Книгата е резултат на работата на Александър Везенков, част от проекта Изследвания на комунизма 1944 1989 гДата02.01.2018
Размер59.4 Kb.
ТипКнига

Властовите структури на Българската комунистическа партия


Books and Collections

1944 - 1989 г.

Автор: Александър Везенков
Издание на Институт за изследване на близкото минало, Институт "Отворено общество" и СИЕЛА
София 2008

Книгата е резултат на работата на Александър Везенков, част от проекта Изследвания на комунизма 1944 - 1989 г.

(В електронен вариант книгата е достъпна чрез DiBiDo)

Съдържание

 

ПредговорНоменклатурата на кадрите

Номенклатурата – привилегирована група или механизъм за контрол. Политоложки и исторически изследвания. Архивни и други източници. • Номенклатурата на ръководните органи на БКП на различните нива. Организационна структура на БКП. Номенклатурните кадри на ЦК на БКП: на Политбюро, на Секретариата, на отделите на ЦК. Номенклатурата на местните комитети на БКП: окръжни/областни, Софийски ГК; околийски (до 1959 г.), градски и районни; общински (1959-1979); общински (след 1979 г.). Кадри, подотчетни на ППО, на заводски и учрежденски партийни комитети.Номенклатурната система от гледна точка на контролираните органи. “Партийна” и “държавна” номенклатура.

 • Налагане и промени в системата. Съветският модел. Първи стъпки. Реорганизации и регламентиране, 1946 г. – 1949 г. Премахване на отдел “Кадри” (декември 1950 г.). Делението Политбюро-Секретариат (1955 г.). Създаване на отчетно-контролна номенклатура (1955-1958). Алтернативни решения в други комунистически партии. Рутинни корекции на системата. Номенклатурата: устойчива система и гъвкава политика.

 • Анализ на номенклатурните листи. Численост на номенклатурата. Мерки за намаляване на броя на номенклатурните кадри. Спорни въпроси: номенклатурата – ръководните кадри или "нашите кадри"? Номенклатурни кадри или номенклатурни длъжности? Само ръководители или всички кадри на ключови места? Изборни длъжности без постоянна заетост. Ръководни длъжности извън номенклатурните листи: БЗНС и църквите. Други списъци и номенклатури; привилегиите. Номенклатурата на делата.

 • Механизмът на вземане на решения и движението на кадрите. Решение на колективен орган? Едностепенност на решението? Номенклатура на отдел. Критерии. Образование и подготовка на кадрите. Събиране на информация. Ролята на Държавна сигурност. Техническото прокарване на решенията. Гъвкавост при налагане на партийния контрол. Нарушения. Състав на номенклатурата. Освободените от ръководни длъжности кадри.

Приложения и документи: номенклатура на кадрите от юни 1945, от януари 1947, от 1950 и от декември 1974 г. 68

Върхът на пирамидата: ръководство на БКП

 • Политбюро, Секретариатът и техните членове. Състав на най-висшето ръководство и промени в него: 1944-1989 г. Членове на Политбюро и секретари на ЦК. Кандидат-членове на Политбюро. Членове на Секретариата. Други органи на централното ръководство. Ритъм на извършване на промените.

 • Членство в колективни органи и ресорни функции. Функции на членовете на Политбюро. Ръководството на партийния апарат: Секретариатът и секретарите на ЦК. Разпределение на работата между секретарите на ЦК: в сферата на партийните органи; идеологическата политика; силовите ведомства; външната политика; икономиката – индустрия, търговия, планиране; земеделието. Други отдели и функции. Професионалната специализация на секретарите. Комисиите. Съчетаването на партийни и държавни постове: министър-председателят, заместник-министър председатели, ключови министри; председател на Президиума на Народното събрание / на Държавния съвет; председател на Народното събрание; председател на Националния съвет на ОФ и др.

 • Едноличната власт. Генералният/първият секретар: координиращи функции в партийното ръководство. Партийният лидер като ръководител на апарата на ЦК. Балансиращи функции в ръководството. Неформални канали. Заемане на ръководни държавни постове. Едноличен контрол върху държавни структури: МНО, МВР, ДС. Отношения с Кремъл. “Вторият” в партийното ръководство: при Димитров, при Червенков, при Живков. “Междувластията”: наследяването през 1949-1950 г.; смяната след Сталин; смяната в края на 1989 г.

Приложения и документи: 1/ Състави на Политбюро и Секретариата на ЦК, избрани на конгресите; 2/ Едновременно членове на Политбюро и секретари на ЦК; 3/ Решения за разпределение на работата между членовете на Политбюро и/или Секретариата на ЦК по ръководството на партийния апарат. 170

Институцията на държавния глава в комунистическа България

 • Проблемът за държавния глава при комунистическия режим. Кой е бил държавният глава на комунистическа България? Съветският конституционен модел и отклоненията от него.

 • Преход към съветски модел. "Отечественофронтовското регентство": съставяне, начин на функциониране, политическо влияние. Временното председателство на Републиката. Възприемане на съветския конституционен модел.

 • Президиумът на Народното събрание. Председатели, подпредседатели / заместник-председатели, секретар, членове. Начин на работа.

 • Държавният съвет на НРБ. Промени в правомощията и в названието. Председателят на Държавния съвет. Заместник-председателите и секретарят. Останалите членове. Начин на работа: Оперативно бюро, съвети, комисии.

 • Налагане на партийния ръководител за председател на Държавния съвет. Общата тенденция – паралели с другите комунистически страни. Промени в представите за държавния глава. Преминаване към президентска институция.

Мрежата от "масови и обществени организации" на БКП

 • Обществените организации при комунистическия модел. Обществените организации до 9 септември 1944 г. Овладяване на обществените организации след завземането на властта. Значението на масовата работа – БРП/к/ / БКП като масова партия. Роля на казионните организации при комунистическия модел. Преливането между държавни и обществени организации. Партийният контрол върху обществените организации.

 • Опит за систематизиране на различните видове обществени организации. Значимост на отделните организации. Ръководителите на казионните организации. Една по-особена организация – „втората партия”. Младежките организации на БКП.

В перспектива: За една нова история на БКП (пълният текст на заключението може да прочетете като статия тук)

< Предишна

 

Следваща >
   


Реформаторство без реформи


Books and Collections

Политическата икономия на българския комунизъм 1963 - 1989 г.

Автор: Мартин Иванов
Издание на Институт за изследване на близкото минало, Институт "Отворено общество" и СИЕЛА
София 2008

Книгата е резултат на работата на Мартин Иванов, част от проекта Изследвания на комунизма 1944 - 1989 г.

(В електронен вариант книгата е достъпна чрез DiBiDo)

Съдържание

Увод


Глава І. Хронология на промените

 • Надолу към бездната

 • Дефицити на класическия сталински модел

 • "Две напред, една назад"

 • Първата вълна. Нова система на ръководство (1961 – 1968 г.). Реформен "минимум"

 • Отстъпление от реформите. “Заместители” на промяната (1968 – 1975 г.)

 • Втората вълна на реформи. Новият икономически механизъм и "отпускането" от началото на 80-те години (1976 – 1983 г.)

 • Третата вълна. Преустройството като второ преработено издание на НИМ. Юлска концепция (1984 – 1989 г)

Глава ІІ. Анатомия на променитe

 • Планиране

 • Договорна система

 • Стопанска сметка, печалба

 • Заетост и заплащане на труда

 • Самоуправление, "лична" собственост

 • Ценообразуване, валутни коефициенти, конвертируемост на лева

 • Финансов и банков контрол

 • Инвестиционна политика

Глава ІІІ. В страната на социалистическото благоденствие

Глава ІV. Революция на пролетариата и Революция на технокрацията

Глава V. Шестнайсета република. Сътрудничество със СССР като реформен сурогат

ЗаключениеЛитература

< Предишна

 

Следваща >
 

 

Архив на "Прехода"


За архива

Структура на архива

Картина и звук

Партньори
Каталог: dobrev k.mbox
dobrev k.mbox -> Кафене новини в памет на закъснялата паметливост срещу злопаметния Първанов
dobrev k.mbox -> Българската комунистическа партия
dobrev k.mbox -> На Дарин Вълев Мирчев София 1784, ж к."Младост-1", Полигона
dobrev k.mbox -> В обединението могат да участват всички социалисти до 35 г. То е отворено и към всички членове на съществуващите и сега младежки организации в бсп, които могат да станат част и от обединението
dobrev k.mbox -> Климент охридски” исторически факултет
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Въпроси към Кирил Добрев
dobrev k.mbox -> Българска социалистическа партия национален съвет предварителна календарна справка
dobrev k.mbox -> Сценарий Мл. Отговорник 1 Благоевград
dobrev k.mbox -> Регионална телевизия “канал рила”


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница