Сливенският драматичен театър днес кратко представяне театър – отличник на министерството на културатаДата01.01.2018
Размер41.86 Kb.
#39181
СЛИВЕНСКИЯТ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ДНЕС
Кратко представяне
ТЕАТЪР – ОТЛИЧНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА
Сливенският драматичен театър за втора поредна година е начело в театралната класация на Министерството на културата. В групата на държавните драматични театри, получили комплексна оценка „отличен”, той е в компанията на най-добрите столични театри - Народния театър „Иван Вазов”, Сатиричния театър „Алеко Константинов” , Театъра на българската армия, Театралната работилница „Сфумато” и драматичните театри в Пловдив и Бургас. Класирането се извършва по много показатели, които включват селекция и участие във фестивали, икономически показатели, брой зрители, кадрова, репертоарна политика и други.
ПРЕДСТАВЛЕНИЯ С ДЪЛЪГ ЖИВОТ
В афиша на театъра има и забавни представления, и сериозни заглавия, и нова чуждестраннна драматургия, и българска класика.
Два спектакъла на сливенския театър вече са бестселъри - „Между два стола” на Рей Куни и „Особености на руската любов” на Александър Галин, които публиката не само в Сливен, но и в София, и в цяла България, гледа с голям интерес. Те се играят две години и половина при пълни салони и имат по над 80 представления. И тези комедии, и класическите спектакли имат дълъг сценичен живот, което подхранва самочувствието на актьорската трупа. Някои представления са с участието на звезди на театралната сцена: Герасим Георгиев - Геро, Мария Сапунджиева, Георги Кадурин, Мариана Миланова, Христо Бонин. Но, въпреки че в последните години е нямало звезди в спектаклите по българската класика, като „Изкушение” по Елин Пелин, „Епопея на забравените” по Вазов и Захари Стоянов, „Нова библия – Суматоха” по Радичков и „Любовта на Катерина” по „Железният светилник” на Димитър Талев, те станаха едни от най-силните заглавия в театралния афиш. Абсолютен рекордьор е моноспектакълът на Димитър Марков „Епопея на забравените”. Голям зрителски интерес предизвикаха „Нова библия – Суматоха” на проф. Маргарита Младенова и „Изкушение” на Добромир Цветков. Всички са създадени с труда и таланта на младата актьорска трупа, която се изгради през последните години в Сливен.
НОВА ТЕАТРАЛНА ПРОДУКЦИЯ ЗА ПРЪВ ПЪТ У ВАС И В СВЕТА
Сливенският драматичен театър направи световна премиера на най-новата пиеса на световноизвестния руски драматург Александър Галин, която, с негова благословия, се състоя в Сливен на 13 май. Спектакълът „Лице” е дело на режисьора Васил Василев, с участието на Мария Сапунджиева, Георги Кадурин, Мариана Миланова и Христо Бонин.
Следващото представление се прави за първи път в България - това е „Ефектът” на Луси Пребъл, под режисурата на Добромир Цветков, с участието на Ивайло Гандев и Вяра Начева от състава на театъра и двама избрани след кастинг млади актьори – Деница Шопова, от класа на проф. Снежина Танковска и Ивайло Драганов, от класа на доц. Ивайло Христов.
За първи път у нас сливенският драматичен театър постави и нова българска пиеса, на Александър Урумов - „Който трябва”, с режисьор Димитър Стефанов. В представлението участват Камен Воденичаров, Георги Спасов и четирима млади актьори – второкурсници от НАТФИЗ, от класа на проф. Стефан Данаилов. С участието на студентите Теодор Христов, Севар Иванов, Рада Кайрякова и Бориса Сарафова, театърът продължава своята политика да подава ръка на млади актьори – не само дипломирани, но и студенти – да започнат работа в професионален театър. Предпремиерните представления на „Който трябва” се посрещнаха с голямо одобрение от публиката в Сливен и Бургас. Предстои спектакълът да бъде показан в София. Премиерите на двете представления ще бъдат в афиша на Есенния театрален салон през септември.
ВЪЗПИТАНИЕ НА МЛАДА ТЕАТРАЛНА ПУБЛИКА
Театърът започна една амбициозна дългосрочна програма за работа с младите зрители в Сливен. Целта й е да постави основите на театрално образование в средните училища в България. Програмата за изграждане на театрални аудитории се нарича Клуб „Зрител” и се осъществява по европейската програма за образование „Успех”, с участието на ученици от Природоматематическата гимназия в Сливен. Тя е дело на режисьорите Добромир Цветков, Мария Атанасова и един млад учител по литература с модерни педагогически виждания – Михаил Ненов, които разработиха нова методика. Клуб „Зрител” работи от началото на ноември 2013 г. като извънкласна и извънучилищна дейност, с ученици от 9-ти и 10-ти клас. Той обучава децата не да правят театър в любителски ученически състави, а да станат културни и образовани зрители, със знания за театъра и съвременното изкуство. Обучението в клуб „Зрител” няма за цел да произведе сценичен продукт, а ангажиран участник. Курсът продължава три години и е съпътстващ основната образователна програма. Обхваща историята на театъра, основните сценични жанрове и образци от българската театрална продукция. Учениците се срещат с известни представители на театралните професии. Програмата се основава на един интерактивен метод на обучение: не с лекции, а с показване на спектакли, филми, обсъждания и образователни игри. В тези интерактивни игри се ползват модерните методики на Едуард Де Боно и Джани Рудари за работа с ученици и деца. Методиката е оригинална, тя не съществува и не се прилага никъде в Европа. Тя осъществява едно безпрецедентно дългосрочно сътрудничество между сферите на културата и образованието. Подготвен е проект за нейното финансиране по малкия гранд за съвременно изкуство. Тази програма се подпомага от две северноевропейски държави – Финландия и Холандия. За кандидатстването по програмата театърът получи подкрепата на кмета на Сливен инж. Кольо Милев и на новия шеф на регионалния инспекторат по образованието Александър Борисов, които оцениха идеята и я подкрепиха.
СЛИВЕНСКИЯТ ТЕАТЪР – ЛЮПИЛНЯ НА ТЕАТРАЛНИ КАДРИ
През всички десетилетия досега, сливенският театър е захранвал и продължава да захранва с големи творци българския театър. Ярка следа в театралната история на Сливен са оставили режисьорите Димитрина Гюрова, Енчо Халачев, Пламен Марков, Борислав Чакринов, Елена Цикова, Иван Добчев, Маргарита Младенова, актьорите Велко Кънев, Юри Ангелов, Ивайло Христов, Атанас Атанасов, Валентин Танев, Димитър Рачков и много други, до Димитър Живков, който миналата година получи “Аскеер” за изгряваща звезда. Тази година театърът е горд със своя голям актьор и доайен Михаил Илийков, който получи наградата „Икар” на Съюза на артистите „За чест и достоинство”. Това е още един знак за здравите основи на сливенската театрална трупа. Защото за Сливен и сливенската публика Михаил Илийков е символ на любовта към Театъра.
Каталог: res -> news
news -> Храм „Свети Иоан Рилски” гр. Търговище
news -> Драматичен театър „стефан киров” сливен късноантична и средновековна крепост „туида” и ансамбъл за народни песни и танци „сливен”
news -> Сценарий за годишно утро в първи клас ден на провеждане: 24. 05 Децата са подредени на сцената. Изпълнение на песента „Първокласно”
news -> Пълен текст на разговора
news -> Илийчо, Август и седемте джуджета Пенко Гелев и Сотир Гелев
news -> П р о г р а м а есенен театрален салон
news -> Ху йем ай – Кой съм аз?
news -> 1 клас – посрещане 2012 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница