Честване на студентския празник в бки братиславаДата07.08.2018
Размер18.2 Kb.
ЧЕСТВАНЕ НА СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК В БКИ БРАТИСЛАВА

На 10 декевмри 2008 г. БКИ в Братислава беше домакин на весело младежко тържество, осъществено в сътрудничество с д-р Евгени Зашев, лектор по български език и литература в Университета „Коменски”. Събитието беше организирано по повод на студенсткия празник 8 декември и 120 годишнинината на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Над 40 студенти от възстановената специалност Българистика и от лектората по български език заедно със свои колеги от България, следващи в Братислава по различни европейски програми, си припомниха делото на св. Климент Охридски, патрон на СУ, с чийто църковен празник исторически е свързан и големият български студентски празник 8 декември. Под звуците на студенския химн Gaudeamus igitur присъстващите бяха поздравени от извъредния и пълномощен посланик на Република България в Словакия г-н Огнян Гърков и от директора на БКИ Елена Арнаудова. Не липсваха и типични български гозби, а българската музика и глътката българско вино дадоха възможност да се пренесе в Словaкия атмосферата този хубав празник на младостта.

В университета “Ян Амос Коменски” отново изучават “Българистика”

11.12.2008

На 10 декември 2008г. в Българския културен институт в Братислава се състоя тържество по случай възстановяването на специалността “Българистика” в университета ”Ян Амос Коменски”, 120-та годишнина от основаването на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и 8 декември - празника на българските студенти.

Организатори на тържеството бяха посолството на Република България в Словакия, Евгени Зашев - лектор по български език, литература и култура в университета “Коменски” и Българския културен институт. Присъстваха студенти-българисти, лектори от катедра “Славистика”, ръководителите и членове на Българския културен съюз, представители на българското училище “Христо Ботев”, български студенти, учещи в Братислава, приятели на България.

Посланик Огнян Гърков поздрави студентите по случай празника им и обърна внимание на вековните културни връзки между двата народа. Към присъстващите се обърна и Евгени Зашев. Той подчерта, че събитието е добър повод да се припомни делото на славянските просветители и да се отдаде почит на св. Климент - една от най- интелектуалните фигури на нашето Средновековие. Тържеството продължи с изпълнения на българска музика и дегустация на български вина и гозби.Специалността “Българистика” в Университета “”Коменски” е възстановена с решение на Академичния сенат от учебната 2008/2009 година като тригодишна бакалавърска програма с преводачески профил, а от учебната 2011/2112 г. ще бъде и магистърска програма.

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница