Новият Chevrolet Cruze внася привлекателен дизайн и поставя акцент върху качеството в достъпния сегмент на пазараДата03.01.2017
Размер129.13 Kb.
#11698
Резюме

Новият Chevrolet Cruze внася привлекателен дизайн и поставя акцент върху качеството в достъпния сегмент на пазара


 • Компактният седан демонстрира новия стилистичен език на марката в глобален мащаб

 • Дизайн в стил 'спортно купе с четири врати' с приведена, ниска стойка на пътя

 • Висококачествен монтаж и качество на изпълнението

 • Очакват се високи оценки в независимите краш-тестове

 • Хармоничен интериор с плавни форми и симетрично оформление на арматурното табло в стил „двоен кокпит”

 • Водещо в класа пространство за пътниците на втория ред седалки

 • 1.6/1.8-литрови бензинови двигатели със системa за променливо газоразпределение

 • 2.0-литровият турбодизел се отличава със среден разход на гориво от 5.6 л/100 км

 • Окачването е разработено в унисон с европейския вкус

Изцяло новият седан Chevrolet Cruze повдига значително летвата по отношение на привлекателния дизайн, качеството на изпълнението и съвършенството в комфорта и динамиката на пътя в европейския компактен пазарен сегмент с достъпно ценово ниво.


Подкрепен от очаквано високата оценка в предстоящите изпитания за безопасност на независимата организация EuroNCAP и изцяло новата гама от двигатели, Cruze дава начало на новия стилистичен език на марката Chevrolet в глобален мащаб.
"Марката Chevrolet винаги се е отличавала с привлекателна, достъпна цена и Cruze отразява това обещание по-добре откогато и да било," отбелязва Уейн Бренън, Вице президент на General Motors Europe, отговорен за Chevrolet. "Моделът дава нова дефиниция на понятието достъпна цена със своята техническа концепция, качество, материали и страхотна стилистика във външността и интериора."
Cruze е създаден с цел да отговори на европейските вкусове по отношение на стилистиката и качествата на окачването и ще се появи на пазара през месец март. С това той ще даде начало на серия от нови модели, които ще споделят демонстрираните от него качествени стандарти и стилистична линия. Марката Chevrolet просто вярва, че представянето на новия Cruze е поставило по-високо летвата, над която моделите в този сегмент ще могат да се считат за конкурентоспособни в бъдеще.
Външен дизайн
Многонационалният дизайнерски екип, базиран в Южна Корея и подкрепен от колегите си в Германия, Съединените щати и Австралия, получи задача да създаде изцяло новия компактен седан, който да даде нова енергия и импулс в развитието на марката Chevrolet.
"Нашата цел бе не просто да направим еволюция на досегашната линия, а да създадем нещо революционно," твърди Таеуан Ким, Вице президент на дизайнерския център на GM DAT в Корея. Отвътре и отвън, неговият екип създаде нов глобален стилистичен език за марката Chevrolet, представяйки свежи дизайнерски елементи при едновременно акцентиране върху възможността за изразяване по нов начин на традиционните характерни черти на марката.
Извитата арка на покрива, свързваща доста изправеното челно стъкло с фините задни странични колони на покрива е основна отличителна черта на външния дизайн на Cruze. В съчетание с относително късия заден капак, тя за първи път внася в този пазарен сегмент духа на спортните купета с четири врати.
По-дълъг и по-широк от своя предшественик, Cruze има ярко изразено излъчване с индивидуални форми и изнесени колела в ъглите на динамично оформената каросерия.

Ярката чупка под долния ръб на страничните прозорци „изтича” във формите на задния капак, превръщайки се в нов отличителен стилистичен белег на марката Chevrolet. Престижното излъчване във външността се подсилва и от изчистената, освободена от допълнителни детайли външна стилистика на каросерията.


Характерната разделена на две предна решетка носи златистата емблема на Chevy с ново, нараснало самочувствие. Тя е поставена в своеобразна рамка от оригинално оформените предни светлини, блестящи като брилянти и изтичащи стреловидно към две точки в предните калници. Привлекателното оформление на задната част включва напълно интегрираните в общата форма блокове на задните светлини, всяка от които съдържа по два кръгли елемента, отразяващи традиционния за марката мотив на сдвоените кръгли светлини.
Грациозната гледка се допълва от изключителен коефициент на въздушно съпротивление от 0.31 и качество на изпълнението с внимание към детайла, характерно за много по-скъпи автомобили. Най-доброто в класа качество на сглобката личи в тесните фуги между отделните елементи на каросерията, придаващи на цялостното излъчване на новия модел усещане за „излят от едно цяло”.
"Това е автомобил със силно, престижно излъчване и характер, отразен в страхотната му осанка," допълва Таеуан Ким. "Вярваме, че той ще изпъква на фона на своите конкуренти."
Стилистика и детайли на вътрешното пространство
Отразявайки една динамична и едновременно с това топла атмосфера, интериорът на петместния модел се отличава с хармонични, плавни линии и използване на меки материали с изразен характер при докосване. Висококачественото изпълнение на свой ред излиза извън рамките, характеризиращи компактния автомобилен сегмент с достъпно ценово ниво.
Сред водещите за класа детайли са перфектните връзки между панелите в интериора с извънредно тесни фуги, както и изключителният простор за краката, главите и раменете на пътуващите на втория ред независимо от изисканата и плавна линия на покрива на Cruze.
Главната стилистична тема в интериора е модерното отражение на традиционната за марката Chevrolet симетрична линия на „двойния кокпит” на Corvette - мотив, създаден, за да приближи водача и неговия спътник до еднаквото усещане за удоволствие от шофирането. От двете страни на главното табло се предлага избор от цветен текстил и панели от винил с характерна структура, допълвани от подходящи на цвят вложки в седалките и облицовките на вратите.
Централната точка на симетрията на „двойния кокпит” е плавно интегрираната централна конзола с интегрирано управление и дисплеи на климатичната инсталация и инфоразвлекателната система. Конзолата се отличава с косо разположение и има плавна, свободна форма, която изключва правите линии и обичайното „рамкиране” на отделните панели.
При оформлението на блока с контролните прибори пред водача е използвано триизмерно компютърно моделиране. Аналоговите циферблати са осветени индиректно с LED-елементи за постигане на ясни, четливи показания в бяла и леденосиня тоналност.
В сравнение със седалките на предходния модел, основното подобрение при Cruze е използването на мрежеста конструкция за по-добро разпределение на натоварването, по-стегнат пълнеж от пенести полимери и по-добра и дълбока странична опора в оформлението на профила на предните и задни седалки и облегалки.
Текстилната тапицерия се отличава с висококачествени шевове, които гарантират изключителна издръжливост и не позволяват разтягане с времето. При върховото ниво на изпълнение LT се предлага тапицерия от естествена кожа на седалките, съчетана с подгряване на предните две места.
Диапазонът на надлъжно регулиране на предните седалки е увеличен с около 50 милиметра, достигайки върхово ниво в компактния сегмент на пазара.
Климатичната инсталация с ръчно управление се предлага допълнително само при базовото ниво на изпълнение и е стандартна за ниво LS, докато нивото LT се отличава със серийно инсталирана двузонова автоматична климатична инсталация. Филтрите за изолиране на полените и неприятните миризми в постъпващия в купето въздух се предлагат серийно в цялата гама на Cruze. Същото важи и за системата за отопление на задното стъкло.
Част от серийното оборудване на базовата версия и нивото LS са аудиосистемата с радиоприемник с RDS, AM/FM, CD-плейър с възможност за възпроизвеждане на MP3 файлове и двуцветен дисплей. Системата при ниво LT включва още вграден в арматурното табло автоматичен CD-чейнджър за шест диска и USB-интерфейс за включване на iPod или друг вид външен плейър в централната конзола. Навигационната система с карта на DVD-носител се предлага при всички версии на модела и включва 7-инчов цветен дисплей, който се предлага за първи път в този пазарен сегмент от марката Chevrolet.
Каросерийна конструкция и системи за безопасност
Каросерийната структура на Cruze е сред най-стабилните в неговия клас и се отличава с устойчивост на усукване, която е със 140% по-добра от тази на предходния модел. Tази стегната, здрава конструкция играе ключова роля за минимализирането на нежеланите шумове, вибрации и други подобни неприятни ефекти, както и за осигуряването на оптимално поведение на пътя и добра пасивна и активна безопасност.
Конструирането на Cruze е плод на съвместните усилия на специалистите в центровете на GM в Германия, Съединените щати, Австралия и Южна Корея. "В ключови области, като каросерийната структура, окачването, безопасността и електрическите системи, ние можехме да заимстваме от най-добрите постижения на марките на GM по целия свят," отбелязва Петер Мертенс, който отговаря за компактната гама от модели на GM в глобален мащаб.
Основата на каросерията е цялостна конструкция, изработена от стоманени греди, пресовани елементи и профили със затворено сечение. Общата устойчивост на усукване 17.66 KНм на градус отклонение. Около 65% от конструкцията е съставена от високоякостни стомани, което е приблизително с 50% повече от техния дял в каросерията на предходния модел. В сравнение с тази на предшественика на Cruze, в новата каросерия са използвани с около 30% повече точкови заварки.
Eфикасните контури за отвеждане на енергията на сблъсъка осигуряват максимална защита на пътниците в случай на удар от която и да било посока. Гредите по цялото продължение на каросерията и допълненията към праговете, средните и предните странични колони на покрива с използване на високоякостни стомани и целево скроени елементи (т. нар. „tailored blanks”) допринасят като цяло и поотделно за отличната устойчивост на каросерията в случай на катастрофа.
Поглъщащите енергията на сблъсъка предна и задна деформационни зони са конструирани така, че да се деформират максимално ефективно с оглед запазването на целостта на пътническия отсек, защитен от предпазна клетка, усилена с елементи със затворено сечение, обрамчващи отворите за вратите и осигуряващи надеждна опора за покрива. Комбинацията от странична конструкция от цялостни елементи и колони на вратите от високоякостна стомана също гарантира максимално ефективна защита на пътниците при евентуален сблъсък.
При движение с ниска скорост до 4 км/ч, облицовките на предната и задната броня могат да поемат енергията на удара без повреди, намалявайки пораженията по каросерията.
Наред с приноса си към намаляване на шума и вибрациите, стабилната конструкция на каросерията прави по-лесно изолирането на остатъчните шумове от работата на силовото предаване, от контакта с пътя и от съприкосновението с насрещния въздушен поток, благодарение на което комфортът във вътрешното пространство значително се повишава. Показателите по отношение на вътрешната акустика и аеродинамичния шум на Cruze са сред най-добрите в класа на компактните седани в достъпната ценова категория.
На всичките пет места са инсталирани триточкови предпазни колани. Фронталните въздушни възглавници на предните места, страничните възглавници в облегалките на предните седалки, страничните въздушни завеси* в покривните греди и сгъващия се при евентуален удар модул на педалите са част от стандартното оборудване. Сред мерките за активна безопасност са антиблокиращата система на спирачките ABS, системата за контрол на сцеплението с настилката TCS и предлаганата по желание система за стабилност ESC.
Силово предаване
Изцяло новата гама от бензинови и дизелови двигатели се състои от 1.6 и 1.8-литрови напълно алуминиеви бензинови и 2.0-литров турбодизел с 16 клапана.
И двата бензинови двигателя се отличават със системи за променливо газоразпределение, регулиращи всмукателните и изпускателните клапани. 1.6-литровият агрегат развива максимална мощност 113 к.с./83 кВт при 6400 об/мин и максимален въртящ момент от 153 Нм при 4 200 об/мин.
1.8-литровата версия предлага още по-впечатляващи характеристики със своите 141 к.с./104 кВт при 6200 об/мин и максимален въртящ момент 176 Нм при 3 800 об/мин, 85% от който е на разположение още от 2 000 об/мин и остава на същото ниво чак до 6 300 об/мин. По отношение на литровата мощност този двигател е един от най-ефективните на пазара.
В съчетание с ръчните предавателни кутии, тези двигатели постигат ускорение от 0 до 100 км/ч за съответно 12,5 и 10,0 секунди, а средният им разход на гориво възлиза на 6.7 и 6.8 л/100 км.
Н
* Ограничен брой автомобили ще се предлагат без въздушни завеси в стандартното оборудване

овият 2.0-литров турбодизел с четири клапана на цилиндър, развиващ максимална мощност
150 к.с./110 кВт, дава още повече мощ при едновременно запазване на забележителен среден раход на гориво едва 5.6 л/100 км, равняващ се на потенциален автономен пробег от над 1 000 километра. Този двигател се предлага серийно с филтър за твърди частици без необходимост от периодична поддръжка.
Двигателят се отличава със система за многоточково директно впръскване на горивото common rail и турбокомпресор с променлива геометрия (VGT), които са гарант за постигането на максимален въртящ момент от 320 Нм още при 2 000 об/мин. Тази версия на модела се ускорява от 0 до 100 км/ч за 10,0 секунди, а още по-впечатляващи са характеристиките по отношение на еластичността с ускорение от 80 – 120 км/ч на пета предавка за 12,5 сек.
По-късно през годината към този мотор ще бъде добавена и версия с максимална мощност 125 к.с./92 кВт.
Двигателят с работен обем 1.6 л. се инсталира серийно при базовата версия и варианта LS, докато 1.8-литровия мотор се предлага серийно при LT и по желание при LS. И двата двигателя се предлагат в съчетание с петстепенна механична предавателна кутия или с новата шестстепенна автоматична трансмисия, с която марката Chevrolet отбелязва пионерската си роля в този пазарен сегмент.
Турбодизеловият 2.0-литров агрегат се предлага само при вариантите LT, а версията със 125 к.с./92 кВт ще бъде достъпна само за притежателите на базовата версия и LS. Тези два двигателя ще могат да се поръчват само с механична трансмисия.
Унифицираната предна допълнителна рама, носеща двигателя и трансмисията, е фиксирана към основната каросерия посредством четири гумени тампона. Toзи тип „изолация” спомага за намаляване на предаването на шума и вибрациите от силовия тракт и контакта с пътното платно към интериора и пътниците.
Окачване, спирачна система и кормилна уредба
Окачването на Cruze, спирачната система, управлението и ходовата му част са разработени на базата на изпитания по европейските пътища и следва да отговарят на вкусовете на средностатистическия европеец. Забележителният баланс между удоволствието от шофирането и комфорта на возене на Cruze позволяват на водача да разкрие в пълна форма присъщата му свобода.
В сравнение с неговия предшественик, Cruze може да се похвали със значително по-широка „стъпка’, допринасяща за по-стабилно поведение на пътя. Предната следа е увеличена до 1 544 милиметра (с 64 мм), а задната е нараснала до 1 558 мм, бележейки плюс от 78 мм. Междуосието на свой ред е удължено с 85 мм и вече достига 2 685 милиметра. Пропорционалният ръст в широчината на следата позволява неимоверно по-доброто поведение на пътя.
Предното окачване включва McPherson елементи с компенсация на страничното натоварване, която спомага за намаляване на загубата на сцепление. Предната подрама осигурява стабилна основа за монтажа на долните триъгълни рамена на предното окачване. Хидравличните опорни втулки, с които долните триъгълни елементи на предното окачване се прикрепват към подрамата – техническо решение, което се използва при далеч по-скъпи автомобили – дава възможност за по-добра изолация, контролирано поглъщане на вибрациите и абсорбиране на предаваните към купето сили.
При задното окачване е използвано модерно решение със съставна торсионна греда. Наред с прецизната проверка на сходимостта на колелата, този тип окачване предлага значителни предимства и като средство за снижаването на вибрациите и шума, които са особено ценни в компактния клас.
Торсионният прът (двустенен и U-образен като профил) е присъединен към надлъжните носачи с патентованата технология за заваряване 'magnetic-arc'. Тази технология позволява плавна промяна в дебелината на лъча, вида на автомобила, неговото тегло и поведение на пътя.
Всички колела са с дискови спирачки, като предните са вентилирани. Антиблокиращата спирачна система (ABS) на всички колела, контролът на сцеплението (TCS) и електронното разпределение на спирачното усилие (EBD), което определя как да се натовари всяко едно от колелата, са част от серийното оборудване на модела (за страните от EU и още 2 страни).
Електронната система за стабилност (ESC)*, която е също стандартно изпълнение за страните от EU и още 2 страни, използва както функциите на ABS, така и тези на TCS, за да се противопостави на неадекватната преценка на ситуацията на пътя от страна на водача. Системата е извънредно полезна и при необходимост от избягване на внезапно появило се препятствие на платното.


* Ограничен брой автомобили ще се предлагат без ESC


Кормилната уредба с назъбена рейка се подпомага от хидравличен сервоусилвател и се отличава с уникална бързина на реакцията – от упор до упор воланът прави по-малко от три оборота.
  За контакти:

Люба Ганчева

General Motors Southeast Europe

Тел. +359 2 9693051

моб. +359 88 8318090ljuba.gancheva@gm.comGeneral Motors Southeast Europe

Sofia Representative office Tel. +359 2 969 3051 media.chevroleteurope.com

Interpred WTC Fax +359 2 971 2178

1040 Sofia/BulgariaКаталог: chevrolet -> cruze -> data -> releases
chevrolet -> Media information
chevrolet -> Chevrolet Orlando внася ваканционната атмосфера на Флорида в класа на семейните автомобили
chevrolet -> Дързък, самоуверен и свеж – Chevrolet Spark е уникален градски модел
chevrolet -> Експонатът Chevrolet Orlando показва навлизането на марката в нов за нея сегмент
chevrolet -> Media information
chevrolet -> Програма за обвързване с футбола в международен мащаб
chevrolet -> Chevrolet Corvette Stingray кабриолет, моделна година 2014, ще направи своя дебют на 5 март на Автомобилното изложение
releases -> Световен дизайн за световните пазари
releases -> Моторен спорт Новият Cruze ще отбележи двоен дебют на пътя и на пистата


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница