До г-н бойко борисов министър-председател на р. България до г-н тотю младеновДата02.06.2018
Размер29.01 Kb.


ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р. БЪЛГАРИЯ
ДО

Г-Н ТОТЮ МЛАДЕНОВ

МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
ДО

Г-Н СИМЕОН ДЯНКОВ

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ
С КОПИЕ ДО:

Г-ЖА НАДЯ ШАБАНИ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДАЗД


С Т А Н О В И Щ Е

от

НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС „УСМИХНИ СЕ С МЕН” –

РОДИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ


ОТНОСНО: Случаят с Александър Пасев от гр. Сандански.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
Потресаващата драма с двегодишният Александър Пасев от гр. Сандански за пореден път доказа липсата на ефективна закрила и изобщо на приоритетна политика за децата и семействата на България. Тази най-висока и болезнена цена ли трябва да плаща страната ни, за да се предприемат най-накрая дългоочакваните решителни промени и реформа?!

Считаме, че е крайно време да се спре с безкрайното говорене кой бил виновен и не бил направил нищо в системата. Ясно е, че всички сме в тази система и никой от нас не е направил нищо, за предотврати това нещастие - да бъде съсипан невинен детски живот. Конкретните служители трябва да си понесат отговорността, а ние - гражданското общество, да поемем своята част от вината, че не сме били достатъчно решителни - също като социалните служители в конкретния случа. Че не сме успели да се преборим българските деца и семейства да станат реален, истински приоритет на България. Не, сега те не са приоритет! Такъв са само на думи и именно това е основната причина за случилото се с Александър.Когато дадена сфера действително е сред първостепенните приоритети на една държава, то следва държавата да е създала на първо място висш държавен орган, който да има властта и ресурсите - човешки и финансов, за да поеме отговорността и задължението за изпълни националните мерки по съответния приоритет. Държавните, бюджетните средства, се разпределят именно по приоритети - в зависимост от тяхната първостепенност и значимост за държавата. И се отпускат на съответните висши държавни органи за изпълнението целите по приоритета.

В България няма единен висш държавен орган, който да координира в себе си цялата държавна отговорност и сила, и да има ресурса, за да води истинска приоритетна политика в закрила на децата и семействата. Имаме агенции, имаме безброй дирекции към различни институции, имаме безкрайно прехвърляне на топката и отговорността, няма координация, държавните бюджетни средства също са разпръснати из всички тези ведомства, като липсата на единност и координация между тях, размива не само отговорността, но и резултатността от влаганите държавни средства.В заключение ще кажем само, защото се уморихме вече от безкрайното многословие по темата и вечното заобикаляне на проблема в същността му, че продължаваме да храним все още надеждата да видим в скоро време истинска решителност и воля за приоритетна семейна политика в България.

Ще продължаваме да храним надеждата, че някой ден по проблемите на децата и семействата ни няма да пишем до пет институции и още пет агенции, за да не получим отговор отникъде. Ще продължаваме да храним надежда, че един ден ще имаме силната държавна институция, към която като се обърнем, ще знаем, че зад нея стои голям държавен ресурс и власт, за да реши проблема бързо. И ще носи цялата държавна отговорност, когато бъде погубен или съсипан един невинен детски живот.С уважение,
Теодора Пиралкова

Председател на Национален алианс „Усмихни се с мен” –

Родители и приятели на деца с увреждания

Подкрепено от:


  • Красимира Обретенова,

Председател на сдружение „Свети Мина” – гр. Добрич


  • Валентина Николова

Председател на сдружение на „Родителите на деца със синдром на Даун”


  • Тоби Качаков,

Председател на СНЦ “Съюз на инвалидите – Дружество Пловдив”


  • Даниел Панчев,

Председател на СНЦ “Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество”

Председател на ПП “Общество за Нова България”


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница