К о н с п е к т теми по сг в педиатрията Основни принципи на профилактика в детската възрастстраница1/72
Дата29.11.2023
Размер150.64 Kb.
#119462
ТипЗадача
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   72
Теми-по-СГ-в-педиатрията Камелия
Свързани:
44-1, Въздушно капковите инфекции

К О Н С П Е К ТТеми по СГ в педиатрията

1.Основни принципи на профилактика в детската възраст.


Профилактиката в детска възраст има за задача да осигури всички необходими условия за правилно развитие, отглеждане и възпитание на детето, както и да се предотвратят заболявания и увреждания на детския организъм – първична профилактика. Профилактиката включва също ранна диагноза и своевременно лечение на заболяванията, както и всички други мерки за избягване и предотвратяване на рецидивите и хронифицирането на някои важни заболявания в детска възраст – вторична профилактика. Основната цел на профилактиката в детска възраст е осигуряване на здрвно благополучие за всяко едно дете и предотвратяване на болестните състояния и инвалидизирането сред децата. Профилактиката в детска възраст бива:

  • първична,

  • вторична

  • третична.

Първичната профилактика има за цел да предотврати появата на заболявания. Нейните мерки са задължение на държавата, обществото, семейството и здравната мрежа. Тя е насочена към осигуряването на безопасна жизнена среда и ограничаване на злополуките. Първичната профилактика бива:
експозиционна и диспозиционна.
Експозиционната трябва да създава такива условия на външната среда, които да съответстват потребностите на дет.организъм съобразно неговите възрастови анатомо-физиологични особености, както и да го предпазват от възникването на заболявания, злополуки, отравяния и др. Външната среда е всичко, което обкръжава човека. Изключителна опасност за детето представляват : - Замърсяването на въздуха;
- Замърсяването на водата с отпадъци от тежки метали;
- Замърсяването на почвата с хербициди и пестициди;
- Нарастващият шум и вибрациите;
- Недостигът на зелени площи и площадки за игра на децата;
- Отравяниятя, самоубийствата и други злополуки. За да се решат в известна степен тези проблими е необходимо да се провежда здравно-просветна дейност сред населението. Инструктирайки родителите и учителите, лекарят е длъжен да познава семейните и училищните рискови фактори, които най-често застрашават децата в отделните възрастови периоди. Лекарят и учителите трябва да осигуряват безопасност на дет.площадки и контрол при провеждане на спортни програми. Трябва да се създават и навици у детето за самозащита и саоопазване.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   72
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница