Основни предимства на Rita® оборудванетоДата23.10.2018
Размер357 Kb.
#94889
RITA® Основни инструкции

на техниката за краткотрайно потапяне при отглеждане на растителни култури


Temporary Immersion System

for Plant Tissue Culture

Основни предимства на Rita® оборудването
Намаляване на разходите за труд чрез лесно поддържане на растенията и хранителната среда.

Подобрено хранене: средата е в директен контакт с растенията по време на потапянето и капилярен филм покрива растението изцяло и през останалия период.

Силно изразено намаляване на задушаването и тъканната витрификация сравнено с постоянното потапяне в хр. среда.

Напълно обновяване на атмосферата при всяко потапяне.

Тъканното разделяне се осъществява при разбъркването заради барбутирането. Контрол на морфологичния процес чрез модификация на честотата и продължителността на потапянето.

Защитата на оборудването е гарантирано от въздушните вентили. Няма риск от замърсяване.


Как RITA® работи?
RITA оборудването е специално проектирано за осъществяване на in-vitro отглеждане на растения посредством технологията на краткотрайно потапяне в хранителна среда. Частите му са за многократна употреба и са автоклавируеми.

Краткотрайно потапяне
В зависимост от техния размер, растенията се разполагат в кофичката или на мрежата като хранителната среда се поставя на дъното на съда. Компресиран въздух влиза през централната тръба, създава свъх-налягане върху течната среда в камбанката на съда. Избутва се течността към в пръстено-образната камера образувана между съда и камбанката. Течността преминава през отворите на кошничката и на мрежата и се потапят растенията в нея. Докато цялата течност достигне до горното отделение тя бива продължително разбърквана и оксидирана от постъпващия въздушен поток. Свръх-налягането преминава през изхода в края на капачката. Когато захранването с въздух спре налягането в горното и долното отделение се регулират от атмосферното налягане през изходите на капачката и чрез соленоидния вентил. Постепенно течната среда се връща обратно към дъното на съда.
Прилагане на налягането и контрол на въздушния поток.
Компресираният въздух трябва да бъде без маслени пари. Може да се прилага директно чрез въздушна помпа или от резервоар за сгъстен въздух. Свръх-налягането трябва да бъде по-ниско от 0.2 bar. Въздушният поток се стерилизира през хидрофобни въздушни вентили на входа и изхода на капачката на съда. Тези вентили регулират въздушния дебит и при атмосферно налягане позволяват бързо регулиране на налягането в двете камери на съда. Дебитът към всеки съд се контролира в рамките на 0,8 до 1 l/min посредством вентил, за да се намали степента на барбутирането, когато растенията са потопени. Дюза би могло да се използва, за да контролира независимо дали маркуча с въздух е свързан кум съда или не. Една въздушна помпа може да обслужва няколко съда посредством колектор. Броят на разклоненията му може да зависи от мощността на помпата. Няколко колектора могат да бъдат свързани към една помпа и могат да бъдат индивидуално програмирани.
Програмиране
Честотата и продължителността на периода на потапяне варират много от вида на растенията и очакваните резултати. По-ранни експерименти са показали, че могат да се настройват от 4 периода от по 15 минути на ден до 1 период от по 1 минута за седмица.

Предварителни настройки и проби следва да бъдат извършвани, за да се намери оптималните параметри за всеки частен случай. Функциите „стар” и „стоп” на помпата за въздух могат да бъдат контролирани чрез програмируем таймер, който позволява определен брой на включвания и изключвания за деня или седмицата при желаната продължителност (1 мин. или 15 мин. резолюция).


Компоненти и схема на монтаж на RITA®
Необходимо оборудване
За захранване с въздух: помпа или компресор, способни да доставят дебит от 1 л/мин. (0.06 м3/ч) за съд Rita при 200 mbar (hPa) налягане. Подаваният въздух се стерилизира от въздушен вентил на входа на кофичката.

Възможно е и автоматизирано управление на процесите.

Захранването на повече съдове Rita (6 или 20 бр.) може да се осъществява и през колектор (manifold).
RITA® поддръжка
Почистване

За ефективно почистване на цялото оборудване следа то да се разглоби напълно на отделните му части. Използването на детергент с ароматни въглеводороди може да причини надраскване на полисулфонната повърхност по време на стерилиззацията.


Стерилизация
- Сглобете RITA оборудването съгласно схемата. Капачката не трябва да е прекалено затегната, заради възможни деформации при стерилизация.

- Добавете няколко милилитра вода в RITA кофичката, в зависимост от типа на автоклава, за да се постигне добро ниво на налягането.

- Защитете въздушните вентили с алуминиево фолио срещу влагата. Отбелязвайте си всеки цикъл на автоклавиране за тях. Препоръчват се максимум 10 цикъла на стерилизация за всеки вентил.

- Автоклавирането е при стандартни условия (прецизността зависи от типа на автоклава).

- Стерилизирайте средата отделно (топлинно или чрез филтрация) и я изливайте в стерилен RITA съд под ламинарен поток (в ламинарен бокс) - 200 ml за RITA съд, макс.
Смяна на средата и прехвърляне на растенията.
Всяко оборудване RITA заедно с вентилите му може лесно да се разедини от захранващия го компресиран въздух и да се пренесе до ламинарен бокс за обработка на растенията в него. Дезинфектирайте оборудването RITA старателно (наблегнете дори на ръбовете на/под капачката).

Средата може да бъде сменена лесно по различни начини, без да се премества всяко растение поотделно:- новия стерилен съд RITA се подготвя без неговите вътрешни компоненти (bell, basket, foam and central tube) и се напълва с новата среда. Вътрешната част на стария съд, обхващаща растенията се премества в новия съд.
Каталог: sites -> default -> files
files -> Образец №3 справка-декларация
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Отчет за разкопките на праисторическото селище в района на вуз до Стара Загора. Аор през 1981 г. ХХVІІ нац конф по археология в Михайловград, 1982
files -> Медии и преход възникване и развитие на централните всекидневници в българия след 1989 година
files -> Окръжен съд – смолян помагало на съдебния заседател
files -> Семинар на тема „Техники за управление на делата" 18 19 юни 2010 г. Хисар, Хотел „Аугуста спа" Приложение
files -> Чинция Бруно Елица Ненчева Директор Изпълнителен директор иче софия бкдмп приложения: програма
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница