Въпрос 11. Вторични химични източници на електрична енергия- акумулатори. Видове. Процеси при зареждане и работаДата18.12.2017
Размер15.07 Kb.
Въпрос 11. Вторични химични източници на електрична енергия- акумулатори.Видове.Процеси при зареждане и работа.

Характерно за акумулаторите е,че те първоначално работят като електролизна клетка, а след това като галваничен елемент.При тях ел.енергията се получава за сметка на хим.процеси.В зависимост от вида на електродите различаваме Pb,Fe-Ni,Ag-Zn.В зависимост от вида на изплзваният електролит се делят на: кисели и основни.Оловният акумулатор се състои от 1)-Оловни плочи-ръбести,прозирни и плочи с отвори.Използва се Pb което често съдържа 3-12% антимон,който увеличава механичната устойчивост. Върху плочите се поставя замазка,която съдържа PbO,Pb3O4,сол на H2SO4,SiO2 и др. Устойчивостта на замазките се определя от качеството на замазката. 2)-Сеперетори-те представляват късото съединение между плочите.Използва се стъклена тъкан, полимерни материали.3)-Електролит-27-38% H2SO4.Той трябва да бъде химически чист.Не трябва да съдържа метални катиони,Cl и Na йони и арсенови съединения.4)-Кутия, в която се поставят всички останали елементи с голяма механична здравина и да бъде киселинно устойчива.За тази цел се използва абонит-каучук с високо съдържание на сяра и някои полимерни материали.

Ако в нов акумулатор се налее H2SO4 се извършва:PbO+H2SO4=PbSO4+H2O. Зареждането на акумулатор-първоначално той работи като електролитна клетка.За тази цел се свързва с едноименният източник на постоянан ел.ток.Зареждането трябва да е с големината на тока определена от производителя,защото при по-голям ток зареждането се извършва само по повърхността на активната маса,но не и в дълбочина.Катод(-) PbSO4-2e=Pb+SO4^2-гъсто олово.Йонно уравнение:Pb^2+ +2e=Pb. Анод(+):PbSO4+2H2O-2e=PbO2+4H^+ +SO4^2;йонно:Pb^2+ -2e=Pb^+.

По време на зареждането концентрацията на H2SO4 нараства. Край на зареждането се установява по това,че концентрацията остава същата.Наблюдава се и кипене,което означава,че процесите на зареждане са завършени и се извършва електролиза на водния разтвор на H2SO4.Работа на акумулатора: Анод(+)Pb +2e +SO4^2= PbSO4 (Pb-2e=Pb^2+). Катод (+) PbO2+2H2SO4 = Pb(SO4)2+2H2O; Pb(SO4)2 + 2e2H^+ =PbSO4+H2SO4 (Pb^4+ +2e=Pb^2+). Не бива да се черпи много голям ток от акумулатора,защото се получава изкривяване на плочите.Не бива да се допуска дълбок разряд,защото може да настъпи необратимо унищожаване на акумулатора.
Каталог: Home -> Rado -> home -> 1.Първи%20курс%20-%20ФЕТТ -> ХИМИЯ -> Химия -> Himiq%20Lekcii%20pishtovi
ХИМИЯ -> Напишете ел. Структура на като използвате правилото на Клечковски
1.Първи%20курс%20-%20ФЕТТ -> Търси се нов външен вид или допълнителна функция,или друга реализация на някои от функциите на то „Климатик”
1.Първи%20курс%20-%20ФЕТТ -> Задача №2 Емил Емилов Георгиев еф; Курс 1; Поток 2; Група 8; Подгрупа а обект билборд
1.Първи%20курс%20-%20ФЕТТ -> Търси се нов външен вид или допълнителна функция,или друга реализация на някои от функциите на то „Сигнализатор”
1.Първи%20курс%20-%20ФЕТТ -> Специалност: Електроника
Himiq%20Lekcii%20pishtovi -> Въпрос Теория на металното съединение-метална кристална решетка и метална химична връзка. Зонна теория на твърдото тяло и някои типични св-ва на металите
Himiq%20Lekcii%20pishtovi -> Въпрос 10. Първични химични източници на електрична енергия – галванични и горивни елементи. Процеси (хиет)


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница