По дисциплината „Организационна култура“ на тема Организационната култура на моя работодателстраница1/3
Дата11.06.2024
Размер109.62 Kb.
#121409
  1   2   3
Kursova rabota na tema Organizacionnata kultura na moia rabotodatel Kaufland Bylgariia (2)
Свързани:
12 правила за живота - Джордан Питърсън - 4eti.me, КУРСОВА ЗАДАЧАБизнес факултет


Курсова работа
по дисциплината „Организационна култура“
на тема
Организационната култура на моя работодател:
Кауфланд България“

Изготвил: Али Хабиб Кисруан
Специалност „Бизнес икономика“, 3-ти курс, поток 172
Факултетен номер: 21120083

гр. София, 2024 г.Съдържание:

 1. Увод……………………………………………………………………… 3стр.

 2. Основни елементи…………………...…………………………………...4стр.

 3. Характеристика ………………………………………………………….4стр.

 4. Моят работодател „Кауфланд България“……………..………………..5стр.

 5. Цел на организацията…………..…………………………………..……5стр.

 6. Характеристика…………………………………………………………..6стр.

 7. Постиженията като критерий за успех………………………………….9стр.

 8. Типология на ценностите……………………………………………….10стр.

 9. Заключение………………………………………………………………11стр.

 10. Библиография……………………………………………………………13стр.

Човекът съществува, създавайки различни социални групи. Взаимодействието на хората от дадена социална група носи ползи за всеки неин член. Нуждата от реализация на личността спрямо ролята, която заема в социалната група, го изгражда като индивид и му предоставя възможност за взаимодействие с други хора, които са със сходни на неговите, интереси.


Общността се характеризира със съществуването й около общи ценности. За да съществува една общност, е нужно да бъде регулирана от общи ценности, които всеки един член да спазва и прилага. Без съществуването на подобни ценности, животът в общността би бил немислим. Те гарантират нейното съществуване и реализиране в действителността. От интерес на всеки член на общността е да спазва тези ценности, за да може да получи максимална ползва от общността. Тези ценности се изразяват в правилата на групата.
Организационната култура е система от вярвания, ценности и убеждения, които всеки член на групата възприема и приема. Съществува съвкупност от правила, норми, които регулират и контролират културата в организацията. Културата е съвкупността от разбирания, определящи съществуването на дадена група, приети за общовалидни и легитимни от всички. Тя регулира начина на съществуване на участниците в групата и се предава от поколение на поколение. Включва традициите, разбиранията, обичаите и ценностите на общността. Организационната култура касае само кръга от хора, които са включени в определената група. Те са правила, които нямат отношение към други външни лица на групата. Самият факт на членуване и участие в групата представлява одобрение на тези правила и приемането им.
Управленската култура е едно от качествата на всяка компания, които се ценят изключително много днес. Изискванията за осъществяването й налагат нов тип управленски отношения и непрекъсната работа в подобряване на организационната култура. Животът в днешния динамичен свят предполага гъвкавост спрямо прилагането на организационната култура, следването на новите тенденции в културата на обществото.
Важното е да се разбере и оцени ролята на културата като част от живота на една общност. Тя е продукт на самия човек, на самото общество.


Основни елементи на организационната култура: 1. Артефакти и поведение.

Категорията се характеризира с материалните елементи и формалните и неформални кодове, свързани с работата като декорация, мебели, униформи, вицове и митове.

 1. Несъзнателни предположения 

Отнася се до убежденията, които са характерни за компанията и които се придобиват несъзнателно от членовете й, и които те приемат за даденост, поради това, че автоматично спадат към същността на компанията. Такива са начинът на обличане, начинът на говорене и общуване и тн. 1. Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница