Определение за Информационна АрхитектураДата25.07.2016
Размер51.92 Kb.

Определение за Информационна Архитектура


14 Ноември, 2002

Питър Морвил


Откриването на Института за Информационна Архитектура предизвика два доста предвидими отзива:


 1. Дали това е поредния опит за дефинирането на термина информационна архитектура?

 2. Какво всъщност е информационна архитектура и защо никога не съм чувал нищо за нея?

Тези въпроси, естествено, се задават от две различни групи.
 1. Практикуващите ИА, които вече са преживели десетилетие на дефиниционни дебати и са изморени да се карат за дребни подробности.

 2. Незапознатите с ИА, които са мнозинството на тази планета и никога не са чували този термин.

Истински плашещо е колко много незапознати с ИА има сред работещите в информационните технологии. Във форума МетаФилтър човек с 20 години опит в мащабни ИТ-системи пита:


-Защо никога досега не съм чувал за това? ИА не изглежда да е добре внедрена сред групата на ИТ архитектите или сред мениджмънт консултантите. Какво е интелектуалното наследство на ИА и как е създадена тази група?
Наша ли е вината за това широкоразпространено невежество? Нима сме толкова лошо комуникатори? За акво става дума?

Малки гласове в Голям Свят


Всъщност, ние сме се справили доста добре с обясненията на същността и стойността на иформационната архитектура. Заедно, ние сме създали хиляди презентации пред професионалисти и пред приятели, изписали сме хиляди статии за печат и за интернет, и няколко книги по въпроса.

Няколко хиляди професионалисти от сферата на информационната архитектура доказват своята стойност всеки ден, подпомагайки за създаването на по-полезни, по-ползваеми и по-желани системи и продукти.

Чувстваме, че не успяваме да разпространим добрата новина, защото живеем в прекалено голям свят. 6 милярда хора, 3 милярда уеб адреса. Големината изпреварва способността ни да броим. Библиотеката на Конгреса на САЩ съдържа 18 милярда книги. Отделът за Статистика на Труда на САЩ признава 770 професии. А САЩ е само 4.5% от световното население.

Мегафон за общността на информационните архитекти


Ако не друго, то Института за Информационна Архитектура ни дава възможност да се обединим в изказванията си. Трябва да съсредоточим посланието си. Трябва внимателно да подберем публиката си. А след това трябва да говорим силно и ясно.

Но ние се надяваме да постигнем и много повече от това. Ако се вслушваме в реакциите на околните, ако включваме външни на професията, ако непрекъснато създаваме връзки с други общности и дисциплини, тогава ще разберем как да подобрим практикуването на информационната архитектура.

В крайна сметка, най-голямото предизвикателство за нас е изпълнението. Само добри намерения няма да са достатъчни и през следващите месеци ще фокусираме усилията си за да изготвим бизнес план за ИИА.

Ще се изказваме. Ще слушаме внимателно. И ще оформяме стратегия и план за тази нова организация. Сега е времето за включване в разговор. Стани член, партньор или доброволец! Или просто ни затрудни с трудни и провокиращи въпроси.

Надяваме се че и ти ще добавиш своя глас към увеличаващите се от цял свят, които определят миналото, сегашното и бъдещето на информационната архитектура.

Приложение I. Определения за Информационна Архитектура


От ИИА (бившия Асиломарен Институт за Информационна Архитектура; бел.ред.):

  1. Структурният дизайн на общи информационни среди.

  2. Науката и изкуството на организация и наименоване на уеб страници, вътрешни мрежи, онлайн общности и софтуер, които подкрепят ползваемостта и откриваемостта.

  3. Възникваща професионална общност чиято цел е да пренесе принципите на дизайн-а и архитектурата в дигиталната сфера.

От Информационна Архитектура за Световната Мрежа:

 1. Комбинацията от организацията, наименоването и навигационните схеми в дадена информационна система.

 2. Структурният дизайн на информационно пространство, което улеснява изпълнението на задачи и интуитивния достъп до съдържанието.

 3. Науката и изкуството на структурирането и класификацията на уеб страници и вътрешни мрежи които помагат да се намери и борави с информация.

За допълнителни определения, проверете Определяне на Проклетото Нещо в Elegant Hack и IAwiki.

Приложение II. Пет факта за ИИА


 1. Една седмица след откриването на института, ИИА вече имаше 163 пълноправни члена, представители на 120 организации и 13 държави.

 2. ИИА е създаден в Асиломар, но е регистриран в Ан Арбор.

 3. Според нашите правила, можем да прибавим 15 души към водещия съвет на ИИА.

 4. Започвайки от следващия месец, нашите членове ще избират Съвета на Водещите, а те от своя страна ще избират Директорския Съвет.

 5. Засега, ИИА е доброволна организация, и на работещия персонал не се заплаща.Приложение III. Възможни партньори


Работим с няколко партньора, сред които сме особено щастливи да включим ASIS&T, с които си сътрудничим за Семинара за ИА Лидерство.
Голям брой други организации са на нашия радар за възможни бъдещи партньори. Те включват: ACM-SIGCHI, AIGA, Information Today, New Architect, STC и UPA.
Ние също така знаем че по света има и много други организации които биха били чудесни партньори. Моля, кажете ни кои са те.

Приложение IV. Цитати


Ето някои от най-интересните реакции които получихме след откриването на ИИА:
-Е, приятели, това е истински „Кой кой е” в сферата на ИА. Силно препоръчвам на всички информационни архитекти и тези в съседни дисциплини да се включат. Тази организация ще направи велики дела! –Чалис Ходж

-Моят инстинкт ми подсказва, че до една година тази организация или ще умре от липса на интерес или ще се превърне в една от тъй популярните мениджмънт-консултантски фирми които се дисоциират от действителни резултати. -MetaFilter

-Лудите ръководят лудницата. Или поне са отишли и построили своя собствена болница, на някое хубаво място, до морето.-Мат Джоунс

-От гледна точка на графичния дизайн, се чудя дали посланията на организацията ще включват информационни графики и дизайн на интерфейс-а, и доколко те са важни за архитектурата. -Стан Чин от MetaFilter

-Каква е разликата между ИА и Наука за Информацията, така както тя се практикува от библиотекари, управляващите регистри и данни, и други професионалисти? -Ишмаел Грейвс от MetaFilter

-Тревожа се, че въпреки добрите намерения на ИИА, мотивацията ще утихне, докато не се включат истински пари, така че хората които поддържат ИИА да работят на заплата. -Питър Мерхолц

-Откакто организацията АЦИА вече не съществува, нямахме фокус на изследванията за ИА. Преди около година.. аз направих предложение да има Институт за информационна архитектура, и без никакво усилие от моя страна, това стана с откриването на ИИА. Хората, които седят зад тази организация са водещи в тази област. Включен е и доста изтъкнат Съвет на Лидерството, макар и малко пристрастен към Северна Америка. –Мартин Уайт

-Тази инициатива е може би най-важната за ИА от доста време. Обединението на ИА е важна стъпка към превръщането на ИА в респектирана и ценена професия. –Гунар Ланджмарк от SIGIAЗа да видите кои още говори за ИИА, проверете страницата за ИИА Коментари или просто проверете няколко стотинте страници през Гугъл.

Приложение V. Книги за Информационна Архитектура


Ако още се чувствате объркани в определението на термина ИА, купете си книга:

Информационната Архитектура за Световната Мрежа
от Луис Розенфелд и Питър Морвил
Информационна Архитектура: Интернет Чертежи
от Кристина Водке
Информационна Архитектура на Практика
ор Ерик Рейс.
Информационна Архитектура: Очертаваща се Професия за 21ви Век
от Ърл Морог.
3 Comm
Каталог: sites -> default -> files
files -> Образец №3 справка-декларация
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Отчет за разкопките на праисторическото селище в района на вуз до Стара Загора. Аор през 1981 г. ХХVІІ нац конф по археология в Михайловград, 1982
files -> Медии и преход възникване и развитие на централните всекидневници в българия след 1989 година
files -> Окръжен съд – смолян помагало на съдебния заседател
files -> Семинар на тема „Техники за управление на делата" 18 19 юни 2010 г. Хисар, Хотел „Аугуста спа" Приложение
files -> Чинция Бруно Елица Ненчева Директор Изпълнителен директор иче софия бкдмп приложения: програма
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница