Деп.”Медикобиологични науки”, 1618



Дата09.01.2018
Размер74.29 Kb.
#42628

Деп.”Медикобиологични науки”, 1618 ,


ул. Монтевидео 21, тел. 81 10 280 и 81 10 380

тел.: 955 54 51, B. 2239


е-mail: jvinarova@nbu.bg

Базови Програми “Естествени науки ”, “Приложна биология” и “Обща и приложна биология”

Курс “Биомедицинска култура”


Социална културология в биомедицината
ФОРМИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНО СЪЗНАНИЕ ЗА ЗДРАВЕТО
Както е известно обществото не понася дълго вакуум на идеи в области, които го касаят цялото – всеки негов член! Няма по-добра област за тази илюстрация на нестихващия идеологически интерес и чувствителност, които предизвиква темата за ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ и свързаните с него дейности и политически решения.

Както посочва името, отношението здраве/общество има два компонента:



(1)здравето – като всеобщо право (и конституционно!) благо

(2)обществото – като среда, в която то се проявява, търси или загубва.

Тази проста (като брой участници, но изключително сложна като функции!) и силно динамична двукомпонентна система е подвластна на всяка промяна в общественото съзнание и идеология. Би следвало при едно планирано и целеустремено управление тя да е постоянна грижа, защото е място, където се зараждат и управляват обществените надежди, очаквания, вяра и одобрение, както и подкрепата на всички дейности в новата здравна политика на държавата, повече известна като “здравна реформа”.



I.Определение и съдържание на термина здравеопазване

Макар че е така широко употребяван, съдържанието му не е точно фиксирано и включва две основни части:



1.Съвкупността от всички фактори, оказващи позитивно или деструктивно влияние върху човешкото здраве:

  • Медицински

  • Икономически

  • Социални

  • Екологически

  • Материално-технически и технологични

  • Културологичникато практика, традиция, възпитание, обичаи, образование.

Този набор от фактори ДОКАЗВА В КАКВА ВИСША СТЕПЕН ЗДРАВЕТО НЕ Е САМО МЕДИЦИНСКИ ПРОБЛЕМ, като се създава една голяма неяснота и общност в определението; дори терминът става някак безполезно сумарен, освен при употреба като елемент за теоретични схеми и разработки.

2.Сборът от всички органи и институции, които обслужват профилактиката, диагностиката и лечението на болестите, тяхната рехабилитация и превенция; тук се включват и всички научни, учебни и практически звена и институти, които се занимават с проблеми в областта.

От казаното е ясно, че здравеопазването се състои от действия и въздействия, които се редуват динамично, като действията са от самата система за здравеопазване, а въздействията – от средата – обществена (социална) и природна.


Ето един типичен вариант на кибернетичната “черна кутия” – с входове и изходи, с множествени канали за връзки.

ВХОДОВЕТЕ са човешките нужди, очаквания, надежди, права и претенции, но и ресурсите от хора и пари, от информация

ИЗХОДИТЕ – ПРОДУКТИТЕ – като здраве или негови частични, временни вариации и общественото мнение, нагласи, оценки, нови идеи за оптимизиране на цялата система.

Тази верига работи добре само ако се намери и поддържа една динамична обратна връзка между входове и изходи, за да се прави постоянен корективен контрол и се развиват отношения на текуща ответна оптимизация и управление, базирано именно на такава “възвратна информация”. Тук да се напомни че здравният персонал има особено място като участник и във входовете и в изходите на системата, поради което, НЕГОВОТО ИДЕОЛОГИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПРОЦЕСИТЕ В ОТРАСЪЛА ИМА ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ КАТО СЪСЛОВНИ ПОЗИЦИИ И ИНТЕРЕСИ.

В отделни моменти идеите и нагласите могат да съвпадат с поведението на управляващите органи и институции, да се търсят приближаване на гледните точки, компромиси и други варианти. Важно е държавата да следи и отчита влиянието на тези идеологически концепции, като част от обществените настроения и като пряко влияещи върху потребителите на здравни услуги.

Ролята на здравния персонал, като НАЙ-ТОЧЕН ИЗВОР НА КОНЦЕПЦИИ ЗА РЕСОРА, В КОЙТО РАБОТИ И ЖИВЕЕ Е ФАКТ, ПОДСКАЗВАЩ КЪДЕ ДА СЕ ТЪРСЯТ ОПТИМАЛНИ ИЛИ ПОНЕ РАЗУМНИ НОВИ ПРОФИ-ИДЕИ.

Това естествено идеологическо ядро следва да се съвместява с работата на професионалните масмедии като МОДЕРАТОР НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ НАГЛАСИ. Ето една примерна схема на комуникационна политика, като серия от въпроси:



  • Кой е инициатор на поредната комуникация

  • Каква е конкретната цел

  • Какво е посланието

  • Кой е реципиентът

  • По какъв канал за връзка

  • Какъв е очакваният ефект

  • Каква е обратната връзка

  • Колко са разходите

    • Проблем - Какви следва да бъдат обществените комуникации в състояние на кризисни ситуации, особено важни и тревожни за съдбата на населението? Медицината и здравеопазване при критични, при кризисни и бедствени ситуации, при големи реорганизации в ресора – като особено значима за националната сигурност тема.

Като се върнем към съдържанието и ролята на посочените в т.2 органи и институции и тяхната работа, е естествено поради особения интерес в областта на обучението, научните експерименти, изследвания и практика, да анализираме ролята и мястото на

II. Новите идеи “в” и “за” здравеопазването

  1. За научните изследвания

В продължение на повече от един век биомедицинският модел е бил доминиращ за медицинските научни изследвания, с една традиционна еднопосочна ориентация – основно към болестите и клиничното им протичане. И днес той продължава да заема водещо място в медицината, като в страните с развиваща се икономика естествено извежда на предна позиция медицинските науки или новости, за сметка на позабравеното качество на обслужването – на модерните медицински грижи.

Може да се дозира много разумно този модел като един ясен РЕДУКЦИОНАЛСТИЧЕН ПОДХОД. При моделирането е от важно значение модерните идеи да са към изместване на фокуса в нова посока на взаимодействие - между състояния на органи и системи, между микро и макро нива на организма, особено с опит да се отчита и влиянието на околната среда – природна, екологична, ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА и въздействие на социалните фактори върху заболеваемостта.



Задължителни (препоръчителни) ИДЕОЛОГИЧЕСКИ РЕФОРМИ В ПО-НОВИТЕ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ:

  • да се прилага биопсихосоциалното моделиране на клинично ниво, за да се изясняват комплексно биомедицинските + генетични + социални + психологични фактори в патогенезата на болестите (световният проект за човешкия геном – световното научно предизвикателство като такъв уникален комплексен модел)

  • да се инвестира в модерни епидемиологични проучвания и в оптимизиране и реорганизация на здравеопазването с нови концепции за тях – хората да се учат сами да се грижат за себе си, като познават добре новите рискови фактори за здравето си – популационният подход – новите програми за превенция и промоция на здравето; т.е. да се увеличи извънредно мозъчната атака в посока социални медицински изследвания – социалните рискови медицински фактори, като сравнение с познатите и анализирани основно до сега в патогенезата на болестите етиологични причинители (инфекциозни, обменни, генетични, информационни и др)

  • да се инвестира като се оценяват комплексно новите технологии в научно-изследователския процес. В съдържателно отношение съвременната медицина се осланя и зависи най-много от технологиите – те са голямата икономическа сила и стимул за производителите. Да се ориентира медицинското образование към технологиите – една абсолютно сигурна идеологическа концепция. Да се предпочитат инвестиции за медицински технологии – информационни системи, системи за обработка на данни, диагностични и терапевтични системи. При това идеите за медицината като изкуство (уникалният творец-експерт – незаменим, неповторим) и като наука (изкуствен интелект, моделиране поведението на лекаря), да не влизат в конкуренция, а да са в отношения на симбиоза.

  1. За алтернативната медицина

Да се прецени битуващото отношение на явна неравнопоставеност към неалопатичните методи за диагностика и лечение. Да се преразгледа тяхното значение в историята на медицинската традиция и практика, като се инвестира в научно оценяване значението на т.н. традиционна (етномедицина). Днес в развитите страни около 30-40 % от хората се обръщат към нея – идеите на източната медицина и нейните продукти – като повод за нова по силата си връзка между психиката и тялото.

  1. За специализираното образование и квалификация

В продължение на много десетилетия в обучението традиционният фокус е бил моделът ПРИЧИНА-ДИАГНОЗА-ЛЕЧЕНИЕ. Тогава отговорът следва да бъде технологичен – да се отстрани причината за болестта. Този модел е ясен, доказал е ползите си, но в него липсват твърде много от важните компоненти в реалната практика – пари, отношения на етичност и морал, техника и технологии, нови методики на работа, промоция на здравето, изнасяне обучението към “нормата”, не само към патологията, нуждата от участие на хуманитарните науки в културологичното обучение на професионалисти, познания за социално значимите здравни проблеми, менажиране на здравния труд, имидж на професията в обществото и търсене съпричастие към съдбата на нейните членове, медицинско право, по-оптимални форми на обучение и оценяване като резерв за модернизация на учебния процес – ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНОСТ НА ОБУЧЕНИЕТО И МУЛТИКОМПОНЕНТНОСТ - като съвременни качества на експертите, ползуване на нови комуникативни средства, подготовка за самостоятелно развитие и усъвършенствуване.

Новото място на хуманитарните и социални науки в обучението –специфичното здравно законодателство, биоетика, нови умения за комуникации, философия и психология на медицината, културология на медицината – една основа за разбиране ПРОФЕСИЯТА КАТО МУЛТИКУЛТУРАЛЕН ПРЕДМЕТ И ДСИЦИПЛИНА. Те са необходими и при практиката на стажанти и млади лекари. Ролята на лекаря не започва когато е вече налице болестта – важна е превенцията на заболяването, промоцията на здравословен живот, самопомощта. След една успешна и правилна диагноза, хроничните заболявания изискват нова роля на лекаря в борбата и противодействието на пациента срещу страданието, промяната и на функциите на смъртта.

Ефективното обучение по въпросите на икономиката (икономизация на медицината), на менажирането на труда, на публичните връзки и създаване на добър имидж, са част от новите идеи и нужди на образованието в ресора.

НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ – КОМПЮТЪРНИТЕ СИСТЕМИ И МЕТОДИ ЗА РАБОТА С ТЯХ В КЛИНИЧНИ И ПАРАКЛИНИЧНИ УСЛОВИЯ – нашата програма за обучение и наши амбиции.

Всички тези ясни идеи следва да се възприемат и прилагат с разумна скорост и оптимистично очакване, без непредизвикани грешки и с текущи промени, с постоянното усилие да има насочен поглед в бъдещето.


III.Каква следва да бъде медицината на бъдещето?

При цялата трудност на този въпрос и риск от грешни отговори, могат да се посочат някакви желания и необходимости:



  • престижна медицина, която сама определя посоките на развитието си, както и своя професионален живот, като се полагат грижи за запазване и увеличаване потенциала на ресора сам да решава проблемите си

  • умерена и благоразумна медицина

  • поносима и устойчива

  • социално чувствителна и плуралистична

  • справедлива и достъпна за всички

  • медицина, която уважава избора на човека и неговото достойнство

  • медицина основана на доказателства

  • High-tech medicine.

-Тази лекция е част от курса “Биомедицинска култура” в НБУ, департамент Медикобиологични науки



Лектор – проф. д-р Ж. Винарова, д.м.н. -©®

.


Creator J.Vinarova





Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница