Гейминг ръководство за родителиДата25.10.2018
Размер105.42 Kb.
#98045


Гейминг ръководство за родители

С всички негативни медиа коментари за компютърните игри много родители се безпокоят за това на какви игри са изложени децата им. Но е доказано, че компютърните игри, които са съобразени с възрастта, предлагат образователни ползи, които помагат на децата да развият уменията си в безопасна среда. Това ръководство ще ви помогне да осигурите игри за децата си, които повишават техните логически, креативни и социални умения, като същевременно ги защитите от неподходящо за тях съдържание.

Децата се учат, като играят, и последните компютърни игри предлагат фантастични възможности на малчуганите от всички възрасти да развият уменията си. Малките деца могат да развият координацията на своите ръце и очи, играейки елементарни игри, които изискват използването на мишка. Образователните игри помагат на децата да се запознаят с буквите и числата, като използват динамични и забавни образи и звуци. По-големите деца развиват умението си за разрешаване на проблеми, като редят пъзели или играят стратегически игри, което изисква от планиращите и бързи играчи да измислят нови решения на вградените в играта проблеми.

През последните няколко години се наблюдава увеличение и на семейните игри, които помагат за развитието на креативността. Играта караоке може да определи колко точно пеят играчите по отношение на темпото и тона. Сериите на RedOctane Guitar Hero* са изключително успешни. Геймърите свирят на една базова китара, като натискат петте бутона на грифа според инструкциите и поддържат ритъма. Играта учи на музикален такт и награждава играчите с нови музикални хитове, които се „отключват” в процеса на свиренето. Танцовите игри изполват подложка със сензори, така че компютърът да „знае” къде се намират краката на играча и по този начин комбинират физическото натоварване с гейминга, освен че учат на танцови стъпки и ритъм..

Старият стереотип на самотния геймър вече е в миналото, защото много игри изискват – и помагат да развият, силни социални умения. Играейки заедно, било то в интернет или в една стая, децата могат да подобрят уменията си за работа в екип и лидерство. Състезанията по електронни спортове добиват все по-голямо признание заради ползотворния си ефект върху личностното израстване и заради факта, че професионалните геймъри могат да бъдат положителни модели за подражание. Електронната спортна лига, например, организира турнири и позволява на различни екипи с еднакво ниво на уменията да се състезават един срещу друг. Турнирът Intel Extreme Masters, който е част от Електронната спортна лига, събира на едно място шампиони от Европа, Азия и Америка, които се състезават за нагарада от 500,000 щатски долара при игрите World of Warcraft (подходяща за деца над 12 години) и Counter-Strike (подходяща за деца над 16 години).

В днешно време има много гейминг опции – от специални гейминг конзоли до мануални устройства като тези на Sony*, Microsoft* и Nintendo*. Но един компютър може да надмине себе си само ако е достатъчно гъвкав. Освен че поддържа водещи игри и предлага отлично гейминг изживяване, компютърът предлага по-широк диапазон от функции. Достъпът до интернет означава, че игрите с възпитателна цел и различните изследвания на водещи разработчици са на разполовение по всяко време. На пазара има голямо разнообразие от компютърен софтуеър, свързан с възпитанието или индивидуалните хобита, в т.ч. енциклопедии и източници за изучаване на чужди езици. Нуждите на децата постоянно растат и те могат да използват приложения за различни графики, текстове и числа за своите училищни и лични проекти.

Не всички игри са подходящи за деца, както добре знаят родителите от игрите с насилие, които често са водещи заглавия в жълтата преса. Не е чак толкова трудно да се уверите, че децата ви играят на правилните игри и ги играят безопасно. Нашите съвети по-долу поставят акцент върху няколко начина, които да помогнат на родителите да се убедят, че децата им ще пожънат образователните ползи от компютърните игри.Съвети за родители: доброто геймминг ръководство

1. Навлезте в материята


Игрите са важна част от културата на всички възрастови групи и затова е важно да приемете, че докато децата ви растат, игрите, които играят, също ще се променят. Най-добрият начин да навлезете в гейминг материята е да играете с или срещу своето дете, за да видите за какво става въпрос. Превърнете гейминга в семейно изживяване. Много игри предлагат забавления и предизвикателства за всички възрасти, а играчите могат да използват различни степени на трудност. По-малките деца могат да оценят подкрепата и поощренията ви, когато играят игри за развитие на по-базови умения.

Уверете се, че познавате всички игри, от които се интересуват децата ви, за да можете да предложите подходящи насоки за новите характеристики, които се появяват. По-големите деца, например, ще се интересуват от това да си сътрудничат или състезават в интернет.

Важно е да разберете, че при игрите, които играят по-големите деца, мотивите на играча и мотивите на героя не са едни и същи: докато персонажът може да бъде войник, който има за цел да победи вражеската армия, играчът може да се е съсредоточил върху психологическото предизвикателство да планира и осъществи една успешна стратегия. Обсъждайте редовно напредъка на играта и се уверете, че сте отворени да дискутирате всякакви въпроси, които могат да възникнат по време на играта.

2. Уверете се, че децата ви играят игри, подходящи за тяхната възрастова група


Паневропейската система на геймърската информация PEGI категоризира компютърните игри според безопасността им за различните възрастови групи. Съществуват пет категории:

  • PEGI 3 – Подходящи за деца над 3 години. Ако има насилие, то е под формата на анимация и няма да има никакви звукове или картини, които могат да изплашат малките деца. Никакъв лош език, голи сцени или сексуално съдържание.

  • PEGI 7 – Подходящи за деца над 7 години. Играта може да съдържа потенциално плашещи сцени или звуци, както и частична голота в несексуален контекст. Никакъв лош език.

  • PEGI 12 – Подходящи за деца над 12 години. Игрите могат да показват насилие към въображаеми/анимационни герои в по-големи графични подробности или да описват неграфично насилие към хора или животни. Лошият език ще е умерен и няма да съдържа сексуални препратки. Позволена е голота от малко по-графичен характер в сравнение с PEGI 7.

  • PEGI 16 – Подходящи за деца над 16 години. Категорията се използва за реалистично представените агресивни или сексуални сцени. Може да има по-краен лош език, употреба на цигари и наркотици и криминални дейности.

  • PEGI 18 – Подходящи за хора над 18 години.

Категорията на играта е показана на опаковката й заедно с кратко обяснение защо попада в тази категория. Използват се допълнителни символи, които показват елементи като лош език, дискриминация, наркотици, страх, хазарт, секс, насилие и възможност за игране онлайн, както и кратко описание на чувствително съдържание, като например „комично насилие”. Интернет източниците, от които могат да се свалят игри, също трябва да предлагат подобна информация.

Класификациите според възрастовите групи са създадени, за да помогнат на родителите и геймърите да изберат игри, подходящи за съответната възраст от гледна точка на съдържанието, а не за тяхното качество или ниво на леснота/трудност за определена възраст. При все това, някои игри могат да се окажат трудни за по-малките деца, така че четете прегледи, консултирайте се със специалистите в магазина и пробвайте демонстрации, където има такива, за да направите своя избор.


3. Наглеждайте по-малките деца


Вземете предвид независимостта, която имат децата ви със своите игри, и се уверете, че тя не се разминава със свободата, която им позволявате в реалния живот.

За по-малките деца компютърът трябва да бъде семейна стая и в най-добрия случай игрите трябва да бъдат под контрол. За по-големите деца, които са доказали, че могат да бъдат отговорни, компютърът може да бъде сложен в стаята им. При все това, зависи от вас дали го използват безопасно.


4. Създайте здравословна гейминг среда


Уверете се, че игрите се играят в добре осветени помещения и че играчите си почиват редовно. Лесно е човек да се „забрави” в някоя игра, но играчите трябва да се възполват от редовни почивки. Ако играят няколко играча в една и съща стая и си предават контролера един на друг, трябва да се уверите, че има време за естествена почивка за играчите, които по-скоро само гледат, а не участват активно.

Регулирайте времето, което децата ви прекарват пред монитора, включително докато играят или гледат телевизия. Уверете се, че поставяте ясни граници, така че децата ви да знаят още в началото на гейминг сесията колко дълго могат да играят. Също така се уверете, че „гейминг столът”, който използват децата ви, осигурява добра седяща позиция. Има компютърни аксесоари, създадени специално за деца (като клавиатури и мишки). Може да намерите ергономични съвети в Ergonomic Times.Осигурете най-добрите образователни възможности с точния хардуеър

Когато избирате настолен или преносим компютър за семейството си, уверете се, че се спирате на компютър, който е достатъчно мощен да задоволи нуждите на цялото ви семейство и растящите изисквания на вашите забележителни малчугани, които растат толкова бързо. Проверете с какъв процесор работи вашият компютър. Процесорът е „мозъкът” на машината и от него зависи колко гладко и незабравимо ще бъде гейминг изживяването ви.

За да се възползвате максимално от образователните възможности, предлагани от домашните компютри и гейминг, и за да сте сигурни, че вашето PC може да се справи с най-взискателните игри, вие трябва да имате настолен или преносим компютър с процесор Intel® Core™ . За бъдещи експерименти и максимално бърза реакция търсете компютри с процесор Intel® Core™ i7. Буквално ще прелитате през всичко, което правите на своя компютър - от играенето на динамични игри до създаването и редактирането на цифрови видео, музикални и фото материали.

За семейни игри идеалният настолен компютър има широк монитор. Ако е поставен в хола, компютърът може да бъде семейното гейминг „огнище” , както и безопасно място за по-малките членове на семейството да работят и играят под ръководството на своите родители. Преносимите компютри са идеални за игри „в движение” и за всяка стая в дома. Процесорите от последно поколение позволяват на преносимите компютри да предоставят толкова мощно и истинско изживяване, колкото и настолните компютри благодарение на допълнителното удобство от преносимостта си – един огромен плюс по време на семейна ваканция.


5. Осигурете безопасен социален гейминг


Много от днешните игри се играят в интернет, като играчите си партнират или се състезават със своите приятели или с хора, които срещат онлайн. Заедно те могат да развият умения за работа в екип и лидерство, но е важно децата и подрастващите да разбират рисковете от играта с някой, когото не могат да видят.

Има социални характеристики, вградени в игри за всяка възраст. Например Toontown на Disney* е подходяща за деца над 3 години и позволява на играчите да си „чатят” един с друг в самата игра. За да е безопасна играта, играчите трябва да си разменят един приятелски код преди самата игра, за да могат да си комуникират. Кодът представлява набор от букви и цифри, който играчът трябва да въведе в играта, преди да се свърже с някой приятел. Играта не дава възможност да се разберат кодовете на различните приятели и така играчите доказват, че се познават извън играта. По този начин тя се ограничава само около хората, които вече се познават.  • По-малките деца трябва да бъдат ограничени да играят с хора, които вече познават в реалния живот. Приятелските кодове трябва да се разменят само в реалния свят, а не в интернет форумите.

  • Ако по-големите деца играят с хора, които срещат в интернет пространството, те трябва да знаят, че не могат да са сигурни с кого точно играят.

  • Уверете се, че играчите разбират, че не трябва да предоставят лична информация (в т.ч. истинското си име и местожителство), нито пък лични снимки.

  • Ако по-големите ви деца си намират приятели онлайн, подрепяйте ги и ги придружете, ако искат да си направят среща за първи път.

  • В случай, че младите хора се сблъскат с неподходящо поведение в игрите, които играят, включително предложения за срещи, окуражавайте ги да обсъждат тези неща с вас и го съобщете на администраторите на играта.

6. Създайте си акаунт, за да контролирате използването на компютъра


За да сте сигурни, че знаете кои игри се играят, защитете компютъра си от неоторизирани софтуеърни програми. Може да създадете отделни акаунти за всеки член на семейството си и да откажете инсталирането на софтуеър за тези акаунти.

Това ще увеличи и сигурността на вашето PC: често пиратският софтуеър, който може да бъде свален от интернет, идва в „комплект” с „шпиони” или вируси и може да е опасност за чувствителната информация на компютъра ви, в т.ч. финансови данни по време на оналайн транзакции.

Ако използвате Microsoft* Windows Vista*, функциите за родителски контрол също ви помагат да ограничите съдържанието според класификацията или отделните индекси за съдържание на PEGI. За да намерите тези настройки, натиснете кръглия стартов бутон в долния десен ъгъл на монитора и потърсете настройките за родителски контрол. Може да ползвате различни настройки за всеки акаунт.

7. Общувайте с учителите на децата си


Обсъждайте темите „компютри” и „гейминг” с учителите на децата си. Те ще използват различни игри в класната стая в помощ на учебната програма, така че разберете какви игри използват, за да сте сигурни, че това, с което се занимават децата ви у дома, допълва училищните им занимания.
8. Търсете забавни образователни игри


Гейминг с възпитателни цели

Horrible Histories: Историята е пресъздадена на живо в тази игра на BBC, базирана на факти. Много други възпитателни игри са на ваше разположение чрез BBC.

Horrible Histories

Носител на Нобелова награда? Подхранете любопитсвото на вашето дете с разнообразие от увлекателни теми.

Nobel Prize

Колко е забавно да изпозваш мозъка си: FunBrain предлага богат избор от интерактивни образователни възможности.

FunBrain
Геймингът е забавен, но невинаги съдържанието на играта трябва да бъде фриволно. Има множество игри на пазара, които могат да вдъхновяват, образоват и стимулират децата в заобикалящия ги свят. Те могат да им помогнат да развият най-различни умения – от фактологична памет до ориентиране в пространството. Няма нищо по-окуражително от това децата да правят нещо конструктивно, което в същото време да е забавно и „готино”. Компютър и връзка с интернет – само това е нужно, за да се открие един свят на възможности за забавно учене. Съществуват много объркващи интернет страници за образователни игри, но може би няма по-добър пример от фондацията „Нобел”. Детето ви не се нуждае от Нобелова награда, за да се включи в процеса на учене - така или иначе дали проучва ДНК или се запознава с книга като „Повелителят на мухите”, винаги има нещо, което да очарова любопитството на един млад ум.
BBC също предлагат широк набор от игри, създадени в помощ на родители и учители да направят ученето забавно. Те са достъпни чрез детския телевизионен канал CBBC или чрез BBC Schools. Nintendo* са известни с това, че изведоха тази идея на масовия пазар за игри. Дали играят Big Brain Academy* на ръчното устройство Nintendo DS* или пък продължението на конзолата Wii*, както децата, така и възрастните имат възможност да поставят на изпитание умствените си способности по един достъпен начин.

Ключът да се възползвате максимално от тези игри се крие в това да ги играете с вашите деца и да им помогнете да спечелят от техните интерактивни занимания. А и никога не се знае – може и самият вие да научите нещо интересно!


Други имена и марки може да са притежание на други компании.

За допълнителна информация:

Нина Неделчева, +359 887 378 328, Nina.Nedelcheva@NDG-Communications.EUМануела Опришан, Intel PR Мениджър, Manuela.Oprisan@intel.com


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница