Пръстовият отпечатък няма да спре източването на нзокстраница1/10
Дата02.02.2018
Размер0.6 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
17.08.2016
Национални вестнициПръстовият отпечатък няма да спре източването на НЗОК


Труд  стр. 5  

Влизането с пръстов отпечатък в болница няма да спре източването на здравната каса. Това зави пред Би Ти Ви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов по повод започналото въвеждане на пръстовия идентификатор за вход в болница.

Като причина за въвеждането на новата система здравното министерство посочи измамите, при които се отчита, че един човек е влязъл в болница, в която той не е бил.

Същите доводи чухме преди година и половина, когато беше въведено чекирането с лични карти, категоричен е Константинов.

В болниците се харчат повече средства, но това не е, защото физически пациенти не минават оттам. Те минават, но могат да се лекуват и извън болницата. Това, че ще купим едни четци и едни фирми ще спечелят едни поръчки, не решава проблемите в здравеопазването, коментира бившият здравен министър.

Пръчка от мозъка на мъж извадиха лекарите


14 дни след като е приет в кома, Трифон движи ръцете и краката си и прави опити да ходи труд
Труд  стр. 1,3  

Лекари извадиха 15-сантиметрова бамбукова пръчка от главата на мъж в Плевен. Няма описан подобен случай в световната медицинска литература. Това съобщи в понеделник началникът на университетската клиника по неврохирургия в града доц. д-р Йордан Панов, който е извършил операцията.

Преди 2 седмици късно вечерта мъжът на име Трифон се спънал и паднал върху бамбукова пръчка, с която прикрепяли цветя, в двора на къщата си в ловешко село. Веднага след злополуката 57-годишният мъж постъпил в болницата в Плевен в кома.

Пръчката е влязла в медиалния ъгъл на лявото око, а след компютърна томография на главния мозък е установено, че е проникнала 15 см в мозъка - от медиалния ъгъл покрай очния нерв тя пробива черепа, плъзга се покрай най-големия кръвоносен съд, хранещ мозъка, минава през слепоочния дял и ствола на мозъка и се забива в малкия мозък. Там са разкъсани много кръвоносни съдове и се е получил бързо нарастващ кръвоизлив, като и кухините на мозъка също се изпълват с кръв.

"Направихме спешна, дори бих казал импровизирана операция, тъй като самото нараняване е уникално като вид, степен на нараняване и дълбочина на проникване", отбеляза доц. Панов. Специалистите преценяват, че черепът трябва да се отвори спешно отзад, за да се стигне до малкия мозък, да се отстранят съсиреците, да се спре кървенето и да се освободи кухината, която е пряко свързана с центровете на дишането и сърдечната дейност. Бамбуковата пръчка е отстранена много внимателно през окото. Още на следващия ден пациентът идва в съзнание. "Факт е, че за тези 14 дни от инцидента до понеделник неговото състояние се подобрява много бързо - в момента може да движи ръцете и краката си, прави опити да ходи, а дори зрението на окото му е запазено", разкри завеждащият клиниката по неврохирургия.

Случаят ще бъде представен на международни научни форуми и в световната специализирана литература по медицина, каза медикът.Бум на детски травми през лятната ваканция


Най-често се чупят глезени, стъпала и китки

Николай СПАСОВ

Труд  стр. 32  

Огромният брой случаи на травми при децата по време на лятната ваканция се превърна в истинска епидемия през юли и август в Пловдив, алармираха лекари от града под тепетата. Само в една местна болница - МБАЛ "Медлайн", всеки божи ден между 15 и 20 малчугани минават през кабинета по ортопедия и травматология, за да потърсят медицинска помощ. "Летният травматизъм в детска възраст вече превъзхожда този при пенсионерите през зимата. Пациенти са на възраст от 1,5-2 до 18 години. Най-често инциденти стават, когато децата карат колела или скейтбордове, а също и около басейните. При падането се чупят мишници и предмишници, както и глезени и стъпала. Преди две счупени китки бяха типичното за пострадало с колело хлапе, а сега велосипедните травми са като от падане с мотор", разкри д-р Божидар Бегов, началник на Втора ортопедия и травматология в МБАЛ "Медлайн". Според него малчуганите копират сцени от филми и екшън герои, устройват си каскадьорски надпревари, спускат се по трудни терени, карат без каски и наколенки, а всичко това води до тежки счупвания на крайниците. "Лошото е, че травмите провалят ваканцията на децата и на родителите, защото се налага крайникът да се обездвижи за по-дълго", допълва д-р Бегов. Той много често чува въпроса "трябва ли да отменим резервацията за почивка" и на всички отговаря, че това е най-доброто решение.

Доста работа на травматолозите през лятото отварят и жертвите на пътни произшествия.

Вирусите най-опасни сутрин


Труд  стр. 29  

Вирусите може да бъдат 10 пъти по-опасни, ако атакуват сутрин, показа изследване на учени от университета Кеймбридж, предаде Би Би Си. Експертите доказват, че много болести може да бъдат избегнати, ако човек спазва постоянен режим, който не е нарушен от работа на смени.

В хода на изследването се разглеждало състоянието на мишки, заразени с вирус на грип или на херпес в различни части от деня. Учените установили, че сутрин гризачите били далеч по-уязвими за развиване на болестта в сравнение с тези, в които вирусът бил инжектиран вечер.

"И най-малката сутрешна инфекция може да се развие бързо и да обхване организма", посочва проф. Ахилеш Реди, съавтор на доклада. Най-застрашени са работещите нощем с непостоянен ритъм на живот и работа, допълва той. Въпреки че за тестовете са използвани само два вируса, Реди е уверена, че тенденцията на "сутрешната заплаха" е с далеч по-широк обхват.  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница