Лекция на Николай Аретов „Асен Христофоров и проблемът за антитоталитарната литература Ст н. с. І ст дфн николай аретовДата02.02.2018
Размер53.03 Kb.
#53508
ТипЛекция
Програма за месец май 2010 година

11 май 2010 г.р (вторник), 13.00 ч.

Варшавския Университет

IV Зала, институт на южна и западна славистика

Краковские Пшедмиешчие 26/28Във връзка с цикъл лекциите „Лекциите за култура, езика, традиция и история на България” лекция на Николай Аретов „Асен Христофоров и проблемът за антитоталитарната литература”
Ст. н. с. І ст. дфн НИКОЛАЙ АРЕТОВ - сътрудник на БАН, роден през 14 март 1954 г. През 1978 завършва българска филология, ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", Велико Търново, през 1988 кандидат на филологическите науки с дисертация на тема "Преводната проза от първата половина на ХIХ в.", а от 2006 става доктор на филологическите науки с дисертация на тема "Национална митология и национална литература. Сюжети, изграждащи българската национална идентичност в словестността от ХVІІІ и ХІХ век". От 2008 година старши научен сътрудник I ст. в Института за литература приз БАН, хоноруван преподавател във Великотърновския университет хоноруван преподавател в Софийски университет "Св. Кл. Охридски" Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", 1980, 1982 редактор в сп. "Литературна мисъл" в сп. "Читалище". Автор на мнозина книги, статии и студии, критически прегледи, статии и портрети, преводи.

13-14 май 2010 г. (четвъртък, петък)

Бяла ПодласкаДни на Кирил и Методий в Бяла Подласка
В рамките на обходи на Дни на Кирил и Методий на 13.05.2010 г. в Подлаския център на православната култура ще бъде отворена VI Международна научна конференция с цикъл: „Кирил и Методий в езика и културата на славяните”. Конференцията традиционно е организирана през Институт на славянското езикознание при Института на славянската филология Университета на Мария Склодовска-Кюри в Люблин, Бакалаварсия Колегий УМЦС в Бяла Подласка и Подласка Фундация за подкрепа на талантите почетен патронат на православната диецезия Люблинско-Хелмска архиепископ Абел както и президент на града Бяла Подласка Анджей Чапски. Конференция съединява знаменити учени от мнозина университети в Полша и зад граница.

Съпровождаващо събитие на конференцията ще бъде изложба на фотографии „Златните карти на българското средновековие”, на Аксиния Джурова и Иво Хадимишев, предоставена от Български културен институт във Варшава. Изложбата организирана благодаря любезност на Галерия КРИВАТА УЛИЦА в Бяла Подласка ще бъде представена впри ул. Нарутовича 23 Б в Бяла Подласка, откриване ще се състои на 13 май 2010 г. в 13.00 ч.15 май 2010 г. (събота), 19.00 – 1.00 ч.

Вългарски културен институт

Ал. Уяздовские 33/35, Варшава


Нощ на музеите
Нощ на музеите е проект организиран от Община на Варшава, Българския културен институт вече за трети път взима в него участие.

Тази година Български културен институт за своите гости е подготвил:


- Мултимедиална презентация, в която ще бъдат представени фотографии от Манастира на Светата Гора Атон както и презентация на няколко други манастири в България и Гърция. Презентацията бе предоставена от Андрей Янев, българския художник, който през април 2010 г. имаше своя изложба в Галерия на Българския културен институт както и в Галерия СЕРДИКА.

- Представяне на произведения на Евелина Пенева (Стъклената Ева) – бижу, стъкло и метал.Евелина Пенева е млада артистка, нейните произведения намират се в частни и общи галерии в Австрия, България, Финландия, Испания, Ноландия, Канада, Русия, Съединените Щати. По времето на Нощ на музеите в Българския културен институт ще бъдат предсавени нейни уникални бижута от разнородни материали (топено стъкло, рисувано стъкло, метал, кокосов орех, дърво). Бижутата, на Евелина Пенева са необикновени, защото Стъклената Ева не харесва конфекцията нито в модата, нито в изкуството. Бижутата са предназначени за всяка жена независимо от възрастта, те са ефектни и дискретно подчертават женския чар.

- Изложба на картини „Тълкуване” на Кольо Карамфилов, съвременен художник.Кольо Карамфилов е роден на 7.12.1963 г. в Пловдив. През 1982 г. завършва Художествената гимназия за сценични кадри, специалност „Сценография”. Съвместно с Димитър Митовски създават тандема „Модерна класика” и между 1989-92 година двамата осъществяват много акции и съвместни изложби. Карамфилов е съосновател и член на авангардната група „Ръб”, а от 1995 година е съосновател и член и на групата „Диско ’95”. Кольо Карамфилов работи в областта на графиката, живописта, скулптурата, инсталациите и сценографията.

   От 1983 година има над 35 самостоятелни изложби и е взел участие в над 30 колективни изложби в България (София, Пловдив, Созопол, Сливен и др.) и в чужбина (Русия, Япония, Холандия, Германия, Австрия и др.). Живее и работи в София.

20-23 май 2010 г. (четвъртък-неделя)

Дворец на културата

Плац Дефилад 1,

Варшава
55. международен панаир на книгата
55. международен панаир на книгата във Варшава е един от най-старите панаири на книгата в Европа както и най-голямото събитие на този тип в Средно-Източната Европа. Те се съпровождат от авторските срещи, промоции на книги, дискусии, концерти, спектакли, създавайки необичаен характер срещу книгите.

Панаир е исключетелна възмажност да се срещне с средата на хора на книгата, да се свърже международно сътрудничество и обмен на опита. През тази година водещата тема на панаира ще бъде 200 годишнина на рождане на Фридерик Шопен.

По време на тазигодишния панаир, Българския културен институт ще представи на своя щанд (А014)Български културен институт ще презентира преведени на полския език произведения на едни от най-известни съвременни български писатели, Алек Попов, Анжел Вагенщайн, Георги Господинов, както и исторически книги, записи на българска музика.


25 май 2010 г. (вторник), 18.00 ч.

Австрийския Форум на култура

ул. Пружна 8, Варшава
Проект на EUNIC - Варшава Прочетено в превод в рамките на XIII Дни на еврейската книга

Проект „Прочетено в превод”, който е започнал през 2009 година и е съвместно предприятие на няколко народни институти на култура и посолства на европейски страни съединени в EUNIC – Европейския Съюз на народните институти на култура. Създатели на програма имаха на цел, да направят промоция на съвременна европейска литература както и нови транслаторски талани в Полша. По време на тазигодишната среща, български превод, както и своя транслаторски талант ще представи Анна Камила от Люблин.
През тази година, събитието ще се състои в рамките на „Дни на еврейската книга” – проект, които се съпровождава със срещи с автори, дискусии, лекции, изложби, прожекции на филми и концерти. Българския културен институт ще представя Агата Мокшицка, която ще представи книга „Сбогом Шангхай” на Анжел Вагенщайн.

30 май 2010 г. (неделя), 19.00 ч.

Дворец на Потоцки, Варшавския Университет

Ул. Краковские Пшедмиешчие 32, Варшава

Тържественият концерт на Димо Димов по случай на Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Димо Димов (р. 1954) завършва Софийското музикално училище и Националната музикална академия в класа на Джулия и Константин Ганеви. Специализира в САЩ при проф. Лили Краус. "Днес Димо Димов е това, което беше американският пианист Ван Клайбърн, когато стартира неговата блестяща кариера", споделя голямата клавирна педагожка за своя ученик. Носител е на първа награда на международния конкурс за пианисти Мария Калас в Атина. Изнася множество концерти в Европа, Азия и САЩ. Многократно е член- жури на различни музикални конкурси. Професор е по пиано в Национална музикална академия проф. Панчо Владигеров, София, България.


В програма на концерта: В. А. Моцарт, Л. В. Бетовен, Ф. Шопен, К. Дебюси, Д. Ненов.
Програмата включва официално връчване на годишните награди за принос в популяризирането на българската култура, присъждани от Мининстерството на културата на Република България.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница