Комисията по изпълнение мерките за организация на работата по делатаДата17.10.2018
Размер22.09 Kb.
#90243
ДО

ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ


КОПИЕ ДО

КОМИСИЯТА ПО ИЗПЪЛНЕНИЕ МЕРКИТЕ

ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА ПО ДЕЛАТА

С ВИСОК ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС


УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
Възразяваме срещу провеждането на насрочената от Комисията по изпълнение мерките по организация работата по делата с висок обществен интерес в органите на съдебната власт (КИМОРДООИ) среща на 06.12.2010г. със съдиите от 7-ми наказателен състав на СГС, разглеждащи делото срещу „Наглите” (цитираме буквално прессъобщението, като съдии не бихме си позволили да наричаме подсъдимите с наименованието на полицейската операция по задържането им). Обявената цел е провеждане на разговор, в който да бъдат обсъдени „мерките, които съставът възнамерява да предприеме за осигуряване на ритмичността на хода му.”

Считаме, че среща със съдиите по висящо дело и провеждане на разговор за начина на разглеждането му в бъдеще ще подкопае усещането на обществото и на страните в независимостта на съда, защото Вие сте органът, от който зависи професионалната кариера на съдиите в състава на същия съд.

Апелираме към чувството Ви за отговорност да не поставяте в риск изхода на процеса, като дадете основание дори да се дискутира дали на подсъдимите е осигурен справедлив процес по смисъла на чл. 6 ЕКПЧ от независим и безпристрастен съд.

Не поставяме под съмнение правомощията Ви да следите за движението на делата. Тези правомощия обаче са обвързани с друг механизъм за тяхната реализация. Не случайно в чл. 29 от Правилника за организация на дейността на ВСС и неговата администрация, в който са регламентирани правомощията на КИМОРДООИ, е посочено (т. 4), че комисията може да изисква от административните ръководители писмени справки по движението на дела. Тази регламентация не е случайна. В нея е обективиран дължимият респект пред независимостта на съда, който разглежда делото. Затова е вменено задължението на административният ръководител, като външно лице за процеса, да изготвя и Ви предоставя справки по конкретни дела.

Като имаме доверие във високия Ви професионализъм, сме убедени, че информацията, която се съдържа в протокола от съдебното заседание, ще Ви бъде достатъчна, за да установите фактите, които са Ви нужни в рамките на компетентността Ви – какво е било процесуалното поведение на съда по движението на делото, включително и действията на съдията-докладчик в подготвителния стадий, какви са били причините за отлагането на делото и каква организация е създал съдебният състав.

Тази информация е изчерпателна, защото тя показва каква е изразената воля на целия съдебен състав, който включва трима съдебни заседатели. Разговорът, който възнамерявате да проведете само с двамата съдии от съдебния състав, не би могъл да бъде средство за правилната Ви ориентация по движението на процеса. Съдебният състав е колективен орган, в който участието на обществеността чрез нейните представители не бива да се подценява.Уважаеми членове на ВСС обръщаме се към Вас отговорно да изпълните основното си правомощие по чл. 16 ЗСВ - да представлявате съдебната власт и да осигурите нейната независимост.
Съдии от Наказателно отделение в Софийски градски съд:
Каталог: wp-content -> uploads -> 2010
2010 -> Регионален инспекторат по образованието – бургас съюз на математиците в българия – секция бургас дванадесето състезание по математика
2010 -> 7 клас отговори на теста
2010 -> Закон за ветеринарномедицинската дейност /извадка/ в сила от 02. 05. 2006 г
2010 -> Регионален инспекторат по образованието – бургас съюз на математиците в българия – секция бургас дванадесето състезание по математика
2010 -> Закон за здравето /извадка/ в сила от 01. 01. 2005 г
2010 -> Закон за радиото и телевизията /извадка/ Отразена деноминацията от 07. 1999 г
2010 -> Закон за храните /извадка
2010 -> Регионален инспекторат по образованието – бургас съюз на математиците в българия – секция бургас десето състезание по математика
2010 -> Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /извадка/ в сила от 03. 10. 1999 г. Отразена деноминацията от 05. 07. 1999 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница