Beликденско математическо състезание – 4 клас



Дата23.07.2016
Размер46.03 Kb.
СМБ – Секция”Русе”

BEЛИКДЕНСКО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ – 4 клас

Времето за решаване е 120 минути.

Регламент: Всяка задача от 1 до 15 има само един верен отговор. “Друг отговор“ се приема за решение само при отбелязан верен резултат. 15 тестови задачи са разделени на групи по трудност: от 1 до 5 се оценяват с по 3 точки; от 6 до 10 - с по 5 точки и от 11 до 15 – с по 7 точки.

Организаторите Ви пожелават успех !
Име…………………………………………………….. училище…………………………..…….. град/село ………………………...
Зад.1 Стойността на израза: 19259 + 5 . 48 – (714 : 7 + 2569) е

a) 16918 б) 16828 в) 17828 г) друг отговор

Зад.2 Коя римска цифра трябва да се постави в квадратчето, за да бъде вярно ХХІХ < ХХ

a) V б) ІX в) Х г) друг отговор

Зад.3 Мая намислила едно число. Намалила го 33 пъти и получила частното на числата 2525 и 25. Намисленото число е:

a) 333 б) 363 в) 3333 г) друг отговор

Зад.4 Кое число трябва да се постави в празния правоъгълник?

4

9

19




54

79

a) 31 б) 32 в) 33 г) друг отговор

Зад.5 Теглото на портокалите съдържащи се в 3 хладилни камери е толкова, колкото теглото на бананите в две. Ако бананите от едната камера тежат 36306 кг, колко тежат портокалите, съдържащи се в една хладилна камера?

а) 12102 б) 24204 в) 72612 г) друг отговор

Зад.6 Община закупила за училищата 6418 баскетболни топки, които били с 2415 повече от волейболните и с 1814 по-малко от футболните. Колко училища има в общината, ако всяко училище е получило по 811 топки?

a) 21 б) 22 в) 23 г) друг отговор

Зад.7 В състезание по математика взели участие 28 ученици. Броят на учениците, които се класирали след Петър, бил два пъти по-голям от броя на класиралите се преди него. На кое място е Петър?

a) 8 б) 9 в) 10 г) друг отговор

Зад.8 Лицето на тъмната фигура (размерите са дадени в см) е:

a) 83 кв. см б) 86 кв. см в) 90 кв. см г) друг отговор

Зад.9 Автобус изминал определен маршрут от 2592 км за три дни. Първият ден изминал третинка от целия път, втория ден – четвъртинка от останалия. Колко километра е изминал автобусът през третия ден?

a) 1296 км б) 1363 км в) 1728 км г) друг отговор

Зад.10 Сборът на най-малките четири различни нечетни числа е равен на обиколката на квадрат (в см). На колко е равна обиколката на равностранен триъгълник със страна, равна на страната на квадрата?

a) 12 см б) 15 см в) 18 см г) друг отговор

Зад.11 Таксиметров паркинг с форма на правоъгълник има размери 9м и 48м. Една трета от него е свободна площ, а останалата част е разпределена на места за паркиране по 6 кв.м. Колко таксита могат едновременно да престояват в паркинга?

a) 24 б) 48 в) 72 г) друг отговор

Зад.12 В склад доставили 223 л препарати в бидони по 10 л и 17 л. Общо колко бидона са доставили в склада?

a) 15 б) 16 в) 17 г) друг отговор

Зад.13 Ася и Светла пристигнали на гости у Мирела. Ася пристигнала, когато часовникът показвал 13 часа и 15 минути, а Светла – когато часовникът показвал 13 часа и 32 минути. Оказало се, че Ася е пътувала от къщи до Мирела 58 минути, а Светла е тръгнала от дома си към Мирела с 43 минути по-късно от Ася. За колко време Светла се е придвижила от тях до Мирела?

a) 32 мин б) 41 мин в) 43 мин г) друг отговор

Зад.14 Колко са триъгълниците на фигурата?

a) 14 б) 15 в) 16 г) друг отговор

Зад.15 Намерете броя на всички четирицифрени числа, които могат да се напишат с цифрите 1, 3, 5 и 9, ако няма повтарящи се цифри и цифрите 3 и 9 не са една до друга.

a) 8 б) 9 в) 10 г) друг отговор


ВАЖНО! Награждаване на първенците e на 28.04. 2009 от 18,00 часа в МГ”Баба Тонка”-Русе

Очаквайте класиране и отговорите на задачите http://cutnt-ruse.com

ВМС – 4 клас 26.04. 2009 год
Решения:

Отговори: 1б); 2в); 3в); 4г) 34; 5б); 6в); 7в); 8б); 9а); 10а); 11б); 12б); 13а); 14 г) 17; 15г) 12


Зад.1 19259 + 5 . 48 – (714 : 7 + 2569) =

= 19259 + 240 – (102 + 2569) =

= 19499 – 2671 = 16828 отг. б)

Зад.2 отг. в)

Зад.3 х : 33 = 2525 : 25

х : 33 = 101

х = 3333 отг. в)

Зад.4 Числата в редицата се получават като прибавяме последователно към всеки член числата 5, 10, 15, 20, 25. Следователно числото в правоъгълника трябва да е: 19 + 15 = 34 отг. г)

Зад.5 Бананите от двете камери тежат 36306 . 2 = 72612 кг.

Тогава портокалите от една камера тежат 72612 : 3 = 24204 кг отг. б)



Зад.6 6418 – 2415 = 4003 волейболни топки

6418 + 1814 = 8232 футболни топки

6418 + 4003 + 8232 = 18653 общо топки

18653 : 811= 23 училища отг. в)



Зад.7 отг. в)

Зад.8 Лицето на големия квадрат е 12 . 12 = 144 кв. см

Лицата на неоцветените квадрати са:

4 кв. см; 16 кв. см;

Лицата на неоцветените правоъгълници са:

3 кв. см; 35 кв. см;

Лицето на оцветената част е 144 – 58 = 86 кв. см отг. б)



Зад.9 2592 : 3 = 864 км първия ден

(2592 – 864) : 4 = 1728 : 4 = 432 км втория ден

2592 – 864 – 432 = 1296 км третия ден отг. а)

Зад.10 Сборът на най-малките четири различни нечетни естествени числа е 1 + 3 + 5 + 7 = 16.

Страната на квадрата е 16 : 4 = 4 см. Следователно обиколката на равностранния триъгълник е 3 . 4 = 12 см



отг. а)

Зад.11 Размерът на паркинга е 9 . 48 = 432 кв. м

Свободната площ е 432 : 3 = 144 кв. м

Останала част е 432 – 144 = 288 кв. м

Броят на таксита, които могат едновременно да престояват в паркинга 288 : 6 = 48 отг. б)



Зад.12 Означаваме броя на бидоните по 10 л с х, а броя на бидоните по 17 л – с у.

Тогава 10 . х + 17 . у = 223

Първото събираемо завършва на 0, следователно второто трябва да завършва на 3, защото в дясната страна цифрата на единиците е 3. Оттук следва, че у = 9, 19, 29 …

Ако у = 9

10 . х + 17 . 9 = 223

х = 7

Общо бидоните са 7 + 9 = 16

Ако у = 19, то 17 . 19 = 323, което е повече от 223. Следователно у = 19, 29, ... не са решения.

отг. б)

Зад.13 Ася е пътувала от къщи до Мирела 58 минути, т.е. Ася е тръгнала от дома си в 12 часа и 17 минути. Тогава Светла е тръгнала от дома си в 13 часа и се е придвижвала 32 минути. отг. а)

Зад.14 отг. г) 17 триъгълника

Зад.15 Числата са: 1359 5319

1953 5913

3159 9135

3195 9153



3591 9513

3519 9531 и техния брой е 12
Каталог: velikdensko2 -> VEL 09
velikdensko2 -> Регламент: Всяка задача от 1 до 15 има само един верен отговор. "Друг отговор "
VEL 09 -> Смб – Секция”русе”
velikdensko2 -> Великденско математическо състезание 16. 04. 2011 5 клас
velikdensko2 -> Регламент: Всяка задача от 1 до 15 има само един верен отговор. "Друг отговор"
velikdensko2 -> Beликденско математическо състезание – 16. 04. 2011 6 клас
velikdensko2 -> Beликденско математическо състезание – 24. 04. 2010 10 клас
velikdensko2 -> Задача Панделка е разделена на 5 равни части. С колко разрязвания е станало това без да сгъвате панделката?
VEL 09 -> Beликденско математическо състезание


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница