И н ф о р м а ц и я за работата на читалище “ Гоце Делчев 1943“с. РавдаДата05.03.2018
Размер106.17 Kb.

И Н Ф О Р М А Ц И Я
За работата на читалище “ Гоце Делчев 1943“с. Равда

за 2016 г.


Когато става дума за народните читалища в България е трудно да се намерят най-точни и верни слова за оценяване на техния принос в социалното ни развитие и изграждането на националната ни култура. Народът ни ги тачи и съхранява като своя самобитна културно-просветна организация, която винаги е отговаряла на неговите идеи, стремежи и въжделения.

Родени в средата на ХIХ в., в епохата на Българското Възраждане, на героичното национално-освободително движение, народните читалища идват да отговорят на определени социални нужди, стават част от богатата характеристика на епохата .Като самобитно, оригинално българско явление,то няма адекватно покритие в историческото и културно развитие на другите страни и народи. С богатата си и разнообразна дейност те записват своето име в страниците на историята като просветители и будители, пазители на традиции и носители на нови идеи.

Днес търсим нови форми на работа, усъвършенстваме старите, така, че читалището ни да бъде винаги притегателен център за млади и за възрастни.

Читалището като цяло, има три основни насоки на работа- образователна, културна дейност и традиционни дейности/ фолклорните форми /.Ще се спра на всяка от тях по отделно.

Значимо място от цялостната му работа заема библиотечната дейност.Към днешна дата библиотеката разполага с 12 683 библиотечни единици- книги и периодични издания, като фонда й ежегодно се обогатява с около 200 т. Периодично става и прочистването от физически изхабените и морално остарели книги. Увеличението на цените на книгите доведе до изразходване на повече средства за сметка на броя на закупените книги.

За наша радост редовните ни местни читатели и временно ползващите библиотеката туристи, работници и гости на селото, с изненада констатират, че за разлика от много библиотеки в страната, в това число и градски, библиотеката ни е много добре снабдена с нови заглавия.

Да , това е една от задачите ни - да отговаряме на читателските търсения, съобразно финансовите си възможности. За да сведем до минимум читателските откази, приоритетно с нови издания попълваме справочния апарат. С масовото навлизане обаче на компютрите и интернет по домовете, броят на читателите намалява -около 200 читатели годишно.Намаляха съответно и броя на справките. Много често няколко членове от семейство ползват общ картон.

Освен книги, библиотеката предоставя за домашно ползване и голямо разнообразие от вестници и списания- 17 на брой- медицина, география, кулинарно изкуство, мода, обзавеждане на дома и много др., като се стремим максимално да задоволим читателските интереси. Общият брой на заетите библиотечни материали - книги и периодика за отчетния период е от 6 629 т.

В Равда, както във всяко по-малко селище, читалищната библиотека изпълнява функцията и на училищна.И отново с цел подобряване обслужването на читателите и задоволяване на читателските потребности, освен справочна л-ра, стремим се към максимално увеличаване броя на книгите от автори, изучавани в училище, както и на тези, включени в препоръчителните списъци от 1-ви до 12 – ти клас.

В библиотеката се поддържа систематичен каталог .

С цел по-бързото ориентиране на читателите при избор на предпочитано четиво, част от библиотечния фонд е подреден тематично както в залата за възрастни, така и в детския отдел.Със своя не много голям, но сравнително богат за селска библиотека фонд, тя винги е незаменим приятел и помощник на читателите от всички възрасти, на

ученици, студенти, на любителите на художествена и научно-популярна литература.

Формирането на навика у децата към системно четене и умението да ползват справочния апарат и богатите възможности на библиотеката, започва веднага щом децата изучат буквите и започнат да четат самостоятелно. Първите знания, които децата получават тук в библиотеката са как и в какъв ред са подредени книгите, какво означават библиотечните бележки по тях и за задължението на читателите да ги връщат здрави и чисти в определения от библиотекаря срок. Това е една от добрите практики в библиотеката ни, прилагана няколко десетилетия наред.

Читалището като своеобразна културно-просветна организация е и ще бъде пазител и продължител на народните трациции, защото там, в тях търсим опора за духовното си оцеляване.

През годините към читалището ни са работили много самодейни колективи. Един от най- дългогодишните е детския танцов състав, под умелото ръководство на хореографа Румяна Иванова. Почти не минава местен и общински празник или фестивал без участието на малките танцьори, които радват публиката с красивите си танци, изпълнени блестящо. Благодарим ви момичета и момчета! В момента в състава танцуват 33 деца от началния курс на нашето училище. През 2016 г. децата спечелиха второ място в Международния фестивал “Корабът на изкуствата” в гр. Поморие и първо място в раздел “Хореография” в новия фестивал “Несебър-остров на изкуствата”.Удостоени бяха с грамоти както съставът, така и Румяна Иванова-художественият им ръководител .Връчена им беше също Специалната награда на община Несебър.Това бяха първите спечелени награди и удовлетворението и радостта нямаха граници.Пожелаваме на децата да продължават да работят със същия ентусиазъм, за да покоряват нови върхове!

С над 20 годишен стаж е и групата за автентичен фолклор. Със създаването на женска певческа група “Вардарка”, бележим нов етап в работата и развитието си в тази насока. Освен многобройните си изяви на местно и общинско ниво, групата има многобройни участия в различни международни фолклорни фестивали в страната многобройни грамоти и отличия. Венецът на дългогодишния ни труд и усилия беше удостояването ни с GRAND PRIX за участието ни в Международния фолклорен фестивал “Несебърски накит”, гр. Несебър. С първа награда за участие в същият фестивал беше удостоен и дуета В.Офилова и М. Мандулева.

През месец септември ГИФ “Вардарка” участва в международен фолклорен фестивал Стелле ди Гарда, Италия, където групата зае първо място.Неописуемо беше щастието ни и удовлетворението от постигнатото през изтеклата година.Усърдието, с което работим, положените усилия и труд да бъдем винаги на ниво, да бъдем винаги харесвани от публиката пред която се представяме, се увенчаха с успех. Благодарим ви мили дами!

С пълни обороти продължава да работи школата за изучаване на български народни хора за възрастни. Невероятно съчетание на полезното с приятното.Радосно е, че школата се посещава от жени и от други селища.

Под умелото ръководство на Румяна Иванова набира скорост и танцов състав “Равдалина”През месец март, 2016 г. състава взе участие в Трети фестивал за народни хора и танци “Хайдушка среща” в гр. Хасково, от където се завърна с Грамота за участие.

Съставите ни работят в прекрасни условия - винаги чиста и отоплена зала, която кметството ни осигурява за репетиции през есенно-зимния сезон.

Когато говорим за читалището и неговите функции, на трето, но не на последно място ще споменем и неговите културни прояви, защото то, читалището си е извоювало изключително значимо място в културния и обществен живот на селото и около него се обединяват и всички духовни прояви и интереси на нашите съграждани, независимо от техните професионални и възрастови различия.

И през тази години читалищното Настоятелство се стремеше да запази това, което се е превърнало в традиция.

Един от най-масово посещаваните празници е Бабинден, когато се събираме, за да поздравим и да благодарим на хората с бели пристилки от здравната служба за благородното им дело, а последната родилка по стар народен обичай полива на “бабата”, за да започне след това всеобщото веселие.

На 19-ти февруари всяка година България свежда глава и се прекланя пред великия подвиг на Апостола на свободата, Васил Левски. По традиция и тази година на тази дата в библиотеката се проведе среща с учениците от началния курс, където децата се запознаха с биографията на великия българин, прочетени бяха разкази и действителни случки от живота на най-тачения и обичан борец за национално освобождение на България от османско иго.

Трети март е другият всенароден празник, паметния ден в който България разкъса веригите на петвековното робство и се нарече свободна. Честваме Освобождението си и се прекланяме пред героичния подвиг на борците за свобода и независимост и на хилядите руски войни пролели кръвта си и оставили костите си по нашите земи. За този ден съвместно с кметството и училището, подготвихме празнична програма с участието на самодейните ни колективи и децата от основното училище.

Затвърди се като традиция и лазаруването.Всяка година на Лазаров ден, малките лазарки обикалят селото със звучните си и мелодични песни и благославят всяка къща за здраве и берекет. По инициатива на децата, събраните средства бяха дарени на тяхно другарче, приковано в инвалидна количка. За пример им послужи благородната постъпка на техните батковци – коледарите, които две години поред даряват до стотинка събраните от коледуването пари за подпомагане лечението на болни и нуждаещи се деца. Мил жест на състрадание и съпричастност. С гордост можем да говорим за Равденска Коледа и Великден. Постъпка достойна за гордост, похвала, уважение и подражание. Децата и младежите дадоха добър урок на нас, възрастните.Хвала за благородната им постъпка. Расте достойно поколение. Гордей се Равда със своите деца!

През месец март продължаваме да удостояваме с внимание жените навършващи 50 години, да им поднасяме символични подаръчета и да ги поздравяваме с концерти на местните самодейни състави.Кметство Радва винаги редом с нас поднася на юбилярките своите поздравления и неизменната голяма и красива торта.

На Цветница, 24- ти март, ГИФ “Вардарка” чества своята 10 годишнина от основаването й. Концертът беше изнесен на несебърска сцена в присъствието на много гости. Публиката непрекъснато аплодираше изпълнителките.”Вардарка “ се представи блестящо с подновения си и обогатен репертоар, а сцената беше отрупана с цветя.Получихме много поздравителни адреси, топли думи на благодарност и прекрасни пожелания. Бяхме удовлетворени от резултатите на нашия 10-годишен труд.

С фолклорен концерт поздравяваме своите съграждани на Великден.

След честването на 80- годишнината от заселването на дедите ни от Егейска Македония,се зароди още една традиция- всяка година отбелязваме празника на Св. Дух, който нашите деди са чествали в родината си като ден на Македония. След заселването, за първи път се е чествал тук през 1926 г., пренасяйки традициите от родното си място. Провеждаме го с участието на МКББ “Тодор Александров”-гр. Несебър.С едноминутно мълчание и венци пред паметната плоча, почитаме паметта на дедите си.

В празничния концерт взеха участие хор “Вардарка “ и ТС “Равдалина” .При подготовката на честването активно се включи МКББ “Тодор Александров” гр. Несебър

В тясно сътрудничество работим с Македонското братство в гр. Несебър Всяка година оказваме съдействие при организацията и провеждането на Македонската вечеринка. Жените от Равда се включиха в кулинарната изложба с традиционни македонски ястия, а ГИФ “Вардарка” поздрави гостите и присъстващите на това родолюбиво мероприятие с прекрасните си песни.

Работим в тясна връзка и с училището, като оказваме съдействие при провеждане празника на светите братя Кирил и Методий , съвместно провеждаме честването на 3-ти март, 1-ви ноември – деня на народните будители, Никулденските и Коледните тържества Със спортни игри, театрално представление и много забавни игри, всяка година отбелязваме и празника на детето-1-ви юни, съвместно с кметството.

От 2001 год., Равда е домакин на международен детски фолклорен фестивал, който носи името на Равда и се провежда под мотото “ В новия век с песни, танци и обич”, в който са участвали деца и от наши състави.Откриването и заключителния концерт се провеждат в Равда със съдействието на кметството и читалището.Чрез този фестивал, Равда добива популярност зад граница, което е и добра реклама за селото ни като туристическа дестинация.Тъй като гостуват състави от много страни, добре би било да се осигури една постоянна сцена за изяви през сезона, което би допринесло за една богата фолклорна програма от представители на различни народности в продължение на 10 дни, докато трае фестивала – 7-17 юли.

Всяка година читалището ни се включва активно и при подготовката и провеждането на традиционния празник на Равда “Св. Параскева” 26-ти юли, под патронажа на кмета на Равда. В празничната програма се включват деца от всички възрасти, както и всички самодейни колективи към читалището.

Едно от задължителните летни културни мероприятия е отбелязване Националната седмица на морето , наситено с разнообразна програма за децата и за възрастните. Истински фурор предизвика концерта на Трио “Тенорите”, на формация “Мистик”.

На първи ноември страната ни чества Деня на народните будители. По инициатива на читалището, всяка година на тази дата провеждаме концерти, представят се различни театрални постановки за децата от ОУ и ОДЗ “Мечо Пух”.При особен интерес протече поетичната среща на децата от началния курс с поета Борислав Ганчев и художника Николай Арнаудов.

Включваме се в инициативата на кметството за отбелязване на християнския празник “Никулден” и тържественото запалване на коледните светлини пред кметството.

Всяка година организираме Коледни тържества за най- малките деца, непосещаващи детската градина, но с истинско удоволствие се включват и по-големите каки и батковци от началния курс, защото освен забавната програма, за всяко детенце Дядо Коледа носи по нещо в торбата си.

В по-късните часове на деня, празничната програма продължава за възрастните с фолклорен концерт на различни изпълнители и състави, както и на деца и самодейните състави към читалището.На Бъдни вечер, срещу Коледа, коледари обхождат селото и благославят всеки дом за здраве и плодородие. Месец преди това започва подготовката им в читалището, където момчетата заучават нови песни.

Не можем да подминем факта, че читалището работи в тясно сътрудничество с кметството, както вече споменах и винаги сме получавали подкрепата на кмета г-н Бакалов, за което му благодарим. По отношение на културният ни календар – изготвяме го винаги съвместно. Разпределяме си както задачите и отговорностите, така и разходите по провежданите мероприятия. Няма нищо по-добро от това – съвместно, с общи усилия да работим за благото на Равда.

Вярвам, че ползотворното сътрудничество ще продължи , както с кметството, така и с основното училище и МКББ “Тодор Александров” гр. Несебър, пенсионерския клуб, за да изпълняваме безпрепятствено и качествено културните мероприятия, залегнали в програмата ни.

Говорейки за работата на читалището, не мога да не подчертая, колко важна е ролята и подкрепата на Настоятелството и Проверителната комисия през всичките тези години, да не изтъкна заслугата на тези скромни хора, които без хонорар , без всякакви материални облаги, винаги са имали твърда позиция и са защитавали и отстоявали интересите на читалището, живяли са с неговите успехи, били са съпричастни към проблемите му, за което днес им изказвам своята голяма благодарност.

Накрая няколко думи и за материално-техническата база. Нашето читалище продължава да е единственото в общината, с възстановена собствеост в многофукционалната сграда , издигната на мястото на старото читалище.Това е помещението, в което е разположена библиотеката.Получихме го през 2002 г. след петгодишно ходене по мъките, пишейки докладна след докладна, показвайки документи за собственост от събореното читалище. След реконструкцията на сградата, когато кметството направи частичен ремонт и в библиотеката (направено беше сервизно помещение, каквото до тогава нямаше) продължихме с ремонтните дейности и през следващата година и подменихме изцяло старата дограма и осветителните тела в библиотеката.

Когато през 1994 г. се настанихме в тази сграда, библиотечната зала беше широка, светла и удобна за тази дейност. С годините обаче нарасна библиотечния фонд и няма никаква възможност за допълнително разполагане на стелажи в залата. Единствената ни надежда за намиране на изход е след закупуване сградата на пощите от кметството - да помислим за по-просторно помещение. Надяваме се също с г-н Бакалов да намерим най-подходящото помещение, за да осъществим една поне 20-годишна идея за етнографски кът.През последните години читалището ни получава достатъчно дофинсиращи средства от община Несебър за нови книги, абонамент на периодика, за многобройните културни изяви, за колективите, работещи към читалището, т.е. за пълноценна дейност. Дано Общинската управа продължи да следва политиката си в тази насока и в трудните времена на криза, за да продължим да работим, а не да съществуваме.

И пак ще кажа- ние имаме една българска национална идентичност-българкото читалище, което дава своя духовен принос в общата съкровищница на общия европейски дом така, че със самочувствие заявяваме : за да пребъде България, трябва да пребъде българското читалище.
Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Отчет за изразходените средства през 2016 Г. Закупуване на 2 шатри и 3 комплекта маси и пейки 674 лв
2017 -> Народно читалище “искра 1898 г.” село калейца, община троян
2017 -> Програма за дейността на читалището през 2017 Г. Основна цел
2017 -> Доклад за дейността на нч "христо смирненски 1935" пловдив през 2016 година
2017 -> Национална изложба конкурс "Трифон зарезан" февруари 2017, Сунгурларе. Международен конкурс на тема „С очите си видях бедата",април 2017, мон, София. Национален конкурс „Възкресение Христово", одк варна, април 2017
2017 -> Програма за дейността на Народно читалище "Светлина-1952"- с. Света Петка 2017 г. Основни приоритети
2017 -> Народно читалище"Христо Ботев"-1931г


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница