Инсулт покосява 27-годишни у насстраница1/7
Дата14.01.2018
Размер412.69 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
10.11.2016
Национални вестнициИнсулт покосява 27-годишни у нас


От изключителна важност са бързата реакция и транспортирането в болница

Труд  стр. 4  

Тревожна тенденция се наблюдава у нас към "подмладяване" на инсултите. Възрастта на засегнатите пациенти намалява все повече, а един от примерите за това е 27-годишно момче, което е било прието с инсулт във Втора неврологична клиника миналата година. С такава диагноза са били лекувани и двама млади мъже на около 30 години. Причината при тях е била злоупотреба с наркотици.

Инсултите са най-честата причина за смърт и страната ни е на първо място в Европа по този показател. Това обяснява проф. д-р

Силва Андонова, ръководител на Втора неврологична клиника в УМБАЛ "Св. Марина", цитирана от "Дарик". По думите й при 80% от случаите става дума за исхемични инсулти, а в останалата част - за кръвоизливи, които също водят до смъртност. Употребата на дрога също допринася за неврологични проблеми. Други рискови фактори са диабет, хипертония, висок холестерол, някои лекарства и др. Характерни за острите инсулти са внезапна проява на неврологична симптоматика; слабост на ръка, крак; изкривяване на лицето; загуба или промяна на говора. От изключителна важност са бързата реакция и транспортирането в болница, посочва още проф. Андонова.
КНСБ иска по-високи заплати в сферата на услугите


Труд  стр. 15  

КНСБ поиска поне 47 млн. лв. за увеличение на заплатите в сектора на услугите и за запушване поне на най-дълбоките дупки в системата - детските ясли и спешните медицински центрове. Синдикатът настоява за по-високи доходи с над 15% в туризма, търговията, здравеопазването, енергетиката и ВиК сектора.Лекуват рак с индивидуална терапия


Даниела ФАРХИ

Труд  стр. 17  

Прицелна индивидуална терапия, която дава възможност да се даде точното лекарство на всеки пациент в точното време, е сред най-съвременните методи за лечение, прилагани в модерния онкологичен комплекс на варненската УМБАЛ "Св. Марина". Ефектът е доказан при много видове злокачествени тумори. "Петгодишния ни опит показва, че около 60% от хората с карцином на дебелото черво са подходящи за този вид лечение. Същото важи за половината пациенти с меланом, за 20% - с рак на гърдата, и 10% - на белия дроб", обясни доц. д-р Иван Щерев, началник на Клиниката по медицинска онкология в "Св. Марина". Изборът на т.нар. таргетна терапия се прави след генетичен тест и профилиране на тумора. Най-често методът се ползва при болни в четвъртия стадий, а резултатите сочат, че това увеличава шанса им за живот.Ученици събират пари за болна учителка


Труд  стр. 4  

Ученици от 5-и до 12-и клас в Бургас организират благотворителна изложба в Морското казино, за да помогнат на болната си от рак учителка Надежда Райкова. Тя е с прогресиращ карцином на синусите и се нуждае от животоспасяващо лечение в Германия. Самотна майка е на две момичета. Работила е повече от 20 години като начална учителка в СОУ "Димчо Дебелянов" и в началното "Михаил Лъкатник".

Лекари и пациенти бранят Онкодиспансера в Пловдив


Изфабрикуваните лъжи продължават повече от година, обявиха на митинга

Йорданка Гологанова, в. "Марица"

Стандарт  стр. 18  

С плакати "Да спасим лекарите, които спасяват човешки животи", "Не ни отнемайте правото да лекуваме" и "60 000 случая годишно - 60 000 човешки съдби", лекари и пациенти на Комплексния онкологичен център излязоха на протестен митинг точно в 12 часа на Архангеловден. Над 50 души се събраха във Втора база на онкодиспансера в "Кючук Париж" в защита на професията и на лечебното заведение.

"Срещу онкодиспансера в Пловдив се води една кампания, която има за цел да унищожи лечебното заведение. Грозните нападки и изфабрикуваните лъжи продължават повече от година, а заради опетненото име на лекарите ще търсим отговорност от компетентните органи", емоционално обясни д-р Евгени Динев. "Нападат един от символите на града, затова започваме битката за Пловдив", категорични са от лечебното заведение. Медиците призоваха към спазване на професионалната, журналистическата и човешката етика. По думите им цялата кампания, провела се срещу диспансера, в крайна сметка вреди единствено и само на пациентите, борещи се с някои от най-страшните заболявания.

"Искаме съд заради лъжите и гнусните инсинуации, които се изливат върху нас", викаха пловдивските онколози. За пореден път те увериха, че в онкоцентъра се работи по всички стандарти, лекарите спазват кодекса на професионалната етика и постигат добри резултати при лечението на пациентите. Лекарската реакция е след изнесени данни в медиите, че в центъра масово се оперират хора и се отстраняват органи без диагнозата да изисква това. "Заключението на Комисията по вътрешно разследване е, че операциите са извършени съвършено точно, с отлично познаване на онкологичната доктрина, отлично изпълнение и отлични резултати. Нито един от пациентите не е починал и нито един от тях не е със следоперативни отклонения", заяви д-р Ваня Балеваапо повод на конкретните случаи.

Пълно доверие и категорична подкрепа получи целият екип на Комплексния онкологичен център от своите пациенти. "Кои бяха онези писачи, които не искат да живеем?", попита Искра Сербезова, пациент в онкодиспансера. "Жива съм благодарение на тези лекари, те работят за нас, за да имаме надежда, за да имаме живот". "Съхранете този екип и дайте шанс на стотиците за лечение", призова друга жена със злокачествено заболяване.

Лекарите са категорични, че ще търсят истината за случващото се около Комплексния онкологичен център. "Няма да позволим да бъде опетнено името на пловдивските лекари", заявиха и от Регионалната колегия на БЛС. По случая те ще поискат реодит и становище на бордовете по онкология, хирургия и гинекология, каза д-р Георги Кръстев, председател на колегията. От РЗИ - Пловдив, са потвърдили, че няма постъпили оплаквания от пациенти или други сигнали за нарушения в работата на Онкологичния център и в деловодството на РЗИ - Пловдив, допълни Кръстев.  1   2   3   4   5   6   7


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница