Арестуваха шефа на здравната каса в Ловечстраница1/16
Дата13.10.2018
Размер445.5 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
16.03.2018
Национални вестнициАрестуваха шефа на здравната каса в Ловеч


Росица ХРИСТОВА

24 часа  стр. 6  

Директорът на Районната здравна каса в Ловеч д-р Антонио Маринов е бил задържан при акция на агенти от ДАНС и местни полицаи в четвъртък.

Срещу него е образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление - злоупотреба със средства на здравната каса, съобщиха от окръжната прокуратура.

С разрешение на окръжния съд е било извършено претърсване в сградата на касата. Иззети са документи и са разпитани служители. Антонио Маринов е задържан за 24 часа, а днес ще стане ясно дали ще остане в ареста, допълниха още от прокуратурата.

Името на д-р Маринов се свързва с даването на разрешително за новата частна болница "Кардиолайф" в града, за което свидетелства стенограмата на заседанието на надзорния съвет на касата от 4 октомври м.г. "24 часа" научи, че той си е позволявал неправомерно превеждане на пари по клинични пътеки, което довело до задържането му.

Все още не е ясен размерът на щетата за здравната каса от действията на д-р Антонио Маринов.Враца остана без никаква кардиология


24 часа  стр. 7  

Отделението по инванзивна кардиология в МБАЛ "Хр. Ботев" във Враца спира окончателно работа по финансови причини. Документацията му вече е изнесена в Русе, там отива и апаратурата. Пациентите се пращат в София или Плевен.Преглеждат безплатно 5300 шофьори в градския транспорт и учители за рак на простатата


Даринка ИЛИЕВА

24 часа  стр. 3  

Безплатни прегледи за рак на простатата за 5300 шофьори, служители в транспортните дружества и учебни заведения организира Столичната община.

За профилактичната програма Столичният общински съвет гласува в четвъртък да бъдат отпуснати до 300 000 лв.

Прегледите ще се правят в Първа МБАЛ, Четвърта МБАЛ, Пета МБАЛ, Първа САГБАЛ "Св. София", ДКЦ XII и онкоболницата.

Обмисляме тази година да проведем и още една скринингова кампания - за заболяване на щитовидната жлеза, обясни шефът на здравната комисия към СОС д-р Веселин Милев.

От 2015 г. общината отпуска средства и за безплатни прегледи за рак на гърдата. До момента от нея са се възползвали над 10 000 жени учителки и служителки в общинските културни институти и транспортните дружества.

Десет студенти, които учат за медицински сестри в Медицинския университет в София, пък ще получават по 300 лв. месечно. СОС одобри създаването на стипендиантска програма, по която студентите с успех над 4,50 ще могат да кандидатстват още тази есен, каза д-р Милев. Условието е после стипендиантите да останат да работят в общинските болници поне 3 г.

Мрачен връх! България с най-висока смъртност в ЕС


С двойно по-малко умрели на 100 000 население Франция е на другия полюс в статистиката

24 часа  стр. 3  

България е страната с най-висока смъртност в ЕС, показват последните данни, публикувани от Евростат. Класацията е на база данните за смъртни те случаи в държавите от съюза през 2015 г.

1660 са смъртните случаи на 100 хил. население в България според данните на Евростат. Следват Румъния с 1530 починали, Унгария с 1500, Литва с 1490 смъртни случая на 100 000 души население. Латвия (1489), Хърватия (1430) и Словакия (1390) също са в челото на мрачната статистика.

На другия полюс с най-ниска смъртност в ЕС пък е франция. Там смъртните случаи са двойно по-малко, отколкото в България - 859 починали за една година на 100 000 души население. Близо до Франция с 873 починали на 100 000 е и Испания. Италия с 901 умрели, Швеция 927, и Люксембург - 930 души, допълват топ 5 на държавите в ЕС с най-ниска смъртност.

През 2015 г. в Европейския съюз са загинали 5 217 376 души, или 272 хил. повече в сравнение с предходната година. 2 милиона от тези смъртни случаи - или 38%, са настъпили на възраст между 70 и 85 години, докато почти една четвърт - 24% от всички смъртни случаи, засягат хора на възраст под 70 години.

Сърдечни атаки, удари и рак са основни причинители на смъртността във всички държави от ЕС.

Малко над 1,9 милиона души са загинали от заболявания на кръвоносната система (главно сърдечни пристъпи и удари), а 1,3 милиона са загинали от рак. Това са двете основни причини за смърт, в ЕС, които причиняват съответно 37 и 26% от всички смъртни случаи. Болестите на кръвоносната система са основната причина за смърт във всички държави-членки на ЕС, с изключение на Дания, франция, Холандия и Обединеното кралство, където ракът е основният убиец. Третата основна причина за смърт в

ЕС са болестите на дихателната система, които са убили 442 100 души през 2015 г. (8% от всички смъртни случаи в ЕС).

Значителен дял от смъртните случаи в ЕС се дължат и на злополуки и други външни причини - 230 000 смъртни случая, заболявания на храносмилателната система - почти 219 000 смъртни случая, психични и поведенчески заболявания като деменция -214 500 смъртни случая, заболявания на нервната система, включително болестта на Алцхаймер - 213 000 смъртни случая.

Смъртните случаи са средно 1036 на 100 000 жители в ЕС през 2015 г., показва проучване на Евростат.В онкологията заработи и пластична хирургия


24 часа  стр. 23  

В Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) вече се извършват и пластично-възстановителни корекции. Операциите са предназначени за пациенти с отстранени органи или тъкани вследствие на лечението на онкологичното им заболяване, съобщиха от лечебното заведение.

Най-често към пластично-възстановителна хирургия се насочват хора, които са преминали лечение за рак на гърдата, на главата и шията, на кожата. Възможностите за корекция се обсъждат в предварителна консултация, записването за която се извършва на регистратурата на болницата.

Чрез различни хирургически интервенции според конкретния случай до голяма степен се преодоляват деформациите и следите от отстраняването на тумора.

По цял свят пластичната хирургия е част от допълващата терапия при пациенти с рак не само като средство за подобряване на естетическия комфорт, но и за намаляване на честата при този вид заболявания депресия. Идеята е корекцията да насърчи хората за повече социални контакти.
Проф. д-р Надежда Гаврилова, дм:


Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница