Исторически преглед на възникването и развитието на есДата22.07.2016
Размер34.67 Kb.
#188
Исторически преглед на възникването и развитието на ЕС
Идеите за създваане на Обединена Европа възникват още в края на 19в и стават особено актуални през 20в, когато в Европа избухват 2те свет войни. Опити за създаване на Европейско обединение има след ПСВ, но всички тези проекти остават без последствия. За решителността на европ-те нации да изградят обед Европа, основен фактор е ВСВ. След нея за кратък период се създават 3 типа Евр организации – военна, полит и икон. Военните организации възникват в резултат на Студената война след приключване на ВСВ. Това е един период на опасения – реални и измислени, за повторна агресия, както от стр на Герм, така и от военна реализация на идеологическите противоречия м/у СССР и Фр-я, Англ, САЩ. В Герм започват да се развиват реваншистки идеи, а в същото вр използването на атомната бомба от САЩ над Япония създава мощен конфликт, демонстрация на сила с и без повод.

Първите стъпки за изграждането на съююз е договорът от Дюнкерг, който се сключва ит Фр-я и Англия. Споразумението е сключено с/у Герм и евентуалната възможност за агресия (1947). През 1948 се лансира т.нар. доктрина Труман. Тя развива идеи за създаване на оганизация, която да защити Зап Евр от евентуална комунистическа агресия. По-късно в Брюксел се сключва военен съюз м/у Англия, Франция и държавите от Бенелюкс – Белгия, Холандия, Люксембург и този пакт е първата следвоенна организация в ЕС. По-късно тази организация прераства в днешната организация НАТО към която се присъединяват и САЩ и Канада.

Успоредно с преговорите за създаване... започва и подготовката на политическия съюз. В основата му стои конгресът от Хага, на който се обсъждат възможните начини за обединяване на ЕС. Една от идеите е да се създаде организация от федерален тип. Това е идеята на Чърчил – да се създадат т.нар. Евр Щати. Но побеждава идеята за създаване на организация от м/управителствен тип – конфедерация. На 5 май 1949г в Страсбург 10 държави подписват устава на Съвета на Европа. Организация от полит х-р и до днес съществува.

Икономическото обединение получава тласък от т.нар. план Маршал. В отг на плана Маршал се създава организацията за Икономическо сътрудничество и развитие (форум за съгласуване на ик.политика на редица страни).

Процесът на изграждане на ЕС с изграждането на Евр общност за въглища и стомана (ЕОВС). Потребността, която налага тази общност, е да се регулира производството на тези стратегическо важни ресурси, които са в основата на военната промишленост (руския каменовъглен басейн). Основно интересите на Фр-я и Герм стоят в основата на създаването на тази ЕОВС. М/у Фр-я и Герм се постига негласното споразумение за създаване на надпрваителствен орган, който да планира и контролира производството и използването на тези суровини. Зад кулисите на споразумението стои обещанието на Фр да подпомогне икономическата и политическата реабилитация на тогавашната федеративна република Герм. В замяна на това Герм ограничава обемите на производство и дава възможност да бъде контролирана в това отношение. По този начин за 1в път в Евр се осъществява частично прехвърляне на нац приоритети към един наднац орган какъвто е ЕОВС. След създаването на ЕОВС започва мн активен процес за развитие на евр-та интеграция. Страхът от военен конфликт насочва усилия на Евр интеграция към военната област и на тази основа през 1952г се подписва дог за създаване на Евр Отбранителна Общност. Идеята е да се създаде обединена евр армия, която да се ръководи от евр мин на отбраната и да осигурява защитата на членовете на ЕОВС. Скритата цел на този дог е да даде възможност за включване на немската армия в тези обединени въоръжени сили посредством което да се осъществява контрол в/у поведението на Герм. Но този дог не е ратифициран от Фр и това спира създаването на Евр-та военна общност. Мн от идеите на тозиз дог в последствие се осъществяват от НАТО. Развитието на икономическата интеграция и постигнатите успехи доведоха до създаването на Евр Ик Общност. Нейната осн цел е създаването на общ икон пазар и сближаване на икон-те политики на евр-те държави.
*ЕОВС се създава от Фр, Герм, Бенелюкс, Италия
Още по вр на преговорите за създаване на Евр-та Ик Общност (ЕОИ) започва развитие на идеите за създаване на осн-те институции, които ще ръководят тази общност. Създават се първите форми на организация и дейност на евр. комисия, на парламент, общ съвет и др институции.

Развитието на евр-та интеграция насочва общността към нейното разширяване от гл точка на включването на нови страни, което по същество е включването на нови пазари. Така постепенно страните членки нарастват на 15, впоследствие 25 и накрая 27. Това става на 5 етапа:  1. разширяване 1973г - + Дания, Англия и Ирландия

  2. разширяване на юг – 1981г - +Гърция (20год преговори), малко по-късно през 1986г + Испания и Португалия

  3. разширяване през 1995г - + Финландия, Австрия, Швеция

  4. разширяване през 2005г - + бившите Соц страни + Кипър и Малта
    = общо 25

  5. разширяване 2007г - + България и Румъния

= общо 27
Мощен тласък в развитието на ЕО подписаният договор в холандския град Маастрих, чрез който ЕИО прераства в ЕС. Чрез този дог 1993г се поставят 3 осн стълба на изграждането на ЕС:

= 1 = обща политика в областта на външните отношения и сигурността

= 2 = сътрудничество в областта на правосъдието и вътр-те работи

= 3 = задълбочаване на евр-та интеграция чрез създаване на икономически и валутен съюз и евр гражданство


Създаване на Евр Конституция – която не успя.

2007г – в Лисабон – нов дог, който на практика въвежда елементите на конституцията като части на новите договори. Този дог елиминира референдумите.
Каталог: materials
materials -> Съюз на математиците в българия-секция русе коледно математическо състезание – 12. 2006 г. 4 клас
materials -> Великденско математическо състезание 12. 04. 2008 г. 2 клас Времето за решаване е 120 минути
materials -> Съюз на математиците в българия-секция русе коледно математическо състезание – 09. 12. 2006г
materials -> Съюз на математиците в българия-секция русе коледно математическо състезание – 12. 2006 г. 8 клас
materials -> Великденско математическо състезание 12. 04. 2008г. 3 клас
materials -> К а т е д р а " информатика"
materials -> Зад. 2 Отг.: 5- 3т Зад. 3 Отг.: (=,-);(+,=);(+,=) по 1т., общо 3т. За
materials -> Іv клас От 1 до 5 зад по 3 точки, от 6 до 10 – по 5 и от 11 до 15 – по 7
materials -> Астероиди откриване на астероидите


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница