Презентация на тема: „ транспортни мрежи „страница1/7
Дата21.11.2023
Размер82.15 Kb.
#119369
ТипПрезентация
  1   2   3   4   5   6   7
Транспортни мрежи


ВИСШЕ ВОЕНОМОРСКО УЧИЛИЩЕ

НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ „
ПРЕЗЕНТАЦИЯ


На тема:

ТРАНСПОРТНИ МРЕЖИ „

Видове транспортни мрежи според вида транспорт.


Концептуален модел на структурата на дадена мрежа.
Фактори, оказващи влияние върху развитието на съвременни транспортни мрежи.

Изготвил:
Преслав Юлиянов Николов - фак. номер: 12121321
Логистика


Ръководител:
Иво Йоцов


Варна
2023

Транспортът (от латинскиtrans, „през“, и portare, „нося“) е придвижването на хора и стоки от едно място на друго. За тази цел се използва пренос по релсовиводни и шосейни пътища, по въздух, по тръбопроводи и други. Транспортът е един от основните отрасли на икономиката и за функционирането му са необходими специализирана транспортна инфраструктурапревозни средства и организация на цялостната дейност.

Видове транспорт
Транспортът се осъществява по няколко основни начина, всеки от които използва специфични превозни средства, инфраструктура и организация. Транспортирането на даден пътник или стока може да включва съчетание от няколко от тези основни начини – интермодален транспорт. Всеки от видовете транспорт има свои предимства и недостатъци, като изборът между тях се определя от стойността, капацитета и бързината.
Има пет основни вида транспорт: железопътен, воден, автомобилен, въздушен и тръбопроводен. Това изисква подходяща класификация на превозваните стоки и транспортни процеси.
Железопътен транспорт


Високоскоростен пътнически влак
Железопътният транспорт използва специални пътища, най-често с две успоредни стоманени релси. По-ограничено приложение имат монорелсовите пътища и магнитни системи, като маглев. Превозните средства, движещи се по релсовите пътища, се наричат влакове. Те обикновено се задвижват от локомотив, в наши дни най-често с електрическа или дизелова тяга.
Изграждането и поддържането на железопътните линии е по-скъпо от това на пътищата, но триенето между релсите и колелата на влаковете е много по-слабо, отколкото между пътната настилка и гумите на автомобилите, което прави железопътния транспорт по-малко енергоемък от автомобилния.
Някои съвременни железопътни линии са предназначени за придвижване на пътници с висока скорост, като влаковете могат да достигат скорости до 350 km/h. Такива линии изискват специална конструкция и поддръжка на релсовите пътища. В градски условия се използват подземни железници (метро), както и трамваи – относително къси влакове без обособен локомотив.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница