Листовка: информация за потребителя Есберитокс n капки перорални, разтвор Есберитокс n мек екстрактДата14.07.2017
Размер79.13 Kb.
#25689


Листовка: информация за потребителя

Есберитокс N капки перорални, разтвор

Есберитокс N мек екстракт

Западна туя, стрък

Диво индиго, корен

Пурпурна ехинацея / Ехинацея палида, корен (1+1)Esberitox N oral drops, solution

Esberitox N extractum spissum

Thujae Occidentalis Herba

Baptisiae tinctoriae Radix

Echinaceae purpureae / Echinaceae pallidae, Radix (1+1)Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт. • Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

 • Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.

 • Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

 • Ако след 10 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.


Какво съдържа тази листовка
1. Какво представлява Есберитокс N капки перорални, разтвор и за какво се използва

2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Есберитокс N капки перорални, разтвор

3. Как да приемате Есберитокс N капки перорални, разтвор

4. Възможни нежелани реакции

5. Как да съхранявате Есберитокс N капки перорални, разтвор

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
 1. Какво представлява Есберитокс N капки перорални, разтвор и за какво се използва

Есберитокс N се използва за облекчаване на симптомите на простудни заболявания. 1. Какво трябва да знаете, преди да приемете Есберитокс N капки перорални, разтвор

Не приемайте Есберитокс N капки перорални, разтвор

 • ако сте алергични към диво индиго, корен, пурпурна ехинацея, корен, ехинацея палида, корен, западна туя, стрък или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

По принцип, Есберитокс N не трябва да се използва в случай на: • прогресиращи системни заболявания като туберкулоза и рядко възпалително заболяване (саркоидоза);

 • заболявания, насочващи имунната система срещу собствения организъм (автоимунни заболявания) като възпалителни заболявания на съединителната тъкан (колагенози), мултипленна склероза;

 • придобита имунна недостатъчност като СПИН, HIV-инфекции;

 • имуносупресивна терапия напр. след трансплантации или при химиотерапия при ракови заболявания (цитостатична терапия);

 • заболяване на кръвоносната система, свързано с увреждане на белите кръвни клетки, като левкемия и намаляване на броя на определени бели кръвни клетки (агранулоцитоза).


Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Есберитокс N капки перорални, разтвор. Обърнете специално внимание при употребата на Есберитокс N капки перорални, разтвор • ако оплакванията Ви се засилят или продължат по-дълго от 10 дни,

 • в случай на задух, повишена температура или при поява на гноен секрет от носа или кръвохрак.

В тези случаи трябва да се направи консултация с лекар.

Деца:

Не са правени изследвания за употребата на лекарствения продукт при деца под 4 годишна възраст. Липсват изследвания, особено относно дълготрайните ефекти от употребата на Есберитокс N върху изграждащата се имунна система на деца от тази възрастова група. Затова Есберитокс N не трябва да се използва при деца под 4 годишна възраст.Други лекарства и Есберитокс N капки перорални, разтвор

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.Бременност и кърмене

Бременност

Тъй като не е изпитвана безопасността при употреба на Есберитокс N по време на бременност, Вие трябва да приемате лекарствения продукт само след консултация с Вашия лекар, след като той/тя направи преценка на съотношението полза/риск.Кърмене

Тъй като не е известно дали определени съставки на Есберитокс N преминават в кърмата и с това да водят до нежелани реакции за кърмачето, Вие като предпазна мярка не трябва да приемате Есберитокс N по време на кърмене.Шофиране и работа с машини

Не се налага използването на специални предпазни мерки.Есберитокс N разтвор съдържа 29 об.% етанол. При спазване на указанието за дозировка при единичен прием (50 капки) в организма постъпват 0,8 g алкохол. В тази връзка съществува риск от увреждане състоянието на пациенти със заболявания на черния дроб, на алкохолици, епилептици, пациенти с мозъчни травми, бременни, кърмещи жени и деца. Ефектите на други едновременно приемани лекарства могат да бъдат нарушени или усилени.

 1. Как да приемате Есберитокс N капки перорални, разтвор

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза е: Възрастни и деца над 12 годишна възраст трябва да приемат 3 пъти дневно по 50 капки; деца от 4 до 6 годишна възраст трябва да приемат 3 пъти дневно по 15 капки; деца от 7 до 11 годишна възраст трябва да приемат 3 пъти дневно по 25 капки. Това съответства на дневна доза от 150 капки за възрастни и 30-75 капки за деца.

Разтворът може да се приема неразреден, разреден или върху захар.Продължителност на приложение:

Лечението трябва да започне възможно най-рано след поява на симптомите и приемът на Есберитокс N да продължи, докато те изчезнат. Имайте предвид обаче детайлите относно предпазните мерки при употреба в точка 2 и относно нежеланите лекарствени реакции в точка 4 на тази листовка.

Есберитокс N не трябва да се приема повече от 10 дни без консултация с лекар.

Моля, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако имате чувството, че ефектите на Есберитокс N са твърде силни или твърде слаби.Ако сте приели повече от необходимата доза Есберитокс N капки перорални, разтвор

Досега не са известни интоксикации с Есберитокс N капки перорални, разтвор. Ако по невнимание сте приели повече капки, отколкото трябва, това обикновено не води до нежелани ефекти. Ако по невнимание сте приели огромно количество Есберитокс N, тогава трябва да потърсите консултация с лекар. Той ще реши да се предприемат необходимите мерки, ако това се налага.Ако сте пропуснали да приемете Есберитокс N капки перорални, разтвор

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза Есберитокс N капки перорални, разтвор.


Ако сте спрели приема на Есберитокс N капки перорални, разтвор

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
 1. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, Есберитокс N капки перорални, разтвор може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Могат да се появят реакции на свръхчувствителност. За лекарства, приготвени от Eхинацея, могат да се наблюдават обриви по кожата, сърбеж, отоци по лицето, задух, световъртеж и понижаване на кръвното налягане (хипотония) и гастроинтестинални смущения (коремна болка, повръщане, диария). Няма налични данни относно честотата им на проява.

В тези случаи трябва да спрете приема на лекарствения продукт и да се консултирате с Вашия лекар. Веднага щом се появят първите симптоми на реакции на свръхчувствителност, трябва да се спре приемът на Есберитокс N.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване, в Изпълнителната агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София, Тел.: +35 928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
 1. Как да съхранявате Есберитокс N капки перорални, разтвор

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка след „Годен до:“. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

При разтвори, получени от натурални продукти, могат да се появят помътнявания или утайки. Те обаче не понижават ефективността на продукта.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.


 1. Съдържание на опаковката и допълнителна информация


Какво съдържа Есберитокс N капки перорални, разтвор


 • Активните вещества са:

1 ml капки перорални, разтвор съдържа:

0,43 ml водно-алкохолен екстракт (1:11), съответстващ на:

Западна туя, стрък (Thujae Occidentalis Herba) 4,0 mg

Диво индиго, корен (Baptisiae tinctoriae Radix) 20,0 mg

Пурпурна ехинацея/Ехинацея палида, корен (1+1)

(Echinaceae purpureae/ Echinaceae pallidae, radix (1+1)) 15,0 mg

Екстрагент етанол 30% (V/V)


 • Другите съставки са: етанол, пречистена вода, оцветител E 150

Съдържание на етанол: 29 об.%.

Как изглежда Есберитокс N капки перорални, разтвор и какво съдържа опаковката

Светло кафява течност

Разтвор

Есберитокс N се предлага в опаковки от 20, 50 и 100 mlНа българския пазар се внася опаковката от 50 ml

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба

Севекс Фарма ООД

1164 София, България

ул. „Кричим” № 76

тел.: 02/8650436

факс: 02/8650426

e-mail: office@sevexpharma.com

Производител

Химакс Фарма ЕООД

1618 София, България

ул.“Горица“ 8А

тел. +359 2 955 62 98

факс +359 2 955 42 78

e-mail: info@chemaxpharma.com
Дата на последно преразглеждане на листовката

01/2015

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница