Мерки за засилване на епидемиологичния надзор на случаите на вирусни менингити и менингоенцефалити и на случаите на Гилен Баре синдромДата05.03.2018
Размер54.8 Kb.
#60675
Относно: мерки за засилване на епидемиологичния надзор на случаите на вирусни менингити и менингоенцефалити и на случаите на Гилен - Баре синдром

С настъпилия летен сезон и увеличения трафик на хора и товари, е нараснал рискът от внос и разпространение на територията на страната не само на Зика, но и други вирусни инфекции предавани с вектори комари. Тъй като повечето от случаите протичат безсимптомно или с леки клинични прояви, необходимо е да се повиши вниманието на медицинския персонал от доболничната и болничната помощ за снемане на насочена епидемиологична анамнеза за пребиваване в регион с местно предаване на Зика вирус.

Повишеният брой случаи с Гилен-Баре синдром при възрастни и с микроцефалия/други малформации на централната нервна система при новородени би било показател за автохтонно разпространение на вируса на територията на страната и неефективни превантивни мерки.

В тази връзка и с цел проследяване евентуален внос и циркулация на вируса Зика у нас, а също така и за недопускане разпространението на други заразни заболявания с вектор комари, на първо място Западно-нилска треска, е необходимо създаването на организация за:

- пробонабиране на серуми от лица, развили инфекции на ЦНС след ухапване от комари и при симптоми на вирусен менингит/менингоенцефалит. Серумите да се изпращат в Националната референтна лаборатория по Кърлежово/векторно преносими инфекции, листерии и лептоспири на НЦЗПБ;

- засилване на епидемиологичния надзор на случаите на вирусни менингити и менингоенцефалити съгласно Наредба № 21/18.07.2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести;

- проконтролиране качеството и ефективността на извършваните от общинските власти дезинсекционни мероприятия през летния сезон. В общините, където дезинсекционни мероприятия се извършват целенасочено за ликвидиране на заболяването нодуларен дерматит (поречието на р. Дунав и части от Южна България) действията да са съвместни;

Независимо че съгласно последната класификация на СЗО територията на България попада в зоната със среден риск за предаване на Зика вирусна инфекция, поради липсата на специфично лечение или ваксина, както и поради сигурните научни данни, че Зика вируса причинява малформации при плода и Гилен-Баре синдром при възрастни, от основно значение за предпазване остават личните предпазни мерки и повишаване информираността на населението.

Актуална информация за заразените зони и оценка на риска е налична на страницата на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията: http://ecdc.europa.eu/en/activities/sciadvice/Iayouts/forms/Review DispForm.aspx?List=a32 16f4c-f040-4f51 -9f77-a96046dbfd72&ID=796

Актуална информация за гражданите на Европейския съюз и пътуващите до региони с местно предаване на вируса Зика с последните препоръки за предпазване на бременните са представени в приложение 1.

Министерство на здравеопазването следи постоянно ситуацията в международен мащаб и при необходимост ще разпореди предприемането на допълнителни мерки за опазване на общественото здраве.
Приложение 1: Информация за пътуващите до и гражданите на ЕС, които пребивават в региони с местно предаване на вируса Зика


 • Актуална информация за регионите с местно разпространение на вируса Зика е налична в сайта на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията: ECDC website.

 • Пътуващите до засегнатите региони и гражданите на ЕС, които пребивават в тях, трябва:

 • Да знаят за местното разпространение на Зика вирусната инфекция и факта, че вирусът Зика обикновено се разпространява чрез вектори комари, но може да се разпространи и чрез полов контакт;

 • Да използват предпазни мерки за защита от ухапване от комари в затворени помещения и на открито, особено от изгрев до залез слънце, когато ухапванията от комари са най-многобройни. Тези мерки включват:

- Използване на препарати против комари съгласно инструкциите, посочени на етикета на продукта.

- Носене на ризи с дълъг ръкав и дълги панталони, особено в часовете, когато видът комари, които са носители на Зика вируса (Aedes), са най-активни.

- Спане или почивка в изолирани или климатизирани помещения; в противен случай да използват мрежи против комари дори и през деня.


 • Бременните жени или такива, които планират забременяване и предвиждат пътуване до засегнати региони, трябва да обмислят отлагане на пътуването, ако не е крайно необходимо.

 • Бременните жени или такива, които планират забременяване и предвиждат пътуване до региони със спорадични случаи, трябва да се консултират със своя лекар и да преценят риска от пътуване и да го отложат, освен ако не е крайно необходимо.

 • Бременните жени, пребиваващи в засегнати региони (спорадични или широко разпространени) трябва да се посъветват със своя лекар и да спазват стриктно мерките за предпазване от ухапване от комари.

 • Пътуващите с нарушения в имунната система или с тежки хронични заболявания трябва да се консултират със своя лекар преди пътуване до засегнати региони и да получат препоръки за употребата на ефективни превантивни мерки.

 • Пътуващите до засегнатите от Зика вирус региони и пребиваващите там граждани на ЕС трябва да бъдат информирани, че използването на презервативи намалява риска от предаване на Зика вируса по полов път чрез спермата.

Информация за пътуващите, връщащи се от региони с местно предаване на вируса Зика

 • При появата на симптоми, сходни с тези при инфекция със Зика вирус, в рамките на три седмици след завръщането си от засегнатата зона, се препоръчва на пътуващите да потърсят своя лекар и да го информират за скорошното си пътуване.

 • Бременните жени, пътували в региони, в които се предава вирусът Зика, трябва да съобщят за пътуването си по време на пренаталните прегледи преди раждането, за да бъде направена оценка на състоянието им и да бъдат наблюдавани по подходящ начин.

 • За предпазване на плода мъжете, завръщащи се от региони с местно предаване на вируса Зика, трябва да използват презерватив с бременни жени до края на бременността.

 • Пътуващите с нарушения в имунната система или с тежки хронични заболявания, при които се появят симптоми, сравними със Зика вирусна инфекция в рамките на две седмици от завръщането, трябва да се консултират със своя лекар и да съобщят за скорошното си пътуване.

Въпреки че основното предаване на Зика вируса е чрез комари от вида Аедес, предаване на вируса по полов път също е възможно и е по-разпространено, отколкото се допускаше преди. Тъй като настоящите данни са недостатъчни, при поява на нова информация СЗО периодично допълва препоръките си.

Последните допълнени препоръки на СЗО относно пътуващите, завръщащи се от региони с местно предаване на вируса Зйка са:

- Двойки или жени, завръщащи се от региони с местно предаване на Зика вирус и планиращи забременяване строго им се препоръчва да отложат с поне 8 седмици опитите за забременяване с цел гарантиране, че възможна Зика вирусна инфекция е преминала; този период трябва да се удължи на 6 месеца ако партньорът е бил със симптоми на Зика вирусна инфекция.- Мъже и жени, завръщащи се от региони с местно предаване на Зика вирус, трябва да практикуват безопасен секс (да използват презервативи) или полово въздържание поне 8 седмици след завръщането. Ако преди или по време на този период се появят симптоми на Зика вирусна инфекция (обрив, температура, артралгия, миалгия или конюнктивит), за мъжете този период се удължава на 6 месеца.
Каталог: wp-content -> uploads -> 2016
2016 -> Цдг №3 „Пролет Списък на приетите деца
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „В”-1” рг мъже – Югоизточна България мъже временно класиране
2016 -> Национален кръг на олимпиадата по физика 05. 04. 2016 г., гр. Ловеч Възрастова група клас
2016 -> Българска федерация по тенис на маса „А” рг мъже – Южна България мъже временно класиране
2016 -> Конкурс за изписване на великденски яйце по традиционната техника съвместно с одк велинград 27 април
2016 -> Министерство на образованието и науката регионален инспекторат по образованието – софия-град


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница