Координация на храненeто диагностика и терапия при деца с координационни смущения или церебрална парализаДата28.10.2018
Размер30 Kb.
Координация на храненeто - диагностика и терапия

при деца с координационни смущения или церебрална парализа
Светлана Картунова, Милена Макавеева, Иван Чавдаров

Специализирана болница за деца с церебрална парализа “Света София”

Моторни нарушения при церебралната парализа често се наблюдават още в неонаталния период както в сферата на общата моторика, така и в оралната моторика и механизмите на хранене. Едни от честите нарушения са разстроените орални рефлекси, дискоординираните сукателни механизми и дисфагията.

Тези нарушения носят диагностична стойност, когато са установени в хода на мултимодална екипна диагностика – ползват се данни от неврологичните прегледи, невро-кинезиологичния статус, логопедичното обследване на орофациалните механизми и хранителни умения, интеракцията майка-дете в ситуация на хранене и игра, обследването в сферите на перцепцията, фината моторика, самостоятелността и социалното развитие. Диагностиката определя стъпките на терапевтичните интервенции.Комплексната логопедична терапия включва стимулиране на компенсаторни механизми и повлияване на оромоторни координационни дисфункции чрез хранителна терапия, физикална терапия (термоапликации, електростимулации, рефлекторна кинезитерапия, масаж, лазер-акупунктура), оро-фациална терапия и комуникативно въздействие. Интервенциите в неонаталния период при диагностицирани нарушения на храненето имат пряко отношение към подобряване възможностите за артикулация и развитие на говора.

Логопедичната терапия при работата с деца с ЦКС и ЦП е част от комплексната рехабилитация, чийто план се изготвя индивидуално за всяко дете от екип от специалисти, като се повлиява пряко невербалния период и последващите етапи на говорно и езиково развитие.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница