Сферите на общуване в български езикстраница1/2
Дата09.05.2024
Размер46.21 Kb.
#121193
ТипУрок
  1   2
Урок Станимира Димитрова - ОФИЦИАЛНО-ДЕЛОВИ СТИЛ Урок Станимира Димитрова
Свързани:
ПРОЕКТ - АФРИКА  1. Актуализация на урока

Днес ще говорим за Официално-делови стил. Преди да запиша заглавието, предлагам да си припомним сферите на общуване, които предполагат използване на определен стил, използване на определените изрази средства, които предполагат определен тип, определен дрескод, условия на общуване
Сферите на общуване в български език

  • Научна сфера – научен стил;

  • Битова сфера – разговорен стил;

  • Медийна сфера – публицистичен стил;

  • Естетическа сфера – художествени стил.

За всички тези стилове и сфери на обслужване вие сте говорили в 7 клас, миналата година, тази година много сте говорили за Научния стил.
Стилът, за който до сега не ставала дума е стилът, който се използва като връзка между човека и институциите, който е свързан с определени институциите това е официално-деловия стил.
Съответно, сферата звучи малко е по-сложно – институционална. Как се пише официално-делови стил? С тире. Да се запомни.
С какво асоциирате думичката институция – с документи. Самата дума институция? Да ми посочите една институция /учрежденията? Една по-приятна Библиотеката, съда.
Когато човек влезе в институция като например община Пловдив, или Социално подпомагане в началото изпитва максимален ужас? Защо? В тези институции можеш ли да влезеш и да кажеш просто „Добър ден!”? И веднага да ти обърнат внимание, да направят услуга, от която се нуждаеш по някакъв особен начин? А пък трябва да попълваш някакви документи като Заявление или Декларация, да кодираш входящ номер в Деловодство моето искане, желание.
Става дума за това, че общуване с институция не само да бъде „Здравейте, искам да ми издадете Дубликат на удостоверение за раждане на детето ми, направете го. Аз трябва да напиша на една бланка какво искам. След това те ще получа това, което поисках.
Т.е. когато човек общува с определена институция се намесени такъв тип документи, които са по-скоро шаблон, някакъв модел, ви е не можете да измислите едно писмо просто е така. Няма да стане.
Трябва да следвате определени реквизити, за да напишете вашата Молба, вашето Заявление или това, което искате да получите.
Институции
Ако вие желаете да получите стипендия за отличен успех. Най-простичкия начин да подадете Заявление, което има реквизити – наричат ония, всички задължителни елементи, но не е задължително ваша лична информация.
Кога си говорим за стиловете и правим стилистичен анализ винаги говорим за:
Това да ли общуването е?
Общуването може да бъде – официално и неофициално/писмено и устно.
Общуването в официално-деловия стил, според вас, ще бъде – официално. И освен това основно ще бъде е писмено.
От онова, какво-то изговорих ме, опитайте да се ми зададете няколко примера за такива текстове.
Кандидатура за работа. Как кандидатстваш за работа? Ти отиваш да кандидатстваш през лятната ваканция. Трябва да предоставиш:

  1. Заявление, защото ти заявяваш желание си да вземеш определена позиция на този етап;

  2. След това CV – се пише точно по определен ред. Има си схема, която трябва да следвате.

  3. Можете да предложете препоръка – мотивационно писмо;

Това са някакви документи, които се отнасят до този официално-делови стил.


Сподели с приятели:
  1   2
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница