Семинари за родители: " Parent Effectiveness Training"Дата23.07.2016
Размер29.23 Kb.
#2633
ТипСеминар
ПРАКТИЧЕСКИ СЕМИНАРИ ЗА РОДИТЕЛИ:

Parent Effectiveness Training” – Gordon Training InternationalУважаеми колеги, настоящи и бъдещи родители,

Дали отглеждаме малко дете или тийнейджър, всички знаем, че родителството е предизвикателство и доста трудна работа на моменти. За нещастие децата не идват на бял свят с наръчник с инструкции за добро поведение, а факта, че сме родители не винаги означава, че автоматично знаем отговорите на всички въпроси касаещи отглеждането на нашите деца.Програмата „Трениране на успешни родители” известна в цял свят като P.E.T („Parent effectiveness Training”) се използва от 1962г. като метод за обучение на родители не само в САЩ, но и в още 43 страни. Създателят й американския психолог  д-р Томас Гордън  (1918-2002) е световно признат пионер в решаването на конфликти при общуването на родителите с техните деца, на учители с ученици, взаимодействията с младежи, между работници и работодатели.

Д-р Гордън е номиниран три пъти за Нобелова награда за мир. През 1999г. получава златния медал на Американската награда на психолозите за траен принос в психологията, а през 2000г. става носител на голямата награда на Калифорнийската психологическа организация за цялостен принос.

Предимството на моделът Гордън пред други програми за обучение в родителски умения се крие в това, че той се противопоставя на всички видове наказания, както и на използването на награди като начини за контролиране на поведението на децата. РЕТ е единствената програма, която препоръчва правилата и ограниченията да не се налагат единствено от родителя, а вместо това да се достигне до тяхното въвеждане и изпълнение с активното участие на децата.

Уменията, които се преподават имат ясна рамка и веднъж усвоени лесно намират приложение в ежедневното общуване с партньора и децата. Хората, които могат да комуникират ефективно и да разрешават неизбежните конфликти изпитват по-малко гняв, фрустрация, разочарование. Те развиват по-високо самочувствие, самоувереност, ентусиазмът им нараства и креативността и продуктивността им се увеличават.

Програмата P.E.T е осъвременена през 2006г. с нов контекст и материали, които са насочени към текущите проблеми и грижи на съвременните родители.

За първи път в България предстои да бъде внедрен и разпространен образователния модел ТУР (Трениране на успешни родители), чиято цел е   да превърне човешките взаимоотношения в по-демократични и взаимно задоволителни и  да  подкрепи системата за предоставяне на  този модел на колкото се може повече хора.

Обучението на първите треньори за България се проведе през Ноември 2010 г. от Мастер треньор - представител на Институт Gordon Training International. Изискванията за включване в тази група бяха магистърска степен по психология, предходен опит с деца и семейства, сертификационни курсове в областта на психологическото познание, отлични познания по английски език, както и предварително издържан он-лайн тест. Щастлива съм, че аз съм една от одобрените кандидати и вече обучени инструктори, благодарение на ЕСПА, от където получих подкрепа и инвестиция.

По този начин училище ЕСПА ще е сред първите институции, в които сертифициран треньор, в мое лице, ще представи демократичната философия на програмата ТУР. За преподавателския екип на училището предстои провеждане на обучителен семинар през февруари в помощ на пълноценния им контакт със собствените им деца и семейства. Веднага след първата група от учители стартираме курса и за родителите на учениците от ЕСПА и по този начин осигуряваме още една възможност за подобряване на екипната ни работа в посока реализиране на най-доброто за децата.

На всички участници в курса ще бъдат предоставени и специални учебници, учебни тетрадки и други материали, а завършилите успешно курса ще получат сертификат.

На по-късен етап ще Ви уведомя за детайлите по предстоящото обучение.

Моля, свържете се с мен на посочените координати, ако имате нужда от допълнителна информация или желаете да заявите участието си. Можете да посетите и страницата http://www.gordontraining.com/.

Но приемете и най-ценното послание в случая, а именно, че всички ние чрез програмата ТУР предстои да обогатим способностите си за отглеждане на самодисциплинирани и автономни деца от позицията на ненасилие в семейството.

Поздрави,

Силвия Стоянова

Психолог, Координатор - връзка Училище – Семейство

тел. 0899161734silvia_stoyanova@espa-bg.com
Каталог: ARHIV -> help1112 files
ARHIV -> Тестът на Фагерстрьом дава точкова оценка за степента на Вашата никотинова зависимост
ARHIV -> Дирекция „Култура и образование“ Отдел „Култура“ Камерна сцена София 2007
ARHIV -> Частно средно общообразователно училище еспа
ARHIV -> В конкурсите по Темата на годината „Св. Св. Кирил и Методий нашият клас спечели следните грамоти
help1112 files -> Частно средно общообразователно училище еспа
ARHIV -> Разпределение на колегите за украсяването на еспа за Коледа 24 ноември /събота/ 2012г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница