Програма на бки прага за месец януари 2013 Продължава при засилен интерес изложбата на Светлозар Прамаков Ръчно декориран порцелан. МястоДата07.08.2018
Размер27.47 Kb.
ТипПрограма
Програма на БКИ – Прага за месец януари 2013

Продължава при засилен интерес изложбата на Светлозар Прамаков Ръчно декориран порцелан.Място: Галерията на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha 1

Светлозар Пармаков е виртуозен рисувач на порцелан с извънредно своеобразна стилистика. Той постига въздействащ авторски орнаментален стил чрез специално разработена гравюрно-живописна техника, при която рисунката се гравира направо върху суровия порцеланов съд, без скица и проект.“ Д-р Василчина, изкуствоведВ изложбата са включени оригинални бижута от сребро и порцелан, уникални икони, вази и други порцеланови съдове от типа ''нови антики''.

Изложбата с възможност за закупуване на експонатите ще продължи до 07.01.2013 г.

8.1.2013, 18 часа

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА „no CONTACT“ на Снежана Симеонова.Място: Галерията на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha 1

Снежана Симеонова е сред утвърдените съвременни български автори с дългогодишно присъствие в областта на скулптурата. Многообразието на творческия й стил се дължи не само на последователните търсения по отношение на мащабите и обема на изпълнението – от монументални до кавалетни форми и размери, а и на естеството на самия материал за работа - основно бронз и къмък, но също така полиестерна смола, хартия, керамика, ready-made обекти и др.

Симеонова се изявява в почти всички скулптурни жанрове което й позволява творческа свобода и стилово разнообразие въпреки яркия лесно разпознаваем почерк, който защитава през годините на своята работа.

Предстоящата изложба е съсредоточена върху страхът от общуването, невъзможността да осъществиш контакт, трудности, които се задълбочават с годините и времето. Нерядко животът ни преминава затворен, изолиран и объркан във враждебно и агресивно пространство, чието пластично олицетворение е предложено в настоящата експозиция... Материалът използван за реализирането на тези идеи (заострени дървени клечки) е подбран именно с оглед това внушение.

Изложбата ще продължи до 08.01.2013г.

17.1.2013, 18 часа

Българската литература в превод на чешки език през 2012 г. Представяне на литературното списание ТварМясто: Галерията на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha 1

Вечерта посветена на българската литература, която излезе в превод в Чехия през 2012 г. ще предложи богата програма и среща с интересни автори. Водещи на вечерта ще бъдат Ондржей Заяц, българист и преводач, и Марцел Черни, българист и славист. За прозата на Светослав Минков и на съвременния автор Стефан Кисьов, за поезията на Димитър Кенаров, Кристин Димитрова и Силвия Чолевa, за новите български романи на филмова лента и други теми, ще говорят преводачи, издатели, редактори от списания Твар, Пси вино и интернет страницата iLiteratura.cz.

Във вечерта ще участват и издателските къщи Петър Шенгел, Литературен салон и др.

23.01.2013, 18 часа

БКИ и Чешката телевизия представят документалните филми Семейство Прошек“ и „Адолф Вацлав Коларж“. Чудесният тандем - актьорът и архитект Давид Вавра и режисьорът Радован Липус лично ще запознаят публиката с работата си по документиране на чешките архитектурни забележителни следи в България.Място: Галерията на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha 1

Авторите на цикъла от документални филми „Забележителни градове“, който има голям успех след излъчването си по Чешката телевизия, в 66 части отбелязват архитектурните бисери в Чешката република. Продължение на тази идея е проектът „Забележителни следи“, проследяващ историята на чешки архитекти и съдбата на обектите им в чужбина. След заснемането на епизоди в Босна и Херцеговина, Словения и Япония, екипът се отправя към България, където през юни и юли м.г. заснема четирисериен цикъл за известните личности Прошек, Либор Байер, братята Шкорпил, Й. Шнитер, А. Коларж и редица други.

БКИ-Прага ще представи през 2013г. и филмите „Йозеф Вацлав Шнитер“ и „През Шипка до Варна“.

Прожекцията ще бъде на чешки език.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница