Експеримент със 7 вида българско кисело млякоДата17.08.2018
Размер48 Kb.
#79798
Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

Posted on януари 26, 2009 | 62 коментараГост-блогър е Lioness :D

Киселото мляко е продукт, с който почти всеки българин се гордее, защото е уникален за страната ни. В магазините се предлагат десетки марки и видове кисели млека, но със сигурност не всички заслужават да се нарекат така поради изменените рецепти и липсващия лактобацил, който да сътвори чудотворния продукт само за няколко часа.

Направих следния експеримент:
- набавих си качествено домашно краве мляко от здрава крава, пасяща в екологично чист район (с. Гълъбовци);
- отидох в супермаркет от известна верига и си набавих 6 кисели млека, а в къщи добавих 7мото от хладилника, което бях закупила от друга голяма верига;
- стартирах квасенето в домашни условия на кравето мляко със 7те марки кисело мляко.

За незнаещите трябва да поясня процеса на заквасване на млякото.


Сварява се прясното мляко. Изчаква се да изстине до Т около 60*С, след което се разлива в съдове ( в този случай- бурканчета от бебешка храна) и към прясното мляко се добавя малко количество кисело мляко ( в този случай – по около 1 пълна чаена лъжичка).
Приготвената смес в бурканите се увиват (за домашни условия говорим) в няколко дебели одеала и се прибира на топло местенце. Там лактобацилът ще се нуждае от около 4-5 часа, за да сътвори магията и да направи от прясното мляко – страхотно кисело мляко.

Искам да споделя, че при качествена закваска – млякото се получава идеално даже и Т* на прясното мляко да варира с около 5-10%.

Почти цяла година квася мляко, та считам, че имам известни наблюдения в технологичния процес. Успешните заквасвания са ми били над 95%(кисело мляко взимах от същото място, откъдето купувах и прясното мляко-демек домашно пак), а неуспехите ги дължа именно на некачествена закваска.

Защо квася мляко ли?


За да има поне един продукт в хладилника в къщи, който да е гарантирано истински, вкусен и полезен за децата.

СТАРТИРАМ:

1. Сварих млякото. Можете да се убедите сами какъв плътен гъст каймак направи. Каймакът лесно се задържаше на вилицата:
2. Ето и 6 от млеката:

а ето и седмото:

Държа да отбележа, че всички кисели млека бяха в срок на годност, небомбирали, с отличен външен вид. Снимки, доказващи това твърдение, са в наличност.

3. Измих 14 бурканчета от детска храна, подсуших и сложих стикери. 14 са, за да има по 2 за всяко мляко и така да се отхвърлят съмненията за случайни проблеми при квасенето.

4. Всяко мляко бе слагано с измита лъжица в съответното бурканче:

5. Сложих в бурканчетата нужното количество квас и долях с мляко. Държа да отбележа, че забърках всяка марка мляко с чисти лъжици:


6. Увих бурканчетата с подквасено мляко в 2 одеала и ги прибрах в ракла ( така Т* ще се запази, за създаде условия за процеса на подквасване, а течения в къщата няма да го нарушават).

7. Начинанието започна в 21:10, а в 22:07 ч. процесът на квасене стартира.Източник:http://missby.wordpress.com/2009/01/26/7-kiseli-mleka/
Експеримент със 7 вида българско кисело мляко – резултатите!

Posted on януари 27, 2009 | 127 коментараНачалото на експеримента със 7 вида българско кисело мляко

Гост-блогър е Lioness 

Стартирах заквасването ( смесеното прясно с малко количество кисело мляко и прибрано на топло ) в 22:07 ч. В 03:07 алармата на телефона ме събуди, извадих млякото и го занесох в хладно помещение, на пода (за да се охлади бързо).


5 часа за заквасване ги считам за идеални. Стари баби казват, че можело и на средата на третия час да се извади млякото, за да не е кисело. Аз съм оставяла за цяла нощ да се подквасва мляко и мога да кажа, че си става супер без да прекалява с киселостта си. Та затова реших, че 5 часа са идеалната среда.

Първи резултатите: ЗАКВАСЕНО – НЕЗАКВАСЕНО МЛЯКО = 12 заквасени проби (6 марки) и 2 незаквасени проби (1 марка)

Тук ще вметна само, че реших да опитам на вкус киселото мляко и да си споделя субективните впечатления. То е малко трудно да се опише, но ще се постарая. Вложих 3 критерия, по които го оценявах  – киселост (считам, че истинското кисело мляко има съвсем фина жилка на киселост, което го прави лично за мен страхотно на вкус. Определено не обичам кисело мляко, което сладни или му липсва „киселото“), консистенция – пак е сложно да се дефинира, но да речем, че някои млека мазнеят, други стоят стегнато, трети се усещат като парцаливи и сместа не е хомогенна и гъста.

Това, което съм чела, е че истиниското кисело мляко трябва да направи и „цвик“ – да пусне минимално количество почти прозрачна, водниста течност около гъстата, стегната консистенция.
Отбелязвам само, че по гърловините на някои бурканчета, от външната им страна, има няколко кафенеещи точки – те са от ръждата от некачествените капачки. Гарантирам, че съдържанието в бурканчетата е абсолютно незасегнато.
ЗАПОЧВАМ:
1. ЕЛЕНА 3.6% – киселост – отлична (под отлична приемам – приятно слаба, не натрапчива и силна), консистенция – отлична (нормално кисело мляко, стегнато, няма парцали или нещо неприятно), гъстота – отлична. Субективната оценка – ОТЛИЧНА. Млякото, което се получи, много ми хареса.
2.  ГАБРОВО МИЛК 3.6 % – киселост – няма (абсолютно неутрално на вкус, няма нищо характерно за истинското кисело мляко. Държа да отбележа, че и оригиналното мляко в кофичката има същия вкус), консистенция – хомогенна смес, но с усещането в устата, че мазнее, нещо, което не е характерно за качествения продукт, гъстота – средна (не е стегнато и гъсто, но не е и рядко). Субективна оценка – ДОБРА. Млякото, което се получи е някакъв вид компромис, защото вкусовите му качества не ми допадат, но пък се подкваси.

3. ЕЛБИ – 3.6% – киселост – отлична, консистенция – отлична, гъстота – отлична. Субективна оценка – ОТЛИЧНА. Млякото, което се получи много ми хареса и определено ми стана един от фаворитите.


4. ВЕРЕЯ 2.9 % – НЕ СЕ ПОДКВАСИ! Ето го моето голямо изумление! Това мляко си остана неподквасено и в двете проби, които изглеждат по съвършено един и същи начин, а именно – течно прясно мляко без никаква гъстота ( това, което се вижда на снимката е каймакът на прясното мляко), а вкусът е точно като да си разбъркал прясното мляко с малко кисело – отврат. Спирам да коментирам – снимките сами говорят, пробите са актуални следващите 24 часа в къщи, та който не вярва и клип ще му снимам.
5. СЕРДИКА 3.6% – киселост – отлична, консистенция – отлична, гъстота – отлична. Субективна оценка – отлична. Млякото, което се получи, много ми хареса. И то ми става един от фаворитите – чисто и просто истински продукт с характерния вкус, вид и характеристики.
6. ПЪРШЕВИЦА 3.6% – киселост – много слаба, но я има, консистенция – средна (млякото стои не особено добре, леко парцаливо и с много цвик), гъстота – слаба. Субективна оценка – добра. Млякото, което се получи, го приемам за компромис. Не бих казала, че е лошо, но е далеч от отличното.
7. МАРКЕЛИ 3.6% – киселост – липсва, консистенция – отлична, гъстота – отлична. Субективна оценка – МНОГО ДОБРА. Млякото, което се получи, на вид е чудесно, но му липсва киселата жилка, а лично за мен това е проблем, но пък за много хора – не е, така, че го приемам като добър компромисен вариант, но лично за себе си – близо до отличните.

Финал:
Приятно съм изненадана от резултатите, защото, честно казано, очаквах много провали. При съвършено равни условия  за седемте марки, за себе си открих 3 отлични продукта, други 3 добри и един, който ме разочарова.Със сигурност, при следващия удобен случай, ще продължа да експериментирам с други търговски марки.

Източник:http://missby.wordpress.com/2009/01/27/7-kiseli-mleka-2/
Каталог: 2014
2014 -> Закон за правната помощ Обн., Дв, бр. 79 от 04. 10. 2005 г.; изм., бр. 105 от 2005 г., бр. 17 от 2006 г., бр. 30 от 2006 г.; изм и доп., б
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> П р а в и л а за провеждане на 68-ми Национален и Международен Туристически Поход "По пътя на Ботевата чета" Козлодуй Околчица" 27 май 2 юни 2014 година I. Цел и задачи
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> На финала на предизборната кампания голямата интрига са малките партии
2014 -> Рекламна оферта за Избори за народни представители 2014
2014 -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница