06 април 2012 г. Тема: здравеопазванестраница1/5
Дата19.07.2018
Размер0.67 Mb.
  1   2   3   4   5
06 април 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕКога ще освободим теорията България?
Понякога има и разумни решения – като да се спре "Белене", което придава

априлски оптимизъм на живота
БОРИСЛАВ ЗЮМБЮЛЕВ

Бъдещето е толкова черно.Оня ден ген. Стоян Тонев, директор на ВМА, патетично се провикна: "Оправете системата за даване на специалности на лекарите, защото утре и нас няма да има кой да лекува."

Това е един сравнително частен проблем - специалностите на лекарите. По сегашната система младите лекари трябва да си плащат и да не получават заплати, докато специализират. Затова 50% от завършилите медицина в България през последните 5 години са си били камшиците. Нетната загуба за икономиката е около 200 000 лв. от образован емигрант. Толкова би струвало привличането на чужд специалист, който да лекува у нас, плюс разходите за образованието на този, който си е заминал.

Тоест след 20 години у нас няма да има добри лекари, а медицинското обслужване ще е поне пет пъти по скъпо на обществото, измерено по цени без отчитане на инфлацията.

След 20-30 години вероятно няма да има и пенсионери, защото които не са загинали от липсата на специализирани здравни грижи, ще трябва да работят, за да могат да живеят. Пенсионни фондове, които да се пълнят, няма да има, защото младите работници ще са избягали, за да не издържат на гърбовете си растящата маса възрастни и немощни хора.

Щe има огромно количество запустели жилища и разрушена инфраструктура, защото намаляващото население няма да има нужда от толкова имоти, което ще доведе до драстични разлики от около 1000 пъти между цените в затворените благоустроени гета и останалата част на страната.

Земеделската земя ще е скъпа, но отдавна ще е концентрирана в стотина големи собственика.

Леснодостъпните гори ще са изсечени за огрев. Дивечът извън затворените стопанства ще е изтрепан от бракониери или изяден от скитащи кучета. Тях, разбира се, никой няма да закача, защото куче-любците ще ги пазят. Никой няма да пази обаче хората, които ще се придвижват из градовете с дълги тояги, с които да се отбраняват.

Моловете ще са завзети от бездомници и никой няма да

смее да стъпи по горните им етажи.

Надземен градски транспорт едва ли ще има, защото няма да има пари и пътници за поддържането му. Ще върви само метрото, а отгоре ще се чува радостен лай.

На истински големият проблем на сегашното ни общество е демографският, той ни дърпа надолу. И не знам защо никой не го казва ясно. Какво "Белене" щяхме да строим със заеми - на кого ще му трябва толкова ток след 10 години?

Въпросът вече не е кога българското племе ще освободи територията, заета някога от Хан Аспарух, а кой ще я заеме.


Депутати залагат на силната храна по време на пост

На изповед ходят само хора на Доган
от ГАЛИНА ГАНЕВА

Само няколко депутати спазват строгия и продължителен 40-дневен пост, установен от църквата, преди посрещането на най-светлия християнски празник -Възнесение Христово.

Смисълът на поста, известен и като Света Четиридесетница, е човек да направи равносметка на делата си. Църквата призовава към душевно очистване, молитвен труд, смирение и любов към ближните. С лекота се приема ограничаването в храна и питие, т.нар. телесен пост. Докато същностният - духовният, изисква от говеещите въздържание от зли и сладострастни помисли, владеене на духа, избягване на гуляи. Абсолютно задължително за всички православни християни е да се изповядат пред свещеник за сторените грехове, да се разкаят. Кулминацията е по време на богослужение да приемат Свето причастие.

Малцина са депутатите, които се изповядват пред свещеник, независимо че

спазват стриктно продължителния пост, показа проверка на "168 часа". В списъка на изрядните православни християни са един депутат от ГЕРБ - Ивайло Тошев, и двама от ДПС - Йордан Цонев и Петя Раева. И двамата са видимо отслабнали и изглеждат одухотворени. "Темата за поста за мен е сакрална. За това нито дума по този въпрос", заяви пред" 168 часа" депутатът на Доган. Един от най-добрите икономисти в парламента е магистър по богословие. "Г-н Цонев е може би най-ревностният християнин сред депутатите. Редовно се причестява и изповядва, което е задължително условие", хвали човека на ДПС професорът по омилетика (наука за църковното красноречие) - Божидар Андонов. Почти целия пост издържа и колежката на Цонев, депутатката Петя Раева. Въпреки че тя се прочу с книгата си" Радостта от храненето", е свела хранителния си режим по време на пост до плодове, зеленчуци и варива. Не яде месо и мляко. "Засега постя 20 дни, но ще изкарам й целия период. Решила съм го", сподели Раева. Депутатката приема Свето причастие, както повеляват църковните правила.

В списъка на постниците в Народното събрание е и депутатът от ГЕРБ Ивайло Тошев. Той пости от две години. "Говеенето има положителен ефект върху здравето на хората. Получава се едно разтоварване на организма. Човек сам трябва да

прецени дали да пости, но не да бъде насилван против волята си", признава народният представител. Той смята, че е достатъчно ограничаването в храната, без да се ходи за

изповед пред свещеник. Като строг постник депутатът похвали областния управител на Шумен Димитър Александров. Губернаторът повлиял на депутата да се отдаде на тази дисциплина на духа и характера. В парламентарната група на

ГЕРБ има и депутати, които уважават църковните канони, но са предпочели да не постят и да не спазват хранителен режим с ограничения." Нямам особено отношение към поста.

Изкушението с месото пред мен е много силно, за да мога да му устоя", казва депутатът Красимир Минчев, новият посланик на България в Украйна. Иначе уважавам практиката, установена от Православната църква преди Великден, обяснява той. Все

пак депутатът опитвал да спазва телесен духовен пост две седмици. Но не повече. "Това, което душата ми го иска, си го позволявам. Без да съм чревоугодник", отсича дипломатът.

Не е привърженик на църковната практика и новият здравен министър Десислава Атанасова. Тя набляга основно на постната храна, без това да смята като говеене. "Постът е въпрос на много лично усещане и избор. Уважавам хората, които намират упование в Бога и спазват всички ритуали, които изисква Църквата - пост, молитви и участие в богослужения. Аз никога не съм постила", заяви здравната министърка. Тя не е взела пример от бабите си, които били вярващи. Но министърката

спазвала всички останали ритуали за Великден, установени от източното православие.

Да практикува постенето е опитала депутатката от Кърджали Цвета Караянчева. "Правя опити, но не успявам да спазвам постните правила. И се отказвам", казва в разговор народната представителка. Тя се упреква, че нямала воля да издържи. Но все пак не й липсва желание да опита отново. Народната представителка знае значението на говеенето - физическото и духовно пречистване, което идва с пролетта и с любимия й празник Великден. "Тогава земята се отваря, както и душата на хората", обобщава Караянчева. Тя не е приела мнението, че постът е вид диета за отслабване и спорт.

Уважавам църковната традиция, без да постя. Въпрос на нагласа е, категорична бе депутатката Лили Боянова. Според нея постът е много сериозно изпитание за човек

и влияе на здравословното състояние.

Да пости преди големите християнски празници е опитвала, поне символично, и депутатката от БСП Валентина Богданова. "Човек трябва да пости само когато е убеден, че трябва да го направи. Когато му тежи, не е редно да го прави. Безсмислено е", уточнява народната представителка пред "168 часа". Тя е категорична, че духовният пост, свързан с чисти помисли и добронамереност към хората, е много по-важен от ограничаването в храната. "Човек трябва с чисто сърце да върви към смисъла, стойността на християнските празници", разсъждава соц. депутатката. Ограничаването в храната според нея било показност.

С уважение и респект към църковната традиция гледа и депутатката от БСП Емилия Масла-рова." Нашата религия, православното християнство и каноните му, са свещени и трябва да се почитат", обяснява бившият социален министър от тройната коалиция.

Масларова също влиза в списъка на постещите депутати , въпреки че го прави последната, Страстната седмица преди Великден. Тя не можела да си наложи строг пост поради здравословни проблеми. Счита, че няма право да прави експерименти с организма си. Въздържа се от месо и всякакви вкуснотии и сладкиши.

Нуждата от духовно пречистване с постенето е осъзнал и депутатът от РЗС Яне Янев. "Темата е много интимна, за да разсъждавам по нея както за други теми пред обществото", заяви лидерът на РЗС.
Ставрофорен иконом Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия:

Покаянието не е за политици
- Отче, как ще коментирате, че на православния пост мнозина гледат като на мода?

- Модата е нещо, което носи новост. Ако постът е мода, значи и Църквата е нещо модерно. И щом е така, какво по-прекрасно от това да носи свежестта в този свят. За съжаление много хора постят, за да се покажат по-екзотични в обществото, пред другите. Без да осъзнават същностната характеристика на поста - духовното. Тези фиктивно постещи много бързо отпадат. Но тези, които в постния период се отказват от силната храна, знаят защо го правят. Те стават истински християни.

-Осъзнат ли е смисълът на православния пост - не хранителна диета, а съкрушаване за сторените грехове и скъсване с тях?

- В никакъв случай постът не трябва да се ограничава до някаква хранителна диета. Това не е християнско. Постът преди всичко е път, преминаване. Самият пост е Пасха. На еврейски "Пасха" означава възкачване към повиеше, духовно състояние, което се изисква от нас. За да отстраним всичко онова, което е плътско. А то дърпа постоянно съзнанието ни към светското. През постния период човек нека да пребивава в мистичното състояние, в което пребивава православният християнин в откровението на молитвата. Стремежът към спазването на Божиите заповеди, към Христос осмисля всички наши дни. Но не само през 40 дневния пост.

- Защо духовният пост трябва да бъде водещ, а не телесният?

- Не ограничаването в храната е най-важно. Но има значение. Водещият трябва да е духовният пост, а именно духовният катарзис, който всеки един от нас трябва да изживее в постния период. Различни са пътищата и те са неведоми. Това са пътища, които водят към Бога. А срещата с Бога е най-същностното нещо в човешкия живот. Другото - власт, пари, лукс, са преходни придобивки. Наближаващото Възкресение Христово е време за истинска, личностна среща с нашия Бог. Желая го на всички.

- Какво е вашето мнение, може ли християните да вземат Свето причастие, без да изповядат греховете си пред свещеник?

- След като човек пребивава в църквата, разговаря

със своя изповедник и той знае неговото духовно състояние, понякога миряните пристъпват към приемане на Светите тайни - причастието. И това не значи, че не е имало тайнството изповед. Напротив, имало го е. Не трябва да робуваме на принципа, щом има причастие, задължително трябва да има изповед. Не е истина. Изповедта не е само защото ти трябва да вземаш Свето причастие. А защото ти имаш необходимостта да се изповядаш, да отхвърлиш от себе си греховността, която си натрупал.

- Трябва ли да се покаят митрополитите, сътрудничили на Държавна сигурност?

- Това, че ние сме в Църквата, не ни лишава от това, да се каем. Точно

обратното. Аз вярвам, че ако някой има грехове към своя народ, вече се е по-каял. Или пък ще намери силите да го стори. Архиереят носи своята вяра. Излизането на досиетата на владиците не е катарзис за Църквата. По-скоро е изпитание за Църквата като всеобщност. Добре е в такива мигове да има единство, за да преодолеем изпитанието.

- А българските политици трябва ли да се покаят?

- Покаянието не е за политици. Нито за учените. Покаянието е за всички нас, които вярваме в Бога. Това е дълбоко интимен акт. И никой не трябва да разгласява, че се покайва. Важното е друго, да намериш сили да изповядаш своята греховност. И да изпълняваш всичко, което е дадено в Евангелието като морален кодекс.

- Наближава големият християнски празник Цветница. След него Великден. Цветно ли е в душата на българите, когато ни вдигат тока, парното, транспорта?

- Има трудни дни. Криза. Но независимо от това нека да бъдем отговорни. Все си мисля, че на нас, българите , точно това е, което ни липсва най-много - отговорността. Ние вечно очакваме от някъде другаде да получим помощ. Без да съзнаваме, че за сегашното си състояние сме отговорни самите ние. От хигиената на улицата до служебните си задължения и семейството. Когато всеки от нас прояви загриженост, наистина имаме бъдеще.
Чуждите лекари оперират без пари у нас
Мина УЗАНИЧЕВА

Чуждите лекари може да оперират у нас и без държавата да им плаща, показа проверка на „Преса", след като в Министерския съвет лансираха идеята, че ще е по-евтино да ги привличаме тук, отколкото да лекуваме деца зад граница.

„Ще използваме опита на болници като „Св. Анна", които имат връзки с такива медици", каза вчера здравният министър Десислава Атанасова. Тя откри обновената клиника по ортопедия в лечебното заведение. Според шефа му д-р Димитър Димитров парите за специалистите може да дойдат от европейски фондове. „За тях е чест да оперират у нас и да обучават наши лекари", каза той. Така работели в Пакистан, Индия, Китай и др.

В „Св. Анна" идват лекари от Мюнхен, на които болницата не плаща. Без пари в Плевенската университетска болница пък е бил проф. Отавио ди Кобели от Милано, който обучи екип да оперира с робот „Да Винчи”.

„Беше тук всеки месец в продължение на година. Плащахме му само самолетните билети", каза шефът на лечебното заведение проф. Григор Горчев. В Националната кардиологична болница в момента без хонорар работи белгийският проф. Ги Хендрикс, твърдят оттам.

Шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов обаче смята, че ако това стане национална политика, ще трябва да се отделят средства от здравната каса.
Щатски фондове напускат „Софарма"
Американските фондове „Грамърси" продадоха голяма част от дела си в „Софарма". 15,6 милиона акции, или 11,8% от капитала на фармацевтичната компания, бяха изтъргувани на Българската фондова борса вчера.

Разпродажбата предизвика срив в цената. Големите пакети с акции минаха при ниво от 2,27 лв. за акция, което е 18% спад спрямо стойността от сряда. Към края на търговията акцията възстанови част от загубите и приключи с дневен спад от 4,38% до 2,639 лв. за бройка.

Официална информация за купувач и продавач ще бъде обявена най-късно в понеделник. Но почти сигурно е, че продавачи са двата фонда „Грамърси селект мастер фонд" и „Грамърси имърджинг маркетс фонд". Заедно те са притежавали 16,15 млн. акции към 31 декември 2011 г. фондовете на „Грамърси" държат и 34% от БАКБ.

Справка за акционерите на „Софарма" показа, че 4 са юридическите лица, които притежават над 12 млн. акции към края на миналата година. Това са „Донев инвестмънтс холдинг" (32,4 млн. акции), „Телекомплект" (26,9 млн.), „финансово консултантска компания" (21,4 млн.) и фондовете на „Грамърси". Първите три компании се контролират от бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов.

Междувременно „Софарма" обяви вчера 14% спад на продажбите за март спрямо същия месец на 2011 г.


ГЕРБ не изпълни нищо от програмата си за здравеопазване
Управляващите не търсят съгласие в обществото и в парламента за реформи в системата
Маргарита ВЪРБАНОВА

Няколко малки крачки или сериозна стратегическа реформа в здравеопазването? Това трябва да реши здравният министър Десислава Атанасова, която определи себе си като тежката артилерия на ГЕРБ. През 2009 г. партията на Борисов предложи предизборна стратегия в системата. С днешна дата нищо от нея не е изпълнено. Четири са основните приоритети - Спешна помощ, цените на лекарствата, раздържавяване на НЗОК, реформи в болниците. И тримата министри на управляващите - Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова и Стефан Константинов не направиха никакви промени в здравеопазването. Четвъртият Десислава Атанасова досега също не се е ангажирала с някаква реформа, тя просто гледа да изкара мандата с по-малко сътресения и повече публични изяви, вместо с конкретни целенасочени действия.

Идеите, които лансира в момента, са от времето на 2009 година. Отново се заговори за законови промени в Спешната помощ, за "регулиращи механизми", за промени в най-невралгичната част от здравеопазването.

Как дестабилизирането обаче ще спре текучеството на спешните медици, как ще върне сигурността в работата им, след като Бързата помощ е обект на постоянни експерименти. Последният направи премиерът Борисов през ноември миналата година като предложи тя да отиде в областните болници. С обяснението че само този е начинът да се вдигнат двойно заплатите. Икономиите щели да дойдат от съкращаването на администрацията. Истината обаче е, че в цялата страна в администрацията на спешната помощ работят 469 души. Електротехниците и монтьорите на линейките са 212, остават 267 души, които дори и да бъдат съкратени, няма как това да е достатъчно за двойно увеличение на заплатите на лекарите. То не е и предвидено в бюджета за 2012 година. В момента начинаещ лекар във всички 28 центъра на спешната помощ взима 550 лева, специалист получава 650 лева, а шофьор - 340 лева. На медиците се дават купони за храна за 12 часа на стойност два лева. За нощни дежурства се взема по 50 ст. на час, а извънредният труд изобщо не се заплаща. Макар премиерът Борисов да обяви идеята за преминаване на спешните центрове към областните болници за съгласувана и че всички директори на големи клиники до един я подкрепят, още на следващия ден срещу нея се обявиха болнични директори и лекари. Основният въпрос е как спешната помощ, която е изпяло субсидирана от държавата, ще премине към болниците, които са търговски дружества, и ще се финансира със средства от здравната каса. Това беше откровен опит на държавата да се отърве от още една дейност. Министър Атанасова продължава да не отговаря на въпроса чия грижа е лечението на 1,2 милиона неосигурени, които разчитат единствено на Бърза помощ.

За да покаже обаче, че нещо се прави, обеща да даде 10 млн. лв. тази година от парите за ремонти на болниците за увеличаване на заплатите на спешните медици. Догодина вероятно ще бъдат осигурени още толкова. Но това не е целенасочена дълготрайна политика. Приказките на председателя на парламента Цепка Цачева на среща с медици "Лекари, не си отивайте" няма да спре изтичането на специалисти, особено в Спешната помощ. Медиците искат ясно финансиране и дългосрочна стратегия.

Определянето на цените на лекарствата, които се оказаха в пъти по-високи отколкото в съседните ни страни, са всъщност проблем, създаден от самите управляващи. Причината е в децентрализирането на търговете от МЗ към НЗОК, както и в прехвърлянето на лекарства от министерството към касата. Заради скандала оставка подаде министър Стефан Константинов. Вината обаче в никакъв случай не е само негова, а и на бившия директор на НЗОК Нели Нешева, на уволнената заместничка на Константинов Гергана Павлова, също и на ресорния вицепремиер Симеон Дянков. Като председател на здравната парламентарна комисия Атанасова много добре е знаела какво се случва в лекарствената политика. Такава й е работата. И проблемът не би могъл да я изненада.

Затова влязлата с летящ старт в министерството, по думите на премиера Бойко Борисов, трябваше веднага да предложи ясни промени в лекарствената политика. Но не го направи, а заяви, че ще се разчита само на това касата да договаря отстъпки с фармацевтичните компании за всички лекарства. Решението, според нея, е "да се заложат необходимите механизми". В момента договарянето на отстъпки може да става само за на 100% реимбурсираните медикаменти, които са сами в група и нямат аналог. Става дума за едва 188 продукта от всичките 1570, които също биха могли да се договарят. Атанасова се зарече това да стане до месец и гражданите да усетят поевтиняването на лекарствата. Било въпрос на промяна на подзаконови нормативни актове. Впрочем срокът, който сама си сложи министърът, вече изтича. За референтни цени на медикаментите се сети и управителят на касата Пламен Цеков. Но не сега, те можели да бъдат отправна точка за едно бъдещо договаряне между производители и търговци. Какви стойности ще се постигнат, е въпрос на преговори. Такава политика - на пожелания, обществени дискусии и заявени намерения няма да върне нарасналите в пъти цени на някои лекарства.

С идването на Атанасова отново се заговори за демонополизиране на НЗОК. Това беше един от приоритетите на ГЕРБ в предизборната програма. Раздържавяването на касата и стъпването на пазара на частни фондове започна да се обсъжда още при министрите Божидар Нанев и Анна-Мария Борисова. На тях обаче не им стигна време да предложат нещо конкретно. Пък и не виждаха как това е възможно да се случи при категоричното мълчание на управляващото мнозинство по темата. Колкото до Стефан Константинов той веднага обяви, че демонополизацията не му е приоритет. Не може във време на криза да се мисли за раздържавяване на касата.

Атанасова подкрепи създаването на частни здравни фондове

Но по принцип и не сега. Това едва ли ще се случи в рамките на мандата на сега управляващите. Тя самата не била участвала в писането на предизборната програма на ГЕРБ. Когато платформата била подготвяна, партията не била във властта и не си е давала сметка за реалните опасности от това предложение. И призна, че в трите години управление на ГЕРБ е нямало никаква последователност, никаква стратегия и реформи. Не е постигнат консенсус в обществото, съсловието и политическите сили за дългосрочното развитие на здравеопазването. Нещо, което управляващите продължават упорито да не търсят.

ГЕРБ не спази обещанието си и да остойности наново всички грижи в болниците и да преразгледа цените на клиничните пътеки като веднъж завинаги каже за какво стигат парите и за какво ще трябва да се набират допълнителни средства. Вместо това бяха направени само някои промени в цените на част от клиничните пътеки, което отне на вицепремиера Симеон Дянков година и половина. Промяната в цените обаче беше извършена така, че всичко да продължава да се вмества в съществуващия делегиран бюджет, а не бяха измерени истинските потребности на системата. Обещание остана и въвеждането на диагностично-свързани групи вместо клинични пътеки. Затова България в момента е единствената страна в Европа, която работи по тази система на финансиране на болниците. Нестабилността в здравеопазването не отминава и лечебните заведения. Вече три години се прави националната здравна карта, която би трябвало да определи коя област от колко и какви болници има нужда. Вече три години не е известна съдбата на малките общински лечебници - ще ги закриват ли, ще ги преструктурират ли в спешни центрове и кога.

Вместо да се занимава с реалните проблеми на здравеопазването Атанасова предложи безсмислената идея лична карта срещу здравна осигуровка. Който не си е правил вноските да му се отнема документът за самоличност. Това ли е решението на проблема с 1,2 милиона неосигурени българи. Вярно е, че броят им расте заради безработицата и сивата икономика. Едва ли обаче изходът е като се поставят тези хора извън закона. Решението е в ясна стратегия за развитие на здравеопазването, в стабилни реформи в Спешната и болничната помощ.  1   2   3   4   5


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница