Сценарий: Дойно Дойнов Снимки: Стефан АлтъпармаковДата25.02.2018
Размер21.12 Kb.
ТипСценарий


ПРОГРАМА

на Българския културен институт

февруари 2014
19 февруари 2014 (сряда), 17.00 ч.

ФИЛОЛОГИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ

ЛОДЗКИ УНИВЕРСИТЕТ

ул. „Липова” 81, зала 303, Лодз

ТЪРЖЕСТВА ПО СЛУЧАЙ 141 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ – АПОСТОЛЪТ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА
ПРОЖЕКЦИЯ НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ
ЛЕВСКИ ПРЕД СЪДА НА ПОРТАТА И НА ИСТОРИЯТА”
Режисьор: Андрей Алтъпармаков

Сценарий: Дойно Дойнов
Снимки: Стефан Алтъпармаков

В нова светлина се разглежда съдебно-следственият процес над Левски и неговите сподвижници, който се води в София в края на 1872 и началото на 1873 година. Филмът търси отговори на въпроси от процесуално-съдебен, историко-политически и психологичен характер.
ДИСКУСИЯ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ В НАЦИОНАЛНОТО СЪЗНАНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ – ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА СТУДЕНТИТЕ ПО БЪЛГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ”

В ПРОГРАМАТА – МУЛТИМЕДИЙНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ, СЪДЪРЖАЩА КЪСОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ, БИОГРАФИЧНИ ДАННИ, СНИМКИ И ДОКУМЕНТИ

25 февруари 2014 (вторник), 18.00 ч.

БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

бул. „Уяздовске” 33/35, Варшава

ЛЕКЦИЯ НА Д-Р ДИЛЯНА ДЕНЧЕВА В РАМКИТЕ НА ЦИКЪЛА НА БКИ „ЛЕКЦИИ ЗА КУЛТУРАТА, ЕЗИКА, ТРАДИЦИИТЕ И ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ”
БОЛКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
Диляна Денчева – по професия преподавател в университет, преводач. Хоби – преподаване и превод на художествена литература. Езиковед благодарение на метафорите в езика на поезията. Доктор благодарение на „Фразеологизмите в съвременната българска поезия”. Превела е Шимборска, Сташук, Варга и др. Научен работник в СУ „Св. Климент Охридски” Понастоящем е лектор в катедрата по южна славистика на Университета в гр. Лодз.
Болките на българияпредставлява презентация на четири съвременни бълграски автори – Георги Господинов, Виктор Пасков, Калин Терзийски, Мартин Карбовски. Текстовете съдържат образи на България от четири исторически периода и по-конкретно драмата на самотна майка по времето на Първата световна война, живота на бедните граждани на София в следвоенната бомбардирана столица, преживяванията на обикновен български войник през редовната му военна служба по времето на социалистическа България и общ портрет на хората от маргинеса в постсоциалистическото общество. Текстовете са преведени от студенти и докторанти в катедрата по южна славистика на Университета в гр. Лодз. Фрагментите са от книгите „Фзика на тъгата”, „Балада за Георг Хених”, „Войник” и „Обществен експеримент”. Чете Ян Шулев
БЪЛГАРСКИЯТ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ В ПРОГРАМАТА.Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница