си, това би означавало, че обществени поръчки няма нужда да се провеждат, а всичко може да се договаря директно с фирмата-представител на производителя, при пълна липса на прозрачност и контрол.

Какво стои зад скоростното усвояване? Естествено е да предположим, че загрижеността на министър Ненков за здравето на българския пациент. Истината обаче е далеч по-нелицеприятна. Предложенията на екипа на служебния министър са за закупуване на апаратите "Кибер нож" , Томотерапия и робот Da Vinci. Същите апарати са не само екзотични, но и крайно неефективни за страна като България.

Защо тогава един служебен министър предприема такава стъпка в последните дни от своя мандат? По-внимателно взиране в оборудването и фирмите, които го произвеждат или продават в България, дава доста ясен отговор на този въпрос.

Защото става ясно, че има нещо общо и "уникално" между всички предложени апарати и то е, че те се представляват от една и съща фирма дистрибутор на медицинска апаратура - Дарис МС. Този факт е виден, и от сайта на фирмата, където същата е посочена като дистрибутор на тези продукти и представител на компаниите, които ги произвеждат (http:// www.darisms.com/).

Има и още нещо общо между тях и предложението на министъра за скоростно, с пряко договаряне, закупуване - и това са топлите взаимоотношения между фирма Дарис МС и служебния министър и неговия екип, разказват служители на МЗ, пожелали анонимност. Като доказателство за това след идването си в МЗ министър Ненков назначава дългогодишния служител на фирма Дарис МС инж. Велко Стоименов за външен експерт, който да участва в комисии и работни групи, които определят нуждите на болниците от апаратура, както и да участва в комисии по обществени поръчки за закупуване на апаратура. Служители на министерството споделят, че същият експерт е нагърбен с тежката и отговорна задача да определя техническите спецификации за апаратура, която ще се купува, както и да определя бюджетите на отделните апарати, които фирмата, на която доскоро е бил служител, след това да продаде.

Това безспорно е конфликт на интереси и престъпно поведение от страна на служебния министър. Нормално ли е лице, обвързано с частна фирма, да участва като независим консултант и да определя нуждите на здравеопазването в България? Нормално ли е дистрибуторска фирма да определя апаратурата, която същата ще продаде за десетки милиони лева, и то без обществена поръчка? И така заради частни интереси не само да се поставя на карта изпълнението на европейските проекти, а и да се загробват болниците с тотално ненужна за тях апаратура само за да угодят на една частна фирма.

Безспорно болниците у нас имат нужда от модерно оборудване. Безспорно българските пациенти трябва да бъдат лекувани по най-успешните и ефективни методи. Но дали това трябва да става въпреки закона и нормите му? Или министър Ненков ще вземе още един заем от 15 000 лв., за да плати глобата, която заплашва всеки, който в нарушение на закона е преминал към пряко договоряне, както обеща да направи това, когато реши да приложи подобна процедура за закупуване на 6-валентната ваксина. Отново от загриженост за здравето на българите.

Министър Ненков зае поста с обещания за прозрачност. Наследството, което оставя след себе си, говори за прилагане на практики, които са далеч от прозрачността. Въпросът сега е ще съумее ли новият министър да промени това.
Модерна онкоапаратура само след търг
Модерна апаратура за лечението на рак като кибер и гама нож и робота "Да Винчи,, ще се купи, но само след провеждането на обществена поръчка, каза вчера здравният министър д-р Петър Москов.

Той съобщи, че със средства от програма "Джесика,, и с провеждането на търг ще се купи такава апаратура, каквато към момента няма в Европа, а само в три клиники в света. Кибер ножът пък щял да се достави, пак с обществена поръчка, около средата на следващата година.

Министърът бе категоричен, че описаната апаратура е уникална и наложителна, тъй като всеки месец само в Турция за лечение с кибер ножа отиват 100 българи с рак, а годишно за тази терапия Фондът за лечение в чужбина плаща по 1 милион евро.

"От 2015 г. роботизираната хирургия ще премине към здравната каса, което означава, че всеки един български гражданин ще може да избере клиника в Европа, където тя да му бъде извършена. И натам ще потегли един друг "керван,,, прогнозира д-р Москов.


Да оставим новините от бъдещето в миналото

Диана Тенчева
След седмица тръгва поредната обществена поръчка за електронно здравеопазване. С въвеждането му ни "плашат" още от 2006 г.

След половин година ще имаме нова и по-добра спешна помощ. Това пък ни обещават от четири години.

Няколко поредни правителства ни уверяват как ще демонополизират здравната каса и ще задържат младите лекари у нас.

Дано поне веднъж обещаните промени се случат. Дано най-сетне новините от бъдещето се сбъднат, а неизпълнените обещания останат в миналото. Защото няма нищо по-важно от здравето.





Сортират спешните болни на зелен, син и червен

Отпада платената специализация, младите лекари започват работа веднага в избрана болница

Анна Ботинова
В спешната помощ се въвежда триаж - сортиране на случаите по тежест, и пациентите ще се делят на син, зелен и червен. Тя е първи приоритет в рамките на основната цел - да живеем по-дълго и възможно по-дълго време от живота си да прекарваме в добро здраве, обяви здравният министър д-р Петър Москов вчера.

Новият екип в МЗ бил готов с концепция за спешната помощ, която ще бъде внесена за разглеждане в Министерския съвет до дни. Събрани са всичките 3-4 концепции от последните години, за да се развият добрите идеи от тях, обясни д-р Москов.

Триажът ще се въведе на национално и на ниво спешни отделения, обясни д-р Ваньо Шарков. Пациентите в най-леко състояние ще са "зелени" и няма да бъдат карани в лечебно заведение. "Сините" пациенти са средно тежки и ще влизат в спешните отделения с престой до 48 часа. Най-тежките случаи ще са "червени" и ще попадат директно в болница. Въвеждат се и протоколи за спешните състояния, по които ще работят медицинските екипи. Предвижда се още подобряване на комуникацията и увеличение на заплатите в спешната помощ. "Пирогов" ще стане национален център за обучение на кадри в спешната помощ, каза още д-р Шарков и включи сред тях парамедиците. В сегашната нормативна база те нямат статут.

Втори приоритет е електронното здравеопазване, за което има финансиране и през следващата седмица стартира конкурс за изпълнител по ЗОП, каза д-р Москов.

МЗ готви 2 пакета законови промени - спешните трябва да влязат сила през 2015 г., а по-дългосрочните целят "кардинална промяна в начина на финансиране и на действие на здравната система". Първият пакет бил свързан основно с подобряване на контролната дейност на здравната каса и затягане на контрола върху снабдяването с лекарства и консумативи. Д-р Москов обяви, че сега има случаи на разлики от 2000 до 7000 лв. в цената за един и същ препарат между 2 болници.

Министър Москов поиска 2 седмици, за да обясни конкретно как ще се премине от "финансиране на услугата към финансиране на резултата". "Това означава въвеждане на контрол върху качеството на медицинските дейности. През 2002 г. е имало цяла глава в рамковия договор за това, сега е 1 пожелателно изречение", каза зам.-министърът д-р Бойко Пенков.

Приоритет за МЗ е и промяна в медицинската специализация. Тя вече няма да е платена, а новозавършилите лекари ще могат веднага да започнат на трудов договор в болница по избор, каза д-р Шарков.
Цветовете за пациентите - защо не като за времето
Зелен, син и червен - така ще сортират здравните власти пациентите за "Бърза помощ". Най-леките състояния са "зелени", а червени са най-тежките случаи.

Хубаво е, че новият екип в Министерството на здравеопазването е готов с идеи за реформа на спешната помощ. Дебатът на "24 часа" "Лекарите, на които вярваме" за най-спешните проблеми в здравеопазването показа, че най-неотложен за решаване е проблемът със спешната помощ.

Щом се прави цветово обозначение за различните видове спешни състояния обаче, защо не се възприемат цветовете за кодовете за лошо време - жълто, оранжево и червено. Те са известни на всички. Когато се въвежда нещо ново, което засяга много хора, винаги е добре да се следва утвърден и популярен модел.
Такса преглед за пенсионери вероятно ще се вдигне
Намалената на 1 лев такса преглед при джипито за пенсионерите вероятно ще бъде променена. "Не съм против социално слаби и пенсионери да получават помощ за здравни услуги, но не е това начинът", каза здравният министър Петър Москов вчера.

Бюджетът за допълване на таксата до реалната бил 7-8 млн. лв., но отчетените разходи са 15 млн. лв.

Бюджетът за здравеопазване за 2015 г. няма да падне под актуализираните суми за тази година, каза още д-р Москов. Обеща, че "статутът здравноосигурен все повече ще ни прави различни от неосигурените при среща в системата". Ще има индивидуализирани пакети за извънболнична помощ в рамките на солидарното осигуряване. Това значи и край на талоните за специалист и изследване. Новият министър се обяви за надграждащ модел на осигуряване - допълнителни дейности, платени от доброволни фондове.

Столична болница започва процедура за закупуване на кибернож за онкопациентите по програма .Джесика", съобщи д-р Москов. Това се прави след провалената възможност апаратурата да се купи със 100 млн. лв., останали от други европрограми, заради отрицателно становище на лъчетерапевти. Същевременно за лечение в чужбина се дават по 1 млн. евро само от специализираната комисия към МЗ, а средно по 100 души на месец ходят в Турция за киберножа, каза Москов.


Проф. Марин Маринов, началник на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Ив. Рилски", декан на Медицинския факултет на МУ - София:

Умен компютър в неврохирургията следи всичко - от микроба до разреза

С новата интегрирана система при намален риск расте точността на операцията

Любомира Николаева
- Проф. Маринов, какви са предимствата на новите операционни, които заработиха в клиниката ви?

- Ползата за пациента от тях е по-голямата сигурност и безопасност на операцията, по-малко усложнения чрез по-прецизна интервенция при много сложните и комплексни неврохирургични дейности. Ако сме по-конкретни, това означава по-малък хирургически разрез, минимално травмиране на тъканите по хода на оперативния достъп, минимален риск за вътреболнични инфекции и следоперативни усложнения, по-малка болка и дискомфорт след операцията, скъсен болничен престой и икономически по-изгодно лечение като цяло. Всичко това става възможно благодарение на новите операционни зали с интегрираното оборудване. Те са авангардът в неврохирургията -съвременен интелигентен операционен театър, изграден и оборудван с поглед към бъдещето и с потенциал за високотехнологично усъвършенстване и интегриране на иновациите. Има възможност за гласово управление за конферентна връзка с двупосочен пренос на видеоданни при операции на живо. Апаратурата осигурява и съхранение и предаване на информация като част от обучителни курсове и конференции. Такъв тип операционна с най-модерно, подобно на стъкло покритие на повърхностите задоволява изискванията за най-високо ниво на стерилност и прецизност при работа.



- Не може ли отвън да проникнат микроби?

- Чрез електронно управляеми плъзгащи се врати е постигната пълна херметичност, звуко- и топлоизолация, рентгенова, лазерна и микровълнова защита. Залите имат специално таванно оборудване за т.нар. ламинарен поток на контролиран за температура и влажност пресен въздух. Така се гаранитира изключително чиста зона, практически лишена от микробно замърсяване. Недоловимият за работещите в операционната въздушен поток създава и обратно налягане срещу проникване на необработен въздух.



- Какво още осигурява апаратурата?

- Залите са оборудвани с видеостени за управление и изобразяване на провежданите процедури. Разполагаме и с последно поколение операционен микроскоп с флуоресцентни технологии, безрамкова навигационна система и 3-измерен рентгенов апарат, ултразвуков аспирационен нож за меки тъкани и кости без кръвозагуба, последно поколение невроендоскопска апаратура и пр. Управлението на цялата апаратура се осъществява чрез единствена по рода си в България система за интегрирано ръководене на операционни зали.

- Вероятно и вложените средства са измерими с качеството?

- Внедряването на това модерно оборудване за научноизследователска и развойна дейност в неврохирургията стана възможно с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на конкурентността на българската икономика" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и от националния бюджет на България. Като бенефициент Медицинският университет - София, и в частност неговото най-голямо звено - Медицинският факултет, участваха със значително собствено съфинансиране, за да може проектът да се реализира пълноценно - като цяло инвестицията е за 5 млн. лв., 3 от тях са по програмата Имаме амбицията да създадем единствен за страната национален референтен образователен и научноизследователски център за студенти по медицина, докторанти и специализанти и други кадри с национална, регионална и европейска значимост в неврохирургията, като фокусът ще бъде върху хирургическото лечение и приложните изследвания при невроонкологични заболявания и фармакорезистентни (неповлияващи се от лекарства) епилепсии. Представяме си го като дългосрочна програма за академично обучение с приложимост на резултатите от научноизследователската и развойна дейност.



- Апаратурата дава ли възможност и за така модерната телемедицина?

- Новото оборудване отваря пътя към усъвършенстване и свободен обмен на опит между специалистите по неврохирургия чрез телемедицина и аудиовидео конферентна връзка. Операциите може да бъдат предавани чрез сигурна интернет мрежа към вътреболнична или извънболнична аудитория за обучение, в тренировъчни курсове и семинари. И към момента непрекъснато даваме интернет консултации и второ мнение на пациенти и колеги у нас и навън - от други академични лечебни звена в страната и периферната здравна мрежа, но и на колеги от Македония, Сърбия, Румъния и др. Особено при невротравми и инсулти в малки болници без неврохирурзи телемедицината позволява бърз преглед на образни и клинични данни и консултация за минути.



- Зачестяват ли сред българите болестите, които се лекуват в неврохирургия?

- Несъмнена е ролята на влошеното демографско състояние у нас с емиграционен поток на младото работоспособно поколение и застаряване на населението. Все по-често има злокачествени първични мозъчни тумори, вторични разсейки в нервната система от първични ракови заболявания в други части на човешкото тяло, с ракова болка, напреднали и по-комплексни дегенеративни заболявания, предизвикани от стареенето на гръбначния стълб и остеопороза. По-рядко срещаме характерните за детската и юношеската възраст неврохирургичи заболявания, но повечето от останалите неврохирургични болести запазват честотата си, включително съдово-мозъчната патология.



- Кои са честите диагнози в тази област?

- Най-честият първичен мозъчен тумор е и с най-неблагоприятна диагноза - мултиформения глиобластом. Най-честите разсейки в централната нервна система са от ракови заболявания в белите дробове. Най-често извършваната неврохирургична интервенция в световен мащаб е тази при поясни и шийни дискови хернии.



- Най-новото им лечение достъпно ли е у нас?

- Модерната неврохирургия в България е застъпена в малко на брой, предимно университетски неврохирургични звена. За страната изобщо е характерно неравномерното разпределение на специалисти и съвременно операционно оборудване с концентрирането му предимно в столицата и големите градове. Това, в което все още изоставаме, е следхирургическото третиране на невроонкологични болести с помощта на модерни методи за лъчелечение като например стереотактична радиохирургия (гама-нож, кибернож, томотерапия, протонна терапия и др.). Затова години наред българи се изпращат за скъпоструващо лечение в чужбина вместо многократно по-изгодното от финансова гледна точка инвестиране на място в изграждане и оборудване в страната на необходима апаратура и обучение на кадри.


  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница