Анализ на публичните приходи 2007-2019



страница1/17
Дата03.01.2022
Размер0.77 Mb.
#111835
ТипАнализ
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17
Анализ на публичните приходи
Свързани:
Анализ на публичните приходи, Анализ на публичните приходи, Анализ на публичните приходи, Анализ на публичните приходи, Анализ на публичните приходи, Анализ на публичните приходи

А


КАДЕМИЯ НА МВР


Ф АКУЛТЕТ „ПОЛИЦИЯ”




КУРСОВА РАБОТА

по учебна дисциплина

"публични финанси"
на Тема:
Анализ на публичните приходи 2007-2019


Изготвил: Научен ръководител:

Георги Делчев Жеков проф. д-р Антон маринов

Специалност: Стратегическо

ръководство и управление

на сигурността и обществения ред

Фак. № МСР5954

София

2020г.

Съдържание:


  1. Същност на публичните приходи……………………………………..стр.3

  2. Характеристика на държавните приходи……………………………..стр.5

  3. Източници на публичните приходи……………………………...……стр.7

  4. Методи и форми за събиране на публичните приходи…………...….стр.8

  5. Същност на данъка и данъчно облагане………………………………стр.10

  6. Държавна финансова статистика ………..……………….…...……....стр.15

  7. Източници ………,,…………………………………………….…….....стр.26


1.СЪЩНОСТ НА ПУБЛИЧНИ ПРИХОДИ

Публичните приходи са онази част от националния доход, която е предоставена на държавата и териториалните й единици, за да покриват своите разходи. От икономическа гледна точка публичните приходи спомагат за разпределението и преразпределението на БВП и националния доход с цел да се формира централния, местните бюджети и извънбюджетните фондове. Публичните приходи се групират според различни признаци :

1. В зависимост от вида на платците :

- приходи от юридически лица

- приходи от физически лица

2. В зависимост от сферите от които се акумулират публични приходи:

- приходи от държавния сектор, от общинския сектор, корпоративния сектор, от частния сектор

- приходи от извънпроизводствената сфера – такси и услуги от държавни и обществени учреждения

3. В зависимост от методите и факторите за акумулиране на паричните средства:

- данъчни приходи

- данъкоподобни приходи и такси

- неданъчни приходи (държавни кредити, заеми)

Чрез събирането на приходи държавата осъществява въздействие върху отделни страни от обществения възпроизводствен процес. На практика това е въздействие, което се реализира чрез използването на различни методи и форми за събиране на приходи. Въздействието чрез приходите в действителност е въздействие чрез формите, които се използват за тяхното акумулиране. От този момент нататък инструмент за въздействие става тяхното изразходване и насочване към отделните отрасли и страни на стопанския и социалния живот.

Следователно методите и формите за събиране на приходи - данъците, таксите, митата, вноските и др. са важен елемент на финансовата система. Това е така, защото въздействието се осъществява чрез частите от националния доход, които се изземват с всяка конкретна приходна форма.

При това положение същността на държавните приходи може да се резюмира както следва:

- Като понятие на финансите, приходите са част от националния доход, която се акумулира в бюджета на държавата.

- От гледна точка на финансовото разпределение и преразпределение, приходите са резултат от използването на финансовите методи и форми за акумулиране на пари и основа на преразпределението, осъществявано чрез разходите.

- Държавата може да въздейства чрез приходите само тогава, когато те получават строго целево назначение чрез разходите.

- Събирането на приходи е процес на финансово разпределение и преразпределение на националния продукт и националния доход с оглед те да бъдат насочени за решаване на конкретни задачи на общественото възпроизводство.

Източниците на ресурси за формиране на държавните приходи са вътрешният национален продукт и националният доход, чуждият национален доход и националното богатство.Националният доход обхваща всички доходи от населението и фирмите на страната. В случаите, когато той не достига за акумулиране на необходимите средства за финансиране на държавните разходи, като източник на публични приходи се може да се използва нац. богатство (това са сградния, горския и поземления фонд, благородните метали, произведенията на изкуството, и т.н.).

Друг източник на публични приходи може да бъде и чуждия националния доход и чуждото национално богатство. Страните с добро финансово състояние имат възможност да изнасят капитали, да ги влагат в печеливши дейности, от които да получават печалби, девиденти и лихви. По този начин те допринасят за увеличаване на публичните приходи чрез използване на чуждия националния доход. Страните в икономическа криза използват чуждия националния доход за увеличаване на своите публични приходи посредством сключване на договори за получаване на кредити или безвъзмездни помощи.

Стандартни източници на данъчни приходи са: личния подоходен данък, социално осигурителния данък, данък върху собствеността, корпоративен данък, ДДС, акцизи, приходи от мита и др. Друга група представляват неданъчните приходи, формиращи се от държавни и общински заеми, стопанска дейност на държавата и общините, глоби, конфискации, банкови кредити, такси, патенти, и др.



2.Характеристика на държавните приходи

Характеристики на приходите:



  1. Като понятие в публичните финанси приходите са част от БВП и националното богаство, акомулирани на принудителна основа за финансиране на колективните потребности.

  2. От социално-икономическа гледна точка събирането на приходите и тяхното разходване е процес на преразпределение на на БВП и на част от националното богаство.

Чрез приходите може да се въздейства върху възпроизвоствения процес и растежа на страна и особено чрез целевото разходване на средствата.

Важно е каква част от БВП държавата използва за финансиране на публичните блага, тъй като това намалява възможностите на частното стопанство да инвестира, да разширява и да пвишава ефективността на своята дейност и намалява потреблението на индивидите. Съвременната държава с малки изключения акумулира и разпределя средно между 35 и 50% от БВП. За нашата страна този процент е в границите на 40%.

Държавните приходи могат да се класифицират като се подредят по различни критерии, от които се получава информация за цялостен анализ, рационално разпределение и оценка.

Приходите могат да се обособят в различни групировки в зависимост от задачите и целите на аналаиза и ефективността на разходването им.

Те биват: частно-правни приходи; публично-правни приходи.



Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница