Всеки четвърти висшист работи в чужбина, оставащите в България се реализират най-често в търговията и услугитеДата02.01.2018
Размер24.34 Kb.
Всеки четвърти висшист работи в чужбина, оставащите в България се реализират най-често в търговията и услугите

Всеки четвърти от завършилите висше образование в България работи в чужбина. Това коментира ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара д-р Томчо Томов пред експерти от Националната референтна мрежа по проекта „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”.

България се държи като богата държава, която изнася висококвалифицирана работна ръка в чужбинa. Едновременно с това, голям процент от младите хора не работят, а разчитат на издръжка от родителите си, които най-често подпомагат семейния бюджет от чужбина. Около 40% от младежите без работа са потомствено безработни, което означава, че и родителите им също са без образование и доходи“, допълва Томов.70 на сто от завършилите висше образование започват работа най-често в търговията, преработващата промишленост и услугите. В сферата на услугите най-търсената позиция е тази на охранител.

Необходимо е да се прави системно проучване точно какви кадри са нужни на бизнеса и през какъв период от време тези кадри трябва да подобряват и развиват уменията си, така че да са конкурентоспособни на пазара на труда. Изследване на БСК показва, че жизненият цикъл на компетенциите в ИТ сектора е само 4 години, в инженерните специалности – 7 години, а за финансистите – 9 години. Един IT специалист се деквалифицира най-много за 4 години, ако не поддържа знанията си актуални. „Нещо повече – докато един студент по „Информатика“ стигне до трети курс, наученото от него в първи курс може вече да е остаряло“, каза Томчо Томов. При инженерите професионалните компетенции остаряват най-много за 7 години. Без допълнителни усилия за поддържане на професионалното ниво финансистите излизат от трудовия пазар за 9 години, показват още резултатите от проучването.

Хората нямат работа, но и за работата няма хора. Едва 30 на сто от завършилите висше образование работят на позиция, която изисква завършенето от тях образование. Получава се парадокс – образователната система не подготвя необходимите кадри за икономиката, тя създава безработни”, коментира още д-р Томчо Томов.

Проблемите при заетостта и безработицата започват още от средното образование, което все по-малко успява да подготви учениците да продължат да учат в университет и да ги мотивира да се реализират в областите, нуобходими на икономиката, свързани с математика, физика, химия, инженерно-техническа подготовка. Затова има и липса на кадри в определени професионални области. Около 55% от безработните нямат завършено средно образование, допълни още Томов.
За повече информация:

Александър Миланов

Пресцентър

Българска стопанска камара

т: 02/932 09 28, 0879 279 281

w: www.bia-bg.com


БСК-ПРЕСЦЕНТЪР: София 1000, ул. Алабин 16-20, тел. 02 932 09 28, факс 02 987 26 04, www.competencemap.bg, pr@bia-bg.com

Този документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Агенцията по заетостта.Каталог: language
language -> Българска камара на химическата промишленост
language -> Рафинирано слънчогледово олио седмична справка: средни цени за периода 6 – 13 април 2016 Г
language -> „ Новото при reach, clp, Споделяне на добри практики, Енергийна ефективност и зелена икономика”
language -> За 15 години вестник „мляко+
language -> Решение на 17-18 септември да бъде проведена национална конференция
language -> Онлайн платформа (EN)
language -> Рафинирано слънчогледово олио седмична справка: средни цени за периода 16 – 23 март 2016 Г
language -> Изложение «месомания 2016»
language -> Рафинирано слънчогледово олио седмична справка: средни цени за периода 23 – 30 март 2016 Г
language -> Рафинирано слънчогледово олио седмична справка: средни цени за периода 30 март – 6 април 2016 Г


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница