Правилата и обхватът на необходимите данни са общи за целия съюз. Техническите и организационните решения могат да се различават в различните държави. За кои ситуации се отнасят изискванията?Дата25.03.2018
Размер29.7 Kb.
#63209
ТипПравила
Нови изисквания на Митническия съюз (Беларус – Казахстан - Русия) относно предварително електронно подаване на информация за стоките, които се въвеждат на територията на съюза
Въз основа на получената информация от митническите администрации на Руската Федерация и Беларус по време на срещите, организирани през месец юни 2012 г. от полската митническа администрация, от 17.06.2012 г. са в сила следните изисквания:

Правилата и обхватът на необходимите данни са общи за целия съюз. Техническите и организационните решения могат да се различават в различните държави.


За кои ситуации се отнасят изискванията?


  • за стоки, въведени на територията на съюза с автомобилен транспорт (предвижда се в бъдеще и за други видове транспорт, но датите не са определени),

  • за предприятия и за физически лица, превозващи стоки под митнически контрол (в т.ч. и транспорт на закупени автомобили)Изискванията не се прилагат за пощенски пратки, както и за превози, осъществени под покритието на АТА карнети.
Информация трябва да се изпрати електронно 2 часа преди въвеждането на територията на съюза. Данните трябва да се изпратят на руски език.
Какви са възможностите за предоставяне на данните?
Руската митница предлага следните възможности за предоставяне на данните:


  • web портал – http://edata.customs.ru – предоставен от Руската митница.

Всяко лице може да се регистрира в този портал, да получи потребителски вход (user login) и парола, и да го използва безплатно за изпращане на данни. Това може да се извърши от всяко място, но също ще има възможност за достъп до портала и на граничния пункт. Попълнената електронна декларация съдържа уникален номер (36 знака), който трябва да се представи при въвеждане на границата. Порталът е единствено на руски език и данните трябва да се въвеждат на руски език.


  • услуги на митнически агенти/брокериРуската митница е информирала, че в първоначалната фаза от 6 месеца, превози без предварително подадена електронна информация няма да се връщат обратно на границата, но тези пратки ще бъдат третирани без приоритет.


Беларуската митница предлага следните възможности за предоставяне на данните:


  • услуги на митнически агенти/брокери, които могат да бъдат беларуски или други, но на практика обслужването е ограничено до беларуския митнически агент/брокер „Beltamozhservice", който може да предостави както услугата, така и средството, като собственик на единственото приложение, одобрено и сертифицирано от Беларуската митница, но и в двата случая, се заплаща такса на "Beltamozhservice" за всяка операция, за всяка изпратена декларация.
  • използване на приложението TIR-EPD, предоставено безплатно от IRU, само за титуляри на TIR карнети. Използването му е прието и регулирано на национално ниво от 01.10.2011 г.

Най-често срещаните проблеми, които водят до отхвърляне на електронната информация, се отнасят до описанието на стоките – непълно описание или описание на чужд език (не на руски/беларуски език)
Електронна информация се валидира официално в системата, присъжда се идентификационен номер, ако всичко е успешно или се съобщава отхвърляне с основание, причина чрез връщане на съобщение. Номерът трябва да се представи на митническите органи на границата.
Митническите служители на границата винаги извършват проверка на втори етап за верността на данните, съответствието с документите и др. В случай на отхвърляне, трябва да се изпрати нова информация.
Превозвачите, които ще влизат през граничен пункт без предварително подадена електронна информация, ще бъдат спрени и ще трябва да я изпратят в следващите два часа, в противен случай могат да бъдат наложени административни глоби. Освен това, такива пратки ще трябва да чакат по-дълго, тъй като ще се третират без приоритет.
Каталог: documents
documents -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
documents -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
documents -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
documents -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
documents -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
documents -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
documents -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
documents -> Общи въпроси и отговори, свързани с държавните/минималните помощи Какво е „държавна помощ”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница