Продължава изложбата: павел пиекар – “ехото на орфей”Дата13.01.2018
Размер103.11 Kb.
ТипПрограма
ПРОГРАМА НА ЧЕШКИЯ ЦЕНТЪР ЗА МАРТ 2011
(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

www.czechcentres.cz/sofia, www.ceskicentar.cz


ПРОДЪЛЖАВА ИЗЛОЖБАТА:

ПАВЕЛ ПИЕКАР – “ЕХОТО НА ОРФЕЙ”

Изложбата ще продължи до 18.3.2011 г. в Галерията на ЧЦ

КОНЦЕРТ – ЧЕШКА МУЗИКА

Ще прозвучат творби на Антонин Дворжак , Йозеф Сук и Леош Яначек в изпълнение на цигуларката Милена Вълева и пианистката Виолета Попова. Концертът е посветен на 170-та годишнина от рождението на Антонин Дворжак.

Милена Вълева завършва СМУ „Проф.Панчо Владигеров” в Бургас със специалност цигулка при Людмила Иванова. Продължава обучението си в НМА „Проф.Панчо Владигеров” - София, при проф. Дора Иванова. Специализира камерна музика при проф. Венцеслав Николов. Участва в майсторските класове на Ифра Нийман, Минчо Минчев, Сашко Гаврилов, Михаел Фришеншлагер. Лауреат е на националните конкурси „Светослав Обретенов” - Провадия, „Панчо Владигеров” - Шумен, „Недялка Симеонова” - Хасково и на международните „Музиката и земята” - София и „Клостер Шонтал” Германия.

Участва на фестивалите „Unerhorte musik” в Берлин, “Софийски музикали седмици”, „Емил Чакъров”, „АмБъл фестивал на американска и българска музика”, „Нова българска музика”. Концертира активно като камерен изпълител и като солист на симфонични оркестри в страната и чужбина. Гастролирала е в Германия, Австрия, Чехия, Испания, Франция и Канада.

Репертоарът й включва автори от епохата на Барока до съвременността. Осъществява записи в Българското национално радио и Радио Пловдив.

В момента е преподавател по цигулка в НМУ „Любомир Пипков” - София. Нейни ученици са носители на награди от наши и международни конкурси.

Виолета Попова е сред най-изявените български пианисти - акомпанятори. Първите си уроци по пиано получава на 6 годишна възраст в родния си град Бургас от Олга Зуркова. Завършва средно образование в НМУ „Л. Пипков” /София/ при доц. Лидия Кутева и висше – в НМА „П. Владигеров” в класа на проф. Панка Пелишек. Изучава камерна музика и клавирен съпровод при проф. Е. Божинова и проф. Л. Попова. Усъвършенства се в майсторските класове по пиано на проф. Гуидо Агости /Ваймар, Сиена/ и проф. П. Солимош /Будапеща/. Специализира в Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски” камерна музика и клавирен съпровод при проф. Т. Алиханов и проф. В. Чачава.

Работи като пианист – акомпанятор I ст. в катедра „Цигулка” при ИФ на НМА и е нещатен преподавател по клавирен съпровод. Досега й с големите музиканти и цигулкови педагози: проф. Вл. Аврамов, проф. Г.Бадев, проф. Д.Иванова, проф. Ст. Миланова и особено проф. Боян Лечев и неговия елитен клас, допринася за израстването й като високо квалифициран професионалист.

В. Попова развива активна концертна дейност. Търсен и предпочитан партньор от колегите си, тя свири с Б. Лечев, А. Данаилова, Лия Петрова и много други. Осъществява гостувания и турнета във ФРГ, Австрия, Швейцария, Унгария, Италия, Белгия, Холандия, страните от ОНД и др.

Пианистката участва многократно на международните фестивали „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, МФКМ – Пловдив”, „Софийско лято”, Културно лято Хоенлое / ФРГ /. Съпровожда млади цигулари на реномирани международни конкурси.

С нейната творческа подкрепа са завоювани редица международни и нацонални награди.

За високи художествени постижения Виолета Попова е отличавана неведнъж, но сред най–ценните й награди са дипломите за най–добър акомпанимент от международния конкурс „П. И. Чайковски” / Москва / 1978 и 1982 г. В. Попова акомпанира и в майсторски класове на проф. Аврамов, проф. И. Нийман, проф. М. Минчев, проф. Мунтеану. Постоянен пианист – акомпанятор е на международния конкурс в Клостер Шьонтал /ФРГ/.

Виолета Попова има внушителен брой записи в БНР и участия в СД .

През 2008 г. получава „Златна Лира” от СБМТД за високи творчески постижения.

Програма:

1. Антонин Дворжак, Сонатина ор. 100 Allegro risoluto

Largheto

Scherzo. Molto vivace 

Finale. Allegro    

2. Aнтонин Дворжак,  Четири романтични пиеси ор. 75Allegro moderato

Allegro maestoso

Allegro appasionato

Larghetto

 3. Леош Яначек, Соната за цигулка и пиано

Noc moto

Balada

Allegreto

Adagio

4.Йозеф Сук, Chanson d'amour 

5.Антонин Дворжак, Мазурка ор.49, A Pablo de Sarasate

1.3., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

ЧЕШКОТО УЧАСТИЕ В СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За 15-та година София Филм Фест (Sofia International Film Festival) ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София. Най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа, влязъл в класацията на 50-те топ фестивала според сп. „Варайъти”, който достойно представя страната ни по целия свят. Започнал като тематичен мюзик фест, преминавал успешно през 14-те си издания, Киномаратонът на годината е събитие със сериозни заявки и за най-взискателната публика, защото представя актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското и регионалното кино пред света.

В тазгодишното издание на фестивала ще бъдат представени два чешки филма: „Куки” на режисьора Ян Сверак и документалната история на Хелена Тршещикова „Катка”.

В рамките на филмовото събитие за пореден път ще бъде проведен София Мийтингс - форум, насочен към професионалната кино аудитория от режисьори, продуценти, дистрибутори, представители на финансиращи организации и филмови фестивали. От ЧР за участие са поканени Артемио Бенки от Film distribution Artcam, драматургът Ленка Тирпакова, Галина Копаниева и др.


Куки се завръща”, реж. Ян Сверак, приключенско-куклен филм, ЧР, 2010 г., 95 мин.,

в ролите: Ондржей Сверак, Зденек Сверак, Олдржих Кайсер, Кристина Новакова-Фуйтова, Филип Чапка, Иржи Махачек, Иржи Лабус, Петър Чтврътничек, Павел Лишка и др.Любимата играчка на шестгодишния Ондра е плюшеното мече Куки. За съжаление момченцето страда от астма и по „здравословни причини” Куки е изхвърлен на боклука. Вечер преди да заспи Ондра си представя как мечето иска да се върне вкъщи, преминавайки през различни премеждия…Дали това наистина е сън или Куки действително се сблъсква с най-голямото приключение в своя плюшен живот.

Творбата на Ян Сверак е едновременно приключенска и поетична семейна история, в която главните герои са от света на детската фантазия. „Куки се завръща” е нетрадиционна и модерна комбинация на игрален и анимационен сюжет, пълен с динамични сцени и шеговити диалози.

Филмът печели специалната награда на международното жури на 45-то издание на МФФ в Карлови Вари, както и наградата „Ота Хофман” на 42-ят Детски филмов и телевизионен фестивал „Ота Хофман” в гр. Остров (ЧР). Награди на чешкото филмово жури са присъдени на оператора Владимир Смутни и на Марек Блис за работата му по филма.

04.03., 20.00 ч., Евро синема, София
13.03., 16.00 ч., Бургас


15.03., 18.30 ч., Люмиер, София
16.03., 18.30 ч., Одеон, София

Катка”, реж. Хелена Тршещикова, документален филм, ЧР, 2009 г., 90 мин.

Филмът „Катка” е част от трилогията документални филми на Хелена Тршещикова, проследяващи в дълъг период от време съдбите на хора озовали са на ръба на собствените си сили или на ръба на обществото. В този цикъл са включени още филмът за рецидивиста „Рене” (2008 г.), спечелил наградата на Европейската филмова академия Prix Arte 2008 и голямата награда на София Филм Фест (2009 г.), както и филмът „Марцела” (2007 г.) – ЧЦ показа лентата през 2008 г. В „Катка” са заснети 14 години от живота на наркоманка, която безславно се бори със зависимостта си. Поставя се въпросът - Защо е започнала да взема наркотици? И нейният отговор – За да се отличава от другите. Годината е 1996, когато деветнайсетгодишната Катка пребивава в наркокомуната „Sananim” в Немчице с надеждата за обикновен живот – мечтае за приятел, а защо не един ден да има и семейство. Но хепи ендът така и не се случва. Режисьорката заснема година след година падението на Катка, лутаща се в лабиринт от кражби , проституция, психическо и физическо износване и миговете на обещания, че приключва с дрогата. Мечтите й са истински, но накрая винаги побеждават наркотиците. Дали все пак Катка ще намери мотивация за нов различен живот, когато разбере, че е бременна?

На международния фестивал за документално кино в Монреал (Канада), филмът „Катка” печели две награди – в секцията DocTape и наградата за най-добър монтаж на Ян Хейна.

Лентата е включена в конкурсната програма за документални филми на София Филм Фест.

8.03., 17.00 ч., Евро синема

10.03., 19.00 ч., Френски център
Цялата програма и информация за фестивала може да намерите на: http://www.siff.bg/

ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН” представя ВАСИЛ ПЕТРОВ

Васил Петров - вокал
Ангел Заберски - син - пиано
Стоян Янкулов - Стунджи - ударни
Борис Таслев - бас
Програмата включва обичани и любими джаз стандарти и поп парчета от 80-те, интерпретирани по един нов и различен начин от аранжора Ангел Заберски - син. Ценителите на хубавата музика ще имат възможност да чуят любими песни като "Boat on the River"  на Styx,  "Can't Take my Eyes off You" и други.
Васил Петров е наложил се изпълнител с широки професионални интереси в областта на джаз и поп музиката. Завършва Консерваторията в София през 1990 г., факултет Естрадна музика. Взима участие в много естрадни и джаз фестивали. Има много записи и появи по Българското национално радио и телевизия. През 1992 и 1994 г. Васил Петров е най-продаваният изпълнител в България. Концертира на живо в Хелзинки, Осло, Стокхолм, Белград и в Лилехамър (Норвегия) по време на Зимните Олимпийски игри. Работи с Биг бенда на Вили Казасян и Акустична Версия. Съвместно с композитора Васил Пармаков и лирика Тери Калиски създава два поп албума, но изпълнява и собствени композиции.

Васил Петров е единственият български изпълнител, издал три плочи в една година. Първата се казва Другиятиздаден на касета, главно с негови лични песни (печели награда в три категории на Първите български национали награди „Орфей +”: Най-добър мъжки вокал, Най-добър хит на годината, Най-добър албум на годината). Втората плоча е Кастрол представя: Васил Петров (Pulse Record), издаден на касета и на компакт диск, включващ кавър версии на добре познати поп и джаз изпълнители. Третият албум – издаден на касета и плоча е дует с известния български пианист Румен Тосков.

През 2007 г. записва кавър върху един от символите на руския евъргрийн - „Подмосковные вечера”, като към него е заснет и видеоклип. Екстравагантното предизвикателство „българският Франк Синатра” да измине пътя от „Ню Йорк, Ню Йорк” ... до „Подмосковные вечера” е повече от успешно. Доказателство за това е вдъхновеното изпълнение на Васил Петров, талантливият аранжимент на Ангел Заберски – младши, направен за Биг бенд в стила на Каунт Бейзи Оркестър или с други думи 60-те години в САЩ, както и респектиращата визия на видеоклипа, заснет в Москва на Новоарбатский проспект – булеварда с казината, които не отстъпват по пищност и популярност на тези в Лос Анджелис.

През същата година записва и невероятно прочуствена песен по повод великденските празници, а заедно с Мария Илиева и Весела Бонева изпяват вечната коледна песен Silent night, holy night по случай първата Коледа на България като равноправен член в ЕС.Награди:

  • Златен Орфей, март 1995 година Хит на годината, 1994 година за песента „Подслон в Дъжда”, муз. и аранж. Васил Пармаков, текст Милчо Спасов и Тери Калиски

  • Златен Орфей, март 1995 година Изпълнител на годината за 1994

  • Златен Орфей, март 1995 година Албум на годината 1994 за Другият

17.3., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход 15 лв.)

ИЗЛОЖБАТА „ЕХОТО НА ОРФЕЙ” НА ПАВЕЛ ПИЕКАР ГОСТУВА НА ГРАД СЛИВЕН

Цикълът графики “Ехото на Орфей” възниква в периода 2007-2010 г. и е инспириран от легендата за митологичния певец и неговата трагична любов към Евридика.

В изложбата се преплитат четири основни теми - проследява се живота на Орфей от неговото рождение до смъртта му; присъстват портрети на творци, в чиито произведения е залегнал образът на легендарния певец; показано е ехото на Орфей в настоящето; изобразени са морски пейзажи.

Всички графики са създадени чрез техниката цветна линогравюра, като за всеки цвят се подготвя отделна матрица. В зависимост от сложността на темата цветовете варират между 5 и 50 на брой.Откриване на 21.3., 17.00 ч., ХГ „Димитър Добрович” - гр. Сливен

(Изложбата ще продължи до 20.4.2011 г.)

ЗОНА ЗА МЛАДИТЕ

Втори концерт европейска камерна музика на студенти от Нов български университет.

21.3., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

НИКОЛА ИВАНОВ – „АНОНИМНИ ЗОНИ”

С техническия и икономическия напредък през 20 век, в цялата западна цивилизация изниква въпросът в каква посока, от урбанистична гледна точка, да бъде насочено недостатъчното наличие от промишлени и търговски площи в централните части на големите градове. Логически, изборът се пада върху незастроените парцели в покрайнините , където строителният подем има възможност да се разгърне, без пространствени ограничения. Още от самото начало главният критерий е възможно най-ясна целенасоченост и полезност на сградите, с което автоматично се потискат всякакви художествени и архитектурни амбиции. Този модел на застрояване има добра икономическа функция и става универсален прототип, който бива апликиран при възникването на подобни места в света. Най-важен е именно аспектът на унификация и стерилитет на зоната, без да има взаимовръзка с регионалния контекст на дадената област. Освен развитието на капитализма и нарастващата консумация, върху всичко това рефлектира и друго характерно за този век явление, силно свързано с тези условия, а именно глобализацията.

Чернобелите фотографии на Никола Иванов (р. 1990 г., студент в катедра „Фотография” на ФАМУ в Прага) показват нощни отрязъци от глобалната сива периферия на започващия 21 век. Заснети от 2008 г. в покрайнините на различни европейски градове, тяхната точна локализация е невъзможна заради анонимността им.

Откриване на 24.3., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ

(Изложбата ще продължи до 27.4.2011 г.)

КОНЦЕРТ

Клавирно трио в състав:

Искра Димитрова-пиано, Васил Димитров-цигулка, проф.Васил Казанджиев-виолончело

Ще прозвучат творби на Л. В. Бетовен, Йозеф Сук, Антонин Дворжак.Клавирното трио е основано през 1976 г. в състав: проф. Ема Божинова-пиано, Васил Димитров-цигулка и Васил Казанджиев-виолончело. За близо 35 г. концертна дейност, ансамбълът работи с пианистите М. Патронева, Кр. Гатев и Дж. Петрова. В репертоара си, съставът има пълните интеграли на Хайдн, Моцарт, Бетовен, Дворжак, както и почти всички образци на световната камерна музика. Негови са и премиерите за България на: Сен Санс, Е. Лало, Е. Шосон, С. Рахманинов, Дворжак, Й. Сук, В. Новак и др. Концертният запис на Е. Шосон – 1994 г. в състав: Дж. Петрова, В. Димитров и В. Казанджиев - печели наградата на звукозаписната фирма „NAXOS” и е издаден от нея.

Програма:

  • Л.В.Бетовен, Клавирно трио ор.44

14-вариации

  • Й.Сук, Клавирно трио ор.2

Алегро

Анданте

Виваче

  • А.Дворжак, ор.90 „Думки”

Ленто

Адажио

Анданте

Модерато

Алегро

Ленто

Концертът е в памет на пианистката проф. Ема Божинова, завършила Музикалната академия в Прага.29.3., 18.30 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница