Въздушно капковите инфекцииДата29.11.2023
Размер17.13 Kb.
#119463
Въздушно капковите инфекции
Свързани:
44-1, Теми-по-СГ-в-педиатрията Камелия

Въздушно капковите инфекции

Въздушно капковите инфекции поразяват ГДП ,тонзилите дихателната система ,кожата , видимите лигавици, лимфните възл,и вътрешните органи и слюнчените жлези .


Входната врата е дихателната система , но поражението може да стигне до всички вътрешни органи ,освен горни долни дихателни пътища , кожата и видимите лигавици .
Към тази група заболявания се отнася най-често срещаните;
- грип
-морбилито


1.Грипа- остра вирусна инфекция,от епидемичен и пандемичен характер ,което протича с интоксикационен синдром и засяга дихателната, кръвоносната, сърдечно-съдовата и нервната система, всички вътрешни органи могат да бъдат засегнати от тези инфекции.
Грипа се причинява се вирус ,който е много изменчив, той е слабоустойчив на висока температура ,на ултравиолетови лъчи, на дезинфекциони средства,сравнително устойчив на ниски температури.
Източник на инфекцията е болният човек в първите 7 дни от заболяването характерното за грипа е че това е една всеобща възприемчивост , инфекцията се предава по въздушно капков път с инкубационен период от 12 часа до колко най-много три дни
Началото е остро с прояви на токсико инфекциозен синдром, който включва внезапна проява на тръпки, на висока температура, болки в мускулите, в ставите, общо отпадналост, адинамия ,главоболие, болки в очните мускули, фотофобия много характерно ,световъртеж, повръщане, засягат се различни системи на пациента.
Дихателната система - появява се суха кашлица, трахеит, на третия ден става влажна кашлицата, появява се дразнене на гърлото, запушен нос , серозна секреция, епистаксис, пресипнал глас, бронхеолит, ларингит и астматичен синдром.
Засяга се сърдечно съдовата система - наблюдава се тахикардия, глуховати сърдечни тонове, има ЕКГ промени за токсично увреден миокардит , появява хипотония . Храносмилателната система -характерно анорексия белезникаво обложен език, болки в корема, може да има диария с кръв с луз и така нататък.
Отделителната система- олигурия, протеинурия, микрохематомария ,смущения на отделянето на урина.
Централната нервна система наблюдава се ентоксикация, мускулни потрепвания, симптоми на енцефалопатия, може да се получи сериозен менингит, менинго енцефалит ,периферни парализи и така нататък.
Кожата също страда и се засяга появява се обилно потеене херпеси,херпес симплекс може да се появи на третия четвъртия ден от началото на заболяването.
Заболяването протича в няколко типични форми;
- лека
-среднотежка
-тежка и
-атипична форма.
Които могат да включват най-различни допълнителни прояви или пък да липсва- повишение на температурата да липсва и формата може да се нарича афибрилна.
Изследвания;ПКК,ДКК,СРП,урина , ренген на бял дроб,


2.Морбилито е остро силно контагиозно вирусно заболяване, което протича с висока температура и характерен катар на горните дихателни пътища.
Наблюдава се макуло папулозен обрив предшествен петната на Филатов Коплик .
Причинява се от неустойчив вирус койтое наречен въздушно капкова инфекция 100% контагиозен индекс .
Източника на заразата е само болния човек, който предава заразата пет дни преди появата на обрив и четири пет дни след появата на обрива .
Заболяването протича в четири периода;
- инкубационен период от 10 до 11 дни
- катарален
-ероптивен
-рековалесцентен период
Началото е остро с хрема, висока температура, суха мъчителна кашлица, наблюдава се интоксикационен синдром , наблюдава се конюнктивит, кихане, сълзо течение ,фотофобия ,подпухнало лице, петната на Филатов са дребни белезникавиви петънца по бокалната лигавица, която прилича като напръскана с вар, те се проявяват един-два дни преди появата на обрива и изчезват 12- 24 часа след него, по време на еруптивния период температурата спада непосредствено преди да се получи обрива ,повторно се повишава обаче с появата на обрива и трае 3 до 4 дни със засилване на катаралните явления и интоксикационния синдром.
Обрива в началото е макуло папулозен, появява се най-напред зад ушите, по носа ,по лицето и постепенно увеличаване на размерите и количеството им с тенденция за конфуиране.
На втория ден обрива обхваща и толовещето на третия ден обхваща цялото тяло ,обрива избледнява по реда на появата му които са се появели първи изчезват, след преминаване на обрива остават едни бледо кафеникави пигментни петна, които изчезват постепенно .
Рековалисцентния период е на 8-10 ден от началото на заболяването, през който се е подобрява състоянието на пациента и остават само обаче оплакванията от аденамия, раздразнителност и аенергия .
Профилактично се прилага жива ваксина след 12 месечна възраст това е съобразено с имунизационния календар.
Противоепидемичните мерки включват при болни без усложнения пет дни да бъдат изолирани, при усложнения 10 дни от заболяването ,карантиниране на децата до седем години за период от 14 дни , изследване на контактните и карантимиране ,може да се приложи и профилактика с Гама глуболин 21 дни.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница