Г-н михаил миков председател на 42-ото народно събраниеДата21.06.2018
Размер20.32 Kb.

ЧРЕЗ


Г-Н МИХАИЛ МИКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 42-ОТО

НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДО

Г-Н ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА


ВЪПРОС
От Деян Дечев - народен представител от ПГ КБ
На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям въпрос
Относно: Съдбата на кромлеха при Старо Железаре

Уважаеми г-н Министър,
Въпросът ми към Вас е свързан със съдбата на една от археологическите находки на територията на България – 24-те каменни стълба, подредени в окръжност, открити през 2002 г. край Старо Железаре, спечелили ли си прозвището „втория български Стоунхендж”. Повод за него е сигнал от български граждани, притеснени от решението за консервация чрез засипване с пръст на ерозиралия кромлех.

Според сведенията, които получих от тях, през 2013 г. са предприети мерки за почистване и опазване на съоръжението, но в резултат на атмосферните влияния и човешката дейност състоянието му сериозно се е влошило и възстановяването му би коствало много усилия и финанси.

Тази диагноза е мотивирала хората да започнат петиция в подкрепа на опазването на находката край „Старо Железаре”, които се надяват, че тя може да се превърне в архитектурен паметник и да влезе в списъка на Световното културно наследство. Положително сте запознат с развитието на тази петиция.

Каменната окръжност е много рядка и ценна находка, тъй като според експертите в Европа до момента са открити само още три паметника с аналогичен строеж – „Карнак“ в Бретан, Франция, едно мегалитно съоръжение в Белгия и прочутият Стоунхендж във Великобритания. Изброените паметници са признати като част от уникалното древноевропейско наследство и по тази причина всяка година носят милиони приходи на държавите си от туризъм. Считам, че това са приходи, които биха оправдали необходимия финансов ресурс като една дългосрочна инвестиция.


Уважаеми г-н Министър,

Предвид изложените от мен аргументи, моля да ми отговорите, възможно ли е да се намери целесъобразен начин, по който да се удовлетвори желанието на гражданите за това паметникът да се запази, вместо да се консервира? Какъв финансов ресурс би бил необходим? Какви процедури са необходими, колко време ще отнемат те и какъв би бил финалният вид на паметника?
Моля отговорът на моя въпрос да бъде в писмен вид.

28.03.2014 г.

Деян Дечев,

народен представител


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница