Виден словашки българист с награда от Министерството на културатаДата18.06.2018
Размер29.4 Kb.
#74383
Виден словашки българист - с награда от Министерството на културата
На 15 юли 2008 год. в Българския културен институт в Братислава бе организирано тържество по повод 75 рожден ден на видния словашки българист д-р Емил Кудличка. Гост на тържеството бе заместник министърът на културата Надежда Захариева, която връчи на юбиляра почетна грамота и плакет „Тракийска гробница” (реплика на „Кариатидите” от Тракийската гробница” в с. Свещари, край гр. Исперих, І половина на ІІІ в. пр. Хр.) от името на министъра на културата за изключителните му заслуги за утвърждаването и популяризиарането на българската литература в Словакия.

В своето слово Надежда Захариева представи дейността на словашкия българист.

Д-р Емил Кудличка преподава словашки език и литература в Братиславския университет “Ян Амос Коменски” над 40 години. Връзките му с България датират от края на 50-те години. Д-р Кудличка е първият лектор по словашки език в СУ “Св. Климент Охридски” (1968-1973) и един от най-големите преводачи на българска драматургия в Словакия. От 1999 отново преподава в Софийския университет, както и във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

Дейността на д-р Емил Кудличка не остава затворена сред стените на университета и студентите. За близо 40 години е превел на словашки над 110 български драми, куклени пиеси, интервюта, проза. В негов превод на словашка сцена са поставяни такива творби като “Службогонци” от Иван Вазов, “Хоро” от Антон Страшимиров, “Човекоядката” на Иван Радоев, “Лазарица” и “Опит за летене” на Йордан Радичков, която се играе при огромен успех в продължение на няколко сезона.

В негов превод на словашки са публикувани много произведения на Ст.Л. Костов, Рачо Стоянов, Йордан Йовков, Димитър Димов, Георги Джагаров, Николай Хайтов, Иван Пейчев, Емил Манов, Иван Радоев, Станислав Стратиев, Валери Петров, Никола Русев, Недялко Йорданов, Константин Илиев, Стефан Цанев, и др. (“Съвременна българска драма”. Сборник. Иван Радоев, Йордан Радичков, Стефан Цанев, Станислав Стратиев. Превод Емил кудличка. Братислава, 1996 г.)

Значима е ролята му и като дългогодишен кореспондент на словашки вестници и списания, представящ пред словашката културна общественост отзвук от събитията в литературния живот на България.

В момента е сътрудник на двуседмичното списание за радио и телевизия “Теле плус”, където редовно публикува български хумор и сатира.

Тържеството бе повод да бъде представена излязлата неотдавна на словашки език книга на българския изкуствовед Христо Ковачевски „Светът на картината”, преведена от Емил Кудличка.

Юбилярът беше поздравен от българския посланик в Словакия г-н Огнян Гърков, както и от десетките приятели на българската култура, писатели, издатели и читатели.

Тракийската гробница в Свещари е уникален паметник на тракийското елинистично изкуство от І половина на III в пр. Хр. Намира се в североизточна България, на 2,5 км югозападно от с. Свещари, на 5 км северно от Исперих и на 34 км североизточно от Разград. Разкрита е при археологически разкопки на тракийската могила - Гинина могила край с. Свещари през 1982 г. Състои се от коридор (дромос) и три сводести камери с почти квадратен план, покрити със свод във формата на полукръг.

Най-богато украсена е централната камера - каменна пластика, релефи и стенописи. Има едикула, оформена като фасада на храм с изобразен конник, който получава златен венец от богиня (хероизация, обожествяване на погребания), следвана от религиозна процесия. По трите стени има висок релеф от 10 кариатиди. Погребалният ритуал, строителната техника, архитектурното оформление и украсата свидетелстват, че в гробницата е погребан тракийски владетел.

В централната гробна камера са поставени две каменни легла, над богатата релефна украса е изобразена сцена с култов характер, пресъздаваща обожествяването на знатен тракиец. Удължените пропорции на фигурите, композицията и стилът намират паралели с изображенията в Казанлъшката тракийска гробница. Погребалният ритуал, строителната техника, архитектурното оформление и украсата свидетелстват, че тук е погребан тракийски владетел.Гробницата в Свещари е забележителен паметник с висока художествена и историческа стойност, ярко доказателство за приноса на траките в световната културна съкровищница. Паметник на ЮНЕСКО от 1986 год.
Каталог: images -> bki
bki -> 14 октомври, вторник, 18. 00 ч., Бки-варшава, Ал. Уяздовские 33/35
bki -> Програма бки – м март 2009 27 февруари ( петък) Да посрещнем Баба Марта заедно!
bki -> Месец февруари 2009 година
bki -> Програма на бки-варшава за м. Февруари 2010 Г
bki -> Програма на б к и за м. Април 2008 до 13 продължава изложбата живопис на Иван Гоцев
bki -> Събития в бки будапеща – м. Март – Април – Май 2008 г. Изложба на марина и николай русеви
bki -> Програма да има повече усмивки 01. 04. 2009 г., 17. 00 ч., Бки, „Йесенскехо 7, Братислава
bki -> 7, Братислава Продължава изложбата „Музика върху хартия
bki -> Програма на бки братислава декември 2008 03. 12. 2008, 17. 00 ч., Бки, „Йесенскехо 7, Братислава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница