Доклад за дейността на бф по кендо през 2009 г. Общо представянеДата01.08.2018
Размер87.24 Kb.
ТипДоклад

Българска федерация по Кендо

КЕНДО • ИАЙДО • ДЖОДО
ГОДИШЕН ДОКЛАД
ЗА ДЕЙНОСТТА НА БФ по КЕНДО

през 2009 г.  1. Общо представяне

Сдружение с нестопанска цел Българска Федерация по Кендо е учредена през 1993 год. по ф.д. 7673 от 1993 г., по описа на Софийски градски съд. Седалището и адреса на управление на Сдружението е: гр. София, ж.к. Хаджи Димитър, бл.138, вх.В, ет.3, ап.48. Сдружението е определено за извършване на дейност в обществена полза с решение на Общото събрание, проведено на 19.07.2003 год. и е вписано в Централния регистър под № 009 от 09.12.2003 год.

Основните цели са: да насърчава хора от всички възрасти за практикуване на хуманен и здравословен спорт, възпитаващ уважение към човека и личността; да създава условия и да насочва усилията на състезатели, треньори и специалисти към изучаване и практикуване на Кендо и сродни кендо-дисциплини /йай-до, нагината, джо-до, кенджуцу и др./


  1. Информация за съществените дейности и връзката им с целите и програмите на организацията и постигнатите резултати

Дейността на БФКендо е насочена към постигане на целите, посочени в Устава /популярезиране на кендо иайдо и джодо в България; повишаване квалификацията на занимаващите се, треньорите и съдиите; постигане на високи резултати в държавни и международни първенства/.

През 2009 г. успешно се проведоха всички събития, планирани в спортния календар на Федерацията за съответната година.

Традиционно държавният спортен календар на федерацията бе открит със състезанието “Млади надежди”. Събитието се проведе между 6-ти и 8-ми февруари 2009 г. в град София Домакин бе столичният клуб “Мусо”, като семинара и състезанието протекоха под ръководството на инструкторът по кендо от JICA/JOCV Юхи Наказава и Александър Арабаджийски. В това издание взеха участие рекорден брой състезатели - 42 души от шест клуба в страната и един от Македония. Състезанието бе предшествано от кангейко (динамичен зимен семинар), по време на който, участниците имаха възможността не само да повишат своята квалификация чрез интензивни тренировки, но и да разширят своите познания по кендо, благодарение на лекциите, които г-н Наказава бе подготвил. Семинарът завърши с изпит за “кю” степени и състезание за хора без дан.

На 14-ти и 15-ти март 2009 г. се проведе традиционния шампионат "Бушидо". Събитието отново се състоя в спортната зала на техникума по индустриална химия "Д. Баларев" в град Русе. Организацията на състезанието бе поверена на домакините от клуб "Бушидо”. В индивидуалните категории участваха 29 участници от клубовете в София, Бургас, Варна, Русе и Шумен. В отборната надпревара участваха шест отбора – София, Бургас, Варна, Русе, Шумен и смесен отбор. След края на събитието се проведе и изпит за “кю” степени.

На 26-ти март Г-н Юхи Наказава си замина от България, тъй като неговият двугодишен мандат като доброволец – инструктор по кендо към JICA/JOCV изтече. Той бе и последния доброволец от организацията JICA/JOCV, която от март 2009 г. прекрати дейността си на територията на България, а по-късно и от другите страни – членки на ЕС. Г-н Наказава ръководи десетки семинари в клубовете из страната, бе треньор на българския национален отбор на 22-то европейско първенство, оказа огромна помощ в организирането на първия балкански шампионат в България, ръководи, като треньор българските състезатели на две балкански първенства, едно състезание в Румъния и две състезания в Унгария, на които освен като треньор, Наказава сенсей бе поканен от организаторите за съдия и гост-инструктор. По негова инициатива се постави началото на специализирани семинари за ръководители и инструктори по кендо от клубовете в страната. Наказава сенсей работи неуморно за организирането на всички мероприятия в страната през тези две години. Благодарение на него цялата екипировка на БФ Кендо бе старателно описана и се създаде база данни с информация за всяка една част от оборудването. Пак по негова инициатива бе създадена и единна процедура по организирането на семинарите му по клубовете, която бе особено ефективна за определяне на нуждите и ползите от посещенията му на всеки един отделен клуб. Наказава сенсей участва и в редица демонстрации в София и страната, с които допринесе за популяризирането на кендо в България.

Между 8-ми и 9-ти май в град Шумен се проведе се проведе Държавен шампиоант по кендо I ранг. През 2009 г. първенството се проведе в следните категории: мъже индивидуално, жени индивидуално, юноши/девойки индивидуално и отборно. В състезанието взеха участие 40 участници от клубовете в София, Варна, Бургас, Шумен и Русе. Шампионатът се организира благодарение на домакините от КК Шумен, за които това е второ домакинство на държавно първенство. Тази година в категорията участваха седем отбора, като за първи път един от тях бе съставен изцяло от жени. Като цяло през годината бе налице тенденция за увеличаване броя на трениращите жени, което е предпоставка за изграждането на бъдещ силен женски отбор, който да представя България успешно на международни състезания.

На 14-ти май Негово Императорско Височество Принц Акишино заедно със своята съпруга бе на официално посещение в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където имаше среща със студенти и преподаватели от специалност „Японистика“. Студентите бяха подготвили кратка програма пред Техни Императорски Височества принц Акишино и принцеса Кико. Мартин Димитров от клуб „Мусо“ – София, който е студент по японистика, имаше честта да направи демонстрация по иайдо. Може да се твърди, че Българска федерация по кендо вече е един от предпочитаните партньори, канени за демонстрации на събития свързани с японските бойни изкуства и японската култура като цяло.

На 6-ти Юни се проведе дванадесети празник на японската култура, организиран от студентите, изучаващи японски език във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието се проведе в аулата на университета пред повече от 200 зрители. Специален гост на празника бе Негово превъзходителство посланика на Япония в България Г-н Тсунехару Такеда. Бяха проведени демонстрации на традиционни японски танци и песни, както и демонстрации по калиграфия, икебана, айкидо и кендо. Мартин Димитров и Любомир Сагаев от клуб „Мусо“ – София демонстираха кихон, джигейко и десетте форми на Нихон кендо ката.

Между 15-ти и 19-ти юли 2009 г. в Будапеща се проведе редовният семинар и състезание за купата на Унгария. Тази година бе отбелязан рекорден брой участници – 201 души от 17 държави. Участниците от България в това събитие бяха Петър Станков (клуб Мусо, София), Любомир Сагаев (клуб Мусо, София), Йордан Ангелов (клуб Мусо, София), Боряна Тренчева (клуб Мусо, София), Валя Панева (клуб Мусо, София), Калин Терзиев (клуб Мусо, София), Мартин Димитров (клуб Мусо, София), Александър Иванов (клуб Мусо, София), Кристина Михайлова (клуб Мусо, София) и Момчил Кръстев (клуб Ронин, Варна). По традиция състезанието бе предшествано от интензивен тридневен семинар, който и тази година бе ръководен от професор Тошинобу Сакай (7-дан Кьоши) от престижния университет „Тсукуба“ в Япония. Тренировките и програмата на семинара бяха разделени според нивото на участниците, с което бе постиганта допълнителна ефективност в подготовката им. В последния ден от семинара се състоя изпит за дан степени. Мартин Димитров, Александър Иванов и Момчил Кръстев защитиха 1-дан, а Боряна Тренчева 2-дан. Любомир Сагаев успешно издържа изпита за 3-дан. На 18-ти и 19-ти юли непосредствено след семинара се проведе и състезанието за Купата на Унгария. Участниците бяха разделени на следните категории: деца до 14 г., състезатели до 1-дан, мъже, жени и отборно. В категорията до 1-дан Момчил Кръстев се класира сред най-добрите 8 състезатели. При жените Боряна Тренчева от клуб Мусо стигна до третата фаза на състезанието. Всички останали участници от България в категория мъже преминаха първата елиминация, но отпаднаха във следващата фаза. Българските представители отново затвърдиха тенденцията да полагат изпити за дан степени с висока степен на успеваемост.

Между 26-ти и 28-ми Август в Сао Пауло, Бразилия се проведе 14-то световно първенство по кендо. Този път България не бе представена на него поради финансови причини. БФ Кендо планира участие на следващото издание на шампионата в град Новара, Италия през 2012 г.

На 7-ми и 8-ми Септември в София се проведоха две тренировки под ръководството на Наотоши Кидани сенсей (Kьоши, 7-дан). Занятията се състояха в залата на клуб „Мусо“ в столичното 10-то СОУ „Теодор Траянов“. Трениращите имаха рядката възможност да се докоснат до знанията и уменията на квалифициран инструктор от такъв ранг. Кидани сенсей е преподавател по икономика в Hiroshima Shudo University.

Между 12-ти и 17-ти Септември в град София се проведе семинар по кендо под ръководството на Джумпей Матсумото сенсей (Кьоши, 7-дан). Г-н Матсумото гостува в България по специална покана на БФ Кендо. Това е негово трето посещение, откакто изтече мандатa му като доброволец към програмата JICA/JOCV през 1998 г. Г-н Мацумото има изключителен принос за развитието и популяризирането на кендо в България. Той е висококвалифициран инструктор по кендо, треньор на националния отбор на Англия. В рамките на пет дни се проведоха общо 18 часа занятия, като въпреки интензивността им всички от близо четиридесетте участника от София, Пловдив, Бургас, Варна и Шумен успяха да тренират пълноценно.

На 25-ти Септември бе официалното откриване на 20-то юбилейно издание на дните на японската култура в България. Проявите започнаха със специална изложба „Духът на Будо – историята на японските бойни изкуства“ в Национална галерия за чуждестранно изкуство в София. Тазгодишните дни на японската култура са част и от юбилейните чествания по случай 50 години от възстановяването на дипломатическите отношения между Япония и Република България. На тържественото откриване на изложбата присъстваха Негово Превъзходителство посланикът на Япония в България г-н Цунехару Такеда, гости от МВнР, японското посолство, Министерството на културата, Японската фондация и др. След приветствените речи се състоя и специална демонстрация по иайдо (сейтей ката) от Цветослав Николов (клуб Шинбукан – София) и Мартин Димитров (клуб Мусо – София), която привлече интереса на всички гости и присъстващи медии.

Между 2-ри и 4-ти Октомври 2009 г. се проведе третото издание на Балканска Купа по кендо. Домакин и организатор на събитието този път бe Македонската кендо и иайдо федерация, а състезанието се проведе в живописния град Охрид. Третото поред издание на шампионата бе с рекорден брой участници (100) от Македония, България, Сърбия, Черна Гора, Румъния, Хърватия и Турция. Специален гост и главен съдия на състезанието бе Такаказу Ишии сенсей (7-дан), който е и технически помощник на Македонската кендо и иайдо федерация. За безпроблемното провеждане на срещите се грижеха и 12 висококвалифицирани съдии. България тази година бе представена от два отбора с общо 14 състезателя. Шампионата бе предшестван от двудневен семинар под ръководството на Ишии сенсей. България завоюва един бронзов и един сребърен медал при младежите, както и един бронзов медал при мъжете. В отборната надпревара българският национален отбор се класира на трето място. За страна-домакин на 4-та Балканска Купа през 2010 г. бе определена Румъния. Това състезание, установено по инициатива на Българската федерация по кендо набира все по-голяма популярност и участниците в него, както и гостуващите инструктори непрекъснато се увеличават.

На 17-ти и 18-ти Октомври, 2009 г. в град София се проведе семинар по джодо под ръководството на сенсей Огнян Кожухаров. В него участваха над 40 души от три клуба в страната. Джодо секцията към БФ Кендо продължава да развива успешно своята дейност и да популяризира и развива бойното изкуство джодо.

Между 23-ти и 25-ти Октомври в град Варна се проведе Държавното първенство по кендо II ранг за 2009 година. Събитието се състоя в зала 20 на Двореца на Културата и Спорта. В първенството участваха 39 състезателя в категориите – жени индивидуално, младежи инидивидуално, мъже индивидуално и отборно. Домакин и организатор на събитието отново бе клуб “Ронин” – гр. Варна заедно с любезната подкрепа на БФ Кендо и различни спонсори. Непосредствено след края на отборната надпревара се проведе и изпит за кю степени. Събитието бе последно за годината от държавния спортен календар на БФ Кендо.

На 19-ти и 20-ти Декември 2009 г. се проведе семинар по иайдо в град Варна. Домакин на събитието бе клуб „Ронин”, заедно с подкрепата на Българска федерация по кендо, както и гостуващите инструктори – Леонид Караваев (3-дан иайдо, 3-дан кендо), Красимир Ганчев (2-дан иайдо), Цветослав Николов (1-дан иайдо, 2-дан джодо) и Теодор Леков (1-дан иайдо, 2-дан джодо). Теми на семинара бяха: основи на иайдо и сейтей кати в иайдо. В края на семинара се проведе и изпит за придобиване на „кю“ степени по иайдо. В събитието участваха трениращи от всички групи - напреднали, начинаещи, възрастни и млади. През 2009 г. се проведоха редица семинари и други събития за популяризирането и развитието на сродните дисциплини иайдо и джодо. Особена заслуга за това имат Цветослав Николов, Теодор Леков и Огнян Кожухаров. Малко държави от Източна Европа развиват успешно и двете дисциплини, което отново издига имиджа на България и БФ Кендо в сферата на японските бойни изкуства.  1. Приходи и финансов резултат

Финансирания по проекти - НЕ


Получени дарения – НЕ
Други приходи от нестопанска дейност:

  • 9460 лв. - получена субсидия от ДАМС;

  • 2201 лв. - членски внос и вноски за изпити.

Приходи от стопанска дейност и финансов резултат – от договори за реклама – НЕ


  1. Общо разходи – 13360 лв.

20.04.2010 год. Изготвил:

Гр. София

Любомир Сагаев

Главен секретар на БФКендо


_______________________________________________________________________________________________________
Ж.к. Хаджи Димитър, ул. Златица тел./факс : +35929457180; +359888834154

Бл. 138, вход 3, ап. 48 www.kendo.bg office@kendo.bg

София 1510, България www.iaido.bg ofifice@iaido.bg

www.jodo.bg office@jodo.bg


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница