Нишестето е резервната въглехидратна храна за растенията. Образува се в зелените им части при процеса фотосинтезастраница1/3
Дата03.01.2022
Размер18.45 Kb.
#112519
  1   2   3
Реферт

Реферт
на Тема нишесте


Нишестето е резервната въглехидратна храна за растенията. Образува се в зелените им части при процеса фотосинтеза:
Глюкозата е основен градивен елемент на молекулата на нишестето:

нишесте декстрин малтоза глюкоза

където n е броят на глюкозните остатъци, като n > m .
Сумарно процесът на пълната хидролиза на нишестето протича по схемата:
Под действието на ензими нишестето се хидролизира и под формата на глюкоза се пренася чрез растителните сокове до други органи – корени, семена и др. В тях глюкозата отново образува специфично за растението нишесте, което се отлага във вид на малки зрънца, които в различните растения имат различна форма, големина и вътрешен строеж.

Нишестето е бяло аморфно вещество.

Рентгенографските изследвания показват, че то има микрокристален строеж. Сухото нишесте е хигроскопично. То е без вкус и е малко разтворимо в студена вода. В гореща вода набъбва и образува колоиден разтвор, който при охлаждане се превръща в нишестен клей. При загряване нишестето постепенно се овъглява, без да се стапя. Отнасянето при загряване, както и данните от качествения анализ показват, че то е изградено от въглеродни, водородни и кислородни атоми и му се приписва формулата (С6H10О5)n.С алкохолен разтвор на йод (йодна тинктура) нишестето образува съединение с характерно синьо оцветяване, което при загряване се разрушава (оцветяването изчезва), а при охлаждане оцветяването се появява отново. Тази реакция е много чувствителна и се използва за качествено доказване както на нишесте, така и на йод. Предполага се, че синият цвят се дължи на образуването на адсорбционен комплекс между нишестето и йода.
Нишестето не редуцира Фелингов разтвор и амонячен разтвор на дисребърен оксид, което показва, че в молекулата му не се съдържат свободни алдехидни и кетонни групи. По това нишестето се различава от монозахаридите и редуктивните дизахариди.


Строежът на нишестето се доказва чрез неговата хидролиза. При загряване на нишестен разтвор в присъствието на минерални киселини същият започва да проявява редукционни свойства.


Хидролизата на нишестето се извършва и при обикновена температура под действие на ензима амилаза, който се съдържа в растителните и животинските организми – в слюнката, покълналия ечемик, панкреатичната жлеза:

Нишестето се хидролизира на степени, като молекулната маса на междинните продукти постепенно намалява. Получава се дизахарида малтоза, а крайният продукт на хидролизата е D-глюкоза.


От това следва, че молекулата на нишестето е изградена от глюкозни остатъци и е доказано, че те са a-D-глюкозни остатъци. Съставът на молекулата на нишестето се изразява с формулата (С6Н10О5)n, където „п“ означава броя на глюкозните остатъци. Последният в отделните молекули е различен – от няколко стотин до няколко хиляди (от 200 до 6000). Нишестето е смес от молекули с различни молекулни маси и затова няма точно определена молекулна маса. Последната варира от 30000 до 1000000.


Опитно е установено, че макромолекулите на нишестето се различават помежду си не само по различния брой глюкозни остатъци, но и по структурата си. Една част от макромолекулите имат линеен строеж, а другата част от макромолекулите са с разклонени вериги.

Свойства

Нишестето е бяло микрокристално вещество, неразтворимо в студена вода, без вкус и мирис. В гореща вода набухва, образувайки колоиден разтвор. При реакция с йодов разтвор се оцветява в синьо, което се използва като индикатор за присъствието му.

В стомашния тракт на човека и животните нишестето се разтваря, подлагайки се на хидролиза под въздействие на ензима амилаза и се превръща в глюкоза, която се усвоява от организма. Поради това то е един от основните енергийни източници в ежедневното хранене на човека, тъй като се съдържа в изобилие в хляба, картофите и зърнените храни. Основна съставка на брашното (75-80%), картофите (до 25%) и др.Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница