Редактор: Андреас Мюлер Дело взето присърцеДата14.01.2018
Размер116.33 Kb.
#46185

6A

Текст към музикално-картинната серия


Дело взето присърце
 Deutscher Verein für Gesundheitspflege e. V. – DVG - Zentralstelle

Senefelderstr. 15 – D-73760 OstfildernРедактор: Андреас МюлерДело взето присърце
 1. Екран на електрокардиограф

( Чува се писукане на уреда – 4 секунди)
 1. Пациент на електрокардиограф

( Писукане на уреда – 6 секунди)


3. Съпруга и лекар в болнична стая
( Жената) “ Докторе, защо точно на него трябваше да се случи? Дойде напълно неочаквано!”

( Лекарят) “ Случило се е внезапно и неочаквано? Такова събитие се нуждае от дълго време на подготовка.”

( Жената) “ Това означава ли, че неговото поведение би могло да бъде причина за случая?”
4. Следваща снимка на лекаря
“ Да, общо взето може да се каже. Немалко от причините, криещи риск от инфаркт са част от ежедневието ни и дори не ги разпознаваме. Взети заедно, всички тези неща формират нашите навици.”
5. Лекар и пациент
( Жената) “ Какво мога да сторя? И какво може да стори Валтер?”

( Лекарят) “ Сега не му е времето да размишляваме върху какво и защо. Щом положението на мъжа Ви се подобри, ще говорим за това, което наричам


6. Озаглавителен диапозитив
ДЕЛО ВЗЕТО ПРИСЪРЦЕ
( Музика – 6 секунди изчакване)

7. Какво представлява инфарктът на сърцето?
Инфаркт на сърцето. Сърцето не е единственият проблем. Има и други проблеми като например съдовете, снабдяващи сърдечния мускул с кръв, докато спрат в случай на инфаркт. Инфарктът в действителност е заболяване на кръвоносните съдове.
8. Сърцето е помпа
Преди да изясним проблемите на артериите, довели до инфаркта на Валтер, нека първо разгледаме сърцето и кръвообращението.

Сърцето прилича на помпа с четири камери, напълнени с кръв. То е яка топка от мускули, празна отвътре и голяма колкото юмрука на нейния собственик.


9. Сърцето е помпа (дясна страна)
Дясната страна на сърцето събира бедната на кислород кръв от тялото и я изпомпва в белите дробове.
10 . Сърцето е помпа (лява страна)
Същевременно лявата страна събира връщащата се от дробовете кръв, богата на кислород и я изпомпва в посока на тялото.
( Пауза – 3 секунди)


 1. Човешкото сърце

Сърдечният мускул бива снабден с кръв от две коронарни артерии - лява и дясна. Тези две артерии се разклоняват от главната артерия - аортата. Подобно на венец или корона около главата на един цар, артериите обкръжават сърцето, разклонявайки се дълбоко в сърдечния мускул. Поради това тези артерии се наричат коронарни.
 1. Ангина пекторис

Ако количеството кръв, идващо по една от двете артерии или едно от по-големите разклонения не е достатъчно, стените на мускулите получават твърде малко кислород за тяхната работа и реагират с болезнен мускулен спазъм. В този случай се касае за ангина пекторис, едно стесняване на сърцето. Болката намалява след почивка или вземане на лекарство, разширяващо съдовете.
 1. Инфаркт

Ако един от кръвоносните съдове се запуши, така че дадена част на сърдечния мускул не получава изобщо кислород, настъпва инфаркт на сърцето. Влакната на сърдечния мускул умират поради липса на кръвоснабдяване. Областта на мъртвата мускулна тъкан се нарича “инфаркт”. Пацентът рядко умира от ангина пекторис, докато инфарктът на сърцето е смъртоносен за своята жертва.14. Човешка артерия
Нека разгледаме една увеличена артерия. Артерията е еластична мускулна тръба с дебели стени. Тя може да се разширява и да се стеснява, в зависимост от постъпващата кръв.
15. Артериосклероза
Артериосклерозата представлява голям проблем за пушачите. Вътрешната стена на артерията, както и тази, намираща се под нея биват разрушени. Същевременно се отлагат мазнини и мастноподобни вещества като холестерин, влакна съединителна тъкан, кръв и съсиреци. Обикновено придружено от склерозиране.
16. Холестерин в артерията
В резултат на това в артерията се образуват язви, по които може да се наслоява съсирена кръв. Диаметърът се стеснява и наслояванията нарастват постепенно. Притокът на кръв намалява все повече и накрая може съвсем да прекъсне.
17. Артерия, засегната от артериосклероза
Най-важните артерии, обикновено засегнати от артериосклероза са аортата, коронарните съдове и сънните артерии, оросяващи мозъка.
18. Апоплектичен удар / Инфаркт на сърцето
Притокът на кръв в мозъка може да бъде ограничен до такава степен, че да настъпи апоплектичен удар. Отслабването на притока в съд, водещ към сърцето води до ангина пекторис или инфаркт.
19. Коронарни рискови фактори
През последните 40 години учените откриха цял ред фактори, допринасящи за инфаркт на сърцето. Говорим за коронарни рискови фактори.
20. Главни рискови фактори
Трите главни известни фактора са:


 1. Пушене

2. Високо ниво на холестерин

3. Високо кръвно налягане

 1. Други рискови фактори

Други рискови фактори са:
 1. Наднормено тегло

5. Заседнал стил на живот

 1. Психически стрес

 2. Индивидуални фактори като

 3. Наследственост (наличие на инфаркт в семейството)

 4. Някои болести като диабет
 1. Пушене и сърдечно-съдови заболявания в САЩ

Измежду всички познати рискови фактори пушенето е фактор номер едно за сърдечно-съдовите заболявания в западния свят. В САЩ една трета от смъртните случаи вследствие инфаркт се свеждат до пушенето.

Защо всъщност пушенето се намира начeло на списъка?


 1. Оръжия, насочени към сърцето

Двуцевен пистолет, насочен към сърцето с треперещ пръст на спусъка – точно толкова опасно е тютюнопушенето. Цяла армада химически вещества, съдържащи се в дима е отговорна за артериосклерозата и инфаркта на сърцето, преди всичко никотинът и въглеокисът.
 1. Никотин

Никотинът
 1. Стимулира отделянето на адреналин

 2. Повишава сърдечната честота

 3. Повишава кръвното налягане

 4. Увеличава нуждата на сърцето от кислород

 5. Причинява неправилности в биенето на сърцето, наречени смущения на сърдечния ритъм 1. Нормална артерия

Вътрешната стена на една артерия – жертва на никотина.
 1. Увредена от никотина артерия.

Токсинът разбива свързващите междуклетъчни звена и мастни вещества се складират в намиращата се отдолу тъкан. Развива се артериосклероза.
 1. Въглеокис

Въглеокисът
 1. Изтласква кислорода от хемоглобина

 2. Възпрепятства отдаването на кислород

 3. Ускорява артериосклерозата

 4. Намалява дееспособността на организма

 5. Сгъстява кръвта, образуват се лесно съсиреци
 1. Допълнителни фактори

Ето един не претендиращ за изчерпателност преглед на някои фактори, допринасящи за инфаркт на сърцето:
 1. Повишена дразнимост на сърдечния мускул

 2. По-ниско съдържание на кислород в кръвта

 3. Твърде много холестерин и свободни мастни киселини

 4. Увеличаваща се съсирваемост на кръвта

 5. Крехък вътрешен слой на артериите
 1. Най-висока смъртност

Смъртността вследствие сърдечно-съдови заболявания е обикновено по-висока при пушачи, отколкото при непушачи. Най-засегнати са мъжете между 35 и 55 години и жените между 45 и 54 години.
 1. Рискови фактори и инфаркт на сърцето

Рискът от инфаркт се увеличава в съответствие с броя на рисковите фактори
 1. Таблица на рисковите фактори

При състезание за инфаркт шансовите на един пушач с три рискови фактора биха нараснали осем пъти в сравнение с тези на конкурент без рискови фактори.
 1. Мъж пуши пура

Други рискови фактори след никотина и въглеокиса са високото ниво на холестерин в кръвта и повишеното кръвно налягане. Пушенето в комбинация с тези два фактора увеличава значително риска от инфаркт.
 1. Пушещ мъж

Смъртоносното действие на цигарения дим зависи от дълбочината на вдишване. Колкото по-дълбоко вредните вещества се всмукват в белия дроб, толкова повече рискът да се умре от сърдечно-съдово заболяване нараства. Възрастта също е от значение. Колкото по-рано се пропуши, толкова е по-голям рискът. И накрая: колкото по-дълго пушим, толкова по-голям е рискът от инфаркт, независимо от възрастта в началото.
 1. Гробище

60 процента от всички смъртни случаи в западния свят се дължат на рак и сърдечни заболявания. Пушенето допринася в голяма степен за появата им.
 1. Цигарени опаковки

Решаващо при инфаркта между другото е съдържанието на катран и никотин в една цигара. Изследвания показват, че броят на инфарктите с летален изход нараства според съдържанието на никотин и катран. 1. Пушеща жена

Естествено много пушачи се надяват на защитата на цигарения филтър. Американското изследване Фрамингам ликвидира тази надежда. Употребата на филтър-мундщук, гласи изводът, може да намали опасността от рак на белите дробове, но не влияе по никакъв начин на сърдечно-съдовите заболявания. Точно обратното: смъртността вследствие инфаркт расте при използващите филтър.
 1. Артерии, засегнати от пушене

Артериосклерозата не уврежда само коронарните артерии. Злото засяга също така малки и средни артерии по ръцете и краката. Може да се стигне до запушвания на съдовете и спазми.

Освен това биват засегнати главната артерия, аортата, пробягваща през гръдния кош и коремната кухина и по която могат да се образуват опасни за живота разширявания.

Артериите на мозъка също са застрашени и може да последва апоплектичен удар.
 1. Вървящ пушач

Ако артериосклерозата напредне наример в артериите на краката, все по-малко кръв постъпва в мускула. На липсата на кислород мускулите реагират със спазми и гърчове, особено при ходене, а в състояние на покой се съвземат.


39. Гангренясали пръсти
При прекъсване достъпа на кръв тъканите умират. Поради тъмното оцветяване на кожата се говори за изгаряне, на гръцки гангрена, което значи дословно разяждаща рана. Ампутацията е наложителна. Пушачи, страдащи от диабет биват особено зле засегнати, тъй като диабетът също води до стесняване на стените на съдовете.
40. Операционна зала
Страдащите от запушвания на артериите на ръцете и краката са 90 процента пушачи.


 1. Операция на сърцето

При ръцете и краката и разбира се при сърцето помагат операциите тип байпас (bypass). Един здрав съд се затваря отдолу и отгоре. Кръвта протича отново в недостатъчно снабдените мускули. Неуспешните случаи при една такава операция са все пак три пъти повече при пушачите, отколкото при непушачите.


42. Хващане за сърцето
Спазми и гърчове настъпват също и при ангина пекторис, когато сърдечният мускул не е снабден с достатъчно кръв и кислород. Пушачите се борят много по-често с този проблем, отколкото непушачите.
43. Аневризъм
Артериосклерозата на голямата гръдно-коремна аорта отслабва стената на артерията. Поради високото кръвно налягане в тази част на съдовете кръвта може да се процежда през тъканите на артериалната стена. Стените се раздуват и образуват разширения, наречени аневризми. Те могат да се пукнат или разкъсат. Получава се масово кървене, завършващо често със смърт. Пакет цигари на ден стига, за да се увеличи спрямо непушачите петократно смъртността, дължаща се на аневризми. Над два пакета дневно увеличават риска осем пъти.

44. Апоплектичен удар и пушене
Апоплектичният удар е всяващ страх убиец в западния свят. Той идва след като една артерия в мозъка се запуши или се пукне. При един пушач рискът да умре от удар е двойно по-голям, отколкото при непушача.
45. Болестта на Уиниуортер-Бюргер
Болестта на Уиниуортер-Бюргер е истинска трагедия. Доката стените на артерията се втвърдяват, настъпват тежки възпаления и отичания. Притокът на кръв към пръстите на ръцете и краката бива пресечен неумолимо. Утехата, че тази болест не се среща често е слаба.
46. Гангренясал крак
Засегнатият трябва да очаква ампутация. Пушенето е фактор номер едно за болестта на Уиниуортер-Бюргер. Единственото ефикасно лечение е абсолютното и трайно отказване на цигарите. Американският специалист Др Хардиндж описва случай от лекарската си практика:
47. Др Хардиндж
“ Преди години стоях пред едно легло в болницата на Лос Анжелес. Там лежеше един 42 годишен мъж, страдащ от Бюргер. Беше загубил двата си крака, единия над, а другия под коляното и освен това всички пръсти на дясната ръка, докато на лявата оставаха само половината от палеца и кутрето. Беше постъпил в болница предишната вечер, за да бъде отстранен остатъкът от палеца на лявата му ръка поради гангрена. Помоли ме да взема цигара от пакета върху нощното шкафче, да я сложа между устните му и да я запаля.” Пациенти с Бюргер рядко оставят цигарите.
48. Др Хардиндж (2)
Милиони по света умират всяка година от инфаркт и апоплектичен удар, понеже пушат. Стотици хиляди изтърпяват множество страдания, причинени от запушвания на артериите на ръцете и краката.
49. Пациент, прикачен към електрокардиограф
Артериосклерозата е главният виновник за всички тези трагедии и почти винаги настъпва в резултат на пушене. Това е доказано. Сторете го


 1. Озаглавителен диапозитив

ДЕЛО ВЗЕТО ПРИСЪРЦЕ

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ( Дело взето присърце)
В.: Каква е разликата между ангина пекторис и истински инфаркт на сърцето?

О.: При ангина пекторис възниква сърдечна болка, тъй като коронарните съдове временно не са в състояние да доставят достатъчно кръв в сърдечния мускул. Това може да се дължи на стеснение на артериите, причинено от стрес или физическо усилие, изискващо повече кислород, отколкото може да бъде доставен чрез намаления приток на кръв.

Инфаркт на сърцето настъпва, когато се прекъсне притокът на кръв през дясната или лява коронарна артерия или в едно от по-големите й разклонения. Областта на сърдечния мускул, снабдяван от тази артерия умира и се получава инфаркт. В зависимост от размера на запушванията на съдовете пациентът може да се съвземе или да почине.
В.: Какво точно представлява рисковият фактор?

О.: Рисковият фактор е даденост, увеличаваща за някого вероятността да получи определен проблем. Например: спрямо един човек с нормално тегло пълният ще има повече изгледи да получи високо кръвно налягане, диабет, висок холестерин, сърдечно-съдови заболявания и ако е жена - рак на гърдата. Затова наднорменото тегло се смята за рисков фактор при всички тези проблеми.

В сравнение с непушачите пушачите рискуват повече един инфаркт на сърцето. Затова пушенето е рисков фактор при сърдечно-съдови заболявания.
В.: Аз съм пушач, пуша с удоволствие от 25 години и нямам намерение да прекъсна. Мога ли по някакъв начин да намаля рисковите фактори по отношение на сърдечно-съдовите заболявания?

О.: Съществуват множество фактори, отговорни за сърдечно-съдови заболявания. Пушенето е на първо място. Високото ниво на холестерин и високото кръвно налягане са следващи важни фактори. Другите са наднормено тегло, заседнал начин на живот, липса на движение, стрес, индивидуални особености, наследственост и диабет. Колкото повече рискови фактори заедно, толкова вероятността от инфаркт е по-голяма. Отказването на цигарите обаче е крачка, намаляваща риска в най-голяма степен.


В.: Движението наистина ли допринася за защита от сърдечно-съдови заболявания?

О.: При постоянно спортуващите рискът намалява наполовина. Това е валидно както за пушачи, така и за непушачи. Забележете, че един активно спортуващ пушач рискува по-малко от неспортуващ непушач.

Редовен спорт в течение на години може да увеличи четворно шансовете за оцеляване в случай на сърдечно-съдово заболяване.
В.: Защо вдишването увеличава риска от инфаркт?

О.: В цигарения дим се съдържат токсични газове, широк спектър от химикали като никотин и други вредни частици. Колкото по-дълбоко вдишва пушачът, толкова повече вещества заемат клетките на дихателните пътища. По този начин в кръвообращението попадат повече вещества с висока концентрация и циркулират с кръвта по тялото. На това съответстват и пораженията.


В.: Съществува ли риск от инфаркт и рак на белите дробове при пушач, който не вдишва?

О.: Той вдишва въпреки всичко и излага здравето си на риск. В носа и устата се намират лигавици, улавящи много вещества от цигарения дим. Освен това при дишане известно количество дим остава в носа и устата. Този дим по-късно се вдишва. Някои вредни субстанции се отлагат по лигавиците на носа и устата, за да бъдат по-късно погълнати и абсорбирани от стомашните и чревните лигавици.


В.: По какъв начин въглеокис и цианид засягат клетките на тялото?

О.: Цианидът пречи на клетките да усвоят кислорода. Въглеокисът измества кислорода от хемоглобина, преносителя на кислород в кръвта. Молекулите на въглеокиса заемат така да се каже, местата на кислородните молекули. Щом преносвачите се напълнят с погрешни гости, липсата на кислород в тялото става толкова голяма, че човек се задушава. Точно това се случва, когато се вдишват автомобилни изпарения в затворен гараж.


В.: Какво следва да се разбира под операция тип байпас? Какво точно е байпас?

О.: Операция се предприема обикновено при коронарните съдове, обаче методът може да се приложи и при много други артерии. Думата байпас (англ.bypass) означава заобикалям. Собствена тъкан на тялото, например една вена на крака се затваря пред и зад запушената част от артерията. Кръвта заобикаля запушеното място.


В.: Апоплектичният удар се случва на пушачи двойно по-често, отколкото на непушачи. Какво е апоплектичен удар?

О.: Артериосклерозата се намира в много коронарни съдове, както и в мозъчните артерии. Ако артериосклерозата блокира една артерия, част от мозъка ще престане да бъде оросявана. Следва апоплектичен удар.За апоплектичен удар говорим също, когато една мозъчна артерия се скъса или се пукне и кръвта прониква в мозъчната тъкан.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница